ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά 2021: «Φιάσκο»! Κόπηκαν οι τελικοί δικαιούχοι – Μικρότερα τα ποσά

Αναδρομικά 2021: Λίγες μέρες πριν μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, ανακοινώθηκε τελικά πως ορισμένοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τελικά το «πακέτο» με τα αναδρομικά 2021. Για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Εβδομάδα πληρωμών των αναδρομικών πρόκειται να είναι η προσεχής, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, ο ΕΦΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε εμβόλιμη πληρωμή για πάνω από 130.000 συνταξιούχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο τελικός αριθμός των δικαιούχων όσο και τα ποσά που θα λάβουν είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες και τα όσα είχαν γραφτεί κατά καιρούς.

Και αυτό γιατί, με βάση τον νόμο 4670/2020, για να πληρωθεί ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις, θα πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

  • Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά του Μαΐου 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, πλην λίγων εξαιρέσεων, που θα πληρωθούν τέλος Οκτωβρίου).
  • Τρίτον, να διατηρούν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις φαίνεται να τις καλύπτουν σωρευτικά μόλις 130.000 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016. Αυτοί είναι που πρόκειται να πληρωθούν αναδρομικά στις 29 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχει ωστόσο και ένα πλήθος 215.000 παλαιών συνταξιούχων όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία στο σύστημα. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά, καθώς θα πληρούν και τις τρεις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αναδρομικά 2021: Πού οφείλεται το χαμηλό ύψος των αναδρομικών;

Πέρα από τον περιορισμένο αριθμό των τελικών δικαιούχων, τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι επίσης χαμηλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, τα αναδρομικά, που θα λάβουν, υπολογίζονται κατά μέσο σε 200-250 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν θα ξεπεράσουν το 2-3%.

Θα είναι κατά πολύ λιγότερα ακόμη και των αναδρομικών που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι τον περασμένο Ιούνιο, όπου ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους του δημοσίου και 860 ευρώ του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος τόσο του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων όσο και των χαμηλών ποσών των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι η προσωπική διαφορά που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν.

Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων, όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και η οποία «ροκανίζει» τα αναδρομικά και τις αυξήσεις.

Τις υψηλότερες έμμεσες (λογιστικές) μειώσεις τις υπέστησαν οι άνω των 30 ετών ασφάλισης, μειώσεις που ξεπερνούσαν το 20% και πολλές φορές και το 30%.

Αναλυτικά, υπολογίζεται πως περίπου 740.000 είναι οι συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι 130.000 από αυτούς διατηρούσαν μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά και γι’ αυτό πρόκειται να πληρωθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Τα περιορισμένα ποσά, που θα λάβουν, είναι ακριβώς, επειδή έπρεπε να καλυφθεί πρώτα η προσωπική διαφορά και ό,τι απέμεινε να τους πιστωθεί στους λογαριασμούς τους.

Από την άλλη, από το πλήθος των 750.000, οι περίπου 520.000 διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και γι’ αυτό δεν έλαβαν αναδρομικά.

Παρ’ όλα αυτά, και αυτή η κατηγορία βγαίνει μεσοπρόθεσμα ωφελημένη από τον επανυπολογισμό, καθώς με αυτόν καλύφθηκε μεγάλο μέρος της προσωπικής τους διαφοράς και μελλοντικά θα δουν πιο σύντομα αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Τέλος, οι υπόλοιποι 90.000, που υπολείπονται, εντάσσονται στο πλήθος εκείνων των 215.000 συνταξιούχων, που προαναφέρθηκε, όπου ο επανυπολογισμός τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και που πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Υπολογίζεται πως μόλις 20.000-30.000 από αυτούς θα πληρωθούν στο τέλος αναδρομικά και αυξήσεις.

Αναδρομικά 2021: Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Τώρα έρχεται και ο ΕΦΚΑ να επιβεβαιώσει τα δικά μας κείμενα. Σύμφωνα με την πρόσφατη επεξεργασία των στοιχείων, μόνο 8 στους 100 παλαιούς δικαιούχους θα βάλουν ζεστό χρήμα στην τσέπη από τα αναδρομικά 2021..

Ειδικότερα, από τα 1,8 εκατ. παλαιούς συνταξιούχους (που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016) οι 1.050.000 συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από τους εναπομείναντες 750.000 που έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι 100.000 εμπίπτουν στις δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο επανυπολογισμός τους θα καθυστερήσει και θα λάβουν αναδρομικά 2021 -αν δικαιούνται- προς το τέλος του χρόνου.

Από τους 650.000 που μένουν εντός του πλαισίου, οι 150.000 θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά στην τσέπη. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το «κλειδί» στην υπόθεση της προσωπικής διαφοράς είναι η αύξηση του νόμου Βρούτση να είναι μεγαλύτερη του ποσού της προσωπικής διαφοράς ώστε να μειωθεί το ύψος της προσωπικής διαφοράς και το υπόλοιπο ποσό να πιστωθεί στο λογαριασμό τους.

