ΑΣΕΠ: 10.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και στους Δήμους

ΑΣΕΠ: Δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τη στελέχωση θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024.

Ο γραπτός διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ κανονικά πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, δηλαδή ο επόμενος θα έπρεπε να γίνει το 2025, όμως προκύπτει επίσπευση των διαδικασιών από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο διαγωνισμός αφορά αποκλειστικά πτυχιούχους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και θα κλιθούν να δώσουν εξετάσεις γνώσεων και δεξιοτήτων.

Η διεκδίκηση μόνιμων θέσεων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στο Δημόσιο θα γίνεται πλέον μόνο μέσω πανελλήνιων γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και αφορά το σύνολο των προσλήψεων ΠΕ και ΤΕ που έχει εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2023, δηλαδή 17000 θέσεις, με εξαίρεση τις θέσεις για τη Δημοτική Αστυνομία (1213) και τα νοσοκομεία (6000).

Στο υπουργείο Εξωτερικών και στο ΑΣΕΠ έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία για την οργάνωση του γραπτού διαγωνισμού, δίνοντας το σήμα και σε χιλιάδες υποψηφίους να μπουν στην διαδικασία προετοιμασίας.

ΑΣΕΠ: Έρχονται αλλαγές

«Αθόρυβες» αλλαγές πραγματοποιεί στο ΑΣΕΠ το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου «Άλλες επείγουσες διατάξεις», υπάρχουν ορισμένα άρθρα που αφορούν τις προκηρύξεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Από τις «επείγουσες διατάξεις» εντύπωση προκαλεί το άρθρο 43 του νομοσχεδίου, με το οποίο φαίνεται πως μπαίνει «κόφτης» στον αριθμό των θέσεων που μπορούν να επιλέξουν οι υποψήφιοι που έχουν πετύχει στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 43 αναφέρει πως με την κάθε την προκήρυξη, «δύναται να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των προτιμήσεων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50 ανά κατηγορία εκπαίδευσης και κλαδο/ειδικότητα».

Το άρθρο 43 δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να βάζει «πλαφόν» στις θέσεις που θα μπορούν να δηλώσουν οι επιτυχόντες υποψήφιοι του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού.

Προσοχή! Η ρύθμιση δεν κάνει υποχρεωτικό τον κόφτη, αλλά δίνει τη δυνατότητα στο ΑΣΕΠ να τον χρησιμοποιεί όπου θεωρεί ότι είναι αναγκαίος.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί, το ΑΣΕΠ θα πρέπει να δώσει την επιλογή στους υποψηφίους να μπορούν να δηλώσουν τουλάχιστον 50 θέσεις της κλάδο / ειδικότητας τους (εφόσον υπάρχουν τόσες θέσεις στην προκήρυξη).

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί γιατί κρίθηκε αναγκαία μία τέτοια ρύθμιση, η οποία μάλιστα περνάει «αθόρυβα» από το υπουργείο Εσωτερικών. Ερώτημα παραμένει επίσης το αν η ρύθμιση αυτή ζητήθηκε από το ίδιο το ΑΣΕΠ ή αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου.

Είναι εξάλλου η πρώτη φορά, από την ίδρυση του, που το ΑΣΕΠ θα μπορεί να «κόβει» τις διαθέσιμες επιλογές των υποψηφίων.

Μία πιθανή εξήγηση για την «επείγουσα» αυτή διάταξη είναι ίσως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ κάθε φορά που καλείται να διαχειριστεί έναν μεγάλο όγκο αιτήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την προκήρυξη 3ΓΒ/2023, όπου οι 12.691 επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τις 4.276 θέσεις που προβλέπει η προκήρυξη.

Για να λύσει το πρόβλημα το ΑΣΕΠ έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τους υποψηφίους να ανεβάσουν, προαιρετικά, σε pdf τις επιλογές τους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, έχει επικαλεστεί σε αρκετές συνεντεύξεις του ότι ο λόγος που καθυστερεί αρκετές φορές το ΑΣΕΠ να εκδώσει αποτελέσματα, είναι ο μεγάλος όγκος υποψηφίων που δηλώνει αίτηση στις προκηρύξεις.

Ο κ. Παπαϊωάννου αν και εστίαζε το «πρόβλημα» στους επιτυχόντες των διαγωνισμών που τελικά δεν αποδέχονται τον διορισμό, ζητούσε στην ουσία να μπει «κόφτης» στον αριθμό των υποψηφίων.

Είναι λοιπόν τελικά αναγκαία η ρύθμιση για το «κόψιμο» στις επιλογές των υποψηφίων που πασχίζουν για να μπορέσουν να διοριστούν σε μία θέση στο Δημόσιο ή απλώς καλύπτει τις αδυναμίες της Ανεξάρτητης Αρχής; Το σίγουρο είναι πως η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να φέρει αντιδράσεις στους υποψηφίους που ξοδεύουν χρόνο αλλά και χρήμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Αναλυτικά, το άρθρο 43 αναφέρει:

Περιεχόμενο της προκήρυξης για τη διεξαγωγή πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 16 ν. 4765/2021

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), περί προκήρυξης πλήρωσης θέσεων, μετά την περ. ιθ΄, προστίθεται εδάφιο ως εξής : «Με την προκήρυξη δύναται να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των προτιμήσεων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50 ανά κατηγορία εκπαίδευσης και κλαδο/ειδικότητα.».