Προσοχή με Τουρισμό για Όλους: Τώρα ανοίγει το gov.gr για αίτηση – Τα κριτήρια για voucher

Τουρισμός για Όλους: Οι αιτήσεις και η κλήρωση ακυρώθηκαν για φθινόπωρο. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr. Πότε ανοίγει η πλατφόρμα.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος -για μια ακόμη φορά- για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2023», το οποίο αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις μέσα στον Οκτώβριο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καθυστέρηση στη διαδικασία από τότε που ξεκίνησε.

Πρόκειται για το περίφημο voucher 150 ευρώ «για όλους», που δίνεται με κλήρωση που γίνεται μετά το τέλος των αιτήσεων. Ωστόσο, υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για συμμετοχή στη διαδικασία.

Η επιταγή τουρισμού είναι για διαμονή και μεταφορικά.

Η πλατφόρμα θα άνοιγε μέσα στο καλοκαίρι, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Όμως, αντ’ αυτού, τελικά το tourism4all στο gov.gr θα ανοίξει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Το voucher που θα δοθεί θα έχει ισχύ για έναν χρόνο, δηλαδή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και του χρόνου το καλοκαίρι, εφόσον κάποιος το επιθυμεί.

Τουρισμός για Όλους 2023: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ, οι δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Σε ότι αφορά στο ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ως ανώτατο εισόδημα ορίζονται τα 16.000 ευρώ.

 • Με 1 τέκνο, εισόδημα 17.500 ευρώ
 • Με 2 τέκνα, εισόδημα 19.000 ευρώ
 • Με 3 τέκνα, εισόδημα 21.000 ευρώ
 • Για τους πολύτεκνους ορίζεται ανώτατο εισόδημα τα 26.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

 • Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ
 • Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα
 • Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα
 • Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα
 • Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή αύξηση στο ποσό, αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων.

Ειδικότερα το σενάριο που εξετάζεται είναι η αύξηση της αξίας του voucher από τα 150 ευρώ στα 200 ευρώ, με το ποσό να φτάνει πιθανώς έως και τα 400 ευρώ για τα ΑμεΑ. Ενώ, όσον αφορά στα κριτήρια, ενδέχεται να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και να προστεθούν κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μεταξύ άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.

Τουρισμός για Όλους: Ποιοι παίρνουν 150 ευρώ και ποιοι 200 ευρώ

Με το «Τουρισμός για Όλους», οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά δικαιούχο. Ειδική πρόβλεψη για υψηλότερη επιδότηση 200 ευρώ για ΑμεΑ, με αναπηρία από 67% και άνω. Ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του ποσού της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ανάλωση του ποσού εφάπαξ ή σε δόσεις.

Πότε πληρώνεται το Market Pass 2

Από Παρασκευή 15/9 οι δικαιούχοι κάνουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση του Market Pass για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Υπογραμμίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.

Για τους ίδιους δικαιούχους, προβλέπεται ότι πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής. Αν, δηλαδή, είχαν επιλέξει την άυλη κάρτα και θέλουν να βάλουν το IBAN με απευθείας κατάθεση και το αντίστροφο. Όσοι είχαν επιλέξει το ΙΒΑΝ είχαν λάβει μόνο το 80% του ποσού που τους αντιστοιχούσε. Στον δεύτερο γύρο πληρωμών, μπορούν να αλλάξουν την επιλογή τους και να βάλουν την άυλη κάρτα για να λάβουν το 100%.

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

 • Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
 • Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

 • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
 • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
 • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:

 • Φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού του 2022 ως εξαρτώμενα μέλη ή ως φιλοξενούμενοι
 • Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2022.

Ανακοινώθηκε: Πότε ανοίγει το Youth Pass στο gov.gr

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2023 και οι δικαιούχοι θα κάνουν υποβολή της αίτησης για το Youth Pass μέσω της κυβερνητικής ιστοσελίδας gov.gr.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και της 5 Δεκεμβρίου, ενώ η πρώτη καταβολή θα γίνει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Το Youth Pass θα έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία θα μπορούν οι δικαιούχοι να χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού ή των μεταφορών. Η κάρτα θα είναι φορτισμένη με το ποσό των 150 ευρώ.