Στην κατηγορία των παλαιών συνταξιούχων που περιμένουν τις πληρωμές για τα αναδρομικά 2021, περιλαμβάνονται:

  • 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι με μικρή θετική προσωπική διαφορά. Με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης, ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 20-30 ευρώ.
  • 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 500.000 θα δουν αυξήσεις μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Δηλαδή θα δουν λογιστική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους και το όφελός τους θα είναι η μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Αναδρομικά 2021: Τα νεότερα για τις πληρωμές

Τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, θα πληρωθούν τα αναδρομικά 23 μηνών οι παλαιοί συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να έχουν χρόνο ασφάλισης μεταξύ 30,1 και 40 έτη, και ο επανυπολογισμός να έχει βγάλει μεγαλύτερη αύξηση από την προσωπική τους διαφορά (αν είχαν).

Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα δοθούν τον Οκτώβριο, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Στις 15 Οκτωβρίου, εκτός απροόπτου, με εμβόλιμη πληρωμή, θα λάβει τα αναδρομικά μερίδα των 29.039 συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού.

Κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Οκτωβρίου θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι των θανόντων μετά τον Οκτώβριο του 2019 για τους οποίους θα ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια πριν ή μετά τις 15 Οκτωβρίου να πληρωθούν 25.000 δικαιούχοι από τους 29.039, προκειμένου οι λίγες «δύσκολες» περιπτώσεις που απομένουν να πληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

Στο τέλος Οκτωβρίου, με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, θα λάβουν τις αυξημένες συντάξεις οι παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016. Αυτοί, τα αναδρομικά θα τα λάβουν πιθανότατα στο τέλος Νοεμβρίου, με τις συντάξεις Δεκεμβρίου.

Αναδρομικά 2021: Η μεγάλη παγίδα – Πώς η ΑΑΔΕ τα παίρνει πίσω… διπλά!

Το τέλειο… έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων φαίνεται πως οργάνωσε η Κυβέρνηση καθώς μέσω της ΑΑΔΕ τα παίρνει πίσω και μάλιστα με τόκο! Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Η ΑΑΔΕ εγκλώβισε τους συνταξιούχους για τα αναδρομικά και τους επιβάλει φόρους, οι οποίοι έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η υπόθεση αφορά στους συνταξιούχους, στους οποίους καταβλήθηκαν αναδρομικές αποδοχές, το έτος 2013, οι οποίες αφορούσαν τα έτη 2010 – 2012. Λόγω προβλημάτων με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξέδωσαν βεβαιώσεις αποδοχών και δόθηκε η εντύπωση ότι τα συγκεκριμένα ποσά φορολογήθηκαν, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι, να μην υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

Η ΑΑΔΕ, μέσα από διασταυρώσεις ανακάλυψε, με καθυστέρηση, στις 19 Δεκεμβρίου 2019, ότι δεν είχαν φορολογηθεί τα συγκεκριμένα ποσά και έδωσε εντολή να εκδοθούν «Πράξεις Προσδιορισμού του Φόρου και να κοινοποιηθούν, άμεσα στους υπόχρεους, καθώς οι υποθέσεις παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Όμως, λόγω των αργιών των γιορτών των Χριστουγέννων, τα σημειώματα έφτασαν στους συνταξιούχους, τον Ιανουάριο του 2020.

Αμέσως τέθηκε θέμα παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να επιβάλει φόρους, καθώς είχε συμπληρωθεί η πενταετία.
Η ΑΑΔΕ υποστήριξε ότι, δεν τίθεται θέμα παραγραφής, αφού σημασία έχει ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι της κοινοποίησης.

Όμως τρείς αποφάσεις δικαστηρίων έκριναν το αντίθετο. Ότι δηλαδή, η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής (έως 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους) και όχι έπειτα από αυτή.

Ειδικότερα τα διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν, ότι εντός της προθεσμίας της παραγραφής να εκδοθεί, αλλά και να κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο η πράξη προσδιορισμού φόρων και προστίμων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων διακόπτεται μόλις η πράξη καταλογισμού πρόσθετου φόρου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, αλλά, χωρίς να αναφέρεται ως προϋπόθεση η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου έχασε οριστικά την υπόθεση. Ειδικότερα, στις αποφάσεις (616 και 618/2021) της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας-Κ.Φ.Δ. (νόμοι 4174/2013 και 4254/2014) ορίζει ότι η προβλεπόμενη από ισχύουσες διατάξεις ουσιαστικού φορολογικού δικαίου, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΚΦΔ, προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα διακόπτεται με την έκδοση των οικείων σχετικών καταλογιστικών πράξεων, είναι ανίσχυρη ως αντίθετη “στις αρχές της φανερής δράσης της διοίκησης και της ασφάλειας του δικαίου”. Και κατά συνέπεια, η σχετική διάταξη είναι “μη εφαρμοστέα”.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago