Χριστούγεννα 2023 με voucher διακοπών: Ανοίγει ο «Τουρισμός για Όλους» – ΕΔΩ η αίτηση

Τουρισμός για Όλους: Φαίνεται ότι τα Χριστούγεννα, οι τυχεροί του voucher διακοπών θα κλείσουν διαμονή με «έκπτωση» 150 ευρώ. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, πότε είναι η κλήρωση. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Οι περισσότεροι θα έχουν ξεχάσει πως ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για Τουρισμό για Όλους για το 2023. Το δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού ακόμα είναι «στην αναμονή», φαίνεται ωστόσο, πως είναι θέμα λίγων ημερών πια για να ανοίξει το tourism4all.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά ακυρώθηκε μια χρονιά, το 2023, αφού το νέο voucher θα πιάσει και το καλοκαίρι του 2024. Παρότι η κλήρωση αναμενόταν να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, πλέον πάμε για Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να έχει «χαθεί» ένα καλοκαίρι που θα είχαν την ευκαιρία οι δικαιούχοι να αξιοποιήσουν τα 150 ευρώ για τη διαμονή τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το gov.gr θα ανοίξει μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, χωρίς βέβαια να υπάρχει ακόμα επίσημη ενημέρωση.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που βγήκε για το θέμα από το υπουργείο Τουρισμού «προβλέπεται η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2023», ώστε να διασφαλιστεί συντομότερα και πιο αποτελεσματικά ως προς την απορρόφηση και υλοποίηση του Β’ κύκλου του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”».

Υπενθυμίζεται ότι το ύψους του voucher είναι στα 150 ευρώ, διαψεύδοντας προηγούμενα σενάρια που ήθελαν το κονδύλι να μοιράζει επιταγή ύψους 200 ευρώ. Τα 200 ευρώ παραμένουν μόνο για πολίτες ΑμεΑ.

Πιο αναλυτικά:

Τουρισμός για Όλους 2023: Βήμα-βήμα η αίτηση στο gov.gr

Για να κάνετε αίτηση πρέπει να μπαίνετε στην πλατφόρμα gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ, να επιλέγετε το πρόγραμμα και στη συνέχεια:

 • Συνδέεστε με τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet.
 • Συμπληρώνετε τα στοιχεία της διεύθυνσής σας.
 • Συμπληρώνετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
 • Αν ο δικαιούχος έχει πιστοποιητικό αναπηρίας εν ισχύ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, τότε πρέπει να επισυναφθεί το πιστοποιητικό.
 • Αν ο δικαιούχος χρήζει βοηθείας θα πρέπει να επιλέξετε ΝΑΙ στο αντίστοιχο πεδίο και να συμπληρώσετε το όνομα και τον ΑΜΚΑ του συνοδού.
 • Καταχωρίζετε τα στοιχεία των ωφελούμενων μελών.
 • Με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης όλων των πεδίων επιλέγετε ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
 • Εφόσον συμφωνείτε με την προεπισκόπηση της αίτησης, επιλέγετε ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.
 • Ακολουθεί μήνυμα επιτυχούς υποβολής της αίτησης με το σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε την υποβληθείσα αίτηση για το αρχείο σας.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβετε το σχετικό μήνυμα απόρριψης της αίτησης με την ακριβή αιτιολόγηση.

Τουρισμός για Όλους 2023: Πότε είναι η κλήρωση

Η διαδικασία των αιτήσεων θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα και αμέσως μετά, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα σχεδόν επίσης επτά ημερών οπότε και θα γίνει η κλήρωση και θα αρχίσουν οι δικαιούχοι να λαμβάνουν SMS με τα voucher.

Τουρισμός για Όλους 2023: Τα βήματα μετά την κλήρωση

Εφόσον λάβετε την ενημέρωση μέσω email και SMS ότι η κάρτα σας είναι έτοιμη, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να μπορέσετε να τη δείτε μέσα στην πλατφόρμα της Viva Wallet.

Αν δεν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

 • Επιλέξτε στο email που λάβατε το σύνδεσμο «Ενεργοποίησε το Τουρισμός για όλους Pass σου»
 • Δημιουργήστε τον κωδικό πρόσβασης σας ο οποίος θα πρέπει να αποτελείται από 5 έως 16 χαρακτήρες, να περιέχει τουλάχιστον ένα ψηφίο (1-9) και έναν ειδικό χαρακτήρα (π.χ. !@#!$)
 • Καταχωρήστε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση
 • Καταχωρήστε τον κωδικό που λάβατε μέσω SMS στο κινητό σας τηλέφωνο και επιλέξτε Επιβεβαίωση

Αν έχετε λογαριασμό Viva Wallet:

