Μέχρι 29 Φεβρουαρίου οι τραπεζικές καταθέσεις όλων των φορολογούμενων Ελλήνων, περίπου 8 εκατ. δηλαδή θα έχουν… διαρρεύσει από τις ίδιες τις τράπεζες στην Εφορία.
Έπειται οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που θα λάβουν τα στοιχεία από τις τραπεζικές σας καταθέσεις, θα ψάξουν να βρουν αν υπάρχουν καταθέσεις που δεν αντιστοιχούν στα δηλωθέντα εισοδήματα. Θα ψάξουν επίσης κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που παραπέμπουν σε μαύρο χρήμα.
Ειδικά για λογαριασμούς ελευθέρων επαγγελματιών θα διαβιβάζονται και πρόσθετα στοιχεία που αφορούν σε στοιχεία συνδικαιούχων προσώπων, καθώς και λογαριασμούς πελατών.
Αφού εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, έπειτα η ΑΑΔΕ θα τους ξεψαχνίζει έως και 5 χρόνια πριν, μέχρι και το έτος 2018, το οποίο δεν έχει παραγραφεί.
Το τελεσίγραφο για τα στοιχεία των καταθέσων είναι έως τις 29 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. (ΕΛΚΑΤ- ATHEXCSD), καθώς και οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών. Όλοι υποχρεούνται να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΓΓΔΕ, καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο στις οποίες θα περιέχονται οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων.
Τα ποσά που θα κοινοποιήσουν οι τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2024, αλλά και για ελέγχους και διασταυρώσεις.
Κατά προτεραιότητα οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου:
– τα εμβάσματα από (προς) τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών και τα ΕΛΤΑ
– οι καταθέσεις/αναλήψεις ποσών με μετρητά ή καταθέσεις /αναλήψεις μέσω τραπεζικών/ ιδιωτικών επιταγών καθώς και
– οι μεταφορές από άλλα, πλην των δικαιούχων του λογαριασμού, πρόσωπα εντός του ιδίου οργανισμού (πιστωτικό ίδρυμα, ίδρυμα πληρωμών και ΕΛΤΑ).
– Δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντιλογισμοί λανθασμένων καταχωρήσεων πίστωσης ή χρέωσης του λογαριασμού, καθώς και οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και μεταφοράς ποσών μεταξύ λογαριασμών με κοινό δικαιούχο δε λαμβάνονται υπόψη.
– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους λογαριασμούς με περισσότερους του ενός συνδικαιούχους να είναι τα ίδια πρόσωπα συνδικαιούχοι τόσο στον αποστέλλοντα όσο και στον παραλήπτη τραπεζικό λογαριασμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό με μη ταυτόσημους συνδικαιούχους μπορεί να χαρακτηριστεί από την Εφορία ως δωρεά.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα διαβιβάζονται ειδικότερα εκτός από προσωπικά στοιχεία, ΑΦΜ, ΔΟΥ, κ.λπ. και τα ακόλουθα:
Έρευνα δείχνει πως οι Έλληνες δυστυχώς ό,τι είχαν στις καταθέσεις τους τα έχουν «φάει».
Βέβαια, για αυτή την εξέλιξη δεν φταίει ο σπάταλος Έλληνας που ξοδεύει αλόγιστα και δεν κρατάει λεφτά, αλλά η γενική ακρίβεια από την ενέργεια έως τις τιμές των σούπερ μάρκετ.
Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν πως η αποταμίευση στη χώρα μας κινήθηκε σε τελείως αρνητικό έδαφος για το 2022. Στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο, οι πολίτες εξοικονόμησαν 12,7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους – στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο -4%.
Οι μοναδικές εξαιρέσεις για τη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat, ήταν κατά την περίοδο της καραντίνας, το 2020 και το 2021, όταν και υπήρξε θετικό πρόσημο για την αποταμίευση καθώς η καραντίνα συνέβαλε στην αναβολή της ικανοποίησης καταναλωτικών αναγκών μας. Το 2022 το πρόσημο ξαναγύρισε σε αρνητικό με τους Έλληνες να τρώνε τα «έτοιμα», ό,τι κράτησαν δηλαδή στην καραντίνα. Σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα ήταν και η Πολωνία.
Τα υψηλότερα ακαθάριστα ποσοστά αποταμίευσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2022 καταγράφηκαν στη Γερμανία (19,9%), στην Ολλανδία (19,4%) και στο Λουξεμβούργο (18,1%). Δώδεκα χώρες της ΕΕ κατέγραψαν ποσοστά αποταμίευσης κάτω του 10% το 2022, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Πολωνία που κατέγραψαν αρνητικά ποσοστά, -4% και -0,8%, αντίστοιχα.
Τραπέζες: Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται πολύ σύντομα να προχωρήσει σε μία κίνηση για να ανανεώσει το προσωπικό της μοιράζοντας λεφτά.
Αυτό θα το κάνει μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας.
Στόχος της διοίκησης της εθνικής τράπεζας είναι η ανανέωση του προσωπικού στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων.
Στόχος του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής – δεν έχει κλειδώσει ακόμα– είναι η αποχωρηση περίπου 500 εργαζομένων που απασχολούνται κυρίως στο δίκτυο.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική προχώρησε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης την προηγούμενη τριετία 2020-2022, κατά τις οποίες αποχώρησαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.
Πέρυσι το Νοέμβριο η ΕΤΕ έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας που ήταν στοχευμένο στις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών και κυρίως στους άνω των 50 ετών.
Η μέγιστη αποζημίωση ήταν στις 150.000 ευρώ, ωστόσο για τους άνω των 55 ετών το ανώτατο ποσό αποζημίωσης και bonus έφτανε και τις 200 χιλιάδες ευρώ.
Οπότε καταλαβαίνετε πως στους 500 εργαζομένους οι 200.000 και 150.000 ευρώ κάνουν εκατομμύρια.
Η ΕΤΕ είχε εφαρμόσει επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τον Νοέμβριο του 2021, το οποίο έδινε κίνητρα να αποχωρήσουν εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε θέσεις οι οποίες καταργήθηκαν λόγω της ψηφιοποίησης, με το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης και bonus να φτάνει και τις 180.000 ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…