Δάνεια: Η διαμεσολάβηση σώζει σπίτια από πλειστηριασμούς. Στεγαστικά 6 στα 10 δάνεια που ρυθμίζονται εξωδικαστικά. Ποια τα οφέλη του θεσμού που αξιοποιείται την τελευταία τριετία και ποιο το κόστος για τους δανειολήπτες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ποια τα οφέλη του θεσμού που αξιοποιείται την τελευταία τριετία και ποιο το κόστος για τους δανειολήπτες – Η εμπειρία DoValue και Intrum από την διαδικασία
Τις νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών που από το φθινόπωρο αναμένεται να ανεβάσουν ρυθμούς, μπορούν να σταματήσουν οι δανειολήπτες εάν επιλέξουν να ρυθμίσουν μέσω της διαμεσολάβησης.
Πιο αναλυτικά, ο επίμαχος θεσμός που θεσπίστηκε με τον Ν. 3898/2010, αλλά ξεκίνησε να αξιοποιείται μόλις την τελευταία τριετία, δίνει τη δυνατότητα στα δύο μέρη – τράπεζες και οφειλέτες – να τα «βρουν» εξωδικαστικά, ανεξάρτητα εάν υφίσταται μεταξύ τους δικαστική διαμάχη.
«Πριν τρία χρόνια, κατόπιν σχετικών κρούσεων των πελατών μας, αποφασίσαμε να εντάξουμε την διαμεσολάβηση στα ήδη υπάρχοντα εργαλεία αντιμετώπισης των ‘κόκκινων’ δανείων.
Στην αρχή, η επίμαχη ‘έξω από το κουτί’ διαδικασία δεν ήταν αρκετά αποδοτική, σταδιακά, ωστόσο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βοήθησαν, ώστε να στεφθεί με επιτυχία. Αυτή τη στιγμή, ικανοποιούμε όλα τα εισερχόμενα αιτήματα, τόσο από πλευράς των δανειοληπτών, όσο και του Ελληνικού Κέντρου Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης», τόνισε η επικεφαλής του τμήματος Διαμεσολάβησης στη DoValue Greece, κυρία Σοφία Δέδε, στο πλαίσιο του NPL Management Summit της DDC, για να προσθέσει: «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την διαδικασία, προτείνοντας την διαμεσολάβηση ως εναλλακτική λύση στους οφειλέτες σε πιο μαζικό επίπεδο. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι νομικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει».
Μέχρι στιγμής, η DoValue Greece έχει ολοκληρώσει περισσότερες από 120 υποθέσεις μέσω διαμεσολάβησης, με το ποσοστό επιτυχίας να ξεπερνά το 90%. Το 60% των δανείων δεν έχουν καταγγελθεί, ενώ σχεδόν έξι στα 10 πρόκειται για στεγαστικά. Η πανδημία οδήγησε σε παύση για σχεδόν τέσσερις μήνες τις σχετικές διαπραγματεύσεις, με την εταιρεία, ωστόσο, να καταφέρνει την επιτυχή ολοκλήρωση 28 εξ αυτών, χρησιμοποιώντας την δύναμη της τεχνολογίας.
Όσον αφορά στα οφέλη, αυτά είναι τα εξής:
Για τους οφειλέτες:
Για τους servicers:
Οριστική διευθέτηση του χρέους
Ευέλικτη διαδικασία
Αμοιβαία εκτελεστή δεσμευτική συμφωνία
Μείωση των NPEs (τα περισσότερα από τα δάνεια που διευθετούνται μέσω της διαμεσολάβησης δεν «κοκκινίζουν» εκ νέου, αφού οι οφειλέτες τηρούν τη συμφωνία).
Την άποψη πως η παραδοσιακή αναδιάρθρωση των δανείων πρέπει να αναμορφωθεί, προσφέροντας στους δανειολήπτες νέα, εναλλακτικά εργαλεία, εξέφρασε από την πλευρά του, ο senior director, Retail Loans Restructuring της Intrum Hellas, κ. Γιάννης Γαβαλάς, εκτιμώντας πως η διαμεσολάβηση μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο.
«Οι συναινετικές λύσεις (amicable solutions), όπου χρησιμοποιούν την περιουσία του οφειλέτη σε περιπτώσεις που το εισόδημα αποδεικνύεται ανεπαρκές για αποπληρωμές, κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο νέος πτωχευτικός Νόμος που ενεργοποιείται στο σύνολό του σε μερικές ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ακόμη και εάν δεν προβλέπουμε εντυπωσιακά νούμερα, η διαμεσολάβηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει λύσεις σε πολύπλοκες υποθέσεις, με δύσκολο ‘ιστορικό’, περίεργες νομικές διαστάσεις και αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.
Στην Intrum Hellas πιστεύουμε δυνατά σε αυτή την διάσταση της διαμεσολάβησης που σε αρκετές περιπτώσεις μας έχει επιτρέψει να φτάσουμε σε συμφωνία και να τακτοποιήσουμε παλαιότερες διαφορές με τους πελάτες μας».
