ΑΣΕΠ 7Κ2022: Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η προκήρυξη 7K2022 του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 3.720 θέσεων μονίμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.
Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η προκήρυξη 7K/2022 του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 3.720 θέσεων μονίμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας τριών (3 ετών) στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Ν.Π.Ι.Δ.), Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ειδικότητες που ζητούνται είναι: ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ, και ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ.
Η κατανομή των θέσεων
Α΄ Κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), τετρακόσιες ενενήντα τρεις (493) θέσεις. Κλάδου/Ειδικότητας: ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Β΄ Κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), δύο χιλιάδες διακόσιες πενήντα τρεις (2.253) θέσεις. Κλάδου/Ειδικότητας: ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Γ΄ Κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) εννιακόσιες εβδομήντα τέσσερις (974) θέσεις. Κλάδου/Ειδικότητας: ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΑΣΕΠ 7Κ2022: Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις του Δημοσίου
Στην καθιέρωση ενός ενιαίου, σύγχρονου και πιο παραγωγικού Προσοντολογίου και στη δημιουργία για πρώτη φορά ενός Κλαδολογίου, που θα έχει στόχο την εξάλειψη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης κλάδων και ειδικοτήτων στη δημόσια διοίκηση, προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Έτσι, ύστερα από περίπου 25 χρόνια κωλυσιεργίας, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ολοκληρώνεται η αναθεώρηση-επικαιροποίηση και κωδικοποίηση του υφιστάμενου, το οποίο καθόριζε με γενικό τρόπο τα προσόντα διορισμού στους φορείς του Δημοσίου. Εξειδίκευση στα προσόντα πρόσληψης προβλεπόταν μόνο για έναν πολύ μικρό αριθμό κλάδων και ειδικοτήτων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα προσωπικού.
Αυτές τις ημέρες, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία του νέου Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου με το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο ορίζονται, πλέον, ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες καθώς και τα τυπικά προσόντα – κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά.
Το νέο Προσοντολόγιο, μάλιστα, αφορά διορισμό ή πρόσληψη σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Καινοτομίες
Στις καινοτομίες του νέου Προσοντολογίου που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων.
Είναι ενδεικτικό πως οι 2.700 και πλέον κλάδοι και ειδικότητες πρόκειται να κωδικοποιηθούν σε 550, μείωση που προσεγγίζει το 80%. Κι αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, και την απλοποίηση για την επερχόμενη – μέχρι το τέλος το 2022 – διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού.
Παράλληλα, όμως, με την αναθεώρηση του ΠΔ επιχειρείται και η κατάργηση παρωχημένων κλάδων αλλά και η παράλληλη δημιουργία νέων, σύγχρονων, με ζητούμενο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου από υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης.
Με το νέο Προσοντολόγιο μπαίνει, επίσης, τέλος στη σύσταση κλάδων με «φωτογραφικά» προσόντα, με απώτερο στόχο την περαιτέρω θωράκιση και διασφάλιση της αξιοκρατίας και διαφάνειας στις προσλήψεις.
Από το Εσωτερικών τονίζουν πως καταργείται πλέον η δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με… βολικά προσόντα διορισμού. Βάσει των νέων δεδομένων, στο εξής, η Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα θα έχει την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες και θα υποβάλλει ετησίως στον υπουργό Εσωτερικών έκθεση για την ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης του ΠΔ, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων οργανικών μονάδων του υπουργείου Εσωτερικών.
Πλέον θα γίνεται πλήρης και συστηματική χαρτογράφηση και θεσμική αποτύπωση των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα (αποδεκτοί τίτλοι, άδειες άσκησης επαγγέλματος κ.ο.κ.). Άλλωστε, για τον σκοπό αυτόν ελήφθησαν υπόψη τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) αλλά και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης, με τα νέα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ΑΕΙ, τις νέες σχολές ανώτατης εκπαίδευσης που προέκυψαν από τη μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, τις σύγχρονες ειδικότητες ΙΕΚ κ.ά.
