Δακτύλιος 2022: Επέστρεψε… αγριεμένος – Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Δακτύλιος: Σε ισχύ μπήκε ξανά το μέτρο του Δακτυλίου στην Αθήνα από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών.

Τα οχήματα πλέον θα κυκλοφορούν εκ περιτροπής (μονά-ζυγά), ενώ ελεύθερα θα μπορούν να κινούνται καθημερινά τα παρακάτω:

ηλεκτρικά και υβριδικά,
εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου,
κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2,
πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/2021 με εκπομπές CO2 ως 145 gr/km.
Ο Δακτύλιος ισχύει Δευτέρα έως Πέμπτη στις 07:00-20:00 και την Παρασκευή στις 07:00-15:00.

Οι αλλαγές

Η σημαντικότερη αλλαγή για φέτος είναι ότι πλέον θα μπορούν να κυκλοφορούν εντός των ορίων του καθημερινά, χωρίς κανένα περιορισμό, τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/2021 και εκπομπές CO2 ως 145 gr/km, με βάση το νέο πρωτόκολλο μέτρησης WLTP.

Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή τα συγκεκριμένα οχήματα αδικούνταν από το ισχύον σύστημα, καθώς τα ίδια ακριβώς μοντέλα στην περίπτωση που είχαν ταξινομηθεί πριν από τις 31/12/2020, στην άδεια κυκλοφορίας τους αναγραφόταν η τιμή εκπομπών CO2 μετρημένη με το παλιότερο πρωτόκολλο NEDC που ήταν πολύ πιο “αισιόδοξο”.

Έτσι, το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο στη μία περίπτωση (προ 21/12/2020) είχε εκπομπές CO2 κάτω από το όριο των 120 gr/km και μπορούσαν να κυκλοφορούν στον Δακτύλιο, ενώ στην άλλη περίπτωση (μετά την 1/1/2021) οι εκπομπές CO2 ήταν υψηλότερες από το όριο των 120 gr/km και αποκλειόταν από την καθημερινή ελεύθερη διέλευση.

Μια από τις αλλαγές στον Καθαρό Δακτύλιο αφορά στα ΑμεΑ, τα οποία πλέον θα μπορούν, σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας, να βεβαιώνουν την ιδιότητά τους η οποία τους παρέχει εξαίρεση από τις προβλέψεις του δακτυλίου, απλώς με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί.

Το παλαιό καθεστώς ταυτοποιούσε τον δικαιούχο και όχι το όχημα, κάτι που προκαλούσε προβλήματα π.χ. σε ΑμεΑ που δεν μπορούσαν να οδηγήσουν και είχαν στην κατοχή τους όχημα το οποίο οδηγούσε κάποιος άλλος για να τους εξυπηρετεί.

Μια ακόμη εξαίρεση προστίθεται για τις νεκροφόρες, καθώς κρίθηκε αναγκαία η διευκρίνιση ότι επιτρέπεται η είσοδος στα όρια του δακτυλίου των αυτοκινήτων που προορίζονται για τη μεταφορά νεκρών και διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Και αυτό επειδή εντός του δακτυλίου υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, στα οποία όμως δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση οι νεκροφόρες.

Μια ακόμη εξαίρεση αφορά τους ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν συχνή θεραπεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα που βρίσκεται εντός των ορίων του Δακτυλίου.

Ειδικότερα όλοι οι ασθενείς που πρέπει να προχωρούν σε συστηματικές θεραπείες (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), θα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Τα όρια του (μικρού) Δακτυλίου της Αθήνας ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Δακτύλιος: Αίτηση για σήμα κυκλοφορίας στον Δακτύλιο

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), μπορούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που ανήκουν στις άνω κατηγορίες, να κάνουν αίτηση για να λάβουν το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο.

Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
  • τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
  • τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Δακτύλιος: Απαραίτητα δικαιολογητικά για κάρτα μόνιμου κατοίκου

  • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).
  • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (απλό αντίγραφο). Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας δεν είναι στο όνομα του οδηγού, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (όταν πρόκειται για εταιρεία) υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης αυτοκινήτου προς τον ενδιαφερόμενο οδηγό (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.).

Για την απόδειξη της κατοικίας, κατατίθενται:

  • Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS), από την οποία προκύπτει η κύρια κατοικία του δικαιούχου ή σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου (αναφέρεται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε1).
  • Σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία η αναφερόμενη διεύθυνση, απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο από ΔΟΥ ή εκτύπωση μέσω TAXIS.
  • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης, το Ε1 συνοδεύει μεταβολή στοιχείων από ΔΟΥ.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών είναι φιλοξενούμενος, το Ε1 συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τον φιλοξενεί, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.) ή το Ε1 του ίδιου του ιδιοκτήτη.
  • Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).
  • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).
  • Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Επιπλέον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 14, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κλείνοντας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά στο rantevou.cityofathens.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-5287800.