ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Χρήματα: Είναι αυτός ο μαγικός αριθμός που φέρνει την ευτυχία;

Χρήματα: Μέχρι και οι επιστήμονες διαφωνούν. Το 2020 συμμετείχαν σε έρευνα όσοι είχαν κερδίσει λαχείο στη Σουηδία και διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσαν να νιώθουν χαρούμενοι μία δεκαετία – και παραπάνω – αργότερα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

To 2010 είχε βγει μία μελέτη από δύο νομπελίστες που έλεγε ότι τα 75.000 δολάρια ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα – περίπου 110.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα – αρκούν για να είναι κανείς ευτυχισμένος. Παρά το γεγονός ότι ο εν λόγω αριθμός, είχε εδραιωθεί στις σκέψεις πολλών – κυρίως όσων ήθελαν να τον φτάσουν – πιο πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι μπορεί να μην υπάρχει οικογενειακό εισόδημα στο οποίο η ευτυχία κορυφώνεται και ότι περισσότερα χρήματα μπορεί να επηρεάσουν εξίσου το πώς νιώθουμε.

«Θα ήταν απολύτως λάθος να περιοριστεί η αναζήτηση της ευτυχίας στην επιδίωξη του χρήματος», είπε ο Matt Killingsworth, ανώτερος συνεργάτης στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Ταυτόχρονα, θα ήταν επίσης λάθος να απορρίψουμε εντελώς τα χρήματα ως σημαντικό παράγοντα».

Χρήματα: Αγοράζουν την ευτυχία

Οι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και σε συνολικό επίπεδο, γεγονός που προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των 75.000 δολαρίων, με βάση τις απαντήσεις περισσότερων από 450.000 Αμερικανών σε μια έρευνα της Gallup, ίσχυε αποκλειστικά για το πώς νιώθουν καθημερινά, αλλά όχι συνολικά.

Όσες οικογένειες έβγαζαν πάνω από 120.00 δολάρια τον χρόνο, αξιολογούσαν τη ζωή τους πολύ υψηλότερα, συγκριτικά με όσους δεν ήταν σε αυτό το επίπεδο.

Μεταγενέστερες μελέτες έθεσαν υπό αμφισβήτηση το ποσό των 75.000 δολαρίων. Το 2021, ο Killingsworth χρησιμοποίησε δεδομένα που μετρούσαν περισσότερες διαβαθμίσεις ευτυχίας από την αρχική έρευνα και διαπίστωσε ότι η διάθεση των ανθρώπων σε καθημερινό επίπεδο, συνέχιζε να βελτιώνεται και μετά από τα 75.000 δολάρια.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η απόκτηση περισσότερων χρημάτων κάνει τους ανθρώπους να είναι πιο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους. Το 2020 συμμετείχαν σε έρευνα όσοι είχαν κερδίσει λαχείο στη Σουηδία και διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσαν να νιώθουν χαρούμενοι μία δεκαετία – και παραπάνω – αργότερα.

Η σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας είναι ξεκάθαρη, αλλά όχι απλή, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Μία άποψη είναι ότι τα χρήματα έχουν σημασία για την ευτυχία, αλλά όχι τεράστια. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε μια αρκετά στενή ζώνη του φάσματος της ευτυχίας, απαιτούνται γενικά μεγάλες αυξήσεις στο εισόδημα για να νιώσουν ιδιαίτερη αύξηση του αισθήματος της χαράς.

Επιπλέον οι ερευνητές δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί περισσότερα χρήματα συνδέονται με περισσότερη ευτυχία. Η κύρια εξήγηση του Killingsworth: Δεν είναι αυτό που αγοράζουν τα χρήματα, αλλά οι επιλογές που προσφέρουν.

Πάντως, όσοι ανέφεραν ότι ήταν ευτυχισμένοι ως έφηβοι κέρδιζαν περισσότερα χρήματα γύρω στην ηλικία των 30 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.

Ίσως ο αριθμός να είναι το εκατομμύριο, αλλά…

Συμπερασματικά, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας μαγικός αριθμός – ειδικά τα 75.000 δολάρια – στον οποίο οι ερευνητές να συμφωνούν ως το σημείο όπου η ευτυχία σταματά να αυξάνεται ανάλογα το εισόδημα.

Ορισμένες μελέτες, όπως αυτές του Killingsworth, διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο σημείο, ή τουλάχιστον δεν το έχουν βρει στα διαθέσιμα δεδομένα. Ίσως υπάρχει σε επίπεδο εισοδήματος για το οποίο δεν υπάρχουν αρκετά σημεία δεδομένων, όπως 1 εκατομμύριο δολάρια ή περισσότερα.

«Είναι πολύ δύσκολο να δουλεύεις με τους πολύ πλούσιους», είπε ο Justin Wolfers, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan. «Δεν είναι πολλοί και δεν τους αρέσει να απαντούν σε έρευνες».

Σε κάθε περίπτωση, η ιδέα ενός «μαγικού αριθμού» για τη μέγιστη ευτυχία είναι ελκυστική.

