Κινητή τηλεφωνία: Την ώρα που όλα με την έλευση του νέου χρόνου παίρνουν την… ανηφόρα, θα δούμε μείωση στους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας!
Οι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας έγιναν φθηνότεροι από 01/01/2022, καθώς αρχίζει να ισχύει η μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους, τόσο για τους συνδρομητές όσο και για την καρτοκινητή. Περισσότερο κερδισμένοι από την αλλαγή είναι οι νέοι από 15 ως 29 ετών, αφού απαλλάσσονται πλήρως από το ειδικό τέλος.
Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό. Όσο μεγαλύτερος ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερο και το όφελος. Για παράδειγμα, όσοι έχουν λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας από 150 ευρώ και άνω θα δουν μηνιαίο όφελος στα 10 ευρώ, ενώ για λογαριασμούς κινητού έως 50 ευρώ, το όφελος θα είναι 2 ευρώ το μήνα.
Ειδικότερα, από, 1η Ιανουαρίου 2022, επιβάλλεται, υπέρ του Δημοσίου, τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο βαρύνει τους συνδρομητές των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και το οποίο υπολογίζεται, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας, ως ποσοστό 10% επί κάθε μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης.
Το τέλος συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι μηδενικό για φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τη διάρκεια εκάστου έτους εφαρμογής έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό 30ο έτος της ηλικίας τους έως την ημερομηνία αυτή.
Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα αλλά για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet, που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.
Στην περίπτωση που αφορά ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα. Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση, το τέλος μειώνεται αυτόματα.
Η κατάργηση του τέλους για δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.
Ποσά τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας που έχουν αποδοθεί από τους παρόχους στη Φορολογική Διοίκηση αχρεωστήτως λόγω αλλαγής των εφαρμοζομένων συντελεστών από 12% σε 10% και από 12% σε 0% καθώς και ποσά τέλους 10% που έχουν αποδοθεί αχρεωστήτως για δικαιούχους μηδενικού συντελεστή, επιστρέφονται με τη μηνιαία δήλωση απόδοσης του τέλους καρτοκινητής κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο αυτό.
Σε κάθε μηνιαία δήλωση απόδοσης τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας του άρθρου 1 δηλώνεται προς έκπτωση το ποσό του τέλους που αποδόθηκε αχρεωστήτως σύμφωνα με την παρ. 1 και για το οποίο οι πάροχοι έχουν προβεί εντός του μήνα της δήλωσης σε τακτοποίηση μέσω χορήγησης αντίστοιχης αξίας χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας προς τους πελάτες τους («μη οφειλόμενα ποσά»).
Σε περίπτωση που το μη οφειλόμενο ποσό τέλους υπερβαίνει το ποσό του τέλους προς απόδοση, υποβάλλεται δήλωση ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 2 της παρούσας, στην οποία περιλαμβάνεται μόνο το ποσό του τέλους προς απόδοση (συμπλήρωση πεδίου Α της δήλωσης του Παραρτήματος Ι). Η διαφορά επιστρέφεται στον υπόχρεο ή συμψηφίζεται με τρέχουσες ή μελλοντικές οφειλές κατά το άρθρο 42 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, με τροποποιητική δήλωση, η οποία υποβάλλεται σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 2 της παρούσας, εντός της προθεσμίας για την υποβολή της αρχικής δήλωσης, και στην οποία συμπληρώνονται τα πεδία Β και Γ της δήλωσης του Παραρτήματος Ι.
Η δήλωση των ποσών προς συμψηφισμό ή επιστροφή, τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας, υποβάλλεται για πρώτη φορά μέχρι το τέλος του μηνός Μαρτίου 2022 για κάρτες ομιλίας ή κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας που ενεργοποιήθηκαν εντός του μηνός Ιανουαρίου 2022, μαζί με το προς απόδοση ποσό τέλους καρτοκινητής από την πώληση καρτών ομιλίας είτε καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας είτε από την ανανέωση του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, μηνός Ιανουαρίου.
τα υπόχρεα πρόσωπα υποβάλλουν, για κάθε μηνιαία δήλωση, στην οποία περιέχονται μη οφειλόμενα ποσά και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, την Κατάσταση/Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων μέσω της εφαρμογής ψηφιακής υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων, «Τα Αιτήματά μου», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr), επιλέγοντας τη θεματική ομάδα, «Ειδικές φορολογίες».
Τέλος εποχής για δεκάδες συσκευές φέρνει η έλευση του 2022, καθώς οι εταιρείες τους δεν θα παρέχουν στους χρήστες ενημερώσεις ασφαλείας και λογισμικού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Marca, η οποία επικαλείται στοιχεία από τη Statista μία εταιρεία που ειδικεύεται στα δεδομένα της αγοράς και των καταναλωτών, οι χρήστες των smartphone παγκοσμίως είναι περισσότεροι από 6 δισ., δηλαδή το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Καθώς υπάρχουν πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, οι κατασκευαστές συνεχίζουν να βελτιώνουν τις συσκευές τους με νέες εκδόσεις, μοντέλα και λειτουργίες.
Στο πλαίσιο αυτό, πολλά τηλέφωνα Android και iOS (Apple) θα σταματήσουν να λειτουργούν από 1η Ιανουαρίου, καθώς δεν θα υπάρχουν οι ανάλογες ενημερώσεις λογισμικού και ασφαλείας.
Τα μοντέλα Android που επηρεάζονται είναι αυτά που χρησιμοποιούν την έκδοση 2.3.7 του λειτουργικού συστήματος ή παλαιότερες εκδόσεις και είναι τα εξής παρακάτω:
Archos 53 Platinum.
HTC Desire 500.
Samsung Galaxy Trend Lite.
Samsung Galaxy Trend II.
Samsung Galaxy S3 mini.
Caterpillar Cat B15.
Sony Xperia M.
Wiko Cink Five.
Wiko Darknight.
Samsung Galaxy Xcover 2.
Huawei Ascend G740.
ZTE Grand S Flex.
Lenovo A820.
Huawei Ascend Mate.
ZTE V956.
UMi X2.
Huawei Ascend D2.
Samsung Galaxy Core.
Faea F1.
THL W8.
ZTE Grand X Quad v987.
ZTE Grand Memo.
Samsung Galaxy Ace 2.
LG Lucid 2.
LG Optimus F7.
LG Optimus L3 II Dual.
LG Optimus F5.
LG Optimus L5 II.
LG Optimus L5 II Dual.
LG Optimus L3 II.
LG Optimus L7 II Dual.
LG Optimus L7 II.
LG Optimus F6.
LG Enact.
LG Optimus L4 II Dual.
LG Optimus F3.
LG Optimus L4 II.
LG Optimus L2 II.
LG Optimus F3Q.
Η λίστα με τα iPhones:
iPhone 4 (8 GB).
iPhone 4S.
iPhone 4S (8 GB).
iPhone 5.
iPhone 5C.
Προς το παρόν, τα iPhone 6 και iPhone Plus θα λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και θα προστεθούν στην εν λόγω λίστα, όπως αναφέρει η Marca.
Οι ταχύτητες του ίντερνετ στην Ελλάδα είναι μια… πονεμένη ιστορία, ωστόσο το σκηνικό αλλάζει με τη νέα εταιρεία που έρχεται και δίνει απίστευτα νούμερα! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις
Μέσα στα επόμενα 24ώρα αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα “ξεκλειδώνει” την υπηρεσία δορυφορικού internet της Starlink του Elon Musk και στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα είναι έτοιμα για την δημοσίευση της ΚΥΑ που έχει λάβει ήδη τις απαραίτητες υπογραφές και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία με μια μικρή ομάδα χρηστών. Στη συνέχεια, και εντός του 2021, θα γίνει και η αποστολή του εξοπλισμού σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προπαραγγελία.
Η ΚΥΑ θεωρείται απαραίτητη για να μπορεί να γίνεται νόμιμα η εγκατάσταση των “δορυφορικών πιάτων” που αξιοποιούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.
Ακόμη η σχετική απόφαση, που βασίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ρυθμίζει και τα θέματα εξοπλισμού, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πρώτες συνδέσεις από την Ελλάδα θα δοθούν σε περιορισμένο κύκλο ανθρώπων και αργότερα, προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να στέλνονται και τα κουτιά σου όσους προχώρησαν τους προηγούμενους μήνες σε προπαραγγελία. Ο σχεδιασμός αυτός βέβαια μπορεί να ανατραπεί, καθώς η έλλειψη επεξεργαστών προκαλεί προβλήματα στις παραδόσεις του εξοπλισμού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου η υπηρεσία είναι διαθέσιμη.
Υπενθυμίζεται ότι η Starlink έχει ανοίξει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για τη σύνδεση με το δίκτυο της Starlink απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων.
Το επόμενο στοίχημα για τη Starlink είναι να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένας επίγειος σταθμός ο οποίος θα στέλνει τα δεδομένα στους δορυφόρους της εταιρείας που θα βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Στην αρχή θα χρησιμοποιηθούν επίγειοι σταθμοί που ήδη έχει αναπτύξει η εταιρεία σε γειτονικές χώρες, αλλά στόχος είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αναπτυχθεί επίγειος σταθμός και στην Ελλάδα, πιθανότατα εντός του 2022.
Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink ξεκίνησε από πέρσι στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ σήμερα παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Η εταιρεία του Elon Musk έχει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σε αντίθεση με το δορυφορικό internet που παρέχεται σήμερα, η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Όπως έχει σημειώσει ο Elon Musk, η Starlink στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η Starlink “είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές” είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη. “Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα τμήματα του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς, ένα 3% με 5% συνολικά”.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…