Δεν είναι φάρσα! Αυξήσεις στις συντάξεις – Πότε θα μπουν τα λεφτά

Συντάξεις: Αυξήσεις και μάλιστα πραγματικές αναμένεται να δουν χιλιάδες συνταξιούχοι τους επόμενους μήνες. Πότε θα μπουν τα χρήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Συνταξιούχοι με 38, 39 και κυρίως με 40 έτη ασφάλισης είναι αυτοί που θα πάρουν τις πρώτες πραγματικές αυξήσεις από το 2023 και μετά, καθώς σε πάρα πολλά Tαμεία οι προσωπικές διαφορές μειώθηκαν σημαντικά με τον επανυπολογισμό που έγινε στις παλιές πριν από τον Μάιο του 2016 συντάξεις.

Εκτιμάται ότι στην πρώτη ταχύτητα με άμεσες αυξήσεις και μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, είναι περίπου 100.000 συνταξιούχοι από τους 600.000 συνολικά που θα δουν να φεύγει η προσωπική διαφορά σταδιακά και πάντως μέσα σε μια τριετία για τους περισσότερους.

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες του επανυπολογισμού συντάξεων και των νέων προσωπικών διαφορών που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», για τους παλαιούς συνταξιούχους με 38, 39 και 40 έτη ασφάλισης οι προσωπικές διαφορές συντάξεων μειώθηκαν κατά μέσο όρο ανά Ταμείο ως εξής:

Στις συντάξεις του Δημοσίου (πολιτικών, αποστράτων κ.λπ.) οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο 95 ευρώ, με 38 έτη ασφάλισης, 104 ευρώ με 39 έτη και 109 ευρώ με 40 έτη. Τα ποσά αυτά είναι ταυτόχρονα λογιστικές αυξήσεις που πήγαν στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Στις συντάξεις του ΙΚΑ οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο 91 ευρώ, με 38 έτη ασφάλισης, 98 ευρώ με 39 έτη και 100 ευρώ με 40 έτη, με αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Στις συντάξεις του Ταμείου Συνεταιριστικών Οργανώσεων οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο μεταξύ 71 και 100 ευρώ στα 38 ως 40 έτη, με αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Στις συντάξεις του Ταμείου της Εθνικής Ασφαλιστικής οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο 105 ευρώ, με 38 έτη ασφάλισης, 126 ευρώ με 39 έτη και 152 ευρώ με 40 έτη, με αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Στις συντάξεις των συνταξιούχων Εθνκιής, Αγροτικής και άλλων τραπεζών οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο ως και 121 ευρώ με 38 ως 40 έτη ασφάλισης. Το «ροκάνισμα» των προσωπικών διαφορών προήλθε από τις αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις που πήραν οι ανταποδοτικές συντάξεις όπως φαίνεται στους πίνακες.

Στις συντάξεις των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 79 ως 97 ευρώ, με αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Στις συντάξεις των υγειονομικών (ΤΣΑΥ) με 38 ως 40 έτη οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 79 ως 97 ευρώ, με αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις. Ανάλογες λογιστικές αυξήσεις προέκυψαν και στις συντάξεις του Ταμείου Νομικών, ενώ μικρότερες (55-64 ευρώ) ήταν οι μειώσεις προσωπικών διαφορών για τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ

Στα Ταμεία Τύπου (κυρίως των τεχνικών) καταγράφονται μειώσεις προσωπικών διαφορών ως 134 ευρώ στην 40ετία.

Στις συντάξεις του ΝΑΤ οι προσωπικές διαφορές μετά τον επανυπολογισμό μειώθηκαν κατά μέσο όρο από 81 ως 109 ευρώ, με αντίστοιχες λογιστικές αυξήσεις στις ανταποδοτικές συντάξεις. Στο ΝΑΤ ο μέσος όρος του υπολοίπου της προσωπικής διαφοράς που μένει είναι 62 ευρώ στα 38 έτη, 61 ευρώ στα 39 έτη και 33 ευρώ στα 40 έτη, που σημαίνει ότι οι λίγοι έστω συνταξιούχοι ναυτικοί με 38 ως 40 έτη που δεν πήραν πραγματικές αυξήσεις τώρα, θα τις περιμένουν από το 2023 και μετά που θα μηδενιστούν οι μικρές προσωπικές διαφορές.

Σε πολλά Ταμεία οι νέες προσωπικές διαφορές, μετά τις μειώσεις, πέφτουν σε διψήφιο αριθμό αντί τριψήφιο που ήταν μέχρι πρότινος. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις έρχονται πιο κοντά.

Για παράδειγμα:

Οι συνταξιούχοι του Ταμείου Εθνικής Ασφαλιστικής με 40 έτη έχουν μείωση προσωπικής διαφοράς από τα 238 ευρώ στα 86 ευρώ (λογιστική αύξηση 152 ευρώ στη σύνταξη κατά μέσο όρο).

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 40 έτη έχουν νέα προσωπική διαφορά στα 42 ευρώ αντί 142 ευρώ που είχαν μέχρι πρότινος. Με μια αύξηση της τάξης του 3,5% το 2023, η διαφορά των 42 ευρώ θα μηδενιστεί και οι αυξήσεις θα περάσουν στην τσέπη.

Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ με 40 έτη έχουν μείωση προσωπικής διαφοράς από τα 152 ευρώ στα 65 ευρώ του ΟΤΕ και από 157 ευρώ στα 27 ευρώ της ΔΕΗ με λογιστικές αυξήσεις κατά μέσο όρο 87 ευρώ και 130 ευρώ αντίστοιχα και με πραγματικές αυξήσεις από το 2023.

Συντάξεις: Ποιοι χάνουν έως 268 ευρώ από την κύρια σύνταξή τους

Περικοπές -άμεσες αλλά και έμμεσες- στις συντάξεις που μπορούν να φτάσουν έως 268 ευρώ ανά περίπτωση, «κρύβει» τελικά… η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και του Πάνου Τσακλόγλου που εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εγκύκλιο που έρχεται να ερμηνεύσει διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και ορίζει ότι από την έναρξη του 2022 και εφεξής, κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, όχι μόνο στη σώρευση συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και εφόσον ο δικαιούχος λαμβάνει και σύνταξη χηρείας.

Αυτό στην πράξη ερμηνεύεται ως εξής:

Ο συνταξιούχος που λαμβάνει και σύνταξη χηρείας, κατά την πρώτη τριετία θα εισπράττει το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης, εφόσον από τη δική του σύνταξη, λαμβάνει εθνική σύνταξη.

Αντίστοιχα και μετά το πέρας της τριετίας, η σύνταξη χηρείας του θα υπολογίζεται στο 35%, μόνο όμως του ανταποδοτικού σκέλους.

Πρακτικά δηλαδή, δικαιούχος δύο ή και περισσότερων συντάξεων, ακόμη κι αν κάποιες από αυτές είναι χηρείας, το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί πλέον να ξεπερνά τα 384 ευρώ.

Ακόμη και στην περίπτωση συνταξιούχων πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, που λαμβάνουν εκτός από την δική τους σύνταξη και σύνταξη χηρείας, θα υπάρξουν έμμεσες περικοπές. Και αυτό, γιατί στον επανυπολογισμό, το ποσό που λαμβάνει ο δικαιούχος και προέρχεται από εθνικές συντάξεις, εφόσον ξεπερνά τα 384 ευρώ, θα νοείται ως «προσωπική διαφορά».

«Η ερμηνεία αυτή», δηλώνει στο Euro2day.gr o κ. Μπούρλος, «έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες προσεγγίσεις που θεωρούσαν ότι πρέπει να απονέμεται εθνική σύνταξη σε κάθε κατηγορία συντάξεως».

Από την πλευρά της, η ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζει τα εξής:

MEΓAΛEΣ MEIΩΣEIΣ ΣE XIΛIAΔEΣ ΣYNTAΞEIΣ ANAΠHPIAΣ KAI XHPEIAΣ AΠO THN EΓKYKΛIO TΣAKΛOΓΛOY!

AΦOPA ΠANΩ AΠO 300.000 ΣYNTAΞEIΣ:

-ANAΠHPΩN ΣYNTAΞIOYXΩN ΠOY ΛAMBANOYN KAI ΣYNTAΞH ΛOΓΩ ΘANATOY KAI

-ΣYNTAΞIOYXΩN ΛOΓΩ ΓHPATOΣ ΠOY ΛAMBANOYN KAI ΣYNTAΞH XHPEIAΣ.

H MEIΩΣH, ΠOY ΦTANEI MEXPI KAI 25%, ΓIA MEN TIΣ HΔH KATABAΛΛOMENEΣ ΘA AΠOTYΠΩΘEI ΩΣ “ΠPOΣΩΠIKH ΔIAΦOPA” (AΠOKΛEIONTAΣ TOYΣ ΔIKAIOYXOYΣ AΠO MEΛΛONTIKEΣ AYΞHΣEIΣ), ΓIA ΔE TOYΣ NEOYΣ ΣYNTAΞIOYXOYΣ (META THN 31-12-2021) H MEIΩΣH ΘA EINAI AMEΣH!!!

