Χρειάζεσαι άμεσα έως 20.000 ευρώ; Ο πιο εύκολος τρόπος για να τα πάρεις

Δάνεια 2022: Θες να ανακαινίσεις το σπίτι σου; Υπάρχουν πράγματα που θες να κάνεις άμεσα και δεν έχεις τα χρήματα; Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank προσφέρουν άμεσα χρηματοδοτικά προγράμματα για να κάνεις τις παρεμβάσεις στο σπίτι σου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με αφορμή το lockdown, όλοι μας αρχίσαμε να παρατηρούμε με διαφορετικό μάτι το σπίτι. Και όλοι βρήκαμε πράγματα που δεν μας αρέσουν και θέλουμε να αλλάξουμε.

Αλλά τι γίνεται αν δεν έχουμε το κεφάλαιο; Για εμάς υπάρχει και το δάνειο για ανακαίνιση σπιτιού.

Οι τράπεζες σου δίνουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις δάνειο για ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού σου με γρήγορες διαδικασίες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις χωρίς προσημείωση.

Δάνεια 2022: Τι να κάνω πριν ζητήσω δάνειο για ανακαίνιση σπιτιού;

Αν θες να πάρεις δάνειο για ανακαίνιση κατοικίας ή επισκευή σπιτιού θα πρέπει να έχεις αποφασίσει τις εργασίες που θέλεις να πραγματοποιήσεις.

Με βάση αυτό το budget η τράπεζα θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το αίτημά σου.

Πριν προχωρήσεις στην κατάθεση αιτήματος στην τράπεζα τσέκαρε τις επιλογές που σου δίνουν προγράμματα, όπως το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».

Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σου με επιχορήγηση έως 70% των εργασιών.

Δάνεια 2022: Τι επιλογές έχω αν θέλω δάνειο για ανακαίνιση;

Υπάρχουν συγκεκριμένες τράπεζες που θα σε βοηθήσουν με το δάνειο για επισκευή σπιτιού – ανακαίνιση. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει τις βασικές επιλογές σου για να κάνουμε τη ζωή σου λίγο πιο εύκολη.

1. Alpha Bank – Δάνειο για Ανακαίνιση Κατοικίας

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις, πριν ζητήσεις από την Alpha Bank δάνειο για ανακαίνιση κατοικίας:

Αν οι εργασίες που θέλεις να πραγματοποιήσεις είναι μικρής έκτασης, η τράπεζα σου χορηγεί δάνειο από 5.000 έως 15.000 ευρώ, χωρίς προσημείωση ακινήτου.

Το δάνειο χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις κι εσύ επιλέγεις τη διάρκεια αποπληρωμής, από 3 έως 8 έτη.

Αν οι εργασίες είναι μεγαλύτερης έκτασης, η Alpha Bank σου προσφέρει χρηματοδότηση έως 40.000 ευρώ, με προσημείωση ακινήτου αυτή τη φορά.

Η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει έως τα 20 χρόνια.

Το επιτόκιο του στεγαστικού προγράμματος είναι κυμαινόμενο με βάση το Euribor 3 μηνών πλέον σταθερού περιθωρίου 7%, για δάνεια έως 15.000 ευρώ.

Το περιθώριο πέφτει στο 4% για δάνεια έως 40.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα Alpha Ανακαίνιση Κατοικίας σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις περίοδο χάριτος έως 6 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείς να πληρώνεις μόνο τους τόκους του δανείου.

Υπολογισμός Δόσης: Για δάνειο ύψους 10.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και περίοδο αποπληρωμής 3 έτη, η δόση διαμορφώνεται σε 309,77 ευρώ

Expert tips:

Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις περίοδο χάριτος έως και 6 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας πληρώνεις μόνο τους τόκους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σου χαρίζονται τα χρήματα, αλλά μπορεί να σε διευκολύνει στην εξυπηρέτηση του δανείου.

Για κάθε 1 ευρώ δανείου κερδίζεις 2 bonus πόντους, τους οποίους μπορείς να εξαργυρώσεις στο δίκτυο συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του προγράμματος bonus της τράπεζας. Μπορείς δηλαδή να επιλέξεις εξοπλισμό για το σπίτι σου αξιοποιώντας τους bonus πόντους.

2. Εθνική Τράπεζα – ESTIA Ανακαίνιση

Αν συνεργάζεσαι με την Εθνική Τράπεζα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και από εδώ μπορείς να ζητήσεις δάνειο για ανακαίνιση ή επισκευή του σπιτιού σου.

