ΑΣΕΠ 2022: Έρχονται προκηρύξεις… μαμούθ για 8.000 θέσεις εργασίας

ΑΣΕΠ 2022: Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ δήλωσε πως μετά τις προκηρύξεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, σειρά θα πάρει η προκήρυξη για 3.700 νοσηλευτές καθώς και νέα προκήρυξη για άλλες 4.000 θέσεις στους δήμους.

Μετά τα μέσα Αυγούστου όπου αναμένεται ότι θα βγουν οι προσωρινοί πίνακες για 80.000 θέσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής σειρά παίρνουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη πρόσληψης 3.700 νοσηλευτών – παίρνουν αυξημένη μοριοδότηση όσοι δούλεψαν στην περίοδο της πανδημίας – καθώς και για άλλες 4.000 θέσεις στους ΟΤΑ όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου.

Να σημειωθεί ότι στην προκήρυξη για την Υγεία και τους 3.700 νοσηλευτές, υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση για όσους δούλεψαν στην περίοδο της πανδημίας.

Λίγες μέρες πριν, στις 4 Ιουλίου ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, από τα Χανιά, δήλωνε:
“Αυτή τη στιγμή η προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτών ήδη βρίσκεται στο ΑΣΕΠ και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί και αφορά στο σύνολο της κάλυψης των θέσεων που έχει ζητήσει το νοσοκομείο Χανίων. Αντίστοιχα θα βγει προκήρυξη των 700 γιατρών.

Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα στις στοχευμένες ειδικότητες γιατί ήδη στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν βγει αυτές οι ειδικότητες αλλά έχουν χαρακτηριστεί άγονες οπότε με κίνητρα που επεξεργάζεται η Αναπληρώτρια Υπουργός θέλουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να καλυφθούν οι θέσεις όπου υπάρχουν κενά.

Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ έκανε γνωστό ότι χρειάζεται περίπου ενάμισης χρόνος από την ώρα της προκήρυξης του ΑΣΕΠ μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τους υποψήφιους.

Δεσμεύτηκε πάντως ότι μέσα στους επομένους 6 με 12 μήνες θα έχει μειωθεί κατά 1/3 η διάρκεια των διαδικασιών.

Ανέφερε ότι μεγάλο πρόβλημα στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ αποτελεί ο αριθμός του προσωπικού, με τον Οργανισμό να μετρά 280 άτομα.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει και το πληροφοριακό σύστημα. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας η κατάσταση θα βελτιωθεί.

ΑΣΕΠ 2022: Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις του Δημοσίου

Στην καθιέρωση ενός ενιαίου, σύγχρονου και πιο παραγωγικού Προσοντολογίου και στη δημιουργία για πρώτη φορά ενός Κλαδολογίου, που θα έχει στόχο την εξάλειψη του κατακερματισμού και της πολυδιάσπασης κλάδων και ειδικοτήτων στη δημόσια διοίκηση, προχωρεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Έτσι, ύστερα από περίπου 25 χρόνια κωλυσιεργίας, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ολοκληρώνεται η αναθεώρηση-επικαιροποίηση και κωδικοποίηση του υφιστάμενου, το οποίο καθόριζε με γενικό τρόπο τα προσόντα διορισμού στους φορείς του Δημοσίου. Εξειδίκευση στα προσόντα πρόσληψης προβλεπόταν μόνο για έναν πολύ μικρό αριθμό κλάδων και ειδικοτήτων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα προσωπικού.

Αυτές τις ημέρες, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία του νέου Προεδρικού Διατάγματος, βάσει του οποίου με το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο ορίζονται, πλέον, ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες καθώς και τα τυπικά προσόντα – κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά. Το νέο Προσοντολόγιο, μάλιστα, αφορά διορισμό ή πρόσληψη σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Καινοτομίες
Στις καινοτομίες του νέου Προσοντολογίου που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» περιλαμβάνεται η δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων. Είναι ενδεικτικό πως οι 2.700 και πλέον κλάδοι και ειδικότητες πρόκειται να κωδικοποιηθούν σε 550, μείωση που προσεγγίζει το 80%. Κι αυτό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, και την απλοποίηση για την επερχόμενη – μέχρι το τέλος το 2022 – διενέργεια του Ενιαίου Γραπτού Διαγωνισμού. Παράλληλα, όμως, με την αναθεώρηση του ΠΔ επιχειρείται και η κατάργηση παρωχημένων κλάδων αλλά και η παράλληλη δημιουργία νέων, σύγχρονων, με ζητούμενο την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου από υπαλλήλους υψηλότερης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης.

Με το νέο Προσοντολόγιο μπαίνει, επίσης, τέλος στη σύσταση κλάδων με «φωτογραφικά» προσόντα, με απώτερο στόχο την περαιτέρω θωράκιση και διασφάλιση της αξιοκρατίας και διαφάνειας στις προσλήψεις. Από το Εσωτερικών τονίζουν πως καταργείται πλέον η δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με… βολικά προσόντα διορισμού. Βάσει των νέων δεδομένων, στο εξής, η Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα θα έχει την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες και θα υποβάλλει ετησίως στον υπουργό Εσωτερικών έκθεση για την ανάγκη τροποποίησης ή συμπλήρωσης του ΠΔ, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων οργανικών μονάδων του υπουργείου Εσωτερικών.

Πλέον θα γίνεται πλήρης και συστηματική χαρτογράφηση και θεσμική αποτύπωση των προσόντων διορισμού ή πρόσληψης ανά κλάδο και ειδικότητα (αποδεκτοί τίτλοι, άδειες άσκησης επαγγέλματος κ.ο.κ.). Άλλωστε, για τον σκοπό αυτόν ελήφθησαν υπόψη τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) αλλά και ο νέος εκπαιδευτικός χάρτης, με τα νέα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ΑΕΙ, τις νέες σχολές ανώτατης εκπαίδευσης που προέκυψαν από τη μετατροπή των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια, τις σύγχρονες ειδικότητες ΙΕΚ κ.ά.

Παράλληλα, με την αναθεώρηση προβλέπεται ενιαία αντιμετώπιση και εξάλειψη διακρίσεων μεταξύ μονίμων και υπαλλήλων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), με την απονομή ενός κλάδου και μιας ειδικότητας στο σύνολο του τακτικού προσωπικού, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας

Ψηφιακά Οργανογράμματα
Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο έρχεται να «κουμπώσει» στο βασικό δομικό εργαλείο του υπουργείου, που δεν είναι άλλο από τα Ψηφιακά Οργανογράμματα. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2016 έως τον Σεπτέμβριο του 2019 στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή είχαν αναρτηθεί περίπου 140.700 περιγράμματα από μόλις 777 φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αποσπασματική εικόνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2019, το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, εντείνοντας τις προσπάθειες ενεργοποίησης και συντονισμού των φορέων που παρουσίαζαν εκκρεμότητες ή καθυστερήσεις στην υλοποίηση, ενέταξε 1.866 φορείς του Δημοσίου στο Ψηφιακό Οργανόγραμμα και αναρτήθηκαν 354.300 περιγράμματα θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα και πρόεδρος της Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, με το νέο Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο επιτυγχάνεται η συστηματική αποτύπωση του συνόλου των κλάδων και των ειδικοτήτων «και η αντιστοίχισή τους με τα προσόντα, εξαλείφοντας την κατακερματισμένη εικόνα του παρελθόντος και θέτοντας, πλέον, την πολιτική ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού σε νέα βάση».