Αυτοκίνητο: Τρίζουν τα παράθυρα; Έτσι θα το διορθώσετε

Αυτοκίνητο: Τα παράθυρα ανήκουν στα τμήματα του αυτοκινήτου που υπόκεινται σε σκληρή χρήση και όπως είναι λογικό μετά από λίγο καιρό μπορεί να τα ακούσετε να «διαμαρτύρονται». Πώς μπορείται να το σταματήσετε; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το αυτοκίνητό σας μετράει ήδη μερικά χρόνια ζωής και σιγά σιγά αρχίζει να παρουσιάζει μια σειρά από θορύβους και τριξίματα που συσσωρεύονται στα συνολικά «ελαττώματα» που παρουσιάζονται.

Εννοείται βέβαια ότι όσο περνάει ο καιρός, κάνουν την εμφάνισή τους και άλλα τέτοια σφάλματα που μας χαλάνε την διάθεση.

Ένας από του πιο χαρακτηριστικούς θορύβους που κάνει την εμφάνισή του ξαφνικά είναι αυτός που προκύπτει από τα ηλεκτρικά παράθυρα κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε.

Μάλιστα, αυτό το περίεργο τρίξιμο επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου και φυσικά την χρήση του μηχανισμού των ηλεκτρικών παραθύρων.

Η εμφάνιση αυτού του τριγμού συνήθως οδηγεί και σε μείωση της ικανότητας του ηλεκτρικού παραθύρου να λειτουργήσει σωστά, καθώς ο μηχανισμός του καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να το ανεβοκατεβάσει, ειδικά να το ανεβάσει.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από τον τριγμό που συνοδεύει την διαδικασία χρήσης των παραθύρων, χρειάζεται και περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επιπλέον, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να «κολλήσει» το παράθυρο λόγω της αδυναμίας του μηχανισμού να υπερκεράσει την αυξημένη τριβή που έχει προκύψει με την πάροδο του χρόνου.

Η εμφάνιση του συγκεκριμένου ελαττώματος στον μηχανισμό των παραθύρων είναι αναπόφευκτη και δύσκολα μπορεί να προληφθεί μέσω της περιοδικής συντήρησης.

Ο μηχανισμός των ηλεκτρικών παραθύρων είναι απλός στην σχεδίασή του και όλα εξαρτώνται από ένα μικρό ηλεκτρομοτέρ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανοίγματος και κλεισίματος.

Η κύρια πηγή θορύβου είναι οι οδηγοί κίνησης του τζαμιού και το λαστιχένιο πλαίσιο που αγκαλιάζει το χείλος του τζαμιού και αποτρέπει την είσοδο σκόνης, νερού και φυσικά των εργαλείων των διαρρηκτών.

Η επίδραση εξωτερικών παραγόντων όπως ο ήλιος, η σκόνη, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας εξαλείφουν σχεδόν πλήρως τις ιδιότητες των πλαστικών μερών, ευνοώντας την αυξημένη τριβή που οδηγεί στην εμφάνιση του τριγμού και ορισμένες φορές στο «κάψιμο» του μικρού ηλεκτρομοτέρ.

Για να μπορέσετε να μειώσετε ή και να εξαλείψετε τον έντονο τριγμό και θόρυβο, μπορείτε να εφαρμόσετε συγκεκριμένο λιπαντικό στους οδηγούς των παραθύρων, αφού πρώτα βέβαια καθαρίσετε από σκόνη και υγρασία την περιοχή.

Στην περίπτωση των μονωτικών ελαστικών πλαισίων των παραθύρων που έχουν χάσει την ελαστικότητα και τις ιδιότητές τους, η καλύτερη λύση είναι να τα αντικαταστήσετε με καινούρια.

Αυτοκίνητο: Το ήξερες; Με ποιο χέρι πρέπει να ανοίγω την πόρτα

Πολλοί οδηγοί αγνοούν ότι προτού εξέλθουν από το αυτοκίνητο πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία διασφαλίζει την αποτροπή πρόκλησης ατυχήματος. Τι πρέπει να κάνουμε ακριβώς; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν όταν τα οχήματα βρίσκονται εν κινήσει, με τους να οδηγούς να υποπίπτουν σε λάθη (βλ. υπερβολική ταχύτητα) που έχουν σοβαρές συνέπειες.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που ένα τροχαίο ατύχημα προκαλείται όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο, και ειδικά όταν ο οδηγός ή κάποιος άλλος επιβάτης επιχειρεί να εξέλθει από ένα αυτοκίνητο.

Αναλυτικότερα, πολλοί οδηγοί μόλις ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, έχουν τη συνήθεια να ανοίγουν την πόρτα – για την αποβίβασή τους από το όχημα- με το αριστερό τους χέρι.

Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το αριστερό τους χέρι για το τράβηγμα του χερουλιού και το σπρώξιμο της πόρτας, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την τέλεση ενός δυσάρεστου οδικού συμβάντος.

