Απίστευτη αλλαγή από Cosmote, Vodafone και Wind: Δείτε τι έρχεται

Cosmote, Vodafone, Wind: Στην επόμενη φάση φαίνεται να περνούν οι σταθερές συνδέσεις στην Ελλάδα. Cosmote, Vodafone, Wind δρομολογούν επενδύσεις στις οπτικές ίνες και το δίκτυο του χαλκού οδεύει σταδιακά στη λήθη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στόχος να αυξηθούν οι συνδέσεις με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), προσφέροντας στους καταναλωτές υπερυψηλές ταχύτητες – τόσο στο download όσο και στο upload, ικανές να καλύψουν τις διευρυμένες διαδικτυακές τους ανάγκες.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο ΟΤΕ ανέφερε στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του ότι η διαθεσιμότητα στις υποδομές οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), φθάνει τις 360.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτοντας τον πήχη στις 500.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ο αριθμός των συνδρομητών FTTH, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 25.000, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής διαθεσιμότητας τέτοιου είδους συνδέσεων και επιδιώκεται να αγγίξει το 25% τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά σχέδια ανακοίνωσε και η Vodafone Ελλάδας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Χάρη Μπρουμίδη να αναφέρει στο φόρουμ των Δελφών ότι στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού πλάνου της εταιρείας θα κατασκευαστούν ακόμα 150.000  νέες γραμμές Fiber to the Home (FTTH) μέσα στην επόμενη τριετία. Αυτό, όπως εξήγησε, θα γίνει εφικτό και με την μετατροπή των δικτύων Fiber to the Cabinet (FTTC), δηλαδή των δικτύων οπτικών ινών που τερματίζουν στην υπαίθρια καμπίνα, σε  FTTH, επεκτείνοντας τα δίκτυα οπτικών ινών έως τα σπίτια των τελικών καταναλωτών.

Τέλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Wind κ. Νάσος Ζαρκαλής συμμετέχοντας στο Forum σημείωσε h χώρα δεν βρίσκεται μόνο σε καλό σημείο στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας όπου και προωθούνται επενδύσεις σε δίκτυα 5G αλλά προοδεύει και στην σταθερή με επενδύσεις σε οπτικές ίνες που φτάνουν μέχρι το τελευταίο σπίτι. Οι τελευταίες μάλιστα, όπως σημείωσε αναμένεται να αυξηθούν, με την αρωγή και του Ταμείου Ανάκαμψης. «Υπάρχουν τα σχέδια των παρόχων, αλλά το Ταμείο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επενδύσεις των παρόχων έρχονται να συνδυαστούν με την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για τέτοιου τύπου συνδέσεις ήδη από την αρχή της πανδημίας, η οποία πολλαπλασίασε τις διαδικτυακές ανάγκες των καταναλωτών προσθέτοντας το «e» σε πολλαπλές καθημερινές δραστηριότητες όπως εργασία, εκπαίδευση κ.ά.

Η αύξηση της ζήτησης αποτυπώθηκε ευθύς εξαρχής της πανδημίας όπου και καταγράφηκε αύξηση της χρήσης του κουπονιού Super Fast Broadband που τρέχει τα τελευταία χρόνια και αφορά σε τέτοιου είδους συνδέσεις.

Να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB) το οποίο επιδοτεί την λειτουργία γραμμών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και η απορρόφησή του από το 2018 μέχρι και την αρχή της πανδημίας κινούνταν σε χαμηλά επίπεδα, ο αριθμός των αιτήσεων επιδότησης έφτανε στις αρχές Απριλίου 2021 τις 31.400 από τις 5.800 που είχαν κατατεθεί έως το τέλος Μαρτίου του 2020, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Τα περιθώρια βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερα αφού από τα 50 εκατ. του προϋπολογισμού του έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής λίγο περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ.

Ενισχυτικά αναμένεται να λειτουργήσει και το κουπόνι τύπου «Εξοικονομώ» για την σύνδεση οπτικών ινών μέχρι το κτήριο, ένα έργο της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού που περιλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 73 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την χρηματοδότηση με τη μορφή επιδότησης της εγκατάστασης υποδομών οπτικών ινών σε κτήρια. Στόχος να δημιουργηθούν «Fiber Ready» κτήρια κατοικιών, προκειμένου η εγκατάσταση των νέων συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home – FTTH), να γίνεται απρόσκοπτα.

Η μετάβαση στα δίκτυα οπτικών ινών (NGA – FTTC/FTTH) εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια δεδομένης και της σταδιακής κατάργησης του χαλκού, η οποία έχει ήδη προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαΐου.

Η κατάργηση του χαλκού δεν αφορά μόνον τον ΟΤΕ αλλά όλους του παρόχους (Vodafone, Wind και Forthnet) και έχει σημαντικό κόστος που μέχρι στιγμής δεν έχει εκτιμηθεί.

Να θυμίσουμε ότι η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών δεν είναι νέα, τώρα όμως διαμορφώνεται η κατάλληλη συγκυρία για να διευρυνθεί αισθητά αφενός η διαθεσιμότητά κι αφετέρου η χρήσης της από τους καταναλωτές.

