Bitcoin: Γιατί πουλάνε όλοι το χρυσό και αγοράζουν crypto – Τι κρύβεται από πίσω

Bitcoin: Πάνω από 10 δισ. δολάρια ρευστοποιήθηκαν από το μεγαλύτερο fund χρυσού τους τελευταίους 12 μήνες, φέρνοντας τεράστια υποχώρηση στην τιμή του.

Οι επενδυτές πωλούν τον χρυσό για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα ενόσω αυξάνεται ο πληθωρισμός, εγκαταλείποντας το πολύτιμο μέταλλο που παραδοσιακά θεωρείται ως μέσο διασφάλισης της αξίας των χρημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πάνω από 10 δισ. δολάρια ρευστοποιήθηκαν από το μεγαλύτερο fund χρυσού τους τελευταίους 12 μήνες.

Η τιμή του χρυσού μειώθηκε 6,1% το περασμένο 12μηνο στα 1.782 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ του bitcoin διπλασιάστηκε στο ίδιο διάστημα σε επίπεδο – ρεκόρ, ξεπερνώντας χθες τα 67.000 δολάρια.

Υπάρχει μία τάση τώρα να θεωρείται το bitcoin ως μέσο διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων, με τον πληθωρισμό να αποτελεί έναν από πολλούς καταλύτες» για αυτό, δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής χρηματοπιστωτικός σύμβουλος της Allianz. «Το bitcoin έχει προσελκύσει χρήματα που είχαν τοποθετηθεί στον χρυσό», πρόσθεσε.

Ο Paul Tudor Jones, γνωστός διαχειριστής hedge fund, δήλωσε χθες στο CNBC ότι προτιμά τα κρυπτονομίσματα από τον χρυσό για την κάλυψη από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Digital Belongings Examine, το οποίο έκανε έρευνα σε 1.100 εξειδικευμένους επενδυτές, η έλλειψη στενής συσχέτισης του bitcoin με τις τιμές διαφόρων άλλων assets και η αίσθηση ότι αποτελεί δυνητικό hedge έναντι του πληθωρισμού ενίσχυσε τη φήμη του στο επενδυτικό κατεστημένο.

Πάνω από τα μισά hedge funds, που ρωτήθηκαν σε έρευνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι βασικός παράγοντας που έστρεψαν την προσοχή τους σε ψηφιακά νομίσματα, με 8 στους 10 να δηλώνουν ότι έχουν σε μικρό ποσοστό κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται να επιστρέφουν στο bitcoin, πιθανόν βλέποντάς το ως καλύτερη ασφάλεια έναντι του πληθωρισμού από τον χρυσό», ανέφεραν αναλυτές της JP Morgan.

Οι υποστηρικτές του bitcoin θεωρούν ότι η χρησιμότητα του ως hedge για τις αυξήσεις τιμών προκύπτει από το πλαφόν που υπάρχει στην ποσότητα των bitcoin που μπορούν να δημιουργηθούν σε αντίθεση με την εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες στην πανδημία.

Bitcoin: «Παγκόσμιος πόλεμος» κολοσσών

Μόνο… φούσκα δεν είναι τελικά το Bitcoin καθώς οι αρχικές προβλέψεις πως σύντομα θα «σκάσει» πήραν τη θέση τους από εκείνους που κάνουν λόγω για αύξηση – «μαμούθ» μέχρι το 2025, κάνοντας τους επιχειρηματικούς κολοσσούς να τρέχουν να επενδύσουν!

«Το Bitcoin θα αξίζει 1 εκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο αναλυτής του CoinDesk, Ollie Leech υπογραμμίζοντας ότι, στο άμεσο μέλλον το bitcoin θα είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που δεν θα αμφισβητείται».

Το ερώτημα ωστόσο είναι, «πότε θα φτάσει στο ρεκόρ αυτό το bitcoin», με τον Leech να εκτιμά ότι, μετά την τεραστία αύξηση της τιμής του το 2020, το επόμενο μεγάλο άλμα αναμένεται το 2024 ή 2025, κάτι που θα προκαλέσει τεράστια αύξηση των τιμών.

Το ανώτατο όριο αγοράς του Bitcoin είναι σήμερα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, περίπου διπλάσιο από ό, τι ήταν στις αρχές του έτους. Το ράλι τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επενδύουν στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Νωρίτερα φέτος, η Tesla επένδυσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin, ενώ οι Morgan Stanley και Goldman Sachs σκοπεύουν να δημιουργήσουν το δικό τους κρυπτονόμισμα σε συνεργασία με την NYDIG με το οποίο θα παρέχουν υπηρεσίες σε επιλεγμένους πελάτες τους.

Το Crypto κερδίζει επίσης δυναμικό χώρο στις κάρτες πληρωμών, με τις Mastercard, PayPal και Visa να αυξάνουν την χρήση του crypto τους τελευταίους μήνες. Μεγάλες τράπεζες και εταιρείες πληρωμών της Wall Street ασχολούνται με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ως αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης των πελατών.

Μια πρόσφατη έρευνα της Mastercard διαπίστωσε ότι το 40% των ανθρώπων σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα μέσα στο επόμενο έτος.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλοί ισχυροί επικριτές του όπως οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Warren Buffett και Charlie Munger, οι οποίοι στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway υποστήριξαν χαρακτηριστικά ότι «τα κρυπτονομίσματα είναι μια καταραμένη εξέλιξη που είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα του πολιτισμού».

Bitcoin: Πού παράγεται και πού δέχονται πληρωμές σε ψηφιακό νόμισμα

Μερικές από τις συνηθέστερες ερωτήσεις που έχει ο μη ειδικός και αφορούν συνήθως το ιστορικό του bitcoin, τον ιθύνοντα νου που το εμπνεύστηκε, το πώς δημιουργείται και τι είδους πρόσβαση έχει κανείς σε αυτό, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τη χρήση του.

1. Πότε εμφανίστηκε το bitcoin και πώς δημιουργήθηκε;

Εμφανίστηκε το 2009 και ως δημιουργός του φέρεται η αινιγματική προσωπικότητα του Σατόσι Νακαμότο, όπως είναι το ψευδώνυμο του υποτιθέμενου δημιουργού του, η πραγματική ταυτότητα του οποίου παραμένει αβέβαιη. Ζητούμενο της επινόησής του ήταν ακριβώς να δημιουργήσει μια αξία που να μην υπόκειται στον έλεγχο καμιάς κεντρικής τράπεζας, κυβέρνησης ή ρυθμιστικής αρχής.

2. Ποια είναι η δομή του και η ιδιαιτερότητά του;

Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διασαφηνιστεί και να καθοριστεί με απλούς και κοινά κατανοητούς όρους. Μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι σαν ψηφιακός κατάλογος ή λογιστικό βιβλίο που περιλαμβάνει όσες συναλλαγές έχουν εκτελεστεί και έχουν καταγραφεί σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βάση δεδομένων που ελέγχεται από διάσπαρτους μετόχους. Η τεχνολογία αυτή δίνει σε όλους τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να συμμετέχουν σε αυτή τη βάση δεδομένων, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν ή να εμπιστεύονται κάποιο άλλο μέλος του δικτύου. Η αξιοπιστία του blockchain και η εγκυρότητα των στοιχείων αυτής της κοινόχρηστης βάσης δεδομένων προκύπτουν από μια σειρά διαδικασιών κρυπτογράφησης.

3. Σε τι οφείλεται η διαστημική άνοδός του;

Το bitcoin έχει γνωρίσει ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις και δεν είναι πρώτη φορά που εκτινάσσεται στα ύψη. Εχουν προηγηθεί επανειλημμένως επεισόδια εκτίναξής του και καταβαράθρωσής του και, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ήταν σχεδιασμένο για τόσο μεγάλες διακυμάνσεις. Φέτος όμως έχει κυριολεκτικά απογειωθεί και πλησιάζει τις 58.000 δολάρια. Ισως κυριότερη αιτία είναι ότι αποφάσισαν για πρώτη φορά να τοποθετηθούν σε αυτό ορισμένοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, αν και μάλλον διστακτικά δεδομένου ότι ήταν χαμηλά τα κεφάλαια που δέσμευσαν. Μια άλλη αιτία της εκτόξευσής του μπορεί να είναι η στροφή ολοένα και περισσότερων επενδυτών σε αυτό, καθώς επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτίναξης του πληθωρισμού μετά τα εκτεταμένα πακέτα στήριξης των οικονομιών ή ακόμη και τα πολύ χαμηλά επιτόκια που στρέφουν τα κεφάλαια σε διάφορες κατευθύνσεις. Ισως ακόμη και η πεποίθηση ορισμένων παραγόντων της αγοράς ότι το bitcoin πρόκειται να υποκαταστήσει τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.

4. Πώς και πού φυλάσσεται το bitcoin;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αναλόγως δυσνόητη με την περιγραφή της τεχνολογίας blockchain. To bitcoin φυλάσσεται σε εικονικά πορτοφόλια με μοναδικά κλειδιά. Οι συναλλαγές γίνονται με τη μεταφορά ενός bitcoin από ένα πορτοφόλι σε ένα μοναδικό κλειδί, το οποίο σχετίζεται με άλλο πορτοφόλι βάσει ακριβώς της διαδικασίας της κρυπτογράφησης. Η διαδικασία επαληθεύεται από υπολογιστές σε όλο το δίκτυο του bitcoin. Τα εικονικά πορτοφόλια μπορούν, πάντως, να αποθηκευτούν εκτός σύνδεσης ή σε απευθείας σύνδεση εντός των ειδικών χρηματιστηρίων που είναι για κρυπτογραφημένα νομίσματα.

5. Γιατί είναι το bitcoin το δημοφιλέστερο από τα κρυπτονομίσματα και με τη μεγαλύτερη αξία;

Σίγουρα η δημοτικότητά του έχει σχέση με το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη κρυπτογραφημένη αξία, το πρώτο κρυπτογραφημένο περιουσιακό στοιχείο. Ενδεχομένως και επειδή έχει σχεδιασθεί για να έχει περιορισμένη προσφορά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δημιουργούνται επ’ άπειρον νέα bitcoins.

6. Πώς παράγεται ένα bitcoin;

Ενα bitcoin δημιουργείται βάσει μιας διαδικασίας που στο γλωσσικό ιδίωμα της τεχνολογίας των κρυπτονομισμάτων αποκαλείται «εξόρυξη». Η διαδικασία αυτή γίνεται όταν άτομα ή ομάδες ατόμων χρησιμοποιούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη, και ανάλογα μεγάλο όγκο ενέργειας, για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών εξισώσεων. Ανταμείβονται με τη μορφή νέων νομισμάτων. Οφείλουν, όμως, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακριβώς επειδή ο σχεδιασμός του bitcoin προβλέπει την παραγωγή του σε σταθερό ρυθμό. Και ο αριθμός των νέων bitcoins που δημιουργούνται μειώνεται αυτομάτως με την πάροδο του χρόνου. Βάσει, πάντα, του σχεδιασμού του bitcoin, η έκδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί όταν θα υπάρχουν 21 εκατ. bitcoins. Σήμερα υπάρχουν ήδη πάνω από 18 εκατομμύρια.

7. Πού μπορεί κανείς να πληρώσει με bitcoin;

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η Tesla έχει ανακοινώσει πως δέχεται πληρωμές σε bitcoin. Παράλληλα όμως έχουν προβεί σε ανάλογες ανακοινώσεις κολοσσοί όπως οι Microsoft, Apple και Amazon για συγκεκριμένες υπηρεσίες τους, αλλά και η online ταξιδιωτική Expedia που δέχεται πληρωμές με bitcoin μέσω συνεργασίας που έχει αναπτύξει με την ψηφιακή πλατφόρμα Coinbase. Επίσης, η airBaltic αλλά και οι εταιρείες ιδιωτικών αεροσκαφών και θαλαμηγών PrivateFly, JetFinder και The Yacht Break.