ΔΕΗ: Το μεγάλο… κόλπο ετοιμάζει η ΔΕΗ καθώς είναι πιο κοντά από ποτέ στο «μπάσιμο» της στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Όπως έγινε γνωστό προ ημερών, η ΔΕΗ έχει έρθει σε συμφωνία με την Forthnet, με αντικείμενο την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής, με στόχο να αξιοποιηθεί το δίκτυο της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ συνολικού μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων.
Κατά το πρότυπο του δικτύου που έχει αναπτύξει και ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ΑΔΜΗΕ, το νέο αυτό δίκτυο προβλέπεται να ενοικιάζεται σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Σημειώνεται ότι η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών περιλαμβάνεται στο στρατηγικό πλάνο της επιχείρησης ως μια από τις εναλλακτικές δραστηριότητες για την ενίσχυση της κερδοφορίας.
Στο πλαίσιο αυτό η επιχείρηση σκοπεύει να επενδύσει ένα ποσό της τάξης των 700 – 800 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να κλείσει το σχήμα του project finance.
Η εκκρεμότητα αυτή άλλωστε εξηγεί και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς της εταιρείας.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά το πλάνο της ΔΕΗ προβλέπει την αξιοποίηση της υποδομής του εναέριου δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, μήκους 242 χιλιάδων χιλιομέτρων καθώς και των κέντρων χαμηλής και μέσης τάσης σε όλη την επικράτεια για μεταφορά υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, με σχετικά χαμηλό κόστος και αρκετά πιο εύκολα σε σύγκριση με την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου.
Σύμφωνα με το πλάνο η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει το δίκτυο οπτικών ινών και θα λειτουργήσει ως διαχειριστής των νέων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, οι οποίες προβλέπεται σε επόμενο στάδιο να εκμισθωθούν σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ αναμένεται να ξεκινήσει με την πιλοτική τοποθέτηση δικτύου σε περιοχή της χώρας, όπου θα εκδηλωθεί η σχετική ζήτηση από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με στόχο μέσω της πρώτης αυτής εγκατάστασης να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν για να προχωρήσει το μεγάλο rollout του δικτύου οπτικών ινών.
Επιπρόσθετα προβλέπεται η επέκταση και σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G.
Τέλος, η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, εκτός από την αύξηση των εσόδων του ομίλου, αναμένεται να αποτελέσει και “προίκα” για τη θυγατρική εταιρεία διαχείρισης του δικτύου διανομής ΔΕΔΔΗΕ, η οποία τελεί υπό μερική αποκρατικοποίηση.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 49% της εταιρείας με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ.
Στον εν εξελίξει διαγωνισμό, συμμετέχουν 9 επενδυτικά σχήματα, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθετείται χρονικά εντός του 2021.
ΔΕΗ: Τι ισχύει πλέον με τις τηλεπικοινωνίες
Ξεχάστε όσα ξέρατε στη κινητή τηλεφωνία καθώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αλλάζει το τοπίο. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Αναφορικά με τους καταναλωτές, τέσσερις είναι οι βασικές βελτιώσεις που επιφέρει ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών (ΚΓΑ) στις τηλεπικοινωνίες:
Ο καταναλωτής που έχει δέσμευση μέσω συμβολαίου, μπορεί να αλλάξει πακέτο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, χωρίς κανένα κόστος για τον ίδιο, όταν μια από τις πολλές υπηρεσίες του πακέτου που λαμβάνει είναι προβληματική.
Με άλλα λόγια, αν ο καταναλωτής έχει ένα πακέτο σταθερής, κινητής τηλεφωνίας, Internet κ.λπ., κι έχει πρόβλημα λήψης σε μια από τις υπηρεσίες (π.χ. στην κινητή τηλεφωνία), μπορεί να καταγγείλει το σύνολο του πακέτου για το οποίο είναι δεσμευμένος, χωρίς κανένα κόστος.
Με τον προηγούμενο κανονισμό αδειών, εφόσον ο καταναλωτής δεσμεύονταν από το συμβόλαιό του, θα μπορούσε να αλλάξει, χωρίς κόστος για τον ίδιο, την υπηρεσία που παρουσιάζει πρόβλημα (π.χ. της κινητής).
Δεν ίσχυε το ίδιο για την υπηρεσία π.χ. της σταθερής τηλεφωνίας για την οποία δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα λήψης. Για την τελευταία υπηρεσία, εφόσον ο καταναλωτής ήθελε να αλλάξει πάροχο, θα έπρεπε να αποπληρώσει τον υπόλοιπο χρόνο για τον οποίο δεσμεύονταν μέσω του συμβολαίου του.