Πριν προχωρήσεις, πρέπει να ξέρεις τα εξής:

Το ESTIA Ανακαίνιση της Εθνικής Τράπεζας προσφέρεται χωρίς προσημείωση υποθήκης και χρηματοδοτεί έως και το 100% του κόστους των εργασιών ανακαίνισης/επισκευής.

Έχει ανώτατο ποσό τα 20.000 ευρώ.

Χορηγείται με περιθώριο κυμαινόμενου επιτοκίου 6,9% για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Η Εθνική σου καταβάλλει το δάνειο τμηματικά σε έως και τρεις δόσεις.

Η πρώτη δόση είναι μέχρι το 30% του συνολικού ποσού και δίνεται μόλις οριστικοποιηθεί ο έλεγχος του εύλογου κόστους εργασιών από τον συνεργαζόμενο με την τράπεζα μηχανικό.

Η ενδιάμεση δόση ξανά έως το 30% του δανείου, δίνεται όταν οριστικοποιηθεί ο έλεγχος για την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης δόσης.

Η τελευταία δόση καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών.

Expert tips:

Κερδίζεις πόντους στο πρόγραμμα επιβράβευσης go4more της Εθνικής Τράπεζας με την εκταμίευση και την πληρωμή κάθε δόσης του δανείου ανακαίνισης σπιτιού.

Μπορείς να εξοφλήσεις τμηματικά ή πρόωρα το δάνειο για την ανακαίνιση της κατοικίας σου χωρίς καμία επιβάρυνση.

Δάνεια 2022: Τι δικαιολογητικά θα χρειαστώ για δάνειο ανακαίνισης;

Ανάλογα με την περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να χρειαστείς:

  • Έγγραφο ταυτοπροσωπίας: Αστυνομική ταυτότητα – διαβατήριο σε ισχύ – δελτίο ταυτότητας υπηρετούντων σε Σώματα Ασφαλείας και Ειδικές Δυνάμεις – άδεια διαμονής σε ισχύ- βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για τη χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής με πλήρη δικαιολογητικά – δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού ή ομογενούς (ένα από όλα αυτά).
  • Προσωπικά στοιχεία: Κάποιο έγγραφο που πιστοποιεί τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σου, όπως πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΚΟ κλπ.
  • Οικονομικά στοιχεία: Εκκαθαριστικά δύο ή τριών τελευταίων ετών – πρόσφατη βεβαίωση μηνιαίων αποδοχών αν είσαι μισθωτός – πρόσφατο αποδεικτικό πληρωμής σύνταξης για συνταξιούχους – περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ τελευταίου τριμήνου αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας καθώς και Ε3.
  • Ακίνητη περιουσία: Εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ τελευταίου έτους -Αν δεν έχεις στην κατοχή σου κάποιο ακίνητο τότε θα σου ζητηθεί εκτύπωση της τρέχουσας «περιουσιακής κατάστασης» από το Taxisnet.
  • Εργασίες: Για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο ακίνητο θα πρέπει να συμπληρώσεις το έντυπο προϋπολογισμού εργασιών, ενώ θα σου ζητηθεί και τελευταίος τίτλος ιδιοκτησίας.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσουμε να πάρεις δάνειο για ανακαίνιση και να φτιάξεις το σπίτι σου όπως το ονειρεύεσαι! Αν θέλεις να συγκρίνεις δάνεια και κάρτες για να επιλέγεις πάντα την πιο συμφέρουσα λύση, εμείς είμαστε εδώ.

Δάνεια 2022: Ενοίκιο με 700 ευρώ ή δόση με 400;

Προάγγελος νέων αυξήσεων των τιμών πώλησης κατοικιών αποτελεί η συνεχής αύξηση της ζήτησης τόσο για νεόδμητα όσο και για μεταχειρισμένα ακίνητα.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αγορά στεγαστικής πίστης, όπου οι χορηγήσεις νέων δανείων κινούνται έντονα ανοδικά, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 1,2 δισ. ευρώ νέων στεγαστικών δανείων το 2022, από περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IMS (Individual Mortgage Solutions), το 2021 σημειώθηκε αύξηση κατά 20,3% των νέων αιτήσεων στεγαστικών δανείων, ενώ άνοδο σημείωσε και το μέσο αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης, σε 95.000 ευρώ, από 82.000 ευρώ το 2020 και 85.000 ευρώ το 2019, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Μάλιστα, σήμερα το μέσο αιτούμενο ποσό έχει αυξηθεί σε 100.000 ευρώ, ενώ κατά κανόνα οι τράπεζες χρηματοδοτούν μέχρι το 80% της αξίας του προς απόκτηση ακινήτου.