H EΓKYKΛIOΣ TOY YΦYΠOYPΓOY ΠANAΓIΩTH TΣAKΛOΓΛOY ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ TH ΣKΛHPH ΔIATAΞH ΓIA ANAΠHPOYΣ-XHPOYΣ-XHPEΣ ΣYNTAΞIOYXOYΣ TOY APΘPOY 7 (ΠΑΡ.5) TOY NOMOY 4387/2016 (“ΝΟΜΟΣ KATPOYΓKAΛOY”) ΓIA AΠAΓOPEYΣH “ΣΩPEYΣHΣ EΘNIKΩN ΣYNTAΞEΩN” ΠΟΥ ΑΠΟ ΦOBO ΓΙΑ ΤΟ ΠOΛITIKO KOΣTOΣ ΔEN YΛOΠOIHΣE H ΠPOHΓOYMENH KYBEPNHΣH ΣYPIZA.!!

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠPAΓMATIKO ΠAPAΔEIΓMA MEIΩΣHΣ ΣYNTAΞHΣ ANAΠHPOY ΠOY ΛAMBANEI KAI ΣYNTAΞH ΛOΓΩ ΘANATOY ΚΑΙ ΠOY EΠEΞEPΓAΣTHKE ΓIA THN ENYΠEKK O ΓNΩΣTOΣ EPΓATOΛOΓOΣ KYPIOΣ ΔIONYΣHΣ TEMΠONEPAΣ

Έστω γυναίκα λαμβάνει αναπηρική σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, με βαθμό αναπηρίας 70%, ύψους €600 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €288 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €312). Ο ασφαλισμένος σύζυγός της πεθαίνει το 2020 και δικαιούταν σύνταξη ύψους €900 (ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €384 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €516).

Την πρώτη τριετία, η επιζώσα σύζυγος λαμβάνει κανονικά την σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ύψους 600 ευρώ και τη σύνταξη λόγω θανάτου τού συζύγου της, που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης που δικαιούταν ο θανών ύψους 630 ευρώ (70% x €900 = €630) και που αναλύεται σε ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €268,8 + ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ €361,2). Δηλαδή, σύνολο συντάξεων μέχρι σήμερα, εξ ιδίου δικαιώματος και θανάτου €1.230 (Ε.Σ. 288+268,8 και Α.Σ. 312+361,2).

Με την …εορταστική «εγκύκλιο Τσακλόγλου» το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, δεν μπορεί να ξεπερνά σε άθροισμα από διαφορετικά δικαιώματα (σύνταξη χηρείας και αναπηρίας ή γήρατος), το ποσό των 384 ευρώ, δηλαδή μια πλήρη Εθνική Σύνταξη. Συνεπώς η ίδια ανάπηρη χήρα στο παράδειγμά μας, αν ο σύζυγος απεβίωνε αύριο, θα λάμβανε από την Εθνική Σύνταξη 172,8 ευρώ λιγότερα το μήνα (αντί για 268,8 + 288 = 556,8 €, θα πάρει 384€), δηλαδή θα λάβει, αντί για 1.230 €, μόνο 1.057,2€ συνολικά.

Συντάξεις: Πώς θα βγείτε 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

Παράλληλα, ανάρπαστα γίνονται τα πλασματικά έτη για έξοδο στη σύνταξη 5 ως και 7 χρόνια νωρίτερα πριν τις αλλαγές του 2022, που θα ανεβάσουν υποχρεωτικά και αυτόματα τα όρια ηλικίας που είναι κάτω των 62 και των 67 ετών.

Με τις εξαγορές πλασματικού χρόνου όλοι οι παλαιοί κατά κανόνα ασφαλισμένοι, εκείνοι δηλαδή που έβαλαν τα πρώτα ένσημα πριν το 1993, μπορούν να αποφύγουν την απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να «κλειδώσουν» την έξοδο στη σύνταξη στα 55-57 αντί 62 (για μειωμένη) και στα 60, ή ακόμη και στα 62, για πλήρη, αντί 67, όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr.

Οι αλλαγές του 2022 συνίστανται στο ότι όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι δεν έχουν κατοχυρώσει την έξοδο στη σύνταξη με τα όρια ηλικίας που ισχύουν ως το τέλος του 2021 θα έχουν αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2022 και δεν θα μπορούν να αποχωρήσουν αν δεν έχουν 40 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 ετών ή την ηλικία των 67 ετών με λιγότερα από 40 έτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμη και με 35ετία από το 2022, η σύνταξη θα είναι μειωμένη και για να πάρει πλήρη ένας ασφαλισμένος θα πρέπει είτε να εξαγοράσει 5 έτη για να συμπληρώσει 40ετία και να συνταξιοδοτηθεί στα 62 είτε να περιμένει τα 67. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι αν από το 2022 και μετά οι πλασματικοί χρόνοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις κατοχυρώσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν ως το 2021.

