Δεν πλήρωσες το λογαριασμό του ρεύματος; Η ΔΕΗ βγάζει εκατομμύρια ευρώ

ΔΕΗ: Η ΔΕΗ ζει το απόλυτο… success story καθώς από εκεί που πήγαινε ολοταχώς για πτώχευση πλέον βγάζει χρήματα ακόμη και από τους απλήρωτους λογαριασμούς μας! Διαβάστε στο xristika.gr τι εννοούμε…

Από μέρα σε μέρα η ΔΕΗ αναμένεται να υπογράψει με το διεθνή επενδυτικό οίκο Pimco τη συμφωνία για το δεύτερο «πακέτο» τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό κείμενο της σύμβασης απαριθμεί 11.000 σελίδες και αποτελούν τους όρους και τη συμφωνημένη διαδικασία για τη συναλλαγή με την Pimco.

Η δημόσια εταιρία τιτλοποιεί με πιο απλά λόγια απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας διάρκειας άνω των 90 ημερών και ο διεθνής επενδυτικός οίκος θα τη χρηματοδοτήσει με 300 εκ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό σε πρώτη φάση θα αντλήσει 200 εκ. ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητά της, ενώ να σημειωθεί ότι η επιχείρηση είχε βάλει στα ταμεία της τον περασμένο Νοέμβριο άλλα 150 εκ. ευρώ από το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης που είχε συμφωνήσει με τη JP Morgan. Αυτό αφορούσε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της διάρκειας έως 60 ημέρες.

Το επιτόκιο της δεύτερης τιτλοποίησης διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης, «το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος. Ουσιαστικά, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ», όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ».

Συνολικά η εταιρία ενισχύει τη ρευστότητα της κατά τουλάχιστον 1 δις. ευρώ αν συνυπολογίσει κανείς τόσο τα 350 εκ. ευρώ από τις δύο τιτλοποιήσεις όσο και το πρόσφατο «ομόλογο αειφορίας» από το οποίο άντλησε 775 εκ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν μεταξύ άλλων για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού της.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ αναμένεται στις 20 Απριλίου να ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η επαναλαμβανόμενη λειτουργική της κερδοφορία (EBITDA) θα κινηθεί στα επίπεδα των 850 – 900 εκ. ευρώ αφήνοντας ουσιαστικά πίσω τις ζημιογόνες χρήσεις που την έφτασαν το καλοκαίρι του 2019 στα όρια της χρεοκοπίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η δημόσια εταιρία έχει ως επόμενους σταθμούς στην πορεία της εντός του 2021 την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τη διερεύνηση αγορών των Βαλκανίων για την απόκτηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είτε χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ είτε εταιρίας που δραστηριοποιείται στην «πράσινη» ενέργεια.

Αν αυτή η προσπάθεια της καρποφορήσει θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα εξόδου της δημόσιας εταιρίας από τα σύνορα της χώρας.

ΔΕΗ: Νέο… κάζο  σε Protergia, Elpedison και ΗΡΩΝ

«Παράθυρο» για νέα μονάδα φυσικού αερίου ανοίγει η ΔΕΗ. Ποιες παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίησή της. Τα σχέδια των άλλων «παικτών». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί- πραγματοποίησε η ΔΕΗ, αποκτώντας από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για νέο σταθμό ισχύος 665 MW. Ο σταθμός έχει χωροθετηθεί στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κομοτηνής, πλησίον της μονάδας φυσικού αερίου που ήδη διαθέτει η εταιρεία.

«Θέλαμε να διευρύνουμε τις επιλογές μας και να έχουμε διαθέσιμη και αυτή την εναλλακτική», εξηγούν στο ΜR αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση για το αν θα προχωρήσει η εν λόγω επένδυση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η βασικότερη παράμετρος για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου -όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ήδη άδειες παραγωγής και ωριμάζουν τα έργα τους από αδειοδοτικής πλευράς- είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) που θα αποζημιώνει τις ευέλικτες μονάδες για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι να έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG COMP), ως συμβατού με την ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η σχετική κοινοποίηση δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου 2021 λήγει ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM).

