Δακτύλιος – Οκτώβριος 2022: Πότε αρχίζει στην Αθήνα

Δακτύλιος: Πότε αρχίζει στην Αθήνα. Η ημερομηνία και η μεγάλη αλλαγή.

Ο Δακτύλιος 2022 επιστρέφει μέσα στον Οκτώβριο και έρχεται με σημαντικές αλλαγές για το ποια αυτοκίνητα επιτρέπονται και ποια όχι.

Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά τους ιδιοκτήτες καινούριων οχημάτων που έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Για το επόμενο διάστημα, λοιπόν, τα οχήματα που κινούνται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας είναι:

 • ηλεκτρικό
 • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
 • υβριδικό
 • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6

Αίτηση για σήμα κυκλοφορίας στον Δακτύλιο

Μέσω της ειδικής πλατφόρμας του gov.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), μπορούν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που ανήκουν στις άνω κατηγορίες, να κάνουν αίτηση για να λάβουν το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον Δακτύλιο.

Για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία, θα χρειαστείτε:

 • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
 • τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
 • τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα

Ποιοι εξαιρούνται από τον Δακτύλιο

Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι έχουν μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του Δακτυλίου, μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα όρια ελεύθερα.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.

Επίσης, ελεύθερα διέρχονται από τον Δακτύλιο, τα οχήματα ιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα, φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ ή ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας.

Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για κάρτα μόνιμου κατοίκου

 • Αίτηση (χορηγείται από την υπηρεσία).
 • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (απλό αντίγραφο). Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας δεν είναι στο όνομα του οδηγού, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας (όταν πρόκειται για εταιρεία) υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης αυτοκινήτου προς τον ενδιαφερόμενο οδηγό (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.).

Για την απόδειξη της κατοικίας, κατατίθενται:

 • Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας ΔΟΥ του τελευταίου οικονομικού έτους (εκτύπωση από τη σελίδα του TAXIS), από την οποία προκύπτει η κύρια κατοικία του δικαιούχου ή σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου (αναφέρεται υποχρεωτικά στο έντυπο Ε1).
 • Σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία η αναφερόμενη διεύθυνση, απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο του μισθωτηρίου συμβολαίου του ακινήτου, θεωρημένο από ΔΟΥ ή εκτύπωση μέσω TAXIS.
 • Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης, το Ε1 συνοδεύει μεταβολή στοιχείων από ΔΟΥ.
 • Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτών είναι φιλοξενούμενος, το Ε1 συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τον φιλοξενεί, στην οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή ή Κ.Ε.Π.) ή το Ε1 του ίδιου του ιδιοκτήτη.
 • Λογαριασμός Οργανισμού Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ Ή ΕΥΔΑΠ) ή κινητής τηλεφωνίας (απλά αντίγραφα).
 • Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας του οδηγού (απλό αντίγραφο).
 • Διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ.

Επιπλέον της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 14, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κλείνοντας ραντεβού είτε ηλεκτρονικά στο rantevou.cityofathens.gr είτε τηλεφωνικά στο 210-5287800.

Όρια κυκλοφορίας του Δακτυλίου

Ως δακτύλιος ορίζεται η περιοχή που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Πότε ξεκινά ο Δακτύλιος τον Οκτώβριο 2022

Ο νέος Δακτύλιος θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι και τον Ιούλιο του 2023. Φέτος, αναμένεται να ισχύσει από 10 Οκτωβρίου.

Η επίσημη ημερομηνία θα ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Πέρσι είχε ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου – μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω της πανδημίας, ενώ το 2019 είχε ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου.

10 τρόποι για οικονομία στη βενζίνη

 • Γεμίστε κατά το ήμισυ το ρεζερβουάρ κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες και όταν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης βενζίνης. Αυτή η συμβουλή ισχύει και για τα ταξίδια με αυτοκίνητο στις διακοπές, όταν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και τα αυτοκίνητα κινούνται αργά.
 • Συγκρίνετε τις τιμές σε διαφορετικά πρατήρια βενζίνης. Υπάρχουν διαθέσιμες εφαρμογές και ιστότοποι που αναφέρουν τις τοπικές τιμές βενζίνης.
 • Ελαχιστοποιήστε τα ταξίδια. Αν μπορείτε να καθυστερήσετε τις δουλειές ή άλλες δραστηριότητες, θα διατηρήσετε τη βενζίνη που αγοράσατε και θα μειώσετε τη συνολική κατανάλωση.
 • Να τηρείτε τα όρια ταχύτητας και να οδηγείτε ομαλά. Οι συνήθειές σας στο τιμόνι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία καυσίμου.
 • Οδηγήστε ομοιόμορφα. Μην επιταχύνετε απότομα και αποφύγετε το φρενάρισμα όποτε είναι δυνατόν. Διατηρείστε την ταχύτητά σας. Όσο πιο δυνατά επιταχύνετε, τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνετε. Το άσκοπο φρενάρισμα σπαταλάει τα καύσιμα που χρησιμοποιήσατε για να επιταχύνετε. Οδηγήστε ομαλά και προβλέψτε την κίνηση της κυκλοφορίας.
 • Δώστε προσοχή στην αεροδυναμική. Να αφαιρείτε τις σχάρες οροφής όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, περισσότερο από το 50% της ισχύος του κινητήρα πηγαίνει για την αντιμετώπιση της αεροδυναμικής αντίστασης. Μην το επιτείνετε αυτό μεταφέροντας περιττά πράγματα στην οροφή του αυτοκινήτου σας.
 • Αγοράστε βενζίνη καλής ποιότητας. Συνήθως συνιστούμε να χρησιμοποιείτε βενζίνη Top Tier – δηλαδή βενζίνη που υπόκειται σε υψηλότερα πρότυπα μέσω της εθελοντικής συμμετοχής πολυάριθμων εμπορικών σημάτων βενζινάδικων, όπως η Chevron, η Costco, η Exxon, η Mobil και η Shell. Ο στόχος είναι να τροφοδοτείτε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη καλής ποιότητας όποτε είναι δυνατόν, ωστόσο θα πρέπει να είστε ευέλικτοι κατά τη διάρκεια μιας έλλειψης ή όταν ταξιδεύετε.
 • Εξοικονομήστε χρήματα και παραλείψτε τη βενζίνη Premium, εκτός αν δεν έχετε άλλη επιλογή. Αυτό μπορείτε να το δείτε στην πόρτα του ρεζερβουάρ. Σε πολλά αυτοκίνητα αναγράφεται ότι “συνιστάται”, που σημαίνει ότι είναι προαιρετικό.
 • Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών. Τα ελαστικά χάνουν περίπου 1 psi το μήνα. Εάν έχετε ελαστικά με χαμηλότερη πίεση από αυτή που συνιστάται, μπορεί να επηρεάσει την απόδοση, τη μακροζωία των ελαστικών και την οικονομία καυσίμου.
 • Χρησιμοποιείστε το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μόνο όταν είναι απαραίτητο. Σε ήπιες καιρικές συνθήκες μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα. Όταν όμως κάνει πολύ ζέστη, μπορείτε να έχετε το κλιματιστικό ανοιχτό ώστε να δροσίζει το εσωτερικό του αυτοκινήτου και να μειώνει την υγρασία. Αυτή είναι μια σοφή επένδυση που σας επιτρέπει να ταξιδεύετε άνετα αλλά και να είστε σε εγρήγορση κατά την οδήγηση.