Σήμερα αυτό επιτρέπεται και έτσι ένας ασφαλισμένος μπορεί να πάει και να προσθέσει πλασματικό χρόνο στο παρελθόν και να συμπληρώσει τα συντάξιμα έτη που απαιτούνταν ως το 2012 με τα οποία κατοχυρώνονται οι παλιές ηλικίες συνταξιοδότησης και αποφεύγονται τα 62 ή τα 67 για πολλές χιλιάδες ασφαλισμένων. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο αν διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς και μετά το 2022, που λήγουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας που ισχύουν από 19/8/2015 ως 31/12/2021.

Με τις νέες εισφορές που ισχύουν από 1ης/1/2020 το ελάχιστο μηναίο κόστος εξαγοράς πλασματικού χρόνου είναι 155 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 130 ευρώ για τους μισθωτούς και 89 ευρώ για τους αγρότες.

Οι εισφορές εξαγοράς αναγνωριζόμενων χρόνων για μη μισθωτούς ασφαλισμένους (επαγγελματίες και αγρότες) με αίτηση από 1ης/1/2020 υπολογίζονται με βάση την αντίστοιχη μηνιαία εισφορά που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής αίτησης αναγνώρισης.
Για τους μισθωτούς δεν έχει επέλθει αλλαγή και η αναγνώριση πλασματικού χρόνου είναι όπως και πριν, δηλαδή με την εισφορά 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού. Το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς όσον αφορά τους μισθωτούς διαμορφώνεται στα 130 ευρώ το μήνα με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (650Χ20%=130).

Για τους επαγγελματίες ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστο 155 ευρώ, που είναι η εισφορά τής πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους αγρότες ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το 2021 κοστίζει 89 ευρώ.

Με το νέο σύστημα και τη θέσπιση των ελάχιστων ποσών εξαγοράς δεν θα ισχύουν στις περιπτώσεις πλασματικών ετών οι εκπτώσεις που έχουν ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων κατά την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών τους.

Για παράδειγμα, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

Οι νέοι κάτω 5ετίας ελεύθεροι επαγγελματίες, που πληρώνουν τακτική μηνιαία εισφορά με έκπτωση στα 93 ευρώ, δεν θα έχουν την έκπτωση αν θελήσουν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο και θα καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά κλάδου σύνταξης με 155 ευρώ το μήνα.

Οι γυναίκες ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκτούν παιδί και οι οποίες βάσει νόμου πληρώνουν τη μισή εισφορά για 12 μήνες, αν κάνουν αίτηση εξαγοράς πλασματικού χρόνου, θα πληρώσουν τον κάθε μήνα με το ελάχιστο ποσό των 155 ευρώ, παρότι η τακτική τους μηνιαία εισφορά λόγω μητρότητας μπορεί να είναι στα 77,5 ευρώ.

Το κόστος εξαγορών στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ανά κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μισθωτός (ασφαλισμένος του πρώην ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) υποβάλλει τον Απρίλιο 2021 αίτηση για αναγνώριση 12 μηνών ασφάλισης λόγω σπουδών. Οι ασφαλιστέες αποδοχές του για τον Μάρτιο 2021, που είχε πλήρη απασχόληση, είναι €2.500. Η εισφορά αναγνώρισης καθορίζεται σε €500 για κάθε μήνα αναγνώρισης (20% x €2.500) και το συνολικό ύψος της εξαγοράς ανέρχεται σε €6.000 (€500 x 12 αναγνωριζόμενοι μήνες).
  • Ελεύθερος επαγγελματίας, (ασφαλισμένος ΟΑΕΕ), που για το 2020 έχει επιλέξει την 3η ασφαλιστική κατηγορία, υπέβαλε τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση τριών 3 ετών (36 μήνες) ασφάλισης λόγω σπουδών. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε: 3 έτη x 12 μήνες x 236€ (μηνιαία εισφορά κλάδου σύνταξης 3ης κατηγορίας) = 8.496€.
  • Αγρότης που για το 2021 έχει επιλέξει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, με 107 ευρώ μηνιαία εισφορά κάνει αίτηση για αναγνώριση τριών 30 μηνών πλασματικού χρόνου. Το ποσό της μηνιαίας εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε 30 μήνες x 107€ = 3.210€