Αυτό διότι προβαίνοντας στην παραπάνω κίνηση είναι αδύνατο να στρίψουν το σώμα τους προς τα αριστερά και το βλέμμα τους προς τα πίσω, και επομένως είναι σχεδόν ανέφικτο να ελέγξουν με τη δέουσα προσοχή αν έρχεται από πίσω ένα ποδήλατο, μία μοτοσικλέτα ή ένα άλλο αυτοκίνητο.

Ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει πρόσκρουση του διερχόμενου οχήματος είτε στην ανοικτή πόρτα, είτε πάνω στον οδηγό που εξέρχεται εκείνη την ώρα -με τον λάθος τρόπο- από το αυτοκίνητό του.

Στον αντίποδα, ανοίγοντας την πόρτα με το δεξί μας χέρι, το σώμα μας αναγκάζεται να στρίψει προς τα αριστερά και ως εκ τούτου το βλέμμα μας γυρίζει προς τα πίσω, ελέγχοντας αποτελεσματικά αν πλησιάζει κάποιο δίκυκλο ή άλλο αυτοκίνητο.

Τα ατυχήματα που οφείλονται στο λάθος τρόπο ανοίγματος της πόρτας, στο παρελθόν είχαν αποτελέσει μάστιγα στην Ολλανδία, λόγω του μεγάλου αριθμού των ποδηλατών στους δρόμους.

Η έξαρση του φαινομένου κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές οι οποίες κατέβαλαν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να δώσουν τέλος στην πρόκληση σοβαρών τραυματισμών.

Καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του στόχου τους είχε το πρότζεκτ Dutch Reach (στα ελληνικά: «Ολλανδική λαβή») που ενημέρωνε τους πολίτες για το πώς πρέπει να εξέρχονται από το αυτοκίνητο.

Σχετικές καμπάνιες «τρέχουν» και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μετά την αύξηση του αριθμού των ποδηλατών και των ηλεκτρικών πατινιών που κυκλοφορούν στα αστικά κέντρα.

Αυτοκίνητο: Το κόλπο με τον αναπτήρα! Πώς μπορεί να σε σώσει τη δύσκολη στιγμή

Ένας κοινός αναπτήρας θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μαζί μας στο αυτοκίνητο καθώς με ένα απλό κόλπο μπορεί σε περίπτωση βλάβης να φέρει ξανά στη «ζωή» τον κινητήρα μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το να ακινητοποιηθεί ένα αυτοκίνητο από βλάβη στον κινητήρα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές όταν η οποιαδήποτε βοήθεια βρίσκεται πολύ μακριά.

Η σωστή περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου μας εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό την παραπάνω πιθανότητα και η ακινητοποίηση του αυτοκινήτου μας, ενώ εμείς φροντίζουμε για την υγεία του, μπορεί να συμβεί για κάποιο λόγο που συνήθως διορθώνεται εύκολα.

Τα μπουζί του κινητήρα και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του μοτέρ.

Με την πάροδο του χρόνου στα ηλεκτρόδια του μπουζί συγκεντρώνονται διαφόρων ειδών επικαθήσεις, οι οποίες μπορεί να το εμποδίσουν από το να μετατρέψει το ρεύμα που δέχεται σε ισχυρό σπινθήρα, ο οποίος με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ανάφλεξη του καύσιμου μίγματος και την εκκίνηση ή την σωστή λειτουργία του μοτέρ.

Αν δεν μπορείτε να εκκινήσετε τον κινητήρα σας, η μειωμένη απόδοση των μπουζί μπορεί να είναι η αιτία και τη λύση μπορεί να δώσει, τουλάχιστον προσωρινά, ένας κοινός αναπτήρας. Με το να δοκιμάσετε να διορθώσετε την κατάσταση μπορεί να σας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο.

Μαζί με τον αναπτήρα θα χρειαστείτε βέβαια και ένα μπουζόκλειδο για να καταφέρετε να λύσετε τα μπουζί χωρίς να τους προκαλέσετε ζημιά, αλλά και ένα καθαρό κατά προτίμηση πανί. Ειδικά αν είστε ακινητοποιημένοι στη μέση του πουθενά και η οδική βοήθεια βρίσκεται πολύ μακριά, δεν έχετε να χάσετε κάτι με το να προσπαθήσετε.

Σε περίπτωση που ο κινητήρας σας δεν παίρνει μπροστά, για να περιορίσετε τις πιθανότητες αυτό να οφείλεται σε ενδεχόμενη δυσλειτουργία των μπουζί θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας αυτά που ακολουθούν.

Αρχικά το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει επαρκή ποσότητα βενζίνης στο ρεζερβουάρ του. Έπειτα, με το γύρισμα του κλειδιού στον κεντρικό διακόπτη, ή το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού, όλα τα συστήματα θα πρέπει να ενεργοποιούνται κανονικά και τα φώτα του αυτοκινήτου μας θα πρέπει έχουν τη σωστή ένταση και να μην μας φαίνονται αδύναμα.