Παράλληλα, με την αναθεώρηση προβλέπεται ενιαία αντιμετώπιση και εξάλειψη διακρίσεων μεταξύ μονίμων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με την απονομή ενός κλάδου και μιας ειδικότητας στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας
Ψηφιακά Οργανογράμματα
Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο έρχεται να «κουμπώσει» στο βασικό δομικό εργαλείο του υπουργείου, που δεν είναι άλλο από τα Ψηφιακά Οργανογράμματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2019 στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή είχαν αναρτηθεί περίπου 140.700 περιγράμματα από μόλις 777 φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αποσπασματική εικόνα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, εντείνοντας τις προσπάθειες ενεργοποίησης και συντονισμού των φορέων που παρουσίαζαν εκκρεμότητες ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση, ενέταξε 1.866 φορείς του Δημοσίου στο Ψηφιακό Οργανόγραμμα και αναρτήθηκαν 354.300 περιγράμματα θέσεων εργασίας.
Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, με το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο επιτυγχάνεται η συστηματική αποτύπωση του συνόλου των κλάδων και των ειδικοτήτων «και η αντιστοίχισή τους με τα προσόντα, εξαλείφοντας την κατακερματισμένη εικόνα του παρελθόντος και θέτοντας, πλέον, την πολιτική ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού σε νέα βάση».
ΑΣΕΠ 7Κ202: Πώς θα λειτουργεί πλέον
Την ίδια ώρα από ανατροπή σε ανατροπή πηγαίνει το θέμα των προσλήψεων μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ καθώς μια νέα απόφαση της Κυβέρνησης φέρνει τα πάνω… κάτω!
Η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στην ουσία αφορά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο στη Βουλή και πλέον αναγνωρίζει μόρια σε όλα τα πτυχία που ο υποψήφιος προσκομίζει προς υποστήριξη της αίτησης του ενώ, στο παρελθόν γινόταν αποκλειστικά μόνο μέσω της συνέντευξης.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ανάλογα με την κατηγορία των προς πλήρωση θέσεων (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ)
Σε πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια των αιτήσεων, οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να επισυνάψουν δικαιολογητικά παρά μόνο όταν κληθούν από τον ΑΣΕΠ
Προσοχή πρέπει να δείξουν οι υποψήφιοι καθώς πλέον λόγω της ηλεκτρονικής αίτησης η παράλειψη συμπλήρωσης ενός εκ των πεδίων, για παράδειγμα μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, γνώση ξένης γλώσσας ή εμπειρία, συνεπάγεται τη μη αναγνώριση του προσόντος ακόμα και αν έχουν επισυναφθεί τα σχετικά δικαιολογητικά.
Πίνακες υποψηφίων που καλούνται προς υποβολή δικαιολογητικών
Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού καλεί εκείνους τους υποψηφίους που έχουν καταβάλει το αντίτιμο του απαιτούμενου παραβόλου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.
Προσωρινοί πίνακες κατάταξης, διοριστέων/ προσληπτέων και απορριπτέων υποψηφίων
Στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης παρατίθενται οι προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς και τα στοιχεία, κριτήρια και ιδιότητες με βάση τα οποία καθορίστηκε η σειρά κατάταξης των υποψηφίων.
Στον προσωρινό πίνακα απορριπτέων εγγράφονται οι υποψήφιοι που δεν έχουν πληρώσει το απαιτούμενο παράβολο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ή έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο στην προκήρυξη όριο ηλικίας ή δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την προκήρυξη προσόντα διορισμού ή αποκλείονται βάσει άλλης νόμιμης αιτιολογίας.
Οι προσωρινοί πίνακες αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ, το οποίο εκδίδει δελτίο τύπου με το οποίο γνωστοποιείται η σχετική καταχώριση.
Ενστάσεις
Κατά των προσωρινών πινάκων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση ενώπιον του ΑΣΕΠ μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών.
Το ΑΣΕΠ εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά των προσωρινών πινάκων και διενεργεί αυτεπάγγελτο έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στον προσωρινό πίνακα διοριστέων/προσληπτέων.
Αιτήσεις συμμετοχής – Δικαιολογητικά
Τα απαιτούμενα από την προκήρυξη δικαιολογητικά επισυνάπτονται ηλεκτρονικά στην αίτηση συμμετοχής του υποψηφίου (ενιαία αίτηση).
Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί και προσκομισθεί στο ΑΣΕΠ εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων κατά των αρχικών πινάκων κατάταξης και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους.