 • Επιλέξτε στο email που λάβατε το σύνδεσμο «Δες το Τουρισμός για όλους Pass σου»
 • Πραγματοποιήστε είσοδο με το κινητό σας τηλέφωνο και το password σας
 • Επιλέξτε την ένδειξη Tourismos For All Pass

Τουρισμός για Όλους 2023: Δικαιούχοι και κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι δεν μπορούν να κάνουν αίτηση όσοι έλαβαν Κοινωνικό Τουρισμό 2023, αλλά ούτε και όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα αφορά 200.000 πολίτες με εισοδηματικά κριτήρια που φτάνουν μέχρι τα 31.000 ευρώ και συγκεκριμένα:

 • Ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ
 • Οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ
 • Έγγαμοι με 1 παιδί: Έως 29.500 ευρώ
 • Έγγαμοι με 2 παιδιά: Έως 31.000 ευρώ

Πού αγοράζουν εξοχικά Έλληνες και ξένοι στην Ελλάδα

Την ακτινογραφία της αγοράς εξοχικής κατοικίας με αξιοποίηση των στοιχείων από την πλατφόρμα του Spitogatou έδωσε ο Δημήτρης Μελαχροινός, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Spitogatos στο 24ο Συνέδριο Prodexpo το οποίο ξεκίνησε στις 25 και ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Όπως επεσήμανε η ζήτηση για κατοικίες στην Ελλάδα προέρχεται κατά 85% από το εσωτερικό και κατά 15% από το εξωτερικό, με τους περισσότερους ξένους ενδιαφερόμενους να προέρχονται από Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, το 20% των ακινήτων χαρακτηρίζονται ως εξοχικές κατοικίες. Φέτος καταγράφεται αύξηση στις ζητούμενες για πώληση τιμές κατά 4,7% καθώς και οι αναζητήσεις για αγορά εξοχικών κατοικιών από το εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 15%.

Η Χαλκιδική αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» των αναζητήσεων για εξοχική κατοικία από χρήστες που ζούνε εκτός Ελλάδας, και ακολουθούν Κυκλάδες, Καβάλα, τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, τα νότια προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας, τα Δωδεκάνησα, το υπόλοιπο Αττικής, η Μεσσηνία και τα Χανιά.

Αντίθετα, στην κορυφή των αναζητήσεων των Ελλήνων χρηστών για εξοχική κατοικία βρίσκονται τα νότια προάστια της Αθήνας και ακολουθούν υπόλοιπο Αττικής, προάστια Θεσσαλονίκης, Κυκλάδες, κέντρο Αθήνας, Εύβοια, Χαλκιδική, Μαγνησία, νησιά του Αργοσαρωνικού και Μεσσηνία.

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Πάρου, όπου το 73% του συνόλου των ακινήτων που καταχωρούνται προς πώληση χαρακτηρίζονται εξοχικές κατοικίες. Εκεί καταγράφεται άνοδος κατά 21% στις τιμές που ζητούνται σήμερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, με τους περισσότερους ενδιαφερόμενους να αναζητούν βίλες, μεζονέτες και penthouse.

Το πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή αποτίμηση της πραγματικής αξίας των ακινήτων περιέγραψε ο Luke Brucato, Chief Strategy Officer της Immobiliare.it Insights, που επεσήμανε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται ισχυρή αύξηση τιμών, σε αντίθεση με την Ιταλία, τόσο σε βάθος έτους όσο και σε βάθος τριετίας.

«Σε μία τέτοια αγορά είναι κρίσιμη η χρήση των νέων τεχνολογιών για τη σωστή αποτίμηση των αξιών» επεσήμανε ο Brucato, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα το εύρος των αποκλίσεων ανάλογα με την περιοχή είναι πολύ μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις οι αξίες των ακινήτων μπορεί να είναι υποτιμημένες ή υπερτιμημένες.

Η χρήση μοντέλων AVMs επιτρέπει στις τράπεζες να αποτιμήσουν σωστά τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και έτσι να βρίσκονται σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ΕΚΤ για πιο ακριβείς αποτιμήσεις.

«Τα νέα αυτά μοντέλα μπορούν να επικαιροποιήσουν την αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών» σημείωσε ο Brucato, συμπληρώνοντας ότι από τις καλύτερες εφαρμογές είναι η ικανότητα να γίνονται back testing σε περιοδική βάση. Οι διαδικασίες αυτές αποκαλύπτουν και πόσο «πράσινα» είναι τα ακίνητα, δίνοντας έτσι στις τράπεζες την ευκαιρία να παρέμβουν και να εκσυγχρονίσουν τα ακίνητά τους ώστε αυτά να μην χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους.