Βόμβα από την Εθνική τράπεζα: Μοιράζει εκατομμύρια – Σε ποιους τυχερούς τα δίνει

Τραπέζες: Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται πολύ σύντομα να προχωρήσει σε μία κίνηση για να ανανεώσει το προσωπικό της μοιράζοντας λεφτά.

Αυτό θα το κάνει μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας.

Στόχος της διοίκησης της εθνικής τράπεζας είναι η ανανέωση του προσωπικού στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων.

Στόχος του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής – δεν έχει κλειδώσει ακόμα– είναι η αποχωρηση περίπου 500 εργαζομένων που απασχολούνται κυρίως στο δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική προχώρησε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης την προηγούμενη τριετία 2020-2022, κατά τις οποίες αποχώρησαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Πέρυσι το Νοέμβριο η ΕΤΕ έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας που ήταν στοχευμένο στις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών και κυρίως στους άνω των 50 ετών.

Η μέγιστη αποζημίωση ήταν στις 150.000 ευρώ, ωστόσο για τους άνω των 55 ετών το ανώτατο ποσό αποζημίωσης και bonus έφτανε και τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Οπότε καταλαβαίνετε πως στους 500 εργαζομένους οι 200.000 και 150.000 ευρώ κάνουν εκατομμύρια.

Η ΕΤΕ είχε εφαρμόσει επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τον Νοέμβριο του 2021, το οποίο έδινε κίνητρα να αποχωρήσουν εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε θέσεις οι οποίες καταργήθηκαν λόγω της ψηφιοποίησης, με το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης και bonus να φτάνει και τις 180.000 ευρώ.

Δεν είναι πλάκα: Δωρεάν 15.000 ευρώ τον μήνα από Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank

Τα τραπεζικά συστήματα εναρμονίζονται με την τεχνολογία, τις εξελίξεις και την αμεσότητα που χρειάζονται οι πολίτες και συνεχώς προσφέρουν νέα προγράμματα και υπηρεσίες.

Μία από αυτές είναι και η υπηρεσία IRIS, η οποία έχει μπει στη ζωή όλων και έχει κάνει τις καθημερινές μας συναλλαγές ευκολότερες και πιο γρήγορες. Χωρίς έξτρα χρεώσεις μία μεγάλη παρέα μπορεί να ανταλλάξει χρήματα μέσα σε δύο δευτερόλεπτα από οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να χρεωθεί προμήθεια.

Μάλιστα, μηνιαίως όσοι διαθέτουν την υπηρεσία Iris έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δωρεάν έως 15.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 500 ευρώ την ημέρα. Δεν κρύβονται έξτρα χρεώσεις και προμήθειες.

Η υπηρεσία IRIS επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα, να εξοφλούν λογαριασμούς (συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς το Δημόσιο) και να πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές τους αγορές μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, εντελώς δωρεάν.

Δωρεάν 500 ευρώ από τράπεζες (Εθνική, Περαιώς, Alphabank) – Το κόλπο

Τράπεζες: Όλο και πιο δημοφιλής η υπηρεσία που προσφέρουν Εθνικη, Eurobank, Πειραιώς, Alphabank, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος με δωρεάν συναλλαγές έως και 500 ευρώ.

Μιλάμε για το σύστημα IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν πάνω από 2 εκατ. Έλληνες και το οποίο επεκτείνεται ακόμη περισσότερο.

Πλέον, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για επέκταση του IRIS, ήδη η Τράπεζα της Ηπείρου ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα. Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας, θα υπάρξει δέσμη μέτρων για την προώθηση της εταιρείας. 