Ήδη από το 2012, οπτικές ίνες αντικατέστησαν τον χαλκό στο τμήμα του δικτύου από την υπαίθρια καμπίνα έως το ΑΚ. Ο ενεργός εξοπλισμός μεταφέρθηκε πιο κοντά στον τελικό χρήστη ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερη ποιότητα.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, υλοποιείται νέα αναβάθμιση στα δίκτυα πρόσβασης, κυρίως με την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στο δίκτυο αρχιτεκτονικής FTTC, καθώς και την ανάπτυξη δικτύων FTTH, με την οπτική ίνα να φτάνει μέχρι τον τελικό χρήστη. Πλέον, οι εμπορικά προσφερόμενες ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης φτάνουν τα 200 Mbps.

Το παραδοσιακό δε δίκτυο χαλκού λειτουργεί παράλληλα με τα δίκτυα επόμενης γενιάς, χωρίς να μπορεί να τα ανταγωνιστεί ούτε σε επίπεδο ταχύτητας της προσφερόμενης υπηρεσίας, ούτε σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσίας. Η μετάβαση είναι άλλωστε μονόδρομος αφού περιλαμβάνεται και στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για σταδιακή κατάργηση του χαλκού έως το 2030 και διαθεσιμότητα και κάλυψη των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς.

Cosmote, Vodafone, Wind: Ξανά στο προσκήνιο οι τιμές στην κινητή τηλεφωνία

Μια νέα μελέτη για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία αναμένει το επόμενο διάστημα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σε μια προσπάθεια απεικόνισης της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη θα διενεργηθεί από την εταιρεία Tarifica (T3i Group LLC dba Tarifica) η οποία όπως αναφέρεται στην απόφαση ανάθεσης από την ΕΕΕΤ είναι ο “ηγέτης της αγοράς στη συλλογή, ανάλυση και παράδοση δεδομένων τηλεπικοινωνιών και τιμών σε πραγματικό χρόνο παγκοσμίως”.

“Η εταιρεία, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων της, κατά την ιστοσελίδα της, συγκεντρώνει και αξιολογεί δεδομένα αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο και επικουρεί τους εθνικούς ρυθμιστές τηλεπικοινωνιών να αξιολογήσουν και να συγκρίνουν τις τιμές των αγορών τους σε σχέση με τις αγορές άλλων κρατών τρίτων χωρών αλλά και, ιδίως των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των προσφερόμενων τιμών για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών”, σημειώνεται ακόμη.

Cosmote, Vodafone, Wind: Σύγκριση με 12 χώρες

“Διάφορες συγκρίσεις και έρευνες τιμών δείχνουν την Ελλάδα ως μια από τις πιο ακριβές αγορές σε σύγκριση με άλλες χώρες. Όμως η τιμολόγηση της κινητής τηλεφωνίας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και όταν πραγματοποιούνται αναλύσεις για τη συγκεκριμένη αγορά χρειάζεται να ληφθούν διάφοροι παράγοντες υπόψη”, αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή της προσφοράς της Tarifica.

H εταιρεία δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια ανάλυση των τιμών κινητής στην Ελλάδα σε σύγκριση με 12 άλλες χώρες της ΕΕ.

Για κάθε χώρα οι αναλυτές της Tarifica θα εξετάσουν τις προσφορές όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Επιπλέον θα εξεταστούν και οι προσφορές έως τριών εναλλακτικών παρόχων (όπως εικονικοί πάροχοι), όπου αυτοί υπάρχουν.

Όπως αναφέρεται σχετικά στην τεχνική προσφορά, οι αναλυτές της Tarifica θα δημιουργήσουν έξι προφίλ καταναλωτή με διαφορετικές ανάγκες, που θα αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα της αγοράς και θα εντοπίσουν τις πιο φθηνές προσφορές σε κάθε χώρα για το κάθε προφίλ ξεχωριστά.

Βάσει της απόφασης ανάθεσης, η Tarifica θα πρέπει στις 31 Μάιου 2021 να παραδώσει ένα αρχείο Excel με τις τιμές για κάθε μια από τις 12 χώρες και για κάθε προφίλ καταναλωτή μαζί με μια γραπτή σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας.

“Αν η ΕΕΤΤ θέλει να παραλάβει μια πιο αναλυτική έκθεση η Tarifica μπορεί να παραδώσει μια ανάλυση της τιμολόγησης στις παραπάνω αγορές, εντοπίζοντας την σχετική απόδοση της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η συγκεκριμένη ανάλυση θα περιλαμβάνει και ένα τμήμα που θα εξηγεί γιατί κάποιες έρευνες που δείχνουν την Ελλάδα ως μια ακριβή αγορά κινητής, μπορεί να μην εξετάζουν όλους του απαραίτητους παράγοντες για μια τέτοια ανάλυση και για αυτό το λόγο μπορεί να μη δίνουν ολόκληρη την εικόνα της αγοράς”, αναφέρεται ακόμη στην προσφορά της εταιρείας.