Παράλληλα, με την ενεργοποίησή της, η μίζα θα πρέπει να «γυρνάει» δυνατά όπως και κάθε άλλη φορά που προσπαθούμε να εκκινήσουμε το μοτέρ.

Έχοντας στο μυαλό μας και κάνοντας όλα τα παραπάνω εξαλείφουμε σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα η μπαταρία του αυτοκινήτου να μην έχει φορτιστεί σωστά ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το δυναμό.

Μετά από τα παραπάνω κλείνουμε τον κεντρικό διακόπτη, ανοίγουμε το καπό, αφαιρούμε τα μπουζοκαλώδια και έπειτα και τα ίδια τα μπουζί χρησιμοποιώντας το μπουζόκλειδο.

Αν τα ηλεκτρόδιά τους είναι καθαρά, τότε τα μπουζί δεν είναι η αιτία που δεν εκκινεί το μοτέρ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή είναι βρώμικα, η πιθανότητα να ευθύνονται αυτά είναι μεγάλη.

Επόμενο βήμα είναι να σκουπίσουμε τα ηλεκτρόδια του μπουζί με ένα καθαρό πανί και έπειτα να χρησιμοποιήσουμε τον αναπτήρα για να τα «κάψουμε» για μερικά δευτερόλεπτα και να ζεστάνουμε τις επικαθήσεις.

Χρησιμοποιούμε ξανά το πανάκι για να καθαρίσουμε αμέσως τα μπουζί και τα τοποθετούμε ξανά στις θέσεις τους, όπως και τα μπουζοκαλώδια.

Προσπαθούμε, τέλος, να εκκινήσουμε ξανά τον κινητήρα και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είμαστε πιο τυχεροί.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον το μοτέρ τεθεί σε λειτουργία, αντικαθιστούμε τα μπουζί του κινητήρα μας με την πρώτη ευκαιρία.

Αυτοκίνητο: Έβαλε το κλειδί του αυτοκινήτου στον φούρνο μικροκυμάτων – Μόλις το δείτε θα το κάνετε και εσείς

Η κλοπή του αυτοκινήτου είναι από του χειρότερους εφιάλτες των οδηγών/ιδιοκτητών. Και αυτό γιατί το αυτοκίνητο είναι ένα «αντικείμενο» μεγάλη αξίας, οικονομικής και συναισθηματικής για πολλούς.

Επίσης, για αρκετούς είναι ένα εργαλείο δουλειάς και για άλλους ένα μέσο «απόδρασης» και ελευθερίας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατεύσετε το αυτοκίνητό σας, όπως αντικλεπτικά, συναγερμοί και GPS trackers.

Υπάρχει όμως ένας ακόμα τρόπος προφύλαξης του αυτοκινήτου που ελάχιστοι γνωρίζουν και μπορεί να βοηθήσει στο να καταπολεμήσετε μία νέα τεχνική κλοπής.

Η τελευταία αφορά το «χακάρισμα» του ασύρματου κλειδιού από τον επίδοξο κλέφτη, με σκοπό να μπορέσει να ανοίξει και να εκκινήσει το αυτοκίνητο χωρίς κάποιου είδους παραβίαση.

Πράγματι, οι περισσότεροι οδηγοί αφήνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους κοντά στην εξώπορτα για ευκολία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι κλέφτες μπορούν λάβουν το σήμα του κλειδιού και να κλέψουν χωρίς κόπο το όχημά σας.

Υπάρχει όμως μια άγνωστη και περίεργη μέθοδος προφύλαξης, η οποία όμως έχει αποδείξει την αξία της και δεν κοστίζει. Αυτή λοιπόν είναι να βάζετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στον φούρνο μικροκυμάτων που έχετε στην κουζίνα.

Έτσι, η ταπεινή λευκή συσκευή καταφέρνει να εμποδίσει την μετάδοση του σήματος του κλειδιού και να κάνει δύσκολη την ζωή των επίδοξων κλεφτών.

Προσοχή όμως, γιατί η μέθοδος δεν λειτουργεί σε όλα τα κλειδιά. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει τα κλειδιά να είναι ασύρματα και να επιτρέπει την είσοδο στο αυτοκίνητο χωρίς την χρήση κάποιου πλήκτρου.

Ωστόσο, εάν ανησυχείτε μήπως ξεχάσετε τα κλειδιά στον φούρνο μικροκυμάτων και τον ενεργοποιήσετε κατά λάθος, να ξέρετε υπάρχουν και άλλες λύσεις.

Μπορείτε για παράδειγμα να τοποθετήσετε το ασύρματο κλειδί σε μία θήκη με τεχνολογία RFID ή ακόμα πιο εύκολα, να τυλίξετε το κλειδί με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Με έναν από αυτούς τους τρόπους, θα καταφέρετε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο κλοπής του αυτοκινήτου σας κατά την διάρκεια της νύχτας.