ΔΕΗ: «Κατάπιε» τους πάντες – «Παραμιλάνε» Μελισσανίδης και Βαρδινογιάννης

ΔΕΗ: Τα μερίδια στην προμήθεια ρεύματος. Στο 59,49% η ΔΕΗ. ΔΕΗ, Ήρων, Μυτιληναίος και Elpedison βρίσκονται στις πρώτες τέσσερις θέσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

το 59,49% ανέρχεται το μερίδιο της ΔΕΗ στο φορτίο του ηπειρωτικού δικτύου για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με το νεώτερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Την ίδια περίοδο, η Ήρων ανήλθε σε 7,76%, η Μυτιληναίος σε 7,64%, η Elpedison σε 6,02%, η NRG σε 5,09%, η Φυσικό Αέριο σε 3,15%, η Volterra σε 3,15%, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε 1,99%, η Volton σε 0,80%, η Eunice Trading σε 0,26%, η Vener σε 0,17% και η Ελινόιλ σε 0,16%.

ΔΕΗ: Σε κάθε τάση

Στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα νοικοκυριά, η ΔΕΗ είχε 65,48%, στην υψηλή τάση 72,45% και στη μέση τάση 32,14%, με την εικόνα να αποτυπώνεται στο εξής διάγραμμα:

Στις ΑΠΕ

Στην περίπτωση των ΑΠΕ, ο ΔΑΠΕΕΠ είχε το 56,66% της εκπροσώπησης, με την Optimus Energy να φτάνει το 21,71%, τη Μυτιληναίος στο 6,55%, την Susaki Power στο 4,73% και την Elpedison στο 3,23%.

ΔΕΗ: Αναμένονται ανακατατάξεις

Ωστόσο τα μερίδια αυτά θα αλλάξουν το επόμενο διάστημα αφού μετά τα ΕΛΠΕ και την «Αλουμίνιον» του Ομίλου Μυτιληναίου, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους της Υψηλής Τάσης, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εγκατέλειψε τη ΔΕΗ και έχει ενταχθεί στο πελατολόγιο ιδιώτη προμηθευτή της ΗΡΩΝ για την κάλυψη των αναγκών της σε ρεύμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ βρίσκεται σε συζητήσεις για εκπροσώπησή της από ιδιώτη προμηθευτή.

Η Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μυτιληναίου, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρεύματος της χώρας, ο οποίος πλέον σε σημαντικό βαθμό αντλεί τα φορτία της από τις θυγατρικές εταιρείες προμήθειας του Ομίλου, Protergia και Watt+Volt με προοπτική μέχρι το 2024, να καλύπτεται πλήρως με φορτία εκτός ΔΕΗ.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ εδώ και κάποιο διάστημα «έκλεισε» συμφωνία με την εταιρεία προμήθειας ΗΡΩΝ για την ηλεκτροδότηση των δραστηριοτήτων του.

ΔΕΗ: Στόχος το πιο ανταγωνιστικό και προβλέψιμο κόστος

Όπως έγινε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση, η εταιρεία προμήθειας ΗΡΩΝ και η Optimus Energy (του ίδιου ομίλου) κάνουν πράξη την εξαίρεση των PPA από το πλαφόν δίνοντας πρόσβαση σε ανταγωνιστικότερο και προβλέψιμο κόστος ενέργειας για βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε ο ΗΡΩΝ μαζί με την Optimus Energy το μεγαλύτερο Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΦoΣΕ ΑΠΕ) στην ελληνική αγορά, ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις διαδικασίες εκπροσώπησης και εξαίρεσης από το πλαφόν των πρώτων Συμβάσεων Πώλησης Ενέργειας (PPAs) σε ενεργοβόρους καταναλωτές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μεγιστοποίηση των οφελών της πρόσφατης πρόβλεψης της νομοθεσίας.

Μεταξύ των ενεργοβόρων βιομηχανικών και εμπορικών πελατών που έχουν υπογράψει (ή υπογράφουν εντός των ημερών) σύμβαση με τον Ήρωνα και την Optimus, περιλαμβάνεται και η Βιοχάλκο, η οποία μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια μέσω των πράσινων PPAs.

ΔΕΗ: Πού μπορείτε να κάνετε αίτηση για το θερινό τιμολόγιο

Νυχτερινό ρεύμα: Οι τρεις τρόποι για να δείτε εάν έχετε νυχτερινό ρεύμα. Σε ισχύ είναι από την 1η Μαΐου, το θερινό νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι τίθεται σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου από την 1η Μαΐου 2023 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023 με συνεχές ωράριο από 23:00 έως 07:00 καθημερινά.

Οι καταναλωτές που επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό, μπορούν να απευθύνονται στον προμηθευτή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του διαχειριστή που εκδόθηκε την Πέμπτη (27/04).

ΔΕΗ: Πώς θα κάνετε αίτηση

Ο καταναλωτής, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να προχωρήσει στη διακριτή χρέωση της κατανάλωσης σε δύο χρονικές ζώνες, τη ζώνη κανονικής χρέωσης (ημερήσια ζώνη) και τη ζώνη μειωμένης χρέωσης (νυκτερινή ζώνη).

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι «τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της ζώνης μειωμένης χρέωσης καθορίζονται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας».

Μάλιστα, η σχετική αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται με δύο τρόπους:

 • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ (εδώ)
 • Τηλεφωνικά στο 800 400 4000: Σημειώνεται ότι υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης (νυχτερινό ρεύμα)

ΔΕΗ: Πώς θα δείτε αν έχετε νυχτερινό ρεύμα

Υπάρχουν τρεις τρόποι:

Μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα από τον λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνετε. Εάν, π.χ., ο πάροχός σας είναι η ΔΕΗ, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού πάνω δεξιά, γράφει: ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο.

