ΔΕΗ: Ποια κατάρρευση; Το «κόλπο» για να κρατά τους πελάτες

ΔΕΗ: Αντέχει στον ανταγωνισμό των ιδιωτών και μάλιστα αναβαθμίζεται. Η ευχάριστη είδηση για τη Δημόσια Επιχείρηση που κανείς δεν περίμενε. Πώς καταφέρνει να κρατά τους πελάτες παρά τις πιέσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

H Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα σε Β+ (από Β) με θετική προοπτική.

Ο διεθνής οίκος στην έκθεσή του αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί στην μέχρι τώρα υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και αναμένει πως η βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη και στη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη διετία.

Οι αναλυτές του οίκου κάνουν μνεία στα EBITDA ρεκόρ των €886 εκατ. το 2020, απόδοση που προβλέπουν ότι θα συνεχιστεί αγγίζοντας το €1 δισ. το 2022 και το 2023, ενώ βλέπουν περαιτέρω βελτίωση του δείκτη χρέους/EBITDA.

Η Standard & Poor’s αναφέρει πως η ΔΕΗ επωφελείται από την πράσινη στροφή της και τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση στα περιθώρια κέρδους και τη σταθεροποίηση στις ταμειακές ροές. Χαρακτηρίζει μάλιστα, αξιοσημείωτη τη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων λόγω του μετασχηματισμού στο μίγμα παραγωγής και της στροφής στις ΑΠΕ.

Ο διεθνής οίκος βλέπει βελτίωση στη διαχείριση των εισπράξεων, αλλά και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναφέρουν στην έκθεση ότι έχουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ θα ανταποκριθεί στις προβλέψεις τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη και την καλή απόδοση των ESG κριτηρίων, όπως η μείωση των εκπομπών CO2, η στρατηγική, η υλοποίησή της και ο έλεγχος.

Η Standard & Poor’s κάνει λόγο για περαιτέρω αναβάθμιση της ΔΕΗ σε ΒΒ+ σε περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και εάν συνεχιστεί η σταθερή εφαρμογή του μετασχηματισμού της εταιρείας.

ΔΕΗ: Δείτε τι κάνει για να κρατήσει τους πελάτες

Το δύσκολο κομμάτι του μετασχηματισμού της ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο κίνδυνος για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένος, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, αναλύοντας παράλληλα τις επόμενες κινήσεις της που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Mιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, τόνισε ότι υπάρχουν ήδη σημαντικά «απτά αποτελέσματα» του μετασχηματισμού, όπως το ύψος του επαναλαμβανόμενου EBITDA, «το οποίο ήρθε για να μείνει» όπως είπε συγκεκριμένα, ο εξορθολογισμός των τιμολογίων προμήθειας, η εφαρμογή μίας νέας βελτιωμένης πιστωτικής πολιτικής για τους πελάτες, αλλά και η άρση όλων των ρυθμιστικών κανονισμών που περιόριζαν ίσως την κερδοφορία της επιχείρησης. Επιπλέον, πρόσθεσε, το target model και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής υποστηρίζουν το αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρείας.

ΔΕΗ: Οι βάσεις της λειτουργικής κερδοφορίας

O κ. Στάσσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και το υπό ανάπτυξη σχέδιο για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που – όπως υπογράμμισε – θέτουν τις βάσεις για την ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Η αλλαγή του μίγματος «καυσίμου» της επιχείρησης, σε συνδυασμό με τη σημαντική ζήτηση ρεύματος στην Ελλάδα, η οποία είναι καθαρός εισαγωγέας, ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη μελλοντική κερδοφορία.

Βασικός μοχλός, σύμφωνα με τον δευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, θα είναι τα ενδοομιλικά PPA για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία επιτρέπουν στην επιχείρηση να επιτυγχάνει περιθώρια κέρδους ως παραγωγός, ως έμπορος ηλεκτρικής ενέργειας και ως προμηθευτής.

Ώθηση – όπως σημείωσε- αναμένεται και από την στρατηγική για τη μείωση του μεριδίου αγοράς, με έμφαση στη διατήρηση πελατών υψηλού περιθωρίου.

Επανέλαβε στη συνέχεια ότι στόχος για το 2021 είναι να επαναληφθούν οι επιδόσεις του 2020 σε επαναλαμβανόμενο EBITDA, σταθεροποιώντας τη λειτουργική κερδοφορία και δημιουργώντας τις συνθήκες για την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια».

ΔΕΗ: Επενδυτική «στροφή» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έδωσε «σήμα» για επενδυτική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής, καθώς ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

Ειδικότερα, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ισχύος 1,5 γιγαβάτ ως το 2023.