Οι υποθέσεις δε, που έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί η Intrum, έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:
Πρόκειται για μεσαία έως υψηλά ποσά δανείου.
Έχουν προηγηθεί μακράς διάρκειας ανεπιτυχείς απευθείας διαπραγματεύσεις.
Υπάρχει πολυπλοκότητα στις νομικές διαδικασίες.
Τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν διαφορετική οπτική σε ζητήματα, όπως η αξία του ακινήτου που είναι collateral στο δάνειο, που οδηγούν σε αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.
Τα έξοδα της διαμεσολάβησης είναι μόλις το 1/4 αυτών που απαιτούνται για τις ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης.
Προς επίρρωση, το χαμηλότερο ποσό που καλούνται να πληρώσουν τα μέρη, υπολογίζεται σε 340 ευρώ έκαστος (80 ευρώ/ώρα + ΦΠΑ η αμοιβή του διαμεσολαβητή, με μέσο όρο τις πέντε ώρες, από 60 ευρώ έως και 150 ευρώ το κατώτατο ποσό για παράσταση δικηγόρου και 50 ευρώ το παράβολο Δημοσίου, σε περίπτωση κατάθεσης του πρακτικού στο δικαστήριο) έναντι ποσού 3.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Όσον αφορά στο κόστος μέσω αιτήσεως παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στο Ελληνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Διαμεσολάβησης (έναν εξειδικευμένο φορέα Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών), αυτό, όπως προκύπτει και από τη σχετική ιστοσελίδα, ορίζεται στα 90 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24% για κάθε μέρος και περιλαμβάνει:
Χρήση κατάλληλα διαμορφωμένων αιθουσών για τη διεξαγωγή διαδικασίας διαμεσολάβησης (κοινές συνεδρίασες, κατ’ ιδίαν συναντήσεις).
Πρόσβαση στον Κατάλογο Επιμορφωμένων Χρηματοοικονομικών Διαμεσολαβητών (ΚΕΧΔ).
Παροχή αναγκαίου εξοπλισμού (τηλέφωνο, εκτυπωτής/φωτοτυπικό, πρόσβαση στο διαδίκτυο), γραμματειακής και λοιπής διοικητικής φύσης υποστήριξης, αλλά και επισιτιστικών (καφές, σνακ) κατά τις ημέρες διεξαγωγής της διαδικασίας διαμεσολάβησης.
Χρήση χώρων για τη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών συναντήσεων μεταξύ του διαμεσολαβητή και των μερών, πριν την έναρξη της συνεδρίασης διαμεσολάβησης.
Άνοιξε ο δρόμος για κούρεμα δανείων σε πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις. Στη Βουλή οι νέες διατάξεις μετά τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για όσους εντάσσονται στο ΓΕΦΥΡΑ 2. Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας για τις επιχειρήσεις – δανειολήπτες και η παρασκηνιακή επικράτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της ΕΚΤ. Κεραυνός εν αιθρία για τις τράπεζες που ανησυχούν για έκρηξη του ηθικού κινδύνου
Πρωτοφανή για τα ελληνικά τραπεζικά δεδομένα και πιθανότατα για τα ευρωπαϊκά, χαρακτήριζαν έμπειρα τραπεζικά στελέχη την χθεσινή συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους και της Ε.Ε να παρασχεθούν υποχρεωτικά μέτρα ανακούφισης από τους πιστωτές στους οφειλέτες – Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ 2”
Η τριμερής συμφωνίας για υποχρεωτική παροχή σημαντικών διευκολύνσεων από τους πιστωτές στους οφειλέτες στην αποπληρωμή χρεών (μείωση 10% στο επιτόκιο, διαγραφή τόκων υπερημερίας, ή ακόμη και κεφαλαίου υπό προϋποθέσεις, πάγωμα των όρων εξόφλησης, κλπ) έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κόλπους των τραπεζών καθώς δεν περίμεναν ότι στην παρασκηνιακή διελκυνστίνδα των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απόλυτος νικητής θα αναδεικνύονταν η δεύτερη.
Στις Τράπεζες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την ανάδειξη του ηθικού κινδύνου σύμφωνα με τη θεωρία του οποίου τέτοια φιλολαϊκά μέτρα δημιουργούν νέες γενιές στρατηγικών κακοπληρωτών και εθίζουν τους οφειλέτες στην ιδέα ότι ακόμη και αν δεν πληρώνουν, οι φορολογούμενοι θα τους καλύψουν.
Ωστόσο οι ίδιες πηγές συμφωνούν ότι η εν λόγω συμφωνία παρέχει μια επιπλέον ευκαιρία στους οφειλέτες να επιβιώσουν με την απαλλαγή τους από βάρη του παρελθόντος και κυρίως του κορονοϊού και πρόσθεταν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας που θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικό κούρεμα χρεών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Από την πλευρά του υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναλύοντας στο news247.gr την σημασία της νέας συμφωνίας επισημαίνουν ότι το Πρόγραμμα Γέφυρα 2 ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ αυτή την περίοδο καθώς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μετά τα αλλεπάλληλα lockdowns λόγω της πανδημίας χρειάζονταν άμεσα ουσιαστική χρηματοδοτική ενίσχυση για να επιβιώσουν της κρίσης.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πολλές από αυτές τις εταιρείες και τους αυτοαπασχολούμενους δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσουν εγκαίρως τα δάνειά τους με αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα γενιά οφειλετών που με τη σειρά της θα δημιουργούσε μια νέα γενιά ανέργων και φυσικά κόκκινων δανείων.
Ας μην ξεχνάμε πως ζούμε μια «μη κανονική περίοδο» όπου οι κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα αγοράζοντας δημόσια και ιδιωτικά χρέη για να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης που προκαλεί η αναστολή δραστηριοτήτων» καταλήγουν οι ίδιες πηγές θεωρώντας ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφώς «γαλαντόμα» αλλά και εν μέρει δικαιολογημένη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το πρόγραμμα Γέφυρα 2 έχει ιδιαίτερα θετική απήχηση καθώς μέσα σε σχεδόν ένα μήνα (από τις 5 Απριλίου μέχρι σήμερα ) έχουν υποβληθεί οριστικά 33.792 αιτήσεις, κυρίως από πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα, έχει ανακοινωθεί παράταση έως τις 31 Μαΐου για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και διαθέτει για τον λόγο αυτό περί τα 300 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» έχουν ήδη επιδοτηθεί 118.841 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 75.370 δικαιούχους . Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί ανέρχεται σε 120 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά έξι φάσεις πληρωμών (από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021).
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε χθες για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, ένα νέο πακέτο ευνοϊκών μέτρων που περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών, μείωση επιτοκίου, διατήρηση προσυμφωνηθείσας δόσης και επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τα μέτρα ενεργοποιούνται πρώτη φορά στη χώρα μας και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πιστωτές πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
Α. Στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετούμενου δανείου:
Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α. Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και
β. Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και
γ. Διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και
δ. Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Β. Στην περίπτωση εξυπηρετούμενων δανείων:
Να μην τροποποιήσουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν τη χορήγηση της Κρατικής επιδότησης,
να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Μαΐου οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα και να επωφεληθούν της επιδότησης του επιχειρηματικού τους δανείου για 8 μήνες καθώς και των ανωτέρω νέων διευκολύνσεων.
Δεδομένου αυτών των εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το μήνα Μάιο.
Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν συνδυαστικά και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων.
Υπάρχει ελπίδα για χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν «κατακόκκινα» δάνεια και αδυνατούν για τον οποιοδήποτε λόγο να τα αποπληρώσουν.
Πώς μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Πειραιά δημιουργεί προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Με την υπ΄ αριθμ. 59/2021 απόφαση του το δικαστήριο ρύθμισε τις οφειλές συνολικού ύψους 239.771,48 ευρώ προς πέντε τράπεζες, διαγράφοντας 236.171,48 ευρώ και ορίζοντας για το υπόλοιπο ποσό μηνιαία καταβολή μόλις 100 ευρώ σε 36 δόσεις.
Το Ειρηνοδικείο Πειραιά έκρινε ευνοϊκά τη συγκεκριμένη περίπτωση «κουρεύοντας» το χρέος, καθώς η γυναίκα έχασε τον σύζυγο της και έπρεπε να σπουδάζει μόνη της το παιδί τους.
Το δικαστήριο αναφέρει στο σκεπτικό του:
«Λόγω του πρόωρου θανάτου του συζύγου της, βρέθηκε σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο, καθώς έπρεπε μόνη της να φροντίσει για τα έξοδα, και, ιδιαίτερα για τις σπουδές του τέκνου της, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του δανεισμού της, να οφείλεται στην ανωτέρω αιτία, και όχι σε πολυτελή διαβίωση με την λήψη καταναλωτικών προϊόντων και άσκοπη σπατάλη χρημάτων με περιττά έξοδα.
Άλλωστε ο χρόνος που η αιτούσα ανέλαβε τα επίδικα δάνεια, καθώς και οι βασικές της υποχρεώσεις είχαν αναληφθεί κατά το έτος 2002, σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που αυτά εξυπηρετούνταν, αποκλείει την δολιότητα στον υπερδανεισμό της είτε με την μορφή του άμεσου είτε με την μορφή του ενδεχόμενου δόλου, καθώς αυτά δεν αναλήφθηκαν κοντά στον χρόνο της παύσης πληρωμών…
Εξάλλου το ότι η συνολική οφειλή της κυμαίνεται στα ανωτέρω επίπεδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα υψηλά επιτόκια υπερημερίας των καταναλωτικών δανείων.
Τέλος, η αιτούσα δεν ανέλαβε εικονικά χρέη τρίτων, ούτε προέβη σε δωρεές προς τρίτους ούτε εκποίησε περιουσιακά της στοιχεία, απορριπτόμενης της νομίμως υποβληθείσας ένστασης περί δόλιας περιέλευσής της σε γενική και μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ως ουσία αβάσιμης».
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…