Αυτές οι συσκευές καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι

Κατανάλωση ρεύματος: Το 62,8% αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ο ηλεκτρισμός για τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικο-συσκευών αντιπροσωπεύει μόλις το 14,5%. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το ηλεκτρικό ρεύμα, αναμφίβολα, έχει καταστεί είδος πολυτελείας, με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς να προκαλούν… τρόμο σε κάθε νοικοκυριό.

Παρά τις κρατικές παρεμβάσεις και τα μέτρα στήριξης, οι τιμές στην ενέργεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Όλα αυτά έχουν αναγκάσει πολλούς καταναλωτές να αλλάξουν τις ενεργειακές τους συνήθειες, αλλά και τον τρόπο (και τη συχνότητα) που ανοιγοκλείνουν τους διακόπτες στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2020, τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 27% των συνολικών ενεργειακών αναγκών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 31% αυτής της ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο, το 24,8% από ηλεκτρισμό, το 20,3% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 12,3% από πετρέλαιο, το 8,2% από θερμότητα και το 2,7% από άνθρακα.

Όσον αφορά τη χρήση της ενέργειας των νοικοκυριών, το 62,8% αφορά τη θέρμανση των σπιτιών, ενώ ο ηλεκτρισμός για τον φωτισμό και τη λειτουργία των οικο-συσκευών αντιπροσωπεύει μόλις το 14,5% (εξαιρείται η χρήση ρεύματος για συστήματα θέρμανσης, ψύξης και μαγειρικής).

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται για το ζεστό νερό κυμαίνεται στο 15,1%. Οι συσκευές μαγειρικής, από την πλευρά τους, δεσμεύουν το 6,1% της ενέργειας των νοικοκυριών, ενώ τα συστήματα ψύξης, δηλαδή τα κλιματιστικά, αφορούν μόλις το 0,4%.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η θέρμανση των δωματίων και του νερού, αθροιστικά, απαρτίζει το 77,9% της συνολικής ενέργειας, την οποία καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατανάλωση ρεύματος: Αλλάζουν τα πάντα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Η ολοκλήρωση του project «έξυπνοι μετρητές ρεύματος» θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή σχέση των καταναλωτών με το δίκτυο διαχείρισης ενέργειας.

Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας.

Ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου αντικατάστασης περίπου 7,5 εκατ. ρολογιών καταμέτρησης ρεύματος από τα έξυπνα συστήματα με ορίζοντα περάτωσης το 2030 προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακά αγορά παγκοσμίως.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Αναλυτικά τα οφέλη για τον καταναλωτή:

«τέλος» στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών

Καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί

Θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου.

Οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Διαχειριστή.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις μείωσης των ρευματοκλοπών που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Διευκολύνεται σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.

Μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. «Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης», σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατανάλωση ρεύματος: Δείτε πόσο πλήρωσε καταναλωτής για σπίτι 25 τ.μ.

Τι και αν η κυβέρνηση διατυμπανίζει μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα; Τα εγκεφαλικά (κυριολεκτικά) κάθε φορά που ανοίγουν τα… ραβασάκια του ρεύματος, είναι απανωτά.

Χωρίς να έχει προηγούμενα χρέη και με τον προηγούμενο λογαριασμό των 85 ευρώ να έχει εξοφληθεί, δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ότι θα έχει να αντιμετωπίσει μία τέτοια οφειλή, παρά τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τον λογαριασμό των 6.508 ευρώ, του ήρθε νέος λογαριασμός (με ημερομηνία έκδοσης 31/5/22), ο οποίος δείχνει οφειλή 6.518 ευρώ.

Ο κ. Γιώργος μένει σε δώμα 25 τ.μ., το οποίο διαθέτει ένα ψυγείο, μία τηλεόραση κι έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Πίστεψε αρχικά πως έγινε λάθος. Όταν, όμως, απευθύνθηκε στα κεντρικά της εταιρείας στο Αγρίνιο, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, τον αντιμετώπισαν με αγένεια και του είπαν: «Εμείς δε μπορούμε να σας βοηθήσουμε – καταγράψτε εσείς την κατανάλωση στο ρολόι σας».

Ο κ. Γιώργος απευθύνθηκε επίσης στα κεντρικά της εταιρείας, απ’ όπου αναμένει απάντηση, την ίδια ώρα που καλείται να πληρώσει το ποσό των 6.518 ευρώ.