Ήδη, σύμφωνα με όσα σημείωσε, έχει εξασφαλιστεί η κατασκευή του 1 γιγαβάτ ενώ μέσα στο 2021 αναμένονται άδειες για 600 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι υπό κατασκευή το φωτοβολταϊκό πάρκο 230 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και είναι υπό αξιολόγηση οι προσφορές για το πάρκο ισχύος 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη.

Σε ό,τι αφορά τη διανομή ανέφερε πως οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17 % από το 2020 παρά την πανδημία αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών και βελτιώθηκαν οι δείκτες διακοπών ρεύματος.

Ο κ. Στάσσης σημείωσε επιπλέον ότι το 2020 επιτεύχθηκε επίσης μείωση παραγωγής από λιγνίτη σχεδόν κατά 50%, ώστε να αντιπροσωπεύει πλέον κάτω από το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η αναλογία Καθαρό χρέος προς EBITDA διαμορφώθηκε στο 3,7, μπαίνοντας σε τροχιά μείωσης σε 3,5 φορές, η οποία είναι και ο στόχος της διοίκησης.

Όταν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, θα επανεξεταστεί η προοπτική διανομής μερίσματος.

ΔΕΗ: Αισιοδοξία για αποζημίωση λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ευοδωθεί το αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ, για τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται και παραμένουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μεγέθη, εκτίμησε πως τα κείμενα από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτραπεί.

Αναφερθείς στο ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης είπε ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της Ε.Ε. ανοίγουν το δρόμο για αποζημίωση της επιχείρησης για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

ΔΕΗ: Για τους ανταγωνιστές και τα τιμολόγια

Ερωτηθείς σχετικά με τους ανταγωνιστές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Στάσσης τους κάλεσε «να είναι προσεκτικοί και να μην παραπλανούν τον κόσμο» καθώς, όπως είπε, εμφανίζουν μεγάλες εκπτώσεις ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζουν μεγάλες ρήτρες προς τα πάνω».

Υπογράμμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ διαθέτει και σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής για 1-2 χρόνια ενώ τόνισε πως έχει αρχίσει να επιτυγχάνεται ο στόχος της διατήρησης του καλού πελατολογίου.

ΔΕΗ: Μπήκε στο… χοντρό παιχνίδι

Το’ πε και το ‘κανε η διοίκηση της ΔΕΗ. Έδωσε τα χέρια με τη Forthnet και ξεκινά την… εισβολή στις τηλεπικοινωνίες. Πώς θα αντιδράσουν Cosmote, Vodafone και Wind. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το πρώτο βήμα για την επάνοδο της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η επιχείρηση.

Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, η ΔΕΗ έχει έρθει σε συμφωνία με την Forthnet, με αντικείμενο την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής, με στόχο να αξιοποιηθεί το δίκτυο της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ συνολικού μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.

Κατά το πρότυπο του δικτύου που έχει αναπτύξει και ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, το νέο αυτό δίκτυο προβλέπεται να ενοικιάζεται σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σημειώνεται ότι η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνεται στο στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης ως μια από τις εναλλακτικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση σκοπεύει να επενδύσει ένα ποσό της τάξης των 700 – 800 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να κλείσει το σχήμα του project finance.

Η εκκρεμότητα αυτή άλλωστε εξηγεί και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της εταιρείας.

Συγκεκριμένα η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει την αξιοποίηση της υποδομής του εναέριου δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων καθώς και των κέντρων χαμηλής και μέσης τάσης σε όλη την επικράτεια για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, με σχετικά χαμηλό κόστος και αρκετά πιο εύκολα σε σύγκριση με την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου.

Σύμφωνα με το πλάνο η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει το δίκτυο οπτικών ινών και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής των νέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, οι οποίες προβλέπεται σε επόμενο στάδιο να εκμισθωθούν σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει με την πιλοτική τοποθέτηση δικτύου σε περιοχή της χώρας, όπου θα εκδηλωθεί η σχετική ζήτηση από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με στόχο μέσω της πρώτης αυτής εγκατάστασης να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν για να προχωρήσει το μεγάλο rollout του δικτύου οπτικών ινών.

Επιπρόσθετα προβλέπεται η επέκταση και σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.

Τέλος, η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, εκτός από την αύξηση των εσόδων του ομίλου, αναμένεται να αποτελέσει και “προίκα” για τη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, η οποία τελεί υπό μερική αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 49% της εταιρείας με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.

Στον εν εξελίξει διαγωνισμό, συμμετέχουν 9 επενδυτικά σχήματα, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται χρονικά εντός του 2021.