Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η μοιραία «ερώτηση 29» που έφερε τα πάνω κάτω στις απαντήσεις

ΑΣΕΠ: Χαμός έγινε με τις απαντήσεις και τα θέματα που έπεσαν στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα με μια συγκεκριμένη ερώτηση, για την οποία αναμένονται και διευκρινίσεις.

Σάλος σε σημείο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ξέσπασε με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διεξήχθη στις 4 Μαρτίου για τα θέματα που έπεσαν. Το μεγάλο ερωτηματικό και η αμφισβήτηση πέφτει στην ερώτηση 29 και την εγκυρότητα των σωστών απαντήσεων γενικότερα.

Αναλυτικά, επίμαχη κρίθηκε στα social media από τους υποψηφίους, η την ερώτηση 29 στο σκέλος της εξέτασης γνώσεων. Η ερώτηση ήταν η εξής:

«Η νομοθετική εξουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασκείται:

  • από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια των Κρατών Μελών»

Από τον ΑΣΕΠ δίνεται ως σωστή απάντηση η «β», δηλαδή «από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν ότι η σωστή είναι η «γ» απάντηση, δηλαδή «από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πάντως, ο ΑΣΕΠ, μέχρι στιγμής έχει απομείνει στο ότι θα κρίνει το θέμα και θα επανέλθει για να απαντήσει στις ενστάσεις που έχουν ξεσηκωθεί.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η διόρθωση στην ερώτηση 33

Και αυτή δεν ήταν η μόνη ερώτηση για την οποία έγινε κυριολεκτικά χαμός. Είχε προκύψει ζήτημα με την ερώτηση 33 που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

  • είναι υποχρεωτικά ένας από τους αρχηγούς των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • εκλέγεται από τo Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

Αρχικά, ο ΑΣΕΠ ανέφερε ότι η σωστή απάντηση ήταν η «δ», δηλαδή «από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Στη συνέχεια όμως, το διόρθωσε, και έδωσε ως σωστή τη «γ» απάντηση.

Πινγκ πονγκ ευθυνών για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ θεσμοθετήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε τις πρώτες ημέρες του 2021. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επρόκειτο να διεξαχθούν εντός του 2022. Παρότι ένα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών είναι θεωρητικά επαρκές για την προετοιμασία του διαγωνισμού, η κυβέρνηση τον μετέθεσε για το 2023. Μάλιστα, ήταν ο ίδιος ο κ. Βορίδης που έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον φετινό Μάρτιο.

Με τις δε αλλαγές που επέφερε στη συνέχεια ο νυν υπουργός Εσωτερικών, αποσυνδέοντας τη διαγωνιστική διαδικασία από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, κατέστησε σαφές ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελούν η ψηφοθηρία και η θέση σε προεκλογική ομηρία χιλιάδων προσοντούχων νέων, παρά η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης με το κατάλληλο προσωπικό. Το πρακτικό αποτέλεσμα ήταν ο διαγωνισμός να σηκώσει μια σωρεία καταγγελιών και διαμαρτυριών για «παρωδία» και «οργανωτικό μπάχαλο».

«Ο διαγωνισμός αυτός οργανώθηκε με απόλυτη ευθύνη του ΑΣΕΠ», αντέτεινε ο κ. Βορίδης στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ -κατ’ επέκταση και στις καταγγελίες των υποψηφίων- για «πρωτοφανή ανικανότητα της κυβέρνησης», επιρρίπτοντας τη συνολική ευθύνη στην Ανεξάρτητη Αρχή και στην Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έστηνε ένα προεκλογικό εμπόριο ελπίδας για χιλιάδες υποψηφίους χωρίς να διασφαλίζει πόσοι θα διοριστούν, πότε και πού. Η κυβέρνηση ετοίμαζε σε προεκλογικό χρόνο έναν γραπτό διαγωνισμό-μαμούθ, χωρίς να πείθει για την ετοιμότητά της», είχαν καταγγείλει νωρίτερα οι Κώστας Ζαχαριάδης (τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ) και Γρηγόρης Θεοδωράκης (πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης), οι οποίοι είχαν εξαρχής επισημάνει ότι ο γραπτός διαγωνισμός κινδύνευε να καταστεί «γραμμάτιο χωρίς αντίκρισμα».

Καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ: 1.200 θα κινηθούν δικαστικώς

Σωρεία καταγγελιών έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για το αδιάβλητο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή 77.ΟΟ0 ατόμων. Μάλιστα, 1.200 άτομα σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά, ενώ και το υπουργείο Εσωτερικών έχει αναγνωρίσει ότι υπήρξαν αρρυθμίες.

«Ο χρόνος έναρξης ήταν 9 το πρωί, αλλά σε πολλά εξεταστικά κέντρα ξεκίνησαν στις 10.00, 10.30, 10.40» ανέφερε μιλώντας στο OPEN και στο Τώρα Μαζί η Ιωάννα Κοκκαλίδου, η οποία είναι ένα από τα 1.200 άτομα που σκοπεύουν να προσβάλουν τη διαδικασία και πρόσθεσε ότι λόγω της διαφοράς στους χρόνους έναρξης τα θέματα θα μπορούσαν να έχουν διαρρεύσει.

«Σε πολλά εξεταστικά κέντρα υπήρχε ανοχή στα κινητά, ενώ οι οδηγίες του ΑΣΕΠ λένε ότι τα κινητά πρέπει να είναι στο πάτωμα. Τους επέτρεπαν να έχουν τα κινητά ανοιχτά μέχρι να έρθουν τα θέματα. Οπότε καταλαβαίνετε κάποιος μπήκε στις 09.00 βγήκε στις 10.00 και διέδωσε τα θέματα. Σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα, επειδή δεν υπήρχε ρολόι άφησαν τους εξεταζόμενους να έχουν τα κινητά τους πάνω στα θρανία τους και άπλα τους υποχρέωσαν να το έχουν flight mode», πρόσθεσε. 

Η Ιωάννα Κοκκαλίδου ανέφερε ακόμα ότι σε ορισμένα εξεταστικά κέντρα υπήρχαν προβλήματα στην εκτύπωση των θεμάτων, με αποτέλεσμα οι διαγωνιζόμενοι να είναι μειονεκτική θέση. «Υπήρχε το κομμάτι του αριθμητικού συλλογισμού και σε πολλά εξεταστικά κέντρα δεν τυπώθηκαν σωστά τα θέματα. Αυτό το παραδέχθηκε και ο ΑΣΕΠ και έδωσαν 30 λεπτά έξτρα,  αλλά στο δικό μας εξεταστικό κέντρο έδωσαν 5 λεπτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΣΕΠ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις 311 προσλήψεις στα δικαστήρια με απολυτήριο λυκείου

Στην προκήρυξη συμμετέχουν απόφοιτοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Οι 311 εκπαιδευόμενοι πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, τις Εισαγγελίες και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια.

Οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει από τις 10 Μαρτίου και θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 29 Μαρτίου.