Συντάξεις 2022: Χαράς Ευαγγέλια για χιλιάδες συνταξιούχους καθώς αναμένονται διπλές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Δείτε στο xristika.gr όλους τους δικαιούχους…
«Bonus» στην κύρια σύνταξη έως 254 ευρώ τον μήνα θα έχουν όσοι ασφαλισμένοι δεν βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τα νέα ισχύοντα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις. Μάλιστα, για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων η αύξηση θα είναι διπλή λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, επιπλέον σύνταξη που ξεκινά από 26,2 ευρώ και φτάνει μεσοσταθμικά έως τα 206 ευρώ τον μήνα μπορούν να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι που δεν θα βιαστούν να βγουν στη σύνταξη και θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο. Μάλιστα, ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού, τα κέρδη μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα, αγγίζοντας ακόμη και τα 254 ευρώ τον μήνα.
Η παραμονή στην ασφάλιση μετά τη συμπλήρωση 35ετίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Και αυτό γιατί μετά την 35ετία οι ασφαλισμένοι διανύουν τη «χρυσή πενταετία» που μπορεί να τους οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της προσδοκώμενης σύνταξής τους, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, στην κύρια ανταποδοτική σύνταξη.
Τονίζεται πάντως ότι οι πλέον κερδισμένοι του νέου συστήματος, συγκριτικά με τον νόμο Κατρούγκαλου, είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών. Στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα «κέρδη» συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. Όσο περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στη δεκαετία 30,1 – 40 έτη ασφάλισης τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει. Πιο σημαντικό είναι το όφελος στην πενταετία 35 – 40 έτη ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 252 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.
Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.
Διευκρινίζεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά. Οι ακριβείς συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται από τον ΕΦΚΑ όταν κατατεθεί η αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πάρει μια ιδέα, είτε υπολογίζοντας χονδρικά τον μέσο όρο των αποδοχών του με βάση τα στοιχεία από τον εργοδότη του είτε από τον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης, ο οποίος υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο site του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης περιλαμβάνει όλες τις εισφορές και τις αποδοχές από το 2002 και μετά, οπότε ο ασφαλισμένος μπορεί να υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση, τον μέσο όρο των αποδοχών του.
Την ίδια ώρα, διπλές θα είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις για χιλιάδες ασφαλισμένους. Ευνοημένοι – σε ορισμένες περιπτώσεις με αύξηση στο σύνολο της κύριας σύνταξης έως 80% – είναι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία, λόγω της προσαύξησης που έχουν στη σύνταξή τους εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που καταβάλλουν καθώς και των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020).
Εκτός από τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης που θα επιφέρει ο νόμος Βρούτση, η προσαύξηση που ισχύει λόγω των αυξημένων εισφορών, με διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε διπλασιασμό του ανταποδοτικού ποσού της σύνταξης. Η ρύθμιση αυτή αφορά όσους ασφαλισμένους υποβάλουν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού στις 13.5.2016. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι όταν συνταξιοδοτηθούν (ή έχουν συνταξιοδοτηθεί) λαμβάνουν υψηλότερο ποσό, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη.
Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Διευκρινίζεται ότι η προσαύξηση στη σύνταξη ισχύει για το σύνολο των ετών για τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιπλέον αυτές εισφορές, ήτοι ανατρέχει το σύνολο του εργάσιμου βίου κάθε ασφαλισμένου που ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες και όχι για το διάστημα από το 2002 και μετά, που ισχύει για τον υπολογισμό του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών.
Συντάξεις 2022: Τέλος το όνειρο για χιλιάδες συνταξιούχους και τα αναδρομικά
Παράλληλα, τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για αναδρομικά πέραν του 11μήνου που πληρώθηκαν ήδη στις κύριες συντάξεις τους έρχεται να βάλει απόφαση – βόμβα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε με οριακή πλειοψηφία ότι οι αξιώσεις για αναδρομικά επί ήδη κανονισμένων συντάξεων παραγράφονται στη διετία και ότι οι αξιώσεις για τις αντισυνταγματικές περικοπές του νόμου 4093/2012 έχουν αποσβεστεί με τα ποσά που επιστράφηκαν στους συνταξιούχους για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
Πέραν του 11μήνου δεν αναγνωρίζεται καμία άλλη διεκδίκηση, ούτε καν όσων συνταξιούχων είχαν εκκρεμείς δίκες πριν πληρωθούν τα αναδρομικά του 11μήνου τον Οκτώβριο του 2020!
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αριθμό 1975/2021, την οποία εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», ανατρέπει τις αγωγές που είχαν ασκήσει μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου ως προς τις περικοπές κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, καθώς όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της, οι διεκδικήσεις για την εν λόγω μείωση έχουν ικανοποιηθεί με την πληρωμή των αναδρομικών που αφορούν στο διάστημα από 11/6/2015 έως 12/5/2016.
Η Ολομέλεια θεωρεί ότι δεν υφίστανται αξιώσεις πέραν του επίμαχου 11μήνου, δηλαδή πέραν του Μαΐου του 2016, κρίνοντας ότι από 13/5/2016 και μετά με το άρθρο 14 του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) η βάση επανυπολογισμού των συντάξεων περιλαμβάνει τις συντάξεις όπως είχαν διαμορφωθεί ως το 2014 με τις αντισυνταγματικές περικοπές! Στην ουσία, αυτό που λέει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού (ανατρέποντας παλαιότερες αποφάσεις Τμημάτων του) είναι ότι ο επανυπολογισμός συντάξεων που προβλέφθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου σε ήδη κανονισμένες (καταβαλλόμενες) συντάξεις είναι συνταγματικός, παρότι έγινε σε συντάξεις που είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές του νόμου 4093. Επιπρόσθετα, λέει ότι οι αξιώσεις για τις εν λόγω περικοπές είναι αυτές που περιλαμβάνει το 11μηνο Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016, για το οποίο 11μηνο πληρώθηκαν αναδρομικά με το νόμο 4734/2020. Ως εκ τούτου η απόφαση 1975/21 του Ελ. Συνεδρίου κάνει την παραδοχή ότι οι διεκδικήσεις για αναδρομικά αφορούν μόνο το επίμαχο 11μηνο που ήδη πληρώθηκε από το νόμο και δεν αναγνωρίζει καμία αξίωση πέραν του 11μήνου, θεωρώντας πως ακόμη και οι δίκες που ήταν σε εκκρεμότητα είναι απορριπτέες, γιατί με βάση το άρθρο 33 του νόμου 4734/2020 οι απαιτήσεις αποσβένονται μετά την πληρωμή του 11μήνου!
Σε συνδυασμό δε με τη συνταγματικότητα των μειώσεων μετά το νόμο Κατρούγκαλου και τη διετή παραγραφή, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου αποφαίνεται αφενός (σκέψη 85) ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για τις συντάξεις που δεν τους είχαν καταβληθεί λόγω των περικοπών του νόμου 4093 φτάνουν μόνο μέχρι την έναρξη του νόμου 4387/2016, ήτοι μέχρι 12/5/2016, και αφετέρου (σκέψη 101) ότι για μεν το διάστημα διεκδικήσεων από 11/6/2015 μέχρι 31/12/2015, η διετής παραγραφή επήλθε στο 2017, για δε τις αξιώσεις από 1η/1/2016 ως 12/5/2016, η διετής παραγραφή συμπληρώθηκε το 2018.
Ως εκ τούτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο από το συνδυασμό των σκέψεών του άγεται στην κρίση ότι οι διεκδικήσεις για αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ταυτίζονται με το 11μηνο Ιουνίου 2015- Μαΐου 2016 που πληρώθηκαν ήδη με το νόμο 4734/2020. Τυχόν αγωγές πέραν του 2017 και του 2018 που συμπληρώθηκαν οι διετείς παραγραφές, κατ’ ουσίαν ακυρώνονται, ενώ όσες έχουν ασκηθεί εντός της διετούς παραγραφής και περιλαμβάνουν διεκδικήσεις πέραν του 11μήνου (π.χ., αγωγή του 2018 για αναδρομικά από το 2016) είναι απορριπτέες, διότι άπαξ και πληρώθηκαν τα αναδρομικά του 11μήνου, αποσβένεται κάθε άλλη απαίτηση όπως λέει το άρθρο 33 του νόμου 4734/2020 με το οποίο συμφώνησε με μόλις 2 ψήφους υπέρ η πλειοψηφία του Δικαστηρίου.
Στην πράξη δεν έχουν λαμβάνειν έξτρα αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093 όσοι άσκησαν αγωγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο είτε πριν το νόμο Κατρούγκαλου είτε μετά, καθώς η οριστική απόφαση της Ολομέλειάς του ανατρέπει τις αντίθετες αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από τα Τμήματά του.
Ο λόγος δε που κατεβάζει την παραγραφή στη διετία αντί πενταετία είναι επειδή κρίνει πως η πενταετής παραγραφή αφορά αξιώσεις που προέρχονται από λάθη στην αρχική έκδοση συντάξεων, ενώ για τις περικοπές η παραγραφή είναι διετής γιατί αφορά μειώσεις σε ήδη κανονισμένες μετά την έκδοσή τους συντάξεις.