Ο Angus Deaton, ο άλλος συγγραφέας της μελέτης του 2010 και βραβευμένος με Νόμπελ, είπε ότι πιστεύει ότι μέρος της δημοτικότητας του αριθμού των 75.000 δολαρίων ήταν ότι φαινόταν εφικτός για πολλούς ανθρώπους.

Χρήματα: Τόσα λεφτά έχουν όλοι οι Έλληνες στις τράπεζες

Βγήκαν… τα λεφτά από τα στρώματα. Αυτό φαίνεται τουλάχιστον από τις καταθέσεις που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Οι αποταμιεύσεις των ελληνικών νοικοκυριών φούσκωσαν αρκετά. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄αυτό, καθώς τους τελευταίους 12 μήνες οι τοποθετήσεις σε τραπεζικές καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια προκαθορισμένης διάρκειας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε το υπόλοιπο των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών για το τέλος πρώτου φετινού εννεαμήνου.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία και ζαλιστείτε…

Καθαρή εισροή της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών (συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τόκων) διαμορφώθηκε κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

Διόγκωση των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 5,2 δισ. ευρώ το τελευταίο δωδεκάμηνο. Εκτίναξη του ίδιου ποσού κατά 27,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέλος του προπανδημικού 2019.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως τους 12 τελευταίους μήνες ξεκίνησαν να διατίθενται μαζικά από τις τράπεζες και τις θυγατρικές-συνεργαζόμενες ΑΕΔΑΚ, Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και σήμερα έχουν εκδοθεί συνολικά 26 Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας, εκ των οποίων τα 23 μέσα στη φετινή χρονιά. Το συνολικό ενεργητικό αυτών των Α/Κ προσεγγίζει τα 2,6 δισ. ευρώ.

Τα ελληνικά νοικοκυριά αύξησαν τις τραπεζικές τους καταθέσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 5,2 δισ. ευρώ, παρά το ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι τοποθετήσεις στα Αμοιβαία Κεφάλαια συγκεκριμένης λήξεως κυμάνθηκαν γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ. Έτσι, προκύπτει ένα αθροιστικό ποσό που προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ, όταν παράλληλα εκτιμάται ότι ο πλούτος των νοικοκυριών έχει επηρεαστεί φέτος από την άνοδο που έχουν καταγράψει οι τιμές σε μετοχές και (κυρίως) ακίνητα.

Χρήματα: Γιατί αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες;

Η αιτία για αυτές τις αυξημένες καταθέσεις αποδίδεται σε παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές, αλλά και ο πληθωρισμός που ανεβάζει τα εισοδήματα σε τρέχουσες αξίες χωρίς ωστόσο αυτό να οδηγεί απαραίτητα σε μεγαλύτερη αγοραστική δυνατότητα.

Χρήματα: «Αυτό που έρχεται στην Οικονομία της Ελλάδας…» – Τρομάζει η πρόβλεψη

Δυσοίωνη η πρόβλεψη του κορυφαίου οικονομολόγου, νομπελίστα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόσεφ Στίγκλιτς για το μέλλον της διεθνής, εγχώριας οικονομίας, αλλά και το μέλλον γενικά του πλανήτη μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ο κ. Στγίγκλιτς είχε συζήτηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist, λέγοντας πως μετά την 7η Οκτώβρη οι προβλέψεις και οι ερμηνείες είναι αρκετά δύσκολες.

Χρήματα: Η τρομακτική πρόβλεψη για την Ελλάδα

Όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε «ανησυχίες» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και αναγνώρισε πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διήρκησε μιάμιση δεκαετία αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας».

Κατέληξε, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στα εξής:

«Από την άλλη πλευρά αν δούμε τις στατιστικές δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα», είπε και σημείωσε: «Πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα; Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα τι γίνεται; Υπάρχουν οι ακόλουθες ανησυχίες», τόνισε και περιέγραψε:

1.     Σύμφωνα με το Economist Diligence Unit η Ελλάδα είναι ουραγός στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Και είναι ένας τομέας που με ανησυχεί. Δεν μπορεί να έχεις μία ζώσα δημοκρατία αν δεν έχει δραστήρια μέσα ενημέρωσης

2.     Η Ελλάδα δεν είχε τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού. Ωστόσο ζείτε σε ένα επικίνδυνο σημείο του κόσμου

3.     Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και επηρεάζουν τον τουρισμό. Και λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι δύο πτυχές: Η πρώτη είναι το κλίμα και η ενέργεια. Έχετε την κληρονομία του ήλιου και του ανέμου. Κάνετε αξιοποίηση και των δύο;  Ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος αλλά έχετε και ευμετάβλητους τους παράγοντες όπως ο δικτάτορας Πούτιν ή η Σαουδική Αραβία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Άρα καλύτερα να βασίζεστε στον καιρό. Και δεύτερη πτυχή είναι η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

4.     Η εξόφληση του χρέους της θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό και χρειάζεται μία ισχυρή ανάπτυξη για καιρό.  Και δεν είναι εύκολο

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago