ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cosmote, Vodafone, Wind: Έγινε το μεγάλο τεστ – Αυτή έχει το πιο γρήγορο Ίντερνετ

Cosmote, Vodafone, Wind: Ποια από τις τρεις «γκρέμισε» τις ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ; Τα προβλήματα, οι επικρίσεις και οι ενστάσεις. Γιατί αντέδρασε ο Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγαρίτης στη Βουλή; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο ΟΤΕ παίρνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, αλλά καταγράφονται απογοητευτικές αποκλίσεις ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, ακόμη και σε 100άρες γραμμές.

Οι αυξημένες απαιτήσεις που δημιούργησε η πανδημία, έστρεψαν τους καταναλωτές στις υψηλότερες ταχύτητες για τη σύνδεση τους στο Διαδίκτυο, με τις πωλήσεις ακριβών πακέτων να αυξάνονται.

Αν και τα δίκτυα ξεπέρασαν τα πρώτα προβλήματα της αυξημένης ζήτησης, επιδεικνύοντας στη συνέχεια αντοχή, οι ταχύτητες ωστόσο που καταγράφονται είναι απογοητευτικές: ακόμη και οι χρήστες με 100αρα γραμμή έχουν τελικά σχεδόν τη μισή από την ονομαστική ταχύτητα.

Οι μεγάλες αποκλίσεις των παρόχων σε σχέση με την ονομαστική ταχύτητα που δείχνουν τα στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ επιβεβαιώνουν και την επικριτική στάση του Συνηγόρου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγαρίτη στη Βουλή στις 16 Μαρτίου που είχε υπογραμμίσει ότι καταγράφονται προβλήματα στις συνδέσεις, με τους παρόχους να δίνουν τελικά χαμηλότερες ταχύτητες στους πελάτες.

Όπως έχει γράψει το BusinessDaily, ακόμα και αν η ταχύτητα της σύνδεσης είναι 12 φορές χαμηλότερη από αυτή που αναφέρεται στο συμβόλαιο, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση, ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα.

Cosmote, Vodafone, Wind: Ταχύτερος ο ΟΤΕ

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ καταγράφει την υψηλότερη μέση ταχύτητα βάσει των μετρήσεων, φτάνοντας μέχρι τα 34 Mbps στο download και ακολουθεί η Wind που κινείται μεταξύ 26-31 Mbps, αν και όπως αναφέρει η πλατφόρμα της ΕΕΤΤ, λόγω του μικρότερου αριθμού μετρήσεων, τα αποτελέσματα της εταιρείας Wind παρουσιάζουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Ακολουθούν η Vodafone και η Forthnet με ταχύτητες download που κινούνται από 20 έως 24 Mbps.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελούν οι πολύ μεγάλες αποκλίσεις που καταγράφονται ανάμεσα στις ονομαστικές και στις πραγματικές ταχύτητες των συνδέσεων.

Μάλιστα, φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις απλές γραμμές DSL, που έχουν περιορισμούς λόγω των δικτύων χάλκινων καλωδίων, αλλά και τις γρήγορες συνδέσεις των 100Mbps, που θεωρητικά έπρεπε να έχουν μικρότερες απώλειες, χάρη στη χρήση της οπτικής ίνας μέχρι το ΚΑΦΑΟ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πακέτα 50 και 100 Mbps, οι πραγματικές ταχύτητες είναι 30 και 56 Mbps, αντίστοιχα και κινούνται στο 55% – 60% της ονομαστικής τιμής.

Απογοητευτικό είναι το γεγονός πως στις συνδρομές πακέτων 24 Mbps που εξακολουθούν να αποτελούν και την πλειονότητα των συνδέσεων, οι συνδρομητές πιάνουν μόλις το 29% της ονομαστικής ταχύτητας με 7 Mbps.

Cosmote, Vodafone, Wind: Οι αποδόσεις των πακέτων

Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο BusinessDaily πως η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι αμφισβητούμενη, καθώς «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο πώς γίνονται οι μετρήσεις». Υπάρχει πάντως ήδη η υποχρέωση των παρόχων για τη μέτρηση της ταχύτητας με συγκεκριμένη κοινή μεθοδολογία για όλους, η οποία στηρίζεται σε διεθνή πρότυπα για τα πακέτα ανά ταχύτητα, με το ελάχιστο όριο μετρήσεων να ανέρχεται στις 20.000 ανά πακέτο.

Η ΕΕΤΤ σημειώνει πάντως ότι τα αποτελέσματα αποτελούν γενική εικόνα με βάση το σύνολο των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών κάθε παρόχου στον ΥΠΕΡΙΩΝ.

Τα αποτελέσματα καθώς και η σχετική κατάταξη των παρόχων μπορεί να διαφέρουν ανά πακέτο ταχυτήτων ή ανά γεωγραφική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η προβληματική εικόνα αντανακλά τη μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, μέσω επενδύσεων σε γραμμές τοπικής ίνας ως το σπίτι (fiber to the home).

Οι πάροχοι, για να αποφύγουν τις επενδύσεις, βασίσθηκαν για υπερβολικά μεγάλη χρονική περίοδο στην τεχνολογία DSL, η οποία χρησιμοποιεί τα παλαιά δίκτυα για να προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας.

Οι περιορισμένες δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί. Αποτυπώνει την ταχύτητα μετάδοσης από τα τοπικά κέντρα για τα πακέτα 24Mbps από το 2009 ως το τέλος του 2020.

Όπως φαίνεται, μέσα σε περισσότερα από δέκα χρόνια, η ταχύτητα μετάδοσης αυξήθηκε από τα 14 σε περίπου 21 mbps. Όμως, στη διαδρομή από το τοπικό κέντρο ως την κατοικία του καταναλωτή, όπου μεσολαβεί το παλαιό δίκτυο χάλκινων καλωδίων, μεγάλο μέρος αυτής της ταχύτητας χάνεται και το τελικό αποτέλεσμα είναι οι πολύ χαμηλές ταχύτητες που προαναφέρθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ για την μέση ταχύτητα μετάδοσης από τα τοπικά κέντρα στα πακέτα των 24 Mbps, ο ΟΤΕ παραμένει πρώτος με ταχύτητα που φτάνει τα 24Mbps, ενώ ακολουθεί η Vodafone με 21 Mbps και τρίτη είναι η Wind με κάτω από 20 Mbps και τελευταία η Forthnet με λίγο περισσότερο από 18 Mbps.

Cosmote, Vodafone, Wind: Αύξηση της ζήτησης και αντοχή

Όσον αφορά στις ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σημειώθηκε αύξηση επί του συνόλου των χρηστών. Η μέση ταχύτητα download για το 2020 ήταν 27.01 Mbps, αυξημένη κατά 34.83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος που ήταν στα 20 Mbps. Όπως αναφέρει η έκθεση «η αύξηση αντικατοπτρίζει τη χρήση από ολοένα και περισσότερους συνδρομητές, συνδέσεων 50 και 100 Mbps, που αντιπροσωπεύουν πλέον την πλειοψηφία των συνδέσεων των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ».

Επίσης τα δίκτυα επέδειξαν αντοχές με τα στοιχεία στη σύγκριση της ταχύτητας σε ώρες αιχμής και μη αιχμής να καταγράφουν μικρή απόκλιση. Η πτώση αυτή φτάνει στο 6,31% στις ώρες αιχμής που είναι ανάλογη με την πτώση το 2019 (όπου οι απαιτήσεις ήταν σαφώς λιγότερες) που ήταν στο 5,72%.

Cosmote, Vodafone, Wind: Ταχύτητες ανά πακέτο σε ώρες αιχμής και μη αιχμής

Παράλληλα, τόσο στην αρχή του πρώτου lockdown στις 23 Μαρτίου 2020, όσο και στην αρχή του δεύτερου στις 7 Νοεμβρίου 2020 φαίνεται μια σημαντική πτώση στην μέση ταχύτητα , η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντιμετωπίζεται από τα μέτρα που έλαβαν οι πάροχοι. Στην πρώτη καραντίνα, η μέγιστη απόκλιση ταχύτητας έφτασε το 16,32% και στη δεύτερη ήταν 20,19%.

Το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παραμένει το πιο δημοφιλέστερο πακέτο μεταξύ των χρηστών -κυρίως λόγω διαθεσιμότητας ταχυτήτων ανά την επικράτεια. Ωστόσο υπάρχει πλέον σημαντικός αριθμός χρηστών με πακέτα 50 Mbps/5 Mbps και 100 Mbps/10 Mbps, που μαζί αποτελούν πλέον την πλειονότητα των πακέτων. Σύμφωνα με το ποσοστό των χρηστών του ΥΠΕΡΙΩΝ, το πακέτο 24 Mbps/1 Mbps παρέχεται στο 51% των συνδρομητών το 2019 και 57% το 2018.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago