Απίστευτο deal: Δείτε τι ετοιμάζουν ΔΕΗ και Forthnet

ΔΕΗ – Forthnet: Σπουδαίο deal για το δίκτυο οπτικών ινών. Σε συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση του μεγάλου πρότζεκτ που υπολογίζεται πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Tο πρώτο βήμα για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 241.000 χιλιομέτρων κάνει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την Forthnet.

Μετά τις ΑΠΕ που αποτελούν το στρατηγικό της όπλο στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα asset που διαθέτει, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια τα οποία για την επόμενη πενταετία προσδιορίζονται σε άνω από 700 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με παρόχους τηλεπικοινωνιών. Σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει από καιρό από την ΔΕΗ. Μάλιστα για την χρηματοδότηση του σχεδιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες.

Ο σχεδιασμός για το πιλοτικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί σε προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο άναψε και το πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου πρότζεκτ.

Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να πουλάει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile), προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες άνω των 1.000Mbps.

Το business plan της ΔΕΗ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και προβλέπει την αξιοποίηση του δικτύου της και για το 5G.

Έναν παρεμφερή σχεδιασμό έχει ανακοινώσει και ο ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, αξιοποιώντας το δικό του δίκτυο κορμού οπτικών ινών μήκους 3.000 χιλιομέτρων αλλά και μια ευνοϊκή συγκυρία διεθνώς για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον την ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δίκτυο κορμού, δεύτερον τις εξελίξεις σχετικά με τα data centers, με αιχμή του δόρατος την είσοδο στη χώρα μας της Microsoft αλλά και άλλων μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς και τρίτον την ανάπτυξη του Ultra Fast broadband, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε συμμαχία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

ΔΕΗ – Forthnet: Δωρεάν WiFi σε όλη την Ελλάδα

«Μήλον της Έριδος» το έργο για δωρεάν Wifi σε όλη τη χώρα. Ο «πόλεμος» Cosmote, Vodafone, Wind και η «σφήνα» από Intrakom και IBM. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σημαντικό ενδιαφέρον προσέλκυσε ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wifi4GR), δηλαδή, δωρεάν, Wifi, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Cosmote, Vodafone και Wind, όπως και η Intracom και η IBM. Μέσα στο προσεχές διάστημα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως η αναθέτουσα αρχή του έργου, αναμένεται να προχωρήσει στην αποσφράγιση των προσφορών και στην ανάδειξη έως τριών αναδόχων. Στη συνέχεια θα υπογραφούν εκτελεστικές συμβάσεις.

Το έργο υποδιαιρείται σε τμήματα (lots), ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία κοινού δικτύου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό περιοχών (WiFi HotSpots).

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, σε περίπτωση που θα διαχωριζόταν η σύμβαση σε τμήματα (π.χ. υποδιαίρεση ανά περιφέρειες) θα έπρεπε για κάθε ένα τμήμα να γίνει προμήθεια και εγκατάσταση στο Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου (ΚΔΔ) διαφορετικών κεντρικών συστημάτων (πχ wireless access point controller).

Αυτό θα είχε ως συνέπεια τόσο την αύξηση του κόστους υλοποίησης του έργου, αφού θα έπρεπε να αγοραστούν τόσα διαφορετικά κεντρικά συστήματα όσα και οι διαφορετικοί προμηθευτές που θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν τα τμήματα του έργου, όσο και την αύξηση του συνολικού διαχειριστικού κόστους του δικτύου.

Το έργο, προϋπολογισμού 18,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης), αφορά την εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης. Στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν, εκτός από την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία hotspots στο διαδίκτυο και την τριετή-με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος- υποστήριξη λειτουργίας τους.

Τα hotspots θα τοποθετηθούν σε όσο το δυνατό ευρύτερη γεωγραφική έκταση σε χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής- μετακίνησης, εκδηλώσεων και σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Τα σημεία εγκατάστασης θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους Δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής. Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης.

Πριν από μερικά χρόνια, τέλη 2013-αρχές 2014 το δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΗ – Forthnet: Μεγάλες ανατροπές – Τι αλλάζει στις τηλεπικοινωνίες

Τι είναι τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που μπαίνουν στη ζωή μας. Ποιοι τα επιλέγουν και γιατί; Ποια τα κέρδη; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αργά αλλά σταθερά αυξάνεται ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγουν να αναπτύξουν σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ιδιωτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με στόχο να εκμεταλλευτούν όλα τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αξιοπιστίας που απορρέουν από αυτά.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε το 5G campus network του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το οποίο δημιούργησε η Cosmote για να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή (use case) διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων.

Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο της χώρας μας με υποδομή κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, το οποίο βασίστηκε στο live COSMOTE 5G δίκτυο του αεροδρομίου.