Η δεύτερη σημαντική βελτίωση για τα συμβόλαια στις τηλεπικοινωνίες, είναι ότι με τον νέο κανονισμό στην περίπτωση που ο καταναλωτής καταγγείλει νωρίτερα ένα δεσμευτικό για τον ίδιο συμβόλαιο, η αποζημίωση για το υπόλοιπο του χρόνου δέσμευσης, θα υπολογίζεται με βάση τη πραγματική χρέωση.
Η τελευταία ρύθμιση έχει μεγάλη σημασία για τους καταναλωτές, γιατί μέχρι πρόσφατα η αποζημίωση του παρόχου για τον υπολειπόμενο χρόνο δέσμευσης γίνονταν, όχι με την συμφωνηθείσα (πραγματική) χρέωση μεταξύ παρόχου και πελάτη, αλλά με την ονομαστική.
Για μια υπηρεσία που κοστίζει (ονομαστικά) 100 ευρώ τον μήνα και είχε παρασχεθεί από τον πάροχο με έκπτωση π.χ. στα 70 ευρώ, η αποζημίωση για τον υπόλοιπο χρόνο του δεσμευτικού συμβολαίου γίνονταν με βάση την ονομαστική χρέωση, δηλαδή τα 100 ευρώ.
Τώρα με το νέο κανονισμό η αποζημίωση θα δίδεται στον πάροχο με βάση την πραγματική τιμή, δηλαδή τα 70 ευρώ.
Μια τρίτη αλλαγή έχει να κάνει με την αυτόματη μετατροπή ενός συμβόλαιο τηλεφωνίας (π.χ. 12μηνο ή 24μηνο) ορισμένης διάρκειας σε αορίστου διάρκειας, χωρίς κόστος για τον καταναλωτή.
Με τον υφιστάμενο ΚΓΑ, ο πάροχος θεωρητικά έχει το δικαίωμα, μετά από τη λήξη της σύμβασης, να επαναφέρει τις αρχικές ονομαστικές χρεώσεις, δηλαδή να πάρει πίσω τις εκπτώσεις που είχε δώσει πριν 12 ή 24 μήνες, όταν ήθελε να δελεάσει τον καταναλωτή.
Τέλος, η αυτόματη διακοπή συμβολαίου λόγω οφειλών αυξάνει στα 150 ευρώ αντί 100 ευρώ που είναι σήμερα. Επιδίωξη της ΕΕΤΤ με τις ρυθμίσεις αυτές, είναι σταματήσει η μεγάλη στρέβλωση που υπάρχει στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων.
Ο πραγματικός στόχος είναι η σύγκληση του επιπέδου ονομαστικών και πραγματικών χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες, έτσι ώστε να μην συμβαίνει το οξύμωρο: η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών χωρών της Ε.Ε. και ταυτόχρονα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να παραπονιούνται για «ξεπούλημα» των υπηρεσιών τους.
Από τις αρχές Ιουνίου, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς στους πελάτες του, και προαιρετικά μέσω χαρτιού, για όποιον τον ζητήσει ή υπάρχει πρόβλημα παροχής της ψηφιακής υπηρεσίας.
Να σημειωθεί πως οι χρήστες θα μπορούν να έχουν κανονικά ίντερνετ ενώ έχουν κομμένο τηλέφωνο αλλά και να δέχονται κλήσεις.
ΔΕΗ: Τι ετοιμάζει με την Forthnet
Σπουδαίο deal για το δίκτυο οπτικών ινών. Σε συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση του μεγάλου πρότζεκτ που υπολογίζεται πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Tο πρώτο βήμα για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 241.000 χιλιομέτρων κάνει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την Forthnet.
Μετά τις ΑΠΕ που αποτελούν το στρατηγικό της όπλο στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα asset που διαθέτει, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια τα οποία για την επόμενη πενταετία προσδιορίζονται σε άνω από 700 εκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με παρόχους τηλεπικοινωνιών. Σχετικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει από καιρό από την ΔΕΗ. Μάλιστα για την χρηματοδότηση του σχεδιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες.
Ο σχεδιασμός για το πιλοτικό πρόγραμμα είχε εγκριθεί σε προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο άναψε και το πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου πρότζεκτ.
Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να πουλάει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile), προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες άνω των 1.000Mbps.
Το business plan της ΔΕΗ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και προβλέπει την αξιοποίηση του δικτύου της και για το 5G.
Έναν παρεμφερή σχεδιασμό έχει ανακοινώσει και ο ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, αξιοποιώντας το δικό του δίκτυο κορμού οπτικών ινών μήκους 3.000 χιλιομέτρων αλλά και μια ευνοϊκή συγκυρία διεθνώς για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον την ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δίκτυο κορμού, δεύτερον τις εξελίξεις σχετικά με τα data centers, με αιχμή του δόρατος την είσοδο στη χώρα μας της Microsoft αλλά και άλλων μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς και τρίτον την ανάπτυξη του Ultra Fast broadband, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε συμμαχία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.