Αυτά τα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα 2021: Πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν

Νέα μέτρα: Στο τραπέζι δύο σενάρια για τα Χριστούγεννα. Τι θα γίνει εάν η πανδημία φουντώσει λίγο πριν τις γιορτές. Ποια νέα μέτρα θα ληφθούν και πότε θα ανακοινωθούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

υο διαφορετικές δέσμες μέτρων έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών, και θα ενεργοποιήσει τη μια από αυτές, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι συσκέψεις σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Υγείας είναι αλλεπάλληλες με το ίδιο ερώτημα:

Τι θα γίνει εάν η πανδημία φουντώσει λίγο πριν τις γιορτές και τι θα αποφασιστεί εάν η αύξηση των εμβολιασμών κάμψει την επέλαση του τέταρτου κύματος.

Το πρόβλημα σήμερα, που μπερδεύει τους κυβερνητικούς, είναι ότι στις μέρες μας παρατηρούνται και τα δυο ταυτοχρόνως:

Και οι εμβολιασμοί αυξάνονται και η πανδημία δεν λέει να υποχωρήσει. Συνεπώς έχουν και τα δυο σενάρια στα συρτάρια τους και δεν μπορούν ακόμα να αποφασίσουν ποιο θα ενεργοποιήσουν.

Νέα μέτρα: Self test για όλους

Το πρώτο σενάριο, που θα ακολουθηθεί εάν η πανδημία δείχνει να υποχωρεί χάρη στην σημαντική αύξηση των εμβολιασμών, προβλέπει δωρεάν σελφ τεστς για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε στις ημέρες των γιορτών να επιτραπούν ρεβεγιόν όσων έχουν δηλώσει υπεύθυνα αρνητικό αποτέλεσμα στα σελφ τεστς.

Το μέτρο εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική προσεταιρισμού των ανεμβολίαστων, καθώς εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άδηλο τον τελικό χρόνο των εκλογών κι επιτρέπει προσμίξεις εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων με ευεργετικές συνέπειες για την επιχείρηση υπέρβασης των διαχωρισμών που γέννησε το νέο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτό το σενάριο υπάρχει και ως σκέψη η μεταγενέστερη χαλάρωση των τωρινών περιορισμών που έχουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Αλλά τα μέτρα της χαλάρωσης, όπως επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τις σχετικές συζητήσεις, θα έλθουν σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση της πίεσης θα συνεχίζεται.

Νέα μέτρα: Τρίτο τεστ για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Το άλλο σενάριο προβλέπει περαιτέρω περιορισμούς, σε περίπτωση που η πανδημία επιμείνει, τα κρούσματα παραμείνουν υψηλά, το σύστημα υγείας συνεχίσει να πιέζεται και οι θάνατοι θα βρίσκονται κοντά στην εκατοντάδα καθημερινά.

Κάποιοι από αυτούς που υπάρχουν στις κυβερνητικές σκέψεις είναι η ανάγκη για περισσότερα ράπιντ τεστ των ανεμβολίαστων με επιβάρυνση δική τους, αλλά υπάρχει σκεπτικισμός καθώς πολλοί από τους οικονομικά αδύνατους θα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόσθετα ραπιντ τεστς και το μέτρο ίσως κινδυνεύσει στην εφαρμογή του, όπως συνέβη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, που αποδείχθηκε πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από όσο περίμενε η κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα η ομάδα που χαράζει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας συγκεντρώνει κάθε πιθανή πρόταση και σκέψη βρίσκεται στο πεδίο της στρατηγικής που ήδη έχει χαραχθεί και αναμένει την εξέλιξη της πανδημίας προκειμένου να αποφασίσει ποια μέτρα και σε ποιο χρόνο θα ενεργοποιήσει.

Νέα μέτρα: Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις – Δεν κλείνουν τα εμπορικά

Για σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχει νέα έξαρση. Κοιτάμε να δούμε τις θα κάνουμε αν τα πράγματα σκουρύνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ ερωτηθείς για μέτρα όπως αυτά της Ιαπωνίας που ανακοίνωσε κλείσιμο των συνόρων για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό είπε ότι «σε εμάς τέτοια μέτρα είναι δύσκολα γιατί είμαστε στην ΕΕ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε, επίσης, ότι «ο στόχος μας είναι να έχουμε Χριστούγενναμε ανοιχτά καταστήματα και μαγαζιά για να κινηθεί η οικονομία και δεν έχει αλλάξει αυτό».

Σε ειδική ερώτηση για τα νέα μέτρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «ασφαλώς, οποιοδήποτε μέτρο δεν αφορά τους εμβολιασμένους είναι στο τραπέζι. Από τη στιγμή που ο μη εμβολιασμένος κινδυνεύει πολύ και ο εμβολιασμένος 14 φορές λιγότερο μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να συζητάμε διαρκώς για νέα μέτρα. Νέα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι γιατί είναι λάθος με του που ξεκινάνε κάποια μέτρα την επομένη να συζητάμε για τα επόμενα. Την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν τα νέα μέτρα, ξέρουμε ότι θέλουμε 10-14 ημέρες για την επίδρασή τους. Αν συνεχίσει η πτωτική πορεία του κορονοϊού δεν έχουμε καμία πρόθεση να ταλαιπωρήσουμε κανέναν πολίτη. Αν η πορεία είναι προς τα κάτω αντέχουμε, αν πάει προς τα πάνω θα το δούμε. Τα μέτρα για την ώρα πάνε καλά».

Νέα μέτρα: Όλα ανοιχτά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάχη κατά της πανδημίας θα δοθεί και τον Δεκέμβριο, και κατά συνέπεια την περίοδο των εορτών, με τα εξής «όπλα» :

  • Τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων για ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας
  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουν τεθεί ή θα τεθούν εν όψει των γιορτών

Σε αυτά τα δυο κεφαλαία θα πρέπει να προστεθούν μέτρα που είναι υπό συζήτηση, όπως η επιβολή της μάσκας παντού και η επέκταση της τηλεργασίας, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο.

Επίσης η μάχη υπέρ των εμβολιασμών θα συνεχιστεί και μέσα από μηνύματα πολιτικών και επιστημόνων καθ’ όλο τον Δεκέμβριο, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το πεδίο η χώρα πηγαίνει πολύ καλά και, εφόσον συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός μέχρι το τέλος του έτους, θα φτάσουμε στο 80% του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί.

Σε ό,τι αφορά σε ενδεχόμενο lockdown, όλα τα κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως κοινωνία και οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα επεσήμανε πως «η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνονται τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.

Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο: προαγωγή της δημόσιας υγείας, διαρκής ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., διασφάλιση της πληρότητας λειτουργίας της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κοινωνικού βίου.

Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει».

Εν τω μεταξύ θετικά είναι τα μηνύματα στο μέτωπο του εμβολιασμού, καθώς αυξάνονται τα ραντεβού τόσο για την πρώτη και ακόμα περισσότερο για την τρίτη δόση.

Ορόσημο αποτελεί η 13η Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει οι άνω των 60 να σπεύσουν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση προκειμένου να ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι επιλογές που θα γίνουν, και ο χρόνος μέσα στον οποίο θα γίνουν, θα εξαρτηθούν, πάντως. από τέσσερεις συγκεκριμένους αριθμούς: Των σκληρών δεικτών (διασωληνωμένοι, θάνατοι) και των αιτήσεων για εμβολιασμούς (πρώτη και τρίτη δόση).