ΔΕΗ: Καταιγιστικές εξελίξεις μετά την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Στόχος της ΔΕΗ, να μειώσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και να πετύχει τον στόχο της εξόδου από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης περιλαμβάνει συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ ως το 2026 –
Επενδύσεις πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στα Βαλκάνια σχεδιάζει η ΔΕΗ για την περίοδο 2022 – 2026 προκειμένου να αξιοποιήσει ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, να μειώσει το κόστος παραγωγής ρεύματος και να πετύχει (μετά από αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν) το στόχο της εξόδου από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς.
Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης περιλαμβάνει συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ ως το 2026, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από οργανική κερδοφορία, δανεισμό αλλά και από τα έσοδα συνολικού ύψους 2 δισ. που φέρνουν στα ταμεία της ΔΕΗ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Αμφότεροι οι φάκελοι θα οριστικοποιηθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου.
Η ανάδειξη της ΔΕΗ σε περιφερειακή επιχειρηματική δύναμη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την νέα εικόνα της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σχέδιο στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στις θετικές προοπτικές των ΑΠΕ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Το νέο business plan, σύμφωνα με το ΑΠΕ, καταρτίστηκε αφού η ΔΕΗ απομακρύνθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας, αποκαταστάθηκε η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και έκλεισαν δυο σημαντικά μέτωπα: η πολυετής (από το 2008) εκκρεμότητα της υπόθεσης παράβασης του ανταγωνισμού αναφορικά με την λιγνιτική παραγωγή και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του επιχειρηματικού σχεδίου η ΔΕΗ αποκτά ριζικά νέα εικόνα με νέους κλάδους δραστηριότητας, πράσινο παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς με καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου, υψηλότερη κερδοφορία, έμφαση στις επενδύσεις.
Αναλυτικά:
-Στην ηλεκτροπαραγωγή και τη διανομή προστίθενται οι κλάδοι της ηλεκτροκίνησης (υπηρεσίες φόρτισης) και των τηλεπικοινωνιών (πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων).
-Το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί, δηλαδή από το 2024 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 έως ότου μετατραπεί σε φυσικού αερίου. Παράλληλα επιταχύνονται οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές με στόχο 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος από τα οποία τα 4,8 γιγαβάτ προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία ως το 2026.
-Τα λειτουργικά κέρδη που κυμαίνονται τώρα στο επίπεδο των 900 εκατ. ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024 και 1,7 δισ. ευρώ το 2026. Από το 2024 (για τη χρήση του 2023) προβλέπεται να επαναληφθεί η καταβολή μερίσματος στους μετόχους, που έχει διακοπεί από το 2014.
-Οι επενδύσεις που προβλέπονται εφέτος στα 600 εκατ. ευρώ, διπλασιάζονται (1,2 δισ. ευρώ) το 2022 και αυξάνονται περαιτέρω στα 2,2 δισ. ευρώ το 2023 και 2 δισ. ευρώ το 2024.
Τέλος, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα οδηγήσει τη συμμετοχή του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ (34% και 17% αντίστοιχα σήμερα) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), «με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση παλαιών μετόχων, προχωρά η ΔΕΗ, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί το καλό κλίμα στις αγορές και να αντλήσει κεφάλαια τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο στις ΑΠΕ, καθώς και να κάνει την μεγάλη έξοδο στα Βαλκάνια.
Με την κίνηση αυτή, ανοίγει τη πόρτα σε νέους επενδυτές.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.
Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4% σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου. Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.
Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε: «Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Παράλληλα, πλήρη ανατροπή σκηνικού στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας τείνει να προκαλέσει η παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές χονδρικής, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι φοβούνται ότι θα μειώσει ή και θα σταματήσει τη ροή της εξόδου καταναλωτών από τη ΔΕΗ, ενισχύοντας τον δεσπόζοντα πάροχο της αγοράς, παρά τη δέσμευση που υπάρχει για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%.
Σε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας αναμενόταν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέδεσε την πολιτική για την ανακούφιση των καταναλωτών από τις αυξήσεις με την εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, με τρόπο που, όπως υποστηρίζεται από τις εταιρείες, δημιουργεί στο καταναλωτικό κοινό την εντύπωση ότι η ΔΕΗ είναι ο πάροχος που θα προσφέρει την καλύτερη τιμολόγηση.
Όπως προκύπτει και από τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι εκπτώσεις που θα προσφέρει η ΔΕΗ αποτελούν κύριο συστατικό της πολιτικής της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η επιδότηση μέσω του υπό σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα είναι στα 9 ευρώ μηνιαίως, και θα αφορά τις πρώτες 300 KVh κατανάλωσης. Η ΔΕΗ με τις εκπτώσεις που δίνει θα συμβάλλει με ποσά που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Σημειώνεται ότι η επιπλέον έκπτωση 30% της ΔΕΗ προσφέρεται σε καταναλώσεις έως 600 κιλοβατώρες το μήνα και υπολογίζεται ότι με αυτό το μείγμα επιδότησης από το κράτος και έκπτωσης από τη ΔΕΗ η ελάφρυνση θα φτάσει να καλύπτει το 80% των καταναλωτών.
Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να αντικρούσει τις αιτιάσεις περί ευνοϊκής μεταχείρισης της ΔΕΗ από την κυβέρνηση, σημειώνοντας σε σημερινές του δηλώσεις ότι: «Είναι μία αγορά όπου ο καθένας πρέπει να πουλάει με όρους βιωσιμότητας. Ο καθένας, ανάλογα με τις δυνατότητες του, θα προχωρήσει, θα αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί, αυτή είναι η ελεύθερη αγορά. Τα πράγματα είναι απλά. Μια εταιρία για να επιβιώσει πρέπει να έχει πελάτες και να βγάζει κέρδη».
Από την πλευρά τους, οι ιδιώτες πάροχοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται η κρατική παρέμβαση έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές, ακόμη και αν είναι δυσαρεστημένοι με τους λογαριασμούς που ελάμβαναν το τελευταίο διάστημα από τη ΔΕΗ, βλέπουν τώρα τις ανακατατάξεις που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και αποφεύγουν να κάνουν κινήσεις για αλλαγή παρόχου, κάτι που αντικειμενικά λειτουργεί υπέρ του δεσπόζοντα παρόχου, το μερίδιο του οποίου θα έπρεπε να μειώνεται για να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ΔΕΗ σκοπεύει να προσφέρει και έξτρα έκπτωση στους καταναλωτές, πέραν της έκπτωσης κατά 30%. Το ποσοστό της επιπλέον έκπτωσης δεν έχει προσδιορισθεί. Οι ιδιώτες πάροχοι πιέζουν την κυβέρνηση να αποτρέψει αυτή την πρόσθετη έκπτωση και να μην γίνουν άλλες «επιθετικές» ενέργειες από τη ΔΕΗ, που θα προκαλέσουν στρέβλωση στην αγορά, όπως τονίζουν οι εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να ανακοινώσουν αλλαγές στη δική τους εμπορική πολιτική, που σε γενικές γραμμές, έως τώρα, στηριζόταν σε παροχή χαμηλότερων χρεώσεων από τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με εκπτώσεις έως και 50% στους συνεπείς πελάτες, στόχος των οποίων ήταν να προσελκύσουν το καλύτερο κομμάτι της πελατειακής βάσης.
Με τα νέα δεδομένα των εκπτώσεων από τη ΔΕΗ, η ψαλίδα ανάμεσα στα τιμολόγιά της και σε αυτά των ιδιωτικών παρόχων κλείνει αρκετά και θα χρειασθεί να προσφέρουν αρκετά σημαντικές πρόσθετες εκπτώσεις για να καλύψουν τη διαφορά, ώστε να διατηρηθεί ένα ισχυρό κίνητρο στους καταναλωτές για να μετακινηθούν από τη ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρείες. Είναι πιθανό, επίσης, να αυξηθούν τα ήδη υψηλά ποσοστά εκπτώσεων για τους συνεπείς πελάτες.
Όπως αναφέρει το Sofokleous In, στοιχεία που δημοσιεύονται στο σχέδιο μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς ενέργειας δείχνουν ότι τη διετία 2019 – 2020 «ξύπνησε» ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, που, παρότι τυπικά ήταν απελευθερώμενη εδώ και χρόνια, βρισκόταν για διάφορους λόγους σε στασιμότητα, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των καταναλωτών μεταξύ των διαφορετικών παρόχων.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…