Η IMS λειτουργεί ως σύμβουλος για τους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες, αναλαμβάνοντας όλες τις σχετικές διαδικασίες, έχοντας συνάψει συνεργασίες με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, από τις οποίες και αμείβεται, εφόσον εκταμιευθεί το στεγαστικό δάνειο.

Μάλιστα έχει κατορθώσει να κατέχει σημαντικό μερίδιο της αγοράς στεγαστικής πίστης, καθώς μέσω αυτής εκταμιεύεται περίπου το 10% της αξίας των στεγαστικών δανείων πανελλαδικά.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής της IMS, κ. Κυριάκος Καμπούρης, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας –και συνεπώς και για στεγαστικά δάνεια– οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, αρχής γενομένης από το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων.

Η εξέλιξη αυτή έχει επιτρέψει στις τράπεζες να λανσάρουν αρκετά χαμηλότοκα προϊόντα και μάλιστα με σταθερό επιτόκιο, ακόμα και για δάνεια διάρκειας 30 ετών. «Σήμερα τα περισσότερα δάνεια που χορηγούνται είναι 30 ετών.

Υπολογίζοντας ένα σταθερό επιτόκιο της τάξεως του 3% για ποσό δανείου 100.000 ευρώ, η μέση μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 428 ευρώ.

Προϋπόθεση για την έγκριση ενός τέτοιου δανείου, εφόσον πρόκειται για έγγαμο με δύο παιδιά, είναι να διαθέτει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξεως των 20.000-22.000 ευρώ», σημειώνει ο κ. Καμπούρης.

Αυτή ακριβώς η χαμηλή μηνιαία δόση δανείου, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους ενοικίασης, είναι και ο δεύτερος λόγος που ωθεί όλο και περισσότερους στην επιλογή της αγοράς αντί της ενοικίασης.

Μέχρι και πριν από 3-4 χρόνια μια τετραμελής οικογένεια μπορούσε να νοικιάσει ένα ποιοτικό διαμέρισμα της τάξεως των 100 τ.μ. με ένα μηνιαίο ενοίκιο της τάξεως των 600-700 ευρώ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε το κόστος ενός στεγαστικού δανείου έχει μειωθεί κι άλλο, τη στιγμή που τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 30-40% στην Αττική, με αποτέλεσμα τα 700 ευρώ να αντιστοιχούν πλέον σε αρκετά χαμηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης ηλικίας διαμερίσματα.

Οσον αφορά το προφίλ των αγοραστών, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, η κύρια κατηγορία αφορά ανθρώπους ηλικίας 35-45 ετών, έγγαμους ή νέα ζευγάρια, με καθαρό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον 2.000 ευρώ.

Πρόκειται για δημοσίους ή και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αρκετοί εξ αυτών επιθυμούσαν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο, ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, αλλά ανέβαλαν τη σχετική απόφαση λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Δάνεια 2022: 35 – 45 ετών οι αγοραστές

Κατά τον κ. Καμπούρη, πάνω από το 50% του αγοραστικού ενδιαφέροντος αφορά κατοικίες στα βόρεια και τα νότια προάστια.

Εκεί βέβαια ο μέσος όρος των αιτούμενων δανείων διαμορφώνεται σε 200.000 ευρώ, ενώ ανάλογα αυξάνεται και η ίδια συμμετοχή των ενδιαφερομένων, καθώς το μέσο κόστος των προς απόκτηση ακινήτων κινείται μεταξύ 250.000 και 300.000 ευρώ.

Στις περιοχές αυτές, αγοραστές είναι κυρίως αυτοαπασχολούμενοι (π.χ. γιατροί, επιχειρηματίες κ.ά.), όπως επίσης και υπάλληλοι υψηλών μισθολογικών απολαβών (π.χ. εργαζόμενοι σε ναυτιλιακές εταιρείες, στελέχη με διευθυντικές αρμοδιότητες κ.ά.).

Εκτός από τις δημοφιλείς περιοχές των βορείων και των νοτίων προαστίων, σημαντική ζήτηση καταγράφεται και για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας (κυρίως για επενδυτικούς λόγους) αλλά και στα δυτικά προάστια.