Αυξήσεις μισθών και συντάξεων: Δείτε τι έγινε στην αγορά

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων: Το καλάθι των Χριστουγέννων, που υπολογίζεται σε 7,3 δισ. ευρώ για 7 εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στους εμπόρους για την εορταστική περίοδο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε βαρόμετρο για την πορεία της ανάπτυξης, λίγο πριν το τέλος του 2023 και την εκκίνηση του 2024, αναδεικνύεται η αγοραστική κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά, που κατέχει σημαντικό μερίδιο στον συνολικό ετήσιο τζίρο του λιανεμπορίου αφού παραδοσιακά ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικά φέτος, σε μια δύσκολη για τα νοικοκυριά περίοδο -και διεθνώς- οι προσδοκίες των εμπόρων αλλά και του οικονομικού επιτελείου παραμένουν υψηλές για την εορταστική περίοδο, καθώς από τη Δευτέρα 18/12 έως το τέλος του χρόνου θα βρέχει 7,3 δισ. ευρώ στις τσέπες 7 εκατομμυρίων δικαιούχων.

Και όλα αυτά όταν η ανάπτυξη φρέναρε στο 2,1% στο γ’ τρίμηνο (λόγω ακρίβειας, πυρκαγιών και θεομηνιών) και χρειάζεται νέα ώθηση στο δ’ προκειμένου αναπληρώσει τις απώλειες.

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων: Ποιοι πάνε ταμείο

Aπό τα 7,3 δισ. ευρώ τα 6,8-7 δισ. αντιστοιχούν σε τακτικές αποδοχές και δώρα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, τα 2,4 εκατ. σε συντάξεις που θα είναι αυξημένες κατά 3% και τα 950 εκατ. σε αυξημένες αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, στα τακτικά επιδόματα 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών, αλλά και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσα στις τελευταίες ημέρες του έτους από το κράτος ως έκτακτες αλλά και μόνιμες παροχές, οι οποίες θα συνεχιστούν μέσα στον Ιανουάριο – αλλά ορισμένες και στους επόμενους μήνες της νέας χρονιάς.

Ηδη την εβδομάδα που πέρασε, ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατέβαλαν πάνω από 60 εκατ. για εφάπαξ και παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ανεργίας, προγράμματα απασχόλησης ή κοινωφελούς εργασίας κ.λπ.).

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ζεστό χρήμα κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ θα δουν επίσης:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι: 950 εκατ. ευρώ

Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια θα κάνουν γιορτές με αυξήσεις μισθών σχεδόν 700.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς προπληρώνονται τον μισθό Ιανουαρίου. Ευνοημένοι βγαίνουν κυρίως οι χαμηλόμισθοι (αύξηση 70 ευρώ τον μήνα ή ένας επιπλέον μισθός ετησίως), οι ένστολοι που θα δουν παροχές και αποζημιώσεις να αυξάνονται (και σε κάποιες περιπτώσεις αναδρομικά από τον Ιούλιο), όσοι υπηρετούν σε θέσεις αυξημένης ευθύνης, αλλά ιδίως όσοι έχουν παιδιά, καθώς αυξάνεται 20-50 ευρώ το επίδομα τέκνων, ενώ μειώνονται και οι κρατήσεις φόρου που τους γίνονται κάθε μήνα στον μισθό τους.

Εκτός από την τακτική μισθοδοσία τους κάθε μήνα (1,5 δισ. μεικτά ή 900-950 εκατ. ευρώ καθαρά μετά τις κρατήσεις) οι περισσότεροι θα δουν έως τις 27 Δεκεμβρίου και τις πρώτες αυξήσεις στην τσέπη, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ καθαρά για τον μήνα Ιανουάριο.

Ωστόσο, παρότι οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκδοθεί σχεδόν ενάμιση μήνα πριν, ανάλογα με τον υπεύθυνο εκκαθάρισης, σε αρκετές υπηρεσίες κάποιοι ίσως πάρουν την αύξηση στην επόμενη μισθοδοσία, στα τέλη Ιανουαρίου, αναδρομικά.

2. Ιδιωτικοί υπάλληλοι: 3,5 δισ. ευρώ

Σε 2,3 εκατομμύρια εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα την άλλη εβδομάδα θα καταβληθεί από τους εργοδότες τους το δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή ένας πλήρης μισθός. Ετσι, πέρα από τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ που παίρνουν καθαρά κάθε μήνα ως μισθό, θα λάβουν άλλα τόσα ως δώρο Χριστουγέννων (και λίγο περισσότερο διότι αυτό υπόκειται σε μικρότερες κρατήσεις).

Με το νέο έτος, πάντως, όσοι έχουν παιδιά θα δουν και τις πρώτες αυξήσεις εξαιτίας της αύξησης του αφορολογήτου ή και λόγω ωριμάνσεων μετά το ξεπάγωμα των τριετιών από 1.1.2024, ενώ έως τον Απρίλιο (κοντά στο Πάσχα) αναμένεται να ανακοινωθεί και αύξηση στον κατώτατο μισθό (4,5%-5% πιθανότατα).

3. Συνταξιούχοι: 2,2 δισ. ευρώ

Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα πληρωθούν συντάξεις και αυξήσεις σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Μαζί με την αύξηση 3% στις κύριες συντάξεις, οι συνταξιούχοι θα μοιραστούν 2,1 δισ. για τις αποδοχές Ιανουαρίου (καθαρά, μετά τις κρατήσεις φόρου και περίθαλψης).
Επιπλέον, έκτακτο εφάπαξ επίδομα 100-200 ευρώ ο καθένας (ή πάνω από 100 εκατ. ευρώ συνολικά) θα πάρουν από το κράτος περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.

4. Δικαιούχοι επιδομάτων ΟΠΕΚΑ: 650 εκατ. ευρώ

Μισό δισ. ευρώ επιπλέον θα λάβουν, πέραν της τακτικής επιδότησης που θα εισπράξουν, πάνω από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά που δικαιούνται επιδόματα τέκνων ΟΠΕΚΑ (Α21), το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αναπηρικά επιδόματα από ΟΠΕΚΑ και e-ΕΦΚΑ (200 ευρώ), ανασφάλιστων υπερηλίκων και άλλοι.

Η τακτική μηνιαία επιδότηση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο προστίθενται:

■ Αύξηση κατά 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά με συνολικό κόστος 4 εκατ. ευρώ για το 2023. Τα χρήματα είναι αφορολόγητα και η αύξηση θα είναι μόνιμη κάθε μήνα, με επιπλέον όφελος 43 εκατ. ευρώ για όλο το 2024.

■ Εκτακτη στήριξη κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2023 σε ευάλωτα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ (μιάμιση μηνιαία δόση), τους δικαιούχους των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και του e-ΕΦΚΑ (200 ευρώ), τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (50% της μηνιαίας δόσης), χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ και ανασφάλιστους υπερήλικες (150 ευρώ). Το σύνολο αυτών των έκτακτων παροχών εκτιμάται σε 350 εκατ. ευρώ τα οποία θα μοιραστούν σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων: Επιδότηση αγορών

Καθοριστικές πάντως για την πορεία της κατανάλωσης και της ανάπτυξης στο τέλος του 2023 και τις αρχές του 2024 θα αποδειχθούν οι τιμές των καυσίμων που πληρώνουν τα νοικοκυριά για τις μετακινήσεις και τις εορταστικές αποδράσεις τους, οι οποίες παραμένουν υψηλές, παρότι μειωμένες σε σχέση με πριν από έναν χρόνο ακριβώς: το α’ δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου πέρυσι, πανελλαδικά η μέση εβδομαδιαία τιμή βενζίνης κυμαινόταν μεταξύ 1,90-1,97 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης 1,85-1,90 ευρώ. Αντίστοιχα, φέτος υποχώρησε στα 1,84-1,86 ευρώ η βενζίνη και 1,68-1,70 ευρώ το ντίζελ.

Αν και οι έκτακτες επιδοτήσεις ακρίβειας (Fuel Pass, Power Pass κ.λπ.) έχουν λήξει, περίπου 200.000 νέοι 18-19 ετών θα πάρουν τον Δεκέμβριο από το κράτος επιδότηση 30 εκατ. ευρώ για τις αγορές και τα ταξίδια τους (Youth Pass), ενώ προβλέφθηκε και ενισχυμένο Market Pass έως τον Δεκέμβριο για τους κατοίκους της Θεσσαλίας, του Εβρου, της Βοιωτίας και άλλων περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες του 2023.

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων: Αυξάνονται όλοι οι μισθοί σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα – Επίσημη ανακοίνωση

Οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων. Πότε θα τις δείτε. Όλες οι εξελίξεις στα xristika.gr.

Ο τρόπος για να έρθουν οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μέσω της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, η οποία φαντάζει μονόδρομος για την επιστροφή της αγοράς εργασίας στα προ μνημονίων επίπεδα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκανε λόγο (μιλώντας στο ΣΕΒ) για αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ, αλλά η επαναφορά και των υπολοίπων – εκτός των κατώτατων – αμοιβών, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το 80% των εργαζομένων δεν έλαβε καμία αύξηση το προηγούμενο έτος.

Στα θετικά νέα είναι πως τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνουν ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις που έχουν προέλθει από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στη χώρα μας σήμερα, οι κλαδικές συμβάσεις – μόλις μετά βίας – καλύπτουν το 25% των εργαζομένων, ενώ το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών μέσω των διαπραγματεύσεων, έχει πάψει από το 2012.

«Πιστεύω ότι η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας και θέλω να συνδέσω τη θητεία μου με την επαναφορά τους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στο Action24, υπενθυμίζοντας πως η κατάργησή τους έγινε υποχρεωτικά στις εποχές των μνημονίων.

Ο υπουργός ανέφερε πως «η επιστροφή της Ελλάδας γίνεται σταδιακά, όπως συνέβη, λόγου χάριν, με το ξεπάγωμα των τριετιών. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα, «εδώ και τώρα», χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα στον ενδιάμεσο χρόνο από σήμερα έως την επίσημη επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Μισθοί Δημοσίου: Αυτές είναι οι αυξήσεις για 665.000 δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Μισθοί Δημοσίου: Πάνω από έναν μισθό ετήσιο όφελος θα δουν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Ιανουαρίου. Αναλυτικά παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες. Τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Πλαφόν δαπανών από το ΥΠΕΘΟ σε υπουργεία και φορείς για πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις εξαγγελίες στην πράξη περνούν οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο. Προτού καλά-καλά προλάβει να εκδοθεί το ΦΕΚ με τους νέους μισθούς και μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρχίζει την καταγραφή των δικαιούχων και περνάει από κόσκινο τις λίστες με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα λάβουν τις αυξήσεις.

Με εντολή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς ζητάει από όλα τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς να αποστείλουν έως την 1η Σεπτεμβρίου τα αναλυτικά στοιχεία για όλους όσους απασχολούν και πού, από πότε και μέχρι πότε, αν έχουν αποσπασμένους σε άλλες υπηρεσίες κ.λπ.

Την ίδια στιγμή όμως -και παρά τις αυξήσεις ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους– τους βάζει και κόφτη δαπανών με στόχο να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 2,2 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2024

Με τα πλαφόν που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θέτει ανά φορέα και ανά κατηγορία δαπάνης, οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν από πού θα κόψουν, ή διαφορετικά από ποιες άλλες πηγές θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.