Δεν είναι φάρσα: Πέφτουν οι τιμές των ακινήτων – Δείτε πότε μειώνονται ενοίκια και αγορά

Ακίνητα: Πανδημία και επιτόκια αλλάζουν την αγορά ακινήτων. Οι τιμές θα πέσουν μεν, αλλά σταδιακά το 2023. Τι πρέπει να κάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Πολλά έχουν γραφτεί για το πώς η πανδημία που ενέσκηψε πάνω στο πλανήτη το 2020 άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων σε όλον το κόσμο, με την πλειονότητα των καταναλωτών να στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι μεταβολές στις προτιμήσεις όμως δεν περιορίζονται στην αγορά προϊόντων αλλά περιλαμβάνουν και την αγορά κατοικίας στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έρευνα που φέρει τη σφραγίδα της ΕΚΤ, η αλλαγές των προτιμήσεων των καταναλωτών λόγω της πανδημίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τιμών των ακινήτων στις χώρες -μέλη της ζώνης του ευρώ την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές των κατοικιών και τις επενδύσεις στο real estate, ειδικά σε μία χρονική συγκυρία που η Ευρώπη εγκαταλείπει μία μακρά περίοδο χαμηλού κόστους δανεισμού.

Καθώς η ΕΚΤ εγκαταλείπει έπειτα από πολλά χρόνια την πολιτική της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τα μοντέλα που υιοθετούν οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των τιμών των κατοικιών κατά περίπου 9% έπειτα από δύο χρόνια, σημειώνουν στην έρευνά τους οι Νίκολο Μπατιστίνι, Γιοχάνες Γκαρέις και Μορένο Ρόμα.

«Οι μεταβολές στις προτιμήσεις στέγασης που προκαλούνται από την πανδημία θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το κόστος των στεγαστικών δανείων και θα μπορούσαν να εξηγήσουν μέρος της ανθεκτικότητας που έχει παρατηρηθεί στην αγορά κατοικίας της Ευρωζώνης», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων στις τιμές των ακινήτων και στις επενδύσεις σε στέγαση είναι μεγαλύτερος σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, τόσο πιο ευαίσθητες είναι οι τιμές των κατοικιών στις μεταβολές στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, επειδή τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν σε μεγαλύτερες προεξοφλητικές επιδράσεις στα μελλοντικά ενοίκια και στις τιμές των κατοικιών.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι πτώση στις τιμές θα μπορούσε να περιοριστεί, καθώς οι Ευρωπαίοι στρέφονται σε μεγαλύτερα ακίνητα που επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2022, έπειτα από ένα ιστορικό χαμηλό που καταγράφηκε το 2021.

Ακίνητα: Ανθεκτική η αγορά ακινήτων

Τα τελευταία δύο χρόνια η αγορά ακινήτων της ζώνης του ευρώ παρουσίασε άνθηση και στηρίχθηκε από ευνοϊκά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Η συνολική αύξηση των τιμών των κατοικιών στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε από ετήσια αύξηση περίπου 4% στο τέλος του 2019 σε σχεδόν 10% το πρώτο τρίμηνο του 2022 – ο υψηλότερος ρυθμός από τις αρχές του 1991.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε στέγαση ανέκαμψαν γρήγορα. Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,3% τον Σεπτέμβριο του 2021 και παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Ωστόσο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 63 μονάδες βάσης) το πρώτο εξάμηνο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακίνητα: Τεράστια ευκαιρία το στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ με 275 ευρώ η δόση

Tο σχέδιο της κυβέρνησης για δάνεια αγοράς ή ανακαίνισης κατοικιών. Το πρόγραμμα για το στεγαστικό δάνειο θα απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τα βασικά σημεία του στεγαστικού προγράμματος για τους νέους παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Τα προγράμματα θα είναι άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης υλοποίησης και θα απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια που μένουν αναγκαστικά στο πατρικό τους, καθώς οι αυξημένες τιμές των ακινήτων και ειδικά των μικρών διαμερισμάτων τους εμποδίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή.

Το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που θα ενεργοποιηθεί άμεσα, θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους, προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Οι δράσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Ακίνητα: Στήριξη στους φοιτητές

Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής.

Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Ακίνητα: Χαμηλότοκα δάνεια για 10.000 πολίτες

Δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες.

Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτήρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Ακίνητα: Δάνεια για ανακαίνιση παλαιών σπιτιών

Παράλληλα θα θεσπιστούν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους.

Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν.

Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί ένα καινούργιο εργαλείο, η «κοινωνική αντιπαροχή».

Δηλαδή, η ΔΥΠΑ θα μπορεί αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία αναλαμβάνει την οικοδόμηση.

Για παράδειγμα, αν ανεγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.