Συνυποβολή υπόλοιπων δικαιολογητικών
α) τον προς αναγνώριση τίτλο σπουδών σε νομίμως επικυρωμένο φωτοαντίγραφο και επίσημη μετάφραση αυτού και
β) φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΑΤΕΕΝ
Μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων, η επιτροπή καταρτίζει αρχικούς πίνακες κατάταξης ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα και αποκλειομένων για τυπικούς λόγους, ενώ καλεί σε ατομική δομημένη συνέντευξη τους υποψηφίους με τη μεγαλύτερη βαθμολογία κατά τη σειρά τους στον προσωρινό πίνακα κατάταξης και σε αριθμό διπλάσιο τουλάχιστον του αριθμού των προς πλήρωση θέσεων ανά γνωστικό αντικείμενο/ειδικότητα, εφόσον υπάρχει επαρκής αριθμός υποψηφίων.
Μοριοδότηση
1. Κάθε θεματική ενότητα της δομημένης συνέντευξης, καθώς και η επικοινωνιακή ικανότητα, βαθμολογείται από κάθε μέλος της επιτροπής χωριστά, με ακέραιο αριθμό ή με προσέγγιση ενός δεκάτου του βαθμού.
2. Η επίδοση του υποψηφίου για κάθε θεματική ενότητα, καθώς και για την επικοινωνιακή ικανότητα, αξιολογείται σε κλίμακα από 0 έως 10 μονάδες, ως εξής:
α) από 9 έως 10 μονάδες, ως εξαιρετική,
β) από 7 έως και 8,9 μονάδες, ως πολύ καλή,
γ) από 5 έως και 6,9 μονάδες, ως ικανοποιητική,
δ) από 3 έως και 4,9 μονάδες, ως οριακά αποδεκτή και
ε) από 0 έως και 2,9 μονάδες, ως ανεπαρκής.
3. Η βαθμολογία που λαμβάνει ο υποψήφιος από κάθε μέλος της επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένης και της επικοινωνιακής ικανότητας, είναι το γινόμενο που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των ως άνω μονάδων (από 0 έως 10) επί (x) αντίστοιχο συντελεστή, ο οποίος καθορίζεται ως εξής:
Κριτήρια μοριοδότησης Συντελεστής (μονάδες 0-10 x)
Συμμετοχή στη συνολική βαθμολογία (800 μονάδες)
1. Επιστημονική κατάρτιση στο αντικείμενο της θέσης 40 έως 400 μονάδες
2. Επαγγελματική εμπειρία 30 έως 300 μονάδες
3. Επικοινωνιακή ικανότητα 10 έως 100 μονάδες
4. Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών της αρμόδιας επιτροπής για κάθε θεματική ενότητα, συμπεριλαμβανομένου και του μέσου όρου της βαθμολογίας των μελών από τη μοριοδότηση της επικοινωνιακής ικανότητας, κατόπιν συζήτησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων που πραγματοποιείται μετά το πέρας της συνέντευξης ή/και του συνόλου των συνεντεύξεων. Το σύνολο των μορίων που μπορεί να λάβει ένας υποψήφιος από τη συνέντευξη, με προσέγγιση εκατοστού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 800 μονάδες.
5. Το περιεχόμενο της δομημένης συνέντευξης με τα κρίσιμα και ουσιαστικά σημεία αυτής αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό της επιτροπής, το οποίο συντάσσεται για τον σκοπό αυτό. Προς υποβοήθηση και μόνο της επιτροπής στη σύνταξη του πρακτικού, διενεργείται ηχητική καταγραφή της συνέντευξης με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού. Το παραγόμενο αρχείο ήχου καταστρέφεται αμέσως μετά τη σύνταξη και υπογραφή του σχετικού πρακτικού, συντασσόμενου προς τούτο σχετικού πρωτοκόλλου καταστροφής. Απαραίτητο και κρίσιμο στοιχείο του πρακτικού αποτελεί η μοριοδότηση κάθε υποψηφίου, η οποία αιτιολογείται συνοπτικά από κάθε μέλος της επιτροπής ως προς τα επιμέρους αξιολογούμενα μέρη της συνέντευξης.
Στο τέλος καταρτίζονται οι τελικοί πίνακες στους οποίους οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλον ενστάσεις εντός 10 ημερών