Στην πίσω σελίδα του εκκαθαριστικού σας, επίσης, θα υπάρχει η «πάγια χρέωση νύχτας».

Ένας άλλος τρόπος, είναι να δείτε τον πίνακα εγκατάστασης, όπου ενδεχομένως να υπάρχει ενδεικτικό λαμπάκι. Αν το βράδυ αυτό το λαμπάκι ανάβει, τότε έχετε νυχτερινό ρεύμα.

Ο τρίτος τρόπος είναι να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πάροχό σας για να τσεκάρετε εάν έχετε την υπηρεσία.

ΔΕΗ: Οι νέες ώρες στο νυχτερινό ρεύμα

Από 1η Μαΐου όμως μπαίνουμε στο θερινό ωράριο του νυχτερινού ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα:

 • Κατά την «καλοκαιρινή» περίοδο όμως το ωράριο του νυχτερινού ρεύματος διαφοροποιείται. Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου θα ισχύει κατά τις ώρες 23:00 – 07:00.

Το ωράριο αυτό διευκολύνει περισσότερο τους εργαζόμενους που τα μεσημέρια λείπουν από το σπίτι, ενώ ξεκινά πιο νωρίς το βράδυ.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το συνεχές ωράριο (23:00 έως 07:00 όλο το έτος) δεν εφαρμόζεται πλέον σε νέους καταναλωτές και εξακολουθεί να ισχύει μόνο στους καταναλωτές οι οποίοι το έχουν ήδη.

Οι καταναλωτές που έχουν το συνεχές ωράριο μπορούν να το αλλάξουν και να λάβουν το τμηματικό, εφόσον το επιθυμούν, δεν μπορούν, όμως, να επανέλθουν στο συνεχές ωράριο.

ΔΕΗ: Οι επιδοτήσεις ρεύματος τον Μάιο 2023

Σε επίπεδα που ελάχιστα απέχουν από τα προ κρίσης διαμορφώνονται οι τιμές των ονομαστικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο, καθώς οι βασικοί παράγοντες που τα επηρεάζουν, δηλαδή η τιμή του φυσικού αερίου και η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, βρίσκονται σε πορεία αποκλιμάκωσης. Το τιμολόγιο αναφοράς για τον υπολογισμό των κρατικών επιδοτήσεων, δηλαδή της ΔΕΗ, είναι μειωμένο κατά 3,5% σε σχέση με τον Απρίλιο και διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά/KWh για τις οικιακές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες από 16,5 τον Απρίλιο.

Οι καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών τιμολογούνται τον Μάιο με 17,1 λεπτά/κιλοβατώρα από 17,7 ευρώ τον Απρίλιο. Τα επίπεδα των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Μάιο προεξοφλούν εξαιρετικά χαμηλές επιδοτήσεις, δεδομένου ότι τον περασμένο μήνα με τιμή στα 16,5 λεπτά η επιδότηση περιορίστηκε στο 1,5 λεπτό/KWh για να φτάσει η τελική τιμή στον καταναλωτή στα 15 λεπτά/KWh και να είναι εντός των ορίων που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της στήριξης των καταναλωτών για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

 • Η Protergia ανακοίνωσε τιμή 13,98 λεπτά/KWh για το πρόγραμμα MVP Reward μετά την έκπτωση συνέπειας και τιμή 13,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Value με πάγιο 3 ευρώ και χωρίς έκπτωση συνέπειας και άλλες δεσμεύσεις. Είναι το νέο προϊόν που προσφέρουν στην αγορά από κοινού τα δύο brands (Protergia και Watt+Volt) από τον Απρίλιο σε έναν κοινό βηματισμό που προμηνύει την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη.
 • Η Elpedison προσφέρει το πρόγραμμα Elpedison Economy στα 12,50 λεπτά/KWh και το πρόγραμμα ElectricityHome Day στα 21,50 λεπτά /KWh.
 • Η Ήρων ανακοίνωσε τιμή στα 19,40 λεπτά/KWh για το πρόγραμμα Generous Home που με την έκπτωση συνέπειας διαμορφώνεται σε 15,52 λεπτά/KWh. Στο νέο πρόγραμμα Simply Generous Home η τιμή είναι στα 14,20 λεπτά/KWh με δώρο 10% στην ποσότητα κατανάλωσης. Χωρίς το δώρο, η τιμή είναι στα 15,80 λεπτά/KWh.
 • Χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα διαμορφώνεται το τιμολόγιο της Volton μετά την έκπτωση συνέπειας. Η εταιρεία ανακοίνωσε για τον Μάιο τιμή στα 13,20 λεπτά/KWh, η οποία μετά την έκπτωση συνέπειας (25%) υποχωρεί στα 9,90 λεπτά/KWh.
 • Στα χαμηλά των 11,5 λεπτών/KWh διαθέτει τον Μάιο το πρόγραμμα Power Home Now η Zeniθ. Στο Power Home Basic η τιμή είναι 18,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες.
 • Στα 13,9 λεπτά/KWh τιμολογεί τον Μάιο η Φυσικό Αέριο, χρέωση που μετά την έκπτωση συνέπειας μειώνεται στα 10,4 λεπτά/KWh.
 • Στα 13,9 λεπτά/KWh διαμορφώνεται και η τιμή της Eλίν για το Power On! Home Comfort.
 • Στο βασικό τιμολόγιο της NRG η τιμή είναι στα 17,9 λεπτά/KWh. Η εταιρεία προσφέρει σε νέους πελάτες ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με τιμή στα 14 λεπτά/KWh και έκπτωση συνέπειας 30% για νέους πελάτες.
 • H Volterra ανακοίνωσε τιμολόγιο με χρέωση προμήθειας στα 18,8 λεπτά/KWh.