Με την αξιοποίηση του 5G campus network, και μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα τύπου «follow me», μεταφέρθηκε εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης). Χάρη μάλιστα στην υποδομή 5G, η μεταφορά της εικόνας έγινε σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης.

Το συγκεκριμένο απαιτητικό πιλοτικό use case αποτελεί ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης του 5G campus network. Μπορεί, επίσης, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία εξελιγμένων, κρίσιμων εφαρμογών που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία αεροδρομικών υποδομών, να διευκολύνει τις αερομεταφορές, αλλά και να συμβάλει δραστικά στην καλύτερη εμπειρία και εξυπηρέτηση επιβατών, επισκεπτών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αεροδρομική κοινότητα.

Παρότι το πρώτο που χρησιμοποιεί δίκτυα πέμπτης γενιάς, το campus network του αεροδρομίου είναι το δεύτερο τέτοιο έργο που σχεδιάζει και υλοποιεί η Cosmote. Προ μηνών η εταιρεία ανακοίνωσε το πρώτο ιδιωτικό δίκτυο με υποδομή κινητής τηλεφωνίας το οποίο σχεδίασε και εγκατέστησε στο πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι.

Το ιδιωτικό δίκτυο κινητών επικοινωνιών το οποίο χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Ericsson, είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Calpak, παρούσες και μελλοντικές, αφού ενσωματώνονται σε αυτό τα συνδεδεμένα ρομποτικά μηχανήματα της Gizelis Robotics αλλά και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), καταφέρνουν να συλλέγουν κρίσιμα δεδομένα από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και μέσω εφαρμογών να παρακολουθούν την παραγωγή από οπουδήποτε, να εισάγουν διαδικασίες προληπτικής συντήρησης αλλά και να παρέχουν απομακρυσμένα τεχνική καθοδήγηση για θέματα βλαβών ή συντήρησης.

Με λίγα λόγια το ολοκληρωμένο αυτό οικοσύστημα καταφέρνει να αυτοματοποιεί την παραγωγή, και να αυξάνει την παραγωγή, βελτιστοποιώντας την ποιότητα και το κόστος.

Η Cosmote ωστόσο δεν είναι ο μόνος τηλεπικοινωνιακός πάροχος που προσανατολίζεται στην σχεδίαση και κατασκευή ιδιωτικών δικτύων σε επιχειρήσεις. Μια αντίστοιχη ανακοίνωση έγινε προ εβδομάδων και από την Vodafone για το ιδιωτικό δίκτυο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ).

Στόχος της συγκεκριμένης ψηφιακής λύσης που προσέφερε η Vodafone ήταν να καταστεί εφικτή η ολιστική αύξηση των δυνατοτήτων εξυπηρέτησης όλων των επιχειρήσεων στο λιμάνι. Ειδικότερα το ιδιωτικό αυτό δίκτυο εξυπηρετεί κίνηση δεδομένων και καλύπτει όλους τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων και τους προβλήτες του Πειραιά, προσφέροντας εγγυημένη χωρητικότητα δικτύου 2,7 Gbps, η οποία υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και τις καθημερινές λειτουργίες του λιμανιού, όπως φορτοεκφορτώσεις, αποθήκευση, διανομή και λειτουργίες ακριβείας.

Το δίκτυο 4G/LTE ενσωματώνει και διαφορές καινοτομίες ενώ είναι ενεργοποιημένο και για χρήση τεχνολογίας NB-IoT (narrow band IoT), προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα τοποθέτησης αισθητήρων και υλοποίησης ψηφιακών εφαρμογών.

Επιπλέον, χάρη στην υψηλής απόκρισης και μηδενικής καθυστέρησης αρχιτεκτονική του καθιστά εφικτή τη συνεχόμενη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία τους σε πραγματικό χρόνο, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές τεχνολογικές εφαρμογές σε περιβάλλον προηγμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Και οι δύο εταιρείες μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα τους στον συγκεκριμένο τομέα, συζητώντας ήδη με επιχειρήσεις της αγοράς διάφορες λύσεις ιδιωτικών δικτύων που είναι ικανές να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους και τα κόστη τους, χάρη στους αυτοματισμούς που υποστηρίζουν.

ΔΕΗ – Forthnet: Τι είναι τα ιδιωτικά δίκτυα και τα πλεονεκτήματά τους

Σημειωτέον ότι τα mobile CAN είναι μικρά τοπικά δίκτυα σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή, τα οποία μπορούν να καλύψουν από μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σε εσωτερικούς χώρους έως αρκετά τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εξωτερικούς χώρους.

Παρότι υπάρχουν διάφορες μεθοδολογίες ως προς την υλοποίησή τους (NPN, Slicing, MEC) η βασική τους διαφορά με ένα δημόσιο δίκτυο είναι ότι χρησιμοποιούνται από ένα περιορισμένο αριθμό ατόμων ή συσκευών, προσφέροντας ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας και ελέγχου.