Πώς διακινείτε 500 ευρώ χωρίς καμία χρεώση από τις τράπεζες

Το… κόλπο για την αποφυγή κρυφών χρεώσεων είναι εξαιρετικά απλό και ειδικά για όσους έχουν smartphone γίνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Παράδειγμα: Είστε για φαγητό με φίλους και ένας από την παρέα πληρώνει ολόκληρο το ποσό. Αν δεν υπάρχουν μετρητά με την υπηρεσία IRIS που βρίσκεται στην εφαρμογή της τράπεζάς, μεταφέρεται αμέσως το μερίδιο που σας αναλογεί σε αυτόν που πλήρωσε χωρίς να χρεωθείτε. Αν εσείς έχετε Πειραιώς και ο φίλος σας έχει Alphabank, δεν υπάρχει καμία χρεώση. Απλά στέλνετε μέσω της εφαρμογής το ποσό στο κινητό τηλέφωνο του φίλου σας.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS.

Νέες αλλαγές στο IRIS

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ Σταυρούλα Καμπουρίδου αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης των μεγεθών της υπηρεσίας και των τριών υπο-προϊόντων της.

Πρόκειται για τις υπηρεσίες:

IRIS Person to Person για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων σε πραγματικό χρόνο.

RIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων χωρίς καθυστέρηση

IRIS ecommerce που αφορά στην πληρωμή επιχειρήσεων eShop.

Οπως επισημαίνει η ίδια, «στο IRIS P2P, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, έχουμε 1,92 εκατομμύρια χρήστες αυτή τη στιγμή, ενώ ο ρυθμός εγγραφής των χρηστών είναι σταθερός, περίπου 65.000 – 70.000 τον μήνα. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια γιατί τόσους υπολογίζουμε τους χρήστες του mobile banking στη χώρα. Το 1,92 εκατ. χρήστες είναι όντως εντυπωσιακό γιατί το 2020 ήταν μισό εκατ., όταν ακόμη δεν είχε υιοθετηθεί κοινή επωνυμία της υπηρεσίας από όλες τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τη CEO της ΔΙΑΣ, στόχος είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο η συγκεκριμένη υπηρεσία και να βγει από τη λεγόμενη «φούσκα» των εν δυνάμει χρηστών, είτε αυτοί βρίσκονται στα Γρεβενά, είτε στα Χανιά. «Δεν αφορά μόνο τους Millenials ή την GenZ», προσθέτει χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, «τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε κάνει περίπου 1,25 εκατομμύρια συναλλαγές. Οταν το 2020, τρία χρόνια πριν, στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε μόνο 45.000 συναλλαγές, αλλά και πάλι αν το αντιπαραβάλλουμε με ό,τι συμβαίνει σε αντίστοιχα σχήματα σε Ευρώπη και Ασία (Πολωνία, Ινδία κ.λπ.) είναι μικρός ο αριθμός σε σύγκριση με εκεί που μπορούμε να φτάσουμε».

Σε ό,τι αφορά το IRIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, η Σταυρούλα Καμπουρίδου ανέφερε πως είναι εγγεγραμμένοι 115.000 χρήστες και ο μέσος ρυθμός εγγραφής είναι περίπου 110 την ημέρα». Αλλά – όπως σημειώνει – δεν γίνονται συναλλαγές. «Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το κομμάτι, έχουμε 115.000 χρήστες και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου στο P2B έγιναν μόνο 5.000 συναλλαγές».

Τέλος, υπάρχει και ο καινοτόμος τρόπος πληρωμής σε ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της εκάστοτε τράπεζας.

Κλέβουν τις καταθέσεις μας: Σάλος με τις τράπεζες – Δείτε τι ανακοίνωσαν Alpha Bank και Πειραιώς

Τράπεζες: Με ανακοινώσεις τους, οι Alpha Bank και Πειραιώς προκάλεσαν «μούδιασμα» σε εκατομμύρια πελάτες τους καθώς αλλάζουν τα επιτόκια των καταθέσεων! Δείτε στο xristika.gr τι ισχύει…

Τέλος, υπάρχει και ο καινοτόμος τρόπος πληρωμής σε ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της εκάστοτε τράπεζας.

Νέο κύμα μείωσης επιτοκίων καταθέσεων έχει ξεκινήσει για τις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και τις καταθέσεις ταμιευτηρίων στις ελληνικές τράπεζες.

Τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες τα επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, μια προθεσμιακή κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ έχει μέσο επιτόκιο από 0,06% έως 0,1%. Και όμως τα μηδενικά επιτόκια υπό προϋποθέσεις θεωρούνται ως θετικές επενδύσεις, καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -1,6%.

