Colpo grosso: Συμφωνία – μαμούθ – Ποιος έπιασε στον ύπνο τον Βαρδινογιάννη

Μυτιληναίος: Τεράστια κίνηση έκανε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Δεκαετής συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία. Πώς αιφνιδίασε τους ανταγωνιστές και πήρε τη σπουδαία δουλειά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η MYTILINEOS και η Statkraft, υπέγραψαν Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) που θα παράγεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στις περιοχές Emilia Romagna, Lazio και Campania, συνολικής δυναμικότητας 63 MW. Όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται επί του παρόντος σε φάση κατασκευής από την MYTILINEOS. Η Ημερομηνία Εμπορικής Εκμετάλλευσης (COD) για κάθε ένα από τα έργα αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής M Renewables της MYTILINEOS δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή τη συναλλαγή στην Ιταλία με τη Statkraft, έναν από τους κορυφαίους αγοραστές PPA στην Ευρώπη, καθώς αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην στρατηγική μας φιλοδοξία μας να συμβάλουμε στην ενεργειακή μετάβαση στη χώρα.

Η Ιταλία γίνεται πλέον μία ώριμη αγορά PPAs με πληθώρα επιλογών που κυμαίνονται από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως μεγάλες και μικρότερες τοπικές επιχειρήσεις.»

Η «πράσινη» ενέργεια θα παράξει περισσότερες από 105,8 GWh, περιορίζοντας περισσότερους από 56.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως-το αντίστοιχο απομάκρυνσης 95.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους, υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας.

Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες «πράσινες» λύσεις.

Η εταιρεία άλλωστε υποστηρίζει τους εταιρικούς πελάτες της περιορίζοντας τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και βοηθώντας τους να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας και κλίματος που έχουν τεθεί.

Ο Gennaro Mathieu D’Annucci, επικεφαλής της Origination Italy and France, Statkraft, δήλωσε:

«Ξεκινούμε με πολλή χαρά αυτή τη συνεργασία με την MYTILINEOS και επιβεβαιώνουμε τη φιλοδοξία μας να είμαστε βασικός παράγοντας στην ιταλική αγορά PPA με στρατηγικό ρόλο στη διευκόλυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προς ένα βιώσιμο μέλλον».

Η Statkraft είναι μια νορβηγική κρατική εταιρεία που προσφέρει λύσεις PPA και διαχειρίζεται σημαντικούς κινδύνους αγοράς και λειτουργικούς κινδύνους που συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη ανάκτηση ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, αναπτύσσει, λειτουργεί και εμπορεύεται υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η MYTILINEOS έχει ήδη καθιερωθεί στην Ιταλία, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία, τόσο για τα έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όσο και για έργα αποθήκευσης.

Σήμερα κατασκευάζει 156 MW στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 127MW αφορούν σε έργα ηλιακής ενέργειας και τα 31MW είναι έργα αποθήκευσης στο πλαίσιο Διαγωνισμού μονάδων Fast Reserve (ταχείας εφεδρικής δυναμικότητας).

Από αυτά, 62 MW έχουν εξασφαλίσει Χρηματοπιστωτική Σύμβαση επί Διαφορών (CFD) εικοσαετίας με την Ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65.17€/MWh, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα έχουν PPA με την Statkraft.

Η Εταιρεία διαθέτει ήδη στην χώρα χαρτοφυλάκιο 2GW το οποίο αναπτύσσεται και σχεδιάζει να προσθέσει ακόμη 1 GW μέσα στο 2023.

Η Εταιρεία υποστηρίζει το στρατηγικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας και της Ιταλίας, με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ιδίως τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι L&B Partners & Our New Energy παρείχαν συμβουλευτική στην MYTILINEOS σχετικά με τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Μυτιληναίος: Απειλεί και τον Βαρδινογιάννη

Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα deal στην αγορά των εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας.

Η εξαγορά της Watt+Volt από την Mytilineos που ανακοινώθηκε στις 22 Αυγούστου 2022, σηματοδότησε την περαιτέρω ενίσχυση της Protergia, η οποία ήδη κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των ιδιωτών παρόχων, στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, προσθέτοντας χαρτοφυλάκιο 200.000 πελατών που διέθετε η εταιρεία της οικογένειας Παπαναγιώτου.

