Attica Bank

Attica Bank: Ώρα… μηδέν για την Attica Bank καθώς προωθείται σχέδιο διάσωσής της μέσω ιδιωτικοποίησης express. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Επιταχύνεται η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank, αρχής γενομένης από τη γενική συνέλευση των μετόχων που συγκαλείται αυτή την Τετάρτη, 7 Ιουλίου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να προεξοφλεί εξελίξεις «μέσα στον επόμενο μήνα».

Παρότι η σχετική πληροφόρηση βγαίνει με… σταγονόμετρο από όλους τους ενδιαφερόμενους, υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μοναδική εμπορική μη συστημική τράπεζα της χώρας, γι’ αυτό και το χρονοδιάγραμμα όλων των ενεργειών για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την ιδιωτικοποίηση έχει επιταχυνθεί δραστικά.

Έτσι, ενώ είχε προγραμματισθεί αρχικά η γενική συνέλευση των μετόχων να γίνει τον Σεπτέμβριο, αυτή θα συγκληθεί στις 7 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα στις 16 Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της συνέλευσης έπαιξε και η Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει την Attica Bank, καθώς κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε εποπτικά ζητήματα η παράταση της εκκρεμότητας με τα χαμηλά ίδια κεφάλαια, ως αποτέλεσμα των μεγάλων ζημιών, ύψους 306 εκατ. ευρώ, της χρήσης 2020.

Attica Bank: Ιδιωτικοποίηση fast-track

Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος για μια γρήγορη ιδιωτικοποίηση. Σε δηλώσεις του (στην ιστοσελίδα Business Daily), o διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων όλων τραπεζών για να χρηματοδοτηθεί η χορήγηση νέων δανείων. «Θα επιθυμούσα να το δουν αυτό (σ.σ.: την ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων) και οι μικρότερες τράπεζες, αυτές που ονομάζουμε “μη συστημικές τράπεζες”», τονίζει και προσθέτει, σχετικά με την Attica Bank, ότι «ξεκίνησε και αυτή, προχώρησε, πήρε πολύ μεγάλες προβλέψεις προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου. Και αυτό ίσως γίνει μέσα στον επόμενο μήνα».

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Attica Bank έχει μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθεί ο νόμος για τον αναβαλλόμενο φόρο για να εκδοθούν δικαιώματα αγοράς μετοχών υπέρ του Δημοσίου. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ, θα έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να αγοράσουν τις μετοχές από το Δημόσιο, στην πράξη όμως έχει εκδοθεί… απαγορευτικό από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς στην καταβολή επιπλέον ποσών από τα δύο ταμεία στην Attica Bank. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ κατέχουν 46,32% και 32,34% των μετοχών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από πέρυσι δεν έχει ανάμειξη στα θέματα της τράπεζας, μετά τη μείωση της συμμετοχής του ΕΦΚΑ κάτω από το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου, λόγω μεταβίβασης μετοχών στο ΤΜΕΔΕ. Με αυτά τα δεδομένα, οι μετοχές του Δημοσίου μπορεί να καταλήξουν μόνο σε ιδιώτες επενδυτές (ή να κρατηθούν από το κράτος εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον απόο ιδιώτες), ενώ και η αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει θα καλυφθεί από ιδιώτες.

Τα τρία σημαντικά θέματα επί των οποίων θα ψηφίσουν οι μέτοχοι αυτή την Τετάρτη είναι η μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 85 εκατ. ευρώ για την απορρόφηση ζημιών, η ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC), διαδικασία που θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 120 – 140 εκατ. ευρώ και εξουσιοδότηση στη διοίκηση να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει έως τα 150 εκατ. ευρώ.

Attica Bank: Αναδιοργάνωση με κλείσιμο καταστημάτων

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η αναδιοργάνωση της τράπεζας, καθώς, μέσα στον Ιούλιο, έκλεισαν δύο καταστήματα. Από τις 25 Ιουνίου σταμάτησε τη λειτουργία του το κατάστημα στον Άγιο Δημήτριο της Αττικής, ενώ νωρίτερα, στις 18 Ιουνίου, είχε κλείσει το κατάστημα στον Πύργο Ηλείας.

Οι πρωτοβουλίες της διοίκησης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΟΤΟΕ. Με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Θεόδωρο Πανταλάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank, η ΟΤΟΕ δηλώνει την «έντονη αντίθεση της με την πολιτική συρρίκνωσης του Δικτύου Καταστημάτων και Μείωσης του προσωπικού που ακολουθεί η τράπεζα».

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η απόφαση να κλείσει το Κατάστημα στον Πύργο Ηλείας δεν μπορεί να αποτελέσει το όχημα για να ανοίξει ο κύκλος των απολύσεων στην Attica Bank και στον κλάδο των Τραπεζών. Δεν θα επιτρέψουμε τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου να μετατραπούν σε μοχλό εκβιασμού “εθελούσια ή απόλυση” για τους εργαζόμενους, δεν θα επιτρέψουμε η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, να συνοδευτεί προκαταβολικά με απολύσεις και καταστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην Attica Bank».

Attica Bank:Έκανε ρεκόρ… χασούρας!

Το… φυσάει και δεν κρυώνει ελληνική τράπεζα, η οποία είδε μέσα στο 2020 ζημιές που έφτασαν τα 306 εκατομμύρια ευρώ! Διαβάστε στο xristika.gr τι συνέβη…

O λόγος για την Attica Bank, η οποία εμφάνισε ζημίες ύψους 306,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2020, έναντι 4,99 εκατ. ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέρχονται σε 72.000 και τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνονται σε 286 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2020 κατά 15,7% κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 20% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2020.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες το 2020 ανήλθαν σε €12,6 εκατ., μια ανθεκτική απόδοση, δεδομένου των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Κύριοι συντελεστές στην ανθεκτικότητα αυτή ήταν η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interamerican.

Τα αποτελέσματα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζονται αυξημένα κατά 82% σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής χρήσης και ανήλθαν σε € 13,5 εκατ. περίπου, κυρίως λόγω των κερδών που προέκυψαν από την πώληση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Τα γενικά λειτουργικά έξοδα κατά το 2020 ανήλθαν σε €21,6 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση ύψους 6,4% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου, η Attica Bank προχώρησε στη στελέχωση καίριων θέσεων, με αποτέλεσμα οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού να εμφανίζουν οριακή αύξηση κατά 1,6%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση αναφέρει:

«Το 2021 αποτελεί το έτος σταδιακής λήξης της πανδημίας του κορονοϊού και αποκατάστασης της κανονικότητας. Η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού συνιστά το εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας που θα επιτρέψει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και το πέρασμα σε μια νέα πραγματικότητα.

Οι πόροι από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης, Next Generation EU, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στην Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορονοϊού επισπεύδει τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, όπου κυριαρχούν από τη μια η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη η επέκταση των ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Attica Bank, έχει θέσει στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού σχεδίου της, την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της, καθώς και την ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της και την επανατοποθέτησή της στην αγορά τόσο σε ψηφιακό όσο και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της, το μοντέλο λειτουργίας των οποίων θα μεταβληθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το 2020 σηματοδοτεί την πλήρη και οριστική εξυγίανση του Ισολογισμού της Attica Bank.

Η Τράπεζα, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος – υψηλό απόθεμα ΜΕΑ, έκθεση άνω του €1δισ. στον ELA – ολοκληρώνει θετικά τη δύσκολη και πολυσύνθετη προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Ταυτόχρονα όμως, σηματοδοτεί τη μετάβαση και την επικέντρωση των προσπαθειών της, σε πορεία ανάπτυξης με την εφαρμογή του νέου, τριετούς επιχειρηματικού της σχεδίου.

Σε εφαρμογή αυτής της στρατηγικής η Attica Bank, υιοθετώντας τις αρχές του sustainable banking, έχει στόχο τον διπλασιασμό των χορηγήσεων μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στις υποδομές και στο περιβάλλον καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, την 27.04.2021 αποφάσισε την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis», καθώς και το σύνολο σχεδόν των υφιστάμενων ΜΕΔ της Τράπεζας κατά την 31.12.2020. Με τη συναλλαγή «Ωμέγα» ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους περί τα €3δισ..

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2, η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΔ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο από 1% και κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο.

Πρόσθετα, οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για την κλειόμενη χρήση ανέρχονται περίπου σε 322 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις βρίσκεται στα επίπεδα του 57%. Επιπλέον, η Attica Bank συνέχισε να βελτιώνει τη ρευστότητά της, καθώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε σχέση με την χρήση του 2019 κατά 7,4%.

Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της, δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας»