Δακτύλιος 2022: Ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η ελεγχόμενη κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Δείτε πώς θα βγάλετε άδεια… αν δικαιούστε.
Το ΦΕΚ για τον Δακτύλιο 2022 βγήκε και από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ξεκινά να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας ορισμένων οχημάτων από το κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, σκοπός είναι και να δοθεί μια λύση στην κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Έτσι, μέχρι το καλοκαίρι του 2023, οπότε και ισχύει ο Δακτύλιος, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες που δεν κυκλοφορούν όλοι, άλλοι πάλι δεν έχουν καμία διαφορά, άλλοι μπορούν να μπαίνουν τη μία μέρα, αλλά δεν μπορούν την επόμενη και άλλοι που μπορούν κατ’ εξαίρεση και με ειδική άδεια να μπαίνουν.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω, όλες τις παραμέτρους που αφορούν τον Δακτύλιο.
Δακτύλιος 2022: Η εξαίρεση για ελεύθερη πενθήμερη κυκλοφορία
Στο ΦΕΚ αναφέρεται πως για έκτακτες περιπτώσεις, αν δηλαδή είναι απαραίτητο για κάποιο διάστημα να κυκλοφορήσετε στις περιοχές του Δακτυλίου όλες τις ημέρες, ωστόσο, δεν πληρείται κάποιο από τα κριτήρια ώστε να λάβετε το ειδικό σήμα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Διεύθυνση Τροχαίας Αθηνών.
Θα κάνετε αίτηση αναφέροντας τον αριθμό κυκλοφορίας του ΙΧ, τον ιδιοκτήτη και τον οδηγό, όπως και το χρονικό διάστημα που την χρειάζεστε.
Κατόπιν, η Τροχαία θα εξετάσει το αίτημα και αν εγκρίνει την αίτησή σας θα λάβατε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας, η οποία όμως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 5 μέρες.
Αναλυτικά το ΦΕΚ ορίζει ότι:
«Για την αντιμετώπιση επειγόντων και εκτάκτων περιστατικών η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής μπορεί να χορηγεί, κατά την κρίση της, προσωρινές άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο, ολιγοήμερης διάρκειας, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνουν τις πέντε (5) ημέρες.
Οι προσωρινές αυτές άδειες χορηγούνται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων προς την ανωτέρω Διεύθυνση Τροχαίας και θα αναγράφουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, τον ιδιοκτήτη και οδηγό αυτού, καθώς και το χρονικό διάστημα ισχύος αυτών».
Ποιοι εξαιρούνται από τον Δακτύλιο 2022
Τα οχήματα ιατρών (με το ειδικό σήμα), φυσιοθεραπευτών, αναπήρων πολέμου, ασθενείς που χρήζουν συχνής θεραπείας (θα πρέπει να έχουν σχετική βεβαίωση του νοσηλευτικού ιδρύματος ) καθώς και αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ με την προϋπόθεση το άτομο Με Αναπηρία να είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες.
Παράλληλα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ευαίσθητων ιατρικών υλικών καθώς και νεκροφόρες και εκπαιδευτικά αυτοκίνητα επαγγελματιών εκπαιδευτών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.
Εξαιρέσεις ισχύουν και για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, ΟΤΑ, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, για τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπων του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ.
Δραστική περικοπή των εξαιρέσεων υπενθυμίζεται έχουμε και στις άδειες των κομμάτων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων κλπ, προκείμενου να δώσουν το «καλό παράδειγμα».
Οι άδειες ελεύθερης κυκλοφορίας στο δακτύλιο (που δεν σχετίζονται με τον τύπο του οχήματος αλλά με ιδιότητα του οδηγού τους) χορηγούνται μετά από αίτηση των δικαιούχων προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.
Δακτύλιος 2022: Οι δρόμοι
Στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τον δακτύλιο που σχηματίζουν οι λεωφόροι και οδοί:
«Λ.Αλεξάνδρας-Ζαχάρωφ-Λ.Μεσογείων-Φειδιππίδου -Μιχαλακοπούλου-Σπύρου Μερκούρη- Βρυάξιδος-Υμηττού-Ηλ. Ηλιού-Ανδρ. Φραντζή-Λ. Ανδρ. Συγγρού -Χαμοστέρνας- Πειραιώς- Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων)-Λ. Αλεξάνδρας», ισχύουν περιορισμοί της κυκλοφορίας οχημάτων.
Ποια οχήματα κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο
Στον δακτύλιο μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρις κανέναν περιορισμό οι κάτοχοι των εξής ΙΧ:
- Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
- Τα αυτοκίνητα EURO 6 που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ., τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
- Τα αυτοκίνητα EURO 6 που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ., τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής
Πώς κάνετε αίτηση στο gov.gr για να πάρετε την άδεια
Αν ανήκετε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες μπαίνετε στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr και κάνετε αίτηση για να λάβετε το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας.
Θα χρειαστείτε:
- Tους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
- Tον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος
- Tον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα. Το ειδικό σήμα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου.
Δακτύλιος 2022: Τι ισχύει για μόνιμο κάτοικο
Υπενθυμίζεται πως οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, με μόνιμη κατοικία εντός του ορίου του δακτυλίου έχουν τη δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτόν ελεύθερα, αρκεί να προμηθευτούν την ειδική κάρτα που χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων.
Τα αυτοκίνητα αυτά, θα κινούνται σε προκαθορισμένες ζώνες, αναλόγως του τόπου κατοικίας του κατόχου, χρησιμοποιώντας τη συντομότερη διαδρομή από και προς την κατοικία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το Δακτύλιο).
Ώρες και μέρες Δακτυλίου 2022
Ο δακτύλιος με την εκ περιτροπής κυκλοφορία θα ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00. Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν. Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Το πρόστιμο για τον Δακτύλιο
Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).