Έκτοτε και ενώ οι διαδικασίες ενσωμάτωσης σε ουσιαστικό επίπεδο έχουν προχωρήσει, η ΡΑΕ βάζει και αυτή την, κατά κάποιο τρόπο, επίσημη «βούλα» της στη συμφωνία, προεγκρίνοντας την τροποποίηση της άδειας προμήθειας φυσικού αερίου της Watt+ Volt λόγω αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης.

Η σχετική αίτηση της εταιρείας υποβλήθηκε στην Αρχή στις 29 Νοεμβρίου 2022 και στην απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Watt+ Volt είναι κάτοχος άδειας προμήθειας φυσικού αερίου από το 2015 και ότι η ΡΑΕ εξέτασε τα στοιχεία του φακέλου της αίτησης και των συμπληρωματικών στοιχείων αυτής, που υποβλήθηκαν για την προκαταρκτική εξέταση της μεταβολής στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ως προς την τυπική πληρότητά της καθώς και ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης που τυχόν επηρεάζονται από τις προτεινόμενες μεταβολές.

Από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου της αίτησης διαπιστώθηκε ότι ο αιτών στην αίτησή του αναφέρει τους λόγους της αιτούμενης μεταβολής της προκείμενης αλλαγής στη μετοχική σύνθεση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 17 & 18 του Κανονισμού Αδειών, συνυποβάλλοντας όλα τα αναγκαία στοιχεία που τεκμηριώνουν το αίτημά της προκαταρκτικής εξέτασης μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας και ως εκ τούτου η αίτησή του είναι τυπικώς πλήρης.

Έτσι, η ΡΑΕ αποφάσισε την έγκριση του αιτήματος προκαταρκτικής εξέτασης τροποποίησης της απόφασής της (του 2015) για τη χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου στην Watt+ Volt, λόγω επικείμενης μεταβολής της μετοχικής σύνθεσης του κατόχου της άδειας, από Χρήστος Παπαναγιώτου 51%, «Pueblo Trading Ltd» 40% και Αναστάσιος Παπαναγιώτου 9% σε «Μυτιληναίος Α.Ε.» 100%.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Αυγούστου προέβλεπε τίμημα ύψους 36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές της Mytilineos με τιμή 17 ευρώ/ μετοχή.

Στις 16 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την παραπάνω συγκέντρωση η οποία αφορά στην απόκτηση από την Μυτιληναίος Α.Ε. του συνόλου (100%) των μετοχών της Watt+ Volt.

Η ΕΠ.ΑΝ. έκρινε ότι η συγκέντρωση έχει κατά βάση οριζόντια διάσταση(κυρίως στην υπο-αγορά λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης και στη αγορά παροχής υπηρεσιών δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων) δεδομένου ότι σε αυτές συμμετέχουν οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις και το αθροιστικό μερίδιο αγοράς είναι μεγαλύτερο του 15%, χωρίς ωστόσο να προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.

Μυτιληναίος: Κίνηση – ματ! Έπιασε στο ύπνο Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Μελισσανίδη

Την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz της Πολωνίας, αναλαμβάνουν η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξη (SES), σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy Global GmbH & Co. KG και τη Siemens Energy sp. z o.o..

Ειδικότερα, η κοινοπραξία έχει υπογράψει σύμβαση σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού και κατασκευής (EPC) με την SPV CCGT Grudziądz Sp z o.o. (που ανήκει εξ ολοκλήρου στην Energa S A, τμήμα του Ομίλου ORLEN) για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW, αποτελούμενου από έναν αεριοστρόβιλο και έναν ατμοστρόβιλο συμπύκνωσης, με χρήση κλειστής διάταξης ψυκτικού πύργου μηχανικής κυκλοφορίας και κατασκευή εγκατάστασης φυσικού αερίου στην περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνοδευτική υποδομή.

Ο σταθμός CCGT αναμένεται να εισέλθει σε εμπορική εκμετάλλευση εντός 38 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο Κώστας Χωρινός, Διευθυντής Power, LNG/GAS, Industrial, T&D του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, δήλωσε μετά την υπογραφή της σύμβασης: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με την εταιρεία Siemens Energy, για ένα φιλόδοξο έργο στην Πολωνία, το οποίο θα ενισχύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, παρέχοντας σταθερότητα και ανεξαρτησία.

Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή υπερσύγχρονων CCGT, τόσο για τρίτους όσο και για την ίδια την Εταιρεία, βοηθώντας τις χώρες και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προς ένα πιο «καθαρό» μέλλον.»

Ο Όμιλος Energa είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Πολωνίας και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Οι βασικές δραστηριότητές του περιλαμβάνουν την παραγωγή, διανομή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, καθώς και την εμπορία φυσικού αερίου.

«Ο Όμιλος ORLEN χτίζει μία σύγχρονη ενεργειακή μονάδα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα που θα αυξήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της Πολωνίας.

Η ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παραγωγή από τις ίδιες πηγές του Ομίλου ORLEN, αποτελεί εγγύηση σταθερής και οικονομικής παραγωγής.

Στο Grudziądz, με τη συνεργασία διακεκριμένων εταίρων, θα κατασκευαστεί ένα συγχρονο CCGT, που θα συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσεται από τον Όμιλο ORLEN», δήλωσε ο Daniel Obajtek, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PKN ORLEN – προσωρινά ως Πρόεδρος του διοικητικό συμβούλιο της Energa.

Το τίμημα για την MYTILINEOS ανέρχεται σε περίπου σε 202 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο ενεργειακό έργο του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS στην Πολωνία, μετά από μακρά και επιτυχή σειρά κατασκευαστικών έργων, καθώς και έργων θερμικής ενέργειας στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Μυτιληναίος: Το μεγάλο κόλπο

Σε απόλυτο κυρίαρχο της ενεργειακής αγοράς έχει εξελιχθεί ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, καθώς η Mytilineos ήρθε σε «πράσινη» συμφωνία με τη ΔΕΗ. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Τα νέα δεδομένα για το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος και την ανάγκη για νέου είδους συμβάσεις αναδεικνύει η συμφωνία ΔΕΗ-Αλουμίνιο Ελλάδος, που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνολικά των σχέσεων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία.

Η Mytilineos ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας.

Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, κάτι που στη νέα εποχή δεν μπορεί, όμως, να το εξασφαλίζει αποκλειστικά η ΔΕΗ.

Η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η Mytilineos έχει δεσμευθεί -στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη- να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα για το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Μυτιληναίος: H στροφή στην «πράσινη» ενέργεια

Η μεγάλη στροφή που κάνει η Mytilineos, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%, δείχνει το δρόμο για το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας.

Μέχρι το 2030, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, κάτι που αποτελεί μια τάση που θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν στο σύνολό τους οι βιομηχανίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την Mytilineos. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”: μία εποχή “πράσινη” και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”».

Κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Mytilineos, πραγματοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες συζητήσεις της ΔΕΗ και με τις υπόλοιπες βιομηχανίες με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στα νέα συμβόλαια δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις συνέπειας και ότι η αύξηση που θα εφαρμοσθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των χρεώσεων θα ανέρχεται περίπου στο 20%.

Επιδίωξη της ΔΕΗ είναι όλα τα τιμολόγια που θα συμφωνηθούν για τη διετία 2020-2021, να είναι τα τελευταία όπου οι ανταγωνιστικές χρεώσεις θα είναι σταθερές, κάτι που οδηγεί στο σύνολό της την ελληνική βιομηχανία στην ανάγκη να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Από το 2023, για όσες ενεργοβόρες επιχειρήσεις επιδιώξουν να συνάψουν νέα συμβόλαια με τη ΔΕΗ, οι χρεώσεις θα είναι κυμαινόμενες, σε σύνδεση με το τρέχον χονδρεμπορικό κόστος.

Όπως ανακοίνωσε ήδη η Mytilineos, μονόδρομος και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες, μετά ο 2023 θα είναι να τροφοδοτούνται με ρεύμα μέσω «πράσινων» διμερών συμβολαίων που θα συνάπτουν με Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ ΑΠΕ), και όχι από έναν συμβατικό προμηθευτή ρεύματος, όπως είναι η ΔΕΗ. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής τους, και να ελαττώσουν το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων.

Ελπίδα αποτελούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ που δρομολογούνται στη χώρα μας, ώστε σε μια 2ετία να έχει δημιουργηθεί ένας επαρκής αριθμός παραγωγών ΑΠΕ που θα μπορούν να προσφέρουν στη βιομηχανία πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.