Αυξάνονται όλοι οι μισθοί σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα – Επίσημη ανακοίνωση

Μισθός: Οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων. Πότε θα τις δείτε. Όλες οι εξελίξεις στα xristika.gr.

Ο τρόπος για να έρθουν οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μέσω της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, η οποία φαντάζει μονόδρομος για την επιστροφή της αγοράς εργασίας στα προ μνημονίων επίπεδα.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκανε λόγο (μιλώντας στο ΣΕΒ) για αύξηση των μέσων μισθών στα 1.500 ευρώ, αλλά η επαναφορά και των υπολοίπων – εκτός των κατώτατων – αμοιβών, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το 80% των εργαζομένων δεν έλαβε καμία αύξηση το προηγούμενο έτος.

Στα θετικά νέα είναι πως τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συστήνουν ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και ζητούν το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις που έχουν προέλθει από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στη χώρα μας σήμερα, οι κλαδικές συμβάσεις – μόλις μετά βίας – καλύπτουν το 25% των εργαζομένων, ενώ το καθεστώς διαμόρφωσης των μισθών μέσω των διαπραγματεύσεων, έχει πάψει από το 2012.

«Πιστεύω ότι η επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας και θέλω να συνδέσω τη θητεία μου με την επαναφορά τους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στο Action24, υπενθυμίζοντας πως η κατάργησή τους έγινε υποχρεωτικά στις εποχές των μνημονίων.

Ο υπουργός ανέφερε πως «η επιστροφή της Ελλάδας γίνεται σταδιακά, όπως συνέβη, λόγου χάριν, με το ξεπάγωμα των τριετιών. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα, «εδώ και τώρα», χρειάζεται ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα στον ενδιάμεσο χρόνο από σήμερα έως την επίσημη επαναφορά της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Μισθοί Δημοσίου: Αυτές είναι οι αυξήσεις για 665.000 δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Μισθοί Δημοσίου: Πάνω από έναν μισθό ετήσιο όφελος θα δουν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Ιανουαρίου. Αναλυτικά παραδείγματα για όλες τις κατηγορίες. Τα νέα οικογενειακά επιδόματα. Πλαφόν δαπανών από το ΥΠΕΘΟ σε υπουργεία και φορείς για πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις εξαγγελίες στην πράξη περνούν οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο. Προτού καλά-καλά προλάβει να εκδοθεί το ΦΕΚ με τους νέους μισθούς και μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρχίζει την καταγραφή των δικαιούχων και περνάει από κόσκινο τις λίστες με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα λάβουν τις αυξήσεις.

Με εντολή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς ζητάει από όλα τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς να αποστείλουν έως την 1η Σεπτεμβρίου τα αναλυτικά στοιχεία για όλους όσους απασχολούν και πού, από πότε και μέχρι πότε, αν έχουν αποσπασμένους σε άλλες υπηρεσίες κ.λπ.

Την ίδια στιγμή όμως -και παρά τις αυξήσεις ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους– τους βάζει και κόφτη δαπανών με στόχο να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 2,2 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2024

Με τα πλαφόν που το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θέτει ανά φορέα και ανά κατηγορία δαπάνης, οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν από πού θα κόψουν, ή διαφορετικά από ποιες άλλες πηγές θα χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μισθοί Δημοσίου: Νέο μισθολόγιο

Εν όψει των αυξήσεων που θα δοθούν, το Γενικό Λογιστήριο σπεύδει να προλάβει έκτακτα αιτήματα χρηματοδότησης ή υπέρογκες αξιώσεις που μπορεί να προβάλουν για το 2024 οι νέοι υπουργοί, οι διοικήσεις οργανισμών, αλλά και οι νέοι τοπικοί άρχοντες που θα αναδειχθούν τον Οκτώβριο και θα κληθούν να διοικήσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το νέο έτος.

Στη βάση αυτή, το ΥΠΕΘΟ ζητάει, εντός των ορίων δαπανών που θέτει, να γίνει χαρτογράφηση των αναγκών ανά φορέα, με βάση τις προβλέψεις του νέου μισθολογίου αλλά και των στοιχείων ή προβλέψεων για:

■ προσλήψεις και διορισμούς τακτικού προσωπικού (μόνιμοι, ΙΔΑΧ και έμμισθη εντολή), αιρετών και οργάνων διοίκησης και μη τακτικού προσωπικού
■ αποσπάσεις και μετατάξεις
■ εισαγωγές και αποφοιτήσεις από τις παραγωγικές σχολές ενστόλων, δικαστών, Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τα έτη 2022, 2023 και 2024
■ αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού για τα έτη 2023 (εκτιμήσεις) και 2024 (προβλέψεις).

Τα 870 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί να δοθούν στους μισθούς αφορούν τους υφιστάμενους υπαλλήλους. Μαζί με τις αποδοχές για μισθούς νεοδιοριζόμενων (νέες προσλήψεις του 2024) η κρατική δαπάνη θα διαμορφωθεί ακόμη υψηλότερα. Αλλά τουλάχιστον 350-400 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία από φόρους και εισφορές στους νέους ονομαστικούς (μεικτούς) μισθούς. Το καθαρό κόστος περιορίζεται έτσι σε περίπου 550-600 εκατ. ευρώ.

Έως 2 μισθούς επιπλέον

Πάνω από έναν μισθό ετήσιο όφελος θα δουν οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αλλαγές που μπαίνουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου.
Οι αυξήσεις δίδονται με μια πολύ συγκεκριμένη λογική:
■ οριζόντιες αυξήσεις για όλους
■ στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά
■ σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους ανατίθενται ιδιαίτερες ευθύνες και αρμοδιότητες μέσα από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες υπηρετούν.

Το νέο μισθολόγιο προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον περίπου 10,5% αύξηση στις απολαβές τους, οι οποίες προκύπτουν από το σύνολο των παρεμβάσεων 2023-2024. Επιπλέον, προωθούνται ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Από τον συνυπολογισμό όλων, δηλαδή όσων πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του 2023 και όσες θα γίνουν από το νέο έτος, προκύπτει ότι:
■ Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μεικτά τον χρόνο.
■ Αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ.λπ.), τότε το όφελος (κατά μέσο όρο) για τους υπαλλήλους του Δημοσίου αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά τον χρόνο

Πόσα και σε ποιους

Αναλυτικά, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου από τον Ιανουάριο:

1) Βασικός μισθός: αυξάνεται κατά 70 ευρώ μεικτά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Εξ αυτών, 463.000 εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και 200.000 στα ειδικά μισθολόγια.
Με βάση την αύξηση κατά 70 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους, οι νέοι εισαγωγικοί μισθοί στο Δημόσιο, για νεοπροσλαμβανόμενους χωρίς παιδί, διαμορφώνονται ως εξής:

Εκπαίδευση             2024             2023           Διαφορά
Υποχρεωτικής               850                780               +840/έτος
Δευτεροβάθμιας          928                858               +840/έτος
Τεχνολογικής                2.007            1.037            +840/έτος
Πανεπιστημιακής        1.162              1.092            +840/έτος
Τιμές σε ευρώ

Συνεπώς, οι νεοδιόριστοι κερδίζουν αυτομάτως έναν επιπλέον μισθό ετησίως.

2) Οικογενειακή παροχή: Μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι υπάλληλοι με παιδιά χάρη στην αύξηση του οικογενειακού επιδόματος.
Τα επιδόματα παιδιών στο Δημόσιο αυξάνονται ως εξής:

■ 1 παιδί: από €50 σε €70 τον μήνα
■ 2 παιδιά: από €70 στα €120
■ 3 παιδιά: από €120 στα €170
■ 4 παιδιά: από €170 στα €220
■ κάθε επιπλέον παιδί: +€120 (από €70)

Οικογενειακή παροχή λαμβάνει το 50% των δημοσίων υπαλλήλων (334.000). Έτσι με επιπλέον 240 ευρώ τον χρόνο αν έχουν 1 παιδί, ή με 600 εάν έχουν 2 ή περισσότερα, ένας χαμηλόμισθος υπάλληλος κερδίζει επιπλέον μισό ή έως και έναν μισθό ετησίως.

3) Επίδομα θέσης ευθύνης: το λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσης ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ.
Για παράδειγμα, ένας τμηματάρχης θα λάβει επιπλέον 87 ευρώ, ένας υποδιευθυντής 105 ευρώ, ένας διευθυντής 135 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 300 ευρώ περισσότερα τον μήνα.

4) Επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας: το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυξάνεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

5) Επίδομα παραμεθορίου: αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

6) Αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω.

7 Χιλιομετρική αποζημίωση: αυξάνεται από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ (κατά 33%) για μετακινήσεις των υπαλλήλων που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%. Αφορά το σύνολο των φυσικών προσώπων που μετακινούνται με εντολή Δημοσίου για υπηρεσιακές ανάγκες.