Ταυτόχρονα τα επιτόκια χορηγήσεων διαμορφώνονται στα επίπεδα του 3,8%-4%, με αποτέλεσμα να έχει διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών.

Οι αλλαγές αυτές ουσιαστικά έχουν θετικές παρενέργειες στα θέματα των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αλλά και στις επενδύσεις χαρτοφυλακίων.

Στην πρώτη κατηγορία δίνεται η ευκαιρία για επενδύσεις με χαμηλό χρήμα.

Στη δεύτερη κατηγορία, οι αποταμιευτές γίνονται επενδυτές υψηλότερου κινδύνου (ρίσκου) αναζητώντας αποδόσεις σε κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και μετοχές.

Τράπεζες: «Πονοκέφαλος» οι καταθέσεις ηλικιωμένων

Η αποταμίευση έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων Ευρωπαίων.

Η Barclays εκτιμά ότι οι ηλικιωμένοι συγκέντρωσαν επιπλέον οικονομίες 600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό σίγουρα θα παρείχε ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης εάν δαπανάτο στους εμπορικούς δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών θα παραμείνει αχρησιμοποίητο και ανενεργό.

Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη συσσώρευση; Τα αρνητικά επιτόκια ανά την Ευρώπη υποτίθεται ότι αποτρέπουν την εξοικονόμηση και ενθαρρύνουν δαπάνες και επενδύσεις.

Για τους μεγαλύτερους αποταμιευτές, ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούν όταν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά είναι απαραίτητη εάν θέλει κανείς να τους ενθαρρύνει να βάλουν τα χρήματά τους στην υπηρεσία της οικονομίας.

Πολύ χαμηλά επιτόκια σημαίνει ότι χρειάζεται κανείς μεγαλύτερη αποταμίευση ή συνταξιοδοτικές παροχές για να επιτύχει οποιοδήποτε δοσμένο επίπεδο εισοδήματος.

Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) είναι μόλις 0,1%. Αυτό σημαίνει ότι για παραγωγή ετήσιου εισοδήματος από τόκους 10.000 βρετανικών λιρών απαιτούνται αποταμιεύσεις 10 εκατομμυρίων λιρών.

Παλαιότερα, όταν το επιτόκιο ήταν 5%, όπως ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, θα λάμβανε κανείς αυτό το ποσό από οικονομίες 200.000 λιρών και με πολύ μικρό κίνδυνο.

Τα μαθηματικά γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν τα επιτόκια είναι αρνητικά, όπως είναι στην ευρωζώνη, όπου το κεφάλαιο στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά “διαβρώνεται” με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον φόβο μεταξύ των συνταξιούχων (και εκείνων που γλυκοκοιτάζουν το να αποσυρθούν από την εργασιακή τους απασχόληση) ότι οι αποταμιεύσεις τους δεν θα αυξηθούν σε μια πορεία χρόνου και τελικά τα χρήματα θα εξαντληθούν.

Επομένως, η σκέψη της κατανάλωσης αυτού του κεφαλαίου είναι άβολη και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά προσεκτικές, έως και φοβικές κινήσεις.

Αυτός ο προβληματικός αντίκτυπος των χαμηλών επιτοκίων προηγήθηκε του Covid. Μελέτη του 2017 έδειξε ότι πολλοί συνταξιούχοι στις ΗΠΑ συνέχιζαν να συσσωρεύουν αποταμιεύσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Οι άνθρωποι που εισέρχονταν στη δεκαετία των 80 ετών τους ήταν πλουσιότεροι από ό,τι στη δεκαετία των 60 ή των 70 τους χρόνων, συνυπολογιζομένου ακόμη και του πληθωρισμού, κυρίως επειδή δεν είχαν ξοδέψει όσο θα επέτρεπε ο πλούτος τους.

Πράγματι, οι πλουσιότεροι ξόδευαν 53% λιγότερο απ’ ό,τι θα μπορούσαν να ξοδεύουν.