Σημαντική συνιστώσα αποτελεί επίσης η πορεία του Target Model, που προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί πιο διευκολυντικά για τις καθετοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ρεύματος με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Υπάρχει επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι -με τα σημερινά δεδομένα- κλείνει στο τέλος του έτους η «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα φυσικού αερίου, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ διαθέτει πέντε μονάδες φυσικού αερίου, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στο Λαύριο (2 μονάδες) και στο Αλιβέρι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής νέας μονάδας μιλώντας σε συνέδριο τον Απρίλιο του 2020.

Όπως είχε επισημάνει τότε, υπάρχει «χώρος» για 1-2 νέες μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν στις νέες αγορές του Target Model. Είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την όποια κίνηση της ΔΕΗ θα ήταν να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το σχήμα στήριξης των μονάδων αερίου για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ, «κλειδιά» για να αποφευχθούν διαταραχές στην ηλεκτροδότηση είναι -μεταξύ άλλων- ο συνδυασμός του χρόνου της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων με την ένταξη νέων θερμικών σταθμών συνολικής ισχύος περί τα 2.200 MW.

Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμα -εμμέσως πλην σαφώς- και την αναγκαιότητα θέσπισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος αναφέροντας -σε συμπληρωματική μελέτη του για την Επάρκεια Ισχύος την περίοδο 2021-2023- ότι «ο σχεδιασμός για την πρόωρη απόσυρση μονάδων επιτείνει την ανάγκη για άμεση λήψη και υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών μέτρων, στα πλαίσια πιθανώς διαμόρφωσης σχετικού διακριτού μηχανισμού από τους αρμόδιους φορείς, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης αλλά και να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος περαιτέρω απόσυρσης υφιστάμενης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής».

Όσον αφορά στα σχέδια των υπολοίπων «παικτών», σε προχωρημένη φάση κατασκευής βρίσκεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos (ισχύος 826 MW) στη Βοιωτία καθώς και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, για την οποία εξετάζεται η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2028. Και οι δυο εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022.

Προσφορά Σύνδεσης έχει λάβει και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -επίσης στην περιοχή της Κομοτηνής-, ενώ στο «παιχνίδι» της κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης η Elpedison (με σχέδιο εγκατάστασης νέας μονάδας 830 MW στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη), ο όμιλος Kοπελούζου (που έχει σχέδιο για μονάδα 650 MW στη BI.ΠΕ Αλεξανδρούπολης), η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (για μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 651 ΜW στη Θίσβη της Βοιωτίας) και η ΚΕΝ του Ομίλου Καράτζη.

ΔΕΗ: Πώς θα κάνετε διακανονισμό των χρεών σας

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εφαρμόσει προγράμματα διακανονισμών με μηνιαίες δόσεις. Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των νοικοκυριών η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν μόνιμα προγράμματα διακανονισμού χρεών.

Οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ως εξής:

Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς

Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς

Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους
λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού

Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών

Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής

Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής

Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%

Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24

Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή

Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις

Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Τι να προσέξετε

Εκτός των δόσεων πρέπει να εξοφλείτε εμπρόθεσμα και τους τρέχοντες λογαριασμούς που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού

Οι δόσεις είναι έντοκες και οι τόκοι χρεώνονται στους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδίδονται κατόπιν της σύναψης του διακανονισμού

Πώς να κάνετε την αίτηση

Απευθυνθείτε στα κατά τόπους Καταστήματα της ΔΕΗ, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 19:00).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ εδώ.

Ρύθμιση οφειλών ΔΕΗ 2020: Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εφαρμόσει προγράμματα διακανονισμών με μηνιαίες δόσεις. Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των νοικοκυριών η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν μόνιμα προγράμματα διακανονισμού χρεών.

Οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ως εξής:

Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς

Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς

Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους
λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού

Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών

Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής

Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής

Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%

Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24

Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή

Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις

Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Τι να προσέξετε

  • Εκτός των δόσεων πρέπει να εξοφλείτε εμπρόθεσμα και τους τρέχοντες λογαριασμούς που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού
  • Οι δόσεις είναι έντοκες και οι τόκοι χρεώνονται στους τρέχοντες λογαριασμούς που εκδίδονται κατόπιν της σύναψης του διακανονισμού

Πώς να κάνετε την αίτηση

Απευθυνθείτε στα κατά τόπους Καταστήματα της ΔΕΗ, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 19:00).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ εδώ.