Πέρα από την ασφάλεια υπερέχουν και σε σταθερότητα καθώς επιτρέπουν την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές. Έτσι μπορούν να υποστηρίξουν την κινητικότητα ανθρώπων, οχημάτων, μηχανών και συστημάτων.

Επιπλέον χαρακτηριστικό τους είναι η προσαρμοστικότητά τους στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας δεδομένου ότι συνδυάζονται και με δημόσια δίκτυα.

Το επόμενο βήμα των ιδιωτικών δικτύων κινητής είναι το 5G, το οποίο χάρη στην μηδενική καθυστέρηση που έχει (latency) αλλά και στην υψηλή του χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, επιτρέπει την χρήση εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία, τη γεωργία και πολλούς άλλους κλάδους.

ΔΕΗ – Forthnet: «Βόμβα» στα θεμέλια της κινητής τηλεφωνίας

Σημαντικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες. Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών. Ποιες οι υποχρεώσεις Cosmote, Vodafone, Wind. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι υποχρεούνται να παρέχουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσίας στον πελάτη τους ακόμα και αν εκείνος δεν έχει πληρώσει τον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό που ενέκρινε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο συνδρομητής θα πρέπει:

  • να συνεχίσει να μπορεί να λαμβάνει εισερχόμενες κλήσεις,
  • να πραγματοποιεί τηλεφωνήματα σε αριθμούς που δεν προβλέπουν χρέωση,
  • να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητα τουλάχιστον 256 Kbps,
  • να έχει πρόσβαση στις ιστοσελίδες gov.gr και της ΑΑΔΕ (δηλαδή στο Taxisnet), καθώς και στις σελίδες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης οι εταιρείες υποχρεώνονται:

  • Να προειδοποιούν τον συνδρομητή για την επικείμενη λήξη της σύμβασής του το αργότερο δύο μήνες πριν την λήξη αυτής, ενώ τον συνδρομητή καρτοκινητής, 15 ημέρες πριν την λήξη της προπληρωμένης αξίας υπηρεσιών.
  • Να μην προβαίνουν σε αύξηση του παγίου σε σύμβαση ορισμένου χρόνου, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση τεχνολογικών αλλαγών στο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδρομητής διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση λόγω της συγκεκριμένης αύξησης. Αντίθετα, ο συνδρομητής δεν έχει δικαίωμα καταγγελίας, αν οι προτεινόμενες αλλαγές στην σύμβασή του δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτόν.
  • Να παρέχουν συμβουλές στον συνδρομητή για καλύτερα τρέχοντα τιμολόγια, σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που λαμβάνει, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την λήξη της σύμβασής του.
  • Να ενημερώνουν τον συνδρομητή υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όταν υπάρχει υπέρβαση της κατανάλωσης του προγράμματός του (στο 80% και στο 100% της κατανάλωσης).
  • Να αναφέρουν στην σύνοψη της σύμβασης πληροφορίες σχετικά με τα κύρια προϊόντα και τις υπηρεσίες για τους τελικούς χρήστες με αναπηρία (π.χ. ταχύτητες της υπηρεσίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο).

Επιπλέον:

Απλοποιείται η διαδικασία υπολογισμού του τέλους πρόωρης διακοπής, στην περίπτωση που ο συνδρομητής διακόψει τη σύμβασή του πριν την παρέλευση του ορισμένου χρόνου του συμβολαίου του.

Μειώνεται το ελάχιστο όριο, που ο πάροχος υποχρεούται, κατόπιν εντολής του συνδρομητή, να διακόπτει την παροχή υπηρεσιών, όταν διαπιστώνει ότι η χρέωση του συνδρομητή υπερβεί το όριο αυτό. Το νέο όριο ορίζεται στα 100 ευρώ για μηνιαίο κύκλο τιμολόγησης και στα 200 ευρώ για διμηνιαίο κύκλο τιμολόγησης, από 150 ευρώ και 300 ευρώ που ίσχυαν αντίστοιχα.

Εάν ο συνδρομητής λαμβάνει δέσμη υπηρεσιών από έναν πάροχο και θέλει να καταγγείλει μία υπηρεσία της δέσμης πριν από τη λήξη της συμφωνημένης διάρκειας της σύμβασης, για λόγους αδυναμίας συμμόρφωσης με τη σύμβαση ή αδυναμίας παροχής της υπηρεσίας, τότε μπορεί να καταγγείλει αζημίως το σύνολο υπηρεσιών της δέσμης.

Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του νέου Κανονισμού θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά, ενώ θα είναι όλες σε πλήρη ισχύ σε εννέα μήνες από τη δημοσίευση του Κανονισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.