Πείνα: Αυτή την περίοδο, πολλοί καταναλωτές είναι βαθιά απογοητευμένοι για το κόστος των τροφίμων. Ακούς την απογοήτευσή του κόσμου στις δημοσκοπήσεις, στις συγκεντρώσεις, στο καφενείο, στην ταβέρνα…Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι ανεβασμένος σε όλο τον κόσμο. Οι αιτίες πολλές, άλλες κοινές παγκοσμίως, όπως οι πόλεμοι, η πανδημία, αλλά και πιο τοπικές, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. ξηρασία), η πανώλη, κλπ.
Πάντως όσο ψηλά και αν βρίσκεται ο πληθωρισμός τροφίμων, μπορεί να είναι απλώς μία πρώτη διαταραχή σε μια συνολική αναστάτωση που έπεται σε όλο το σύστημα τροφίμων.
Το μέγεθος αυτών των αλλαγών μάλλον θα είναι πολύ μεγάλο και οι παγκόσμιες συνέπειές τους θα είναι βαθιές, τέτοιες που για τους περισσότερους από εμάς, θα αλλάξουν μάλλον αυτά που αποθηκεύουμε στα ψυγεία μας και στα τραπέζια της κουζίνας μας…
Ήδη, μπορούμε να δούμε τις πρώτες δονήσεις που αρχίζουν να ταρακουνούν το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει μόνιμα τα καιρικά πρότυπα, οι αγρότες αγωνίζονται να παράγουν καλλιέργειες στους ίδιους τεράστιους όγκους που έκαναν κάποτε.
Στην Καλιφόρνια, το κύμα καύσωνα αυτού του καλοκαιριού κατέστρεψε, όπως διαβάζουμε, τεράστιες εκτάσεις με μαρούλι και ενδεχομένως άλλα κηπευτικά.
Στο Βιετνάμ η υπερβολική ζέστη έχει καταστρέψει την καλλιέργεια καφέ, στέλνοντας τις τιμές σε όλο τον κόσμο στα ύψη.
Οι καταναλωτές σύντομα θα δουν ακόμη υψηλότερες τιμές. Πολλά παραγωγικά μοντέλα παγκοσμίως μεταμορφώνονται. Το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας, το μεγάλο θέμα είναι πόσο ακαριαία θα γίνει αυτό και πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχτούμε και να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις μεγάλες αλλαγές εδώ στην Ελλάδα.
Αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετήσουν οι αγρότες και θα επηρεάσουν σημαντικά το κόστος παραγωγής τροφίμων αλλά και την ποιότητα αυτών με ότι αυτό μπορεί αν συνεπάγεται για την τιμή αυτών στο ράφι.
Ταυτόχρονα, η ίδια η γεωργία ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στο περιβάλλον και το κλίμα. Αν και τα κινήματα βιολογικών και λοιπών φυτικών τροφίμων έχουν βοηθήσει στην αλλαγή των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, παραμένουμε εξαρτημένοι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό από ένα μη βιώσιμο σύστημα τροφίμων που καταστρέφει και αναλώνει μόνιμα πολύτιμους πόρους αφού αγωνίζεται να θρέψει τον κόσμο, χωρίς ακόμα να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση για τρόφιμα παγκοσμίως…
Ο πλανήτης μας καίγεται και η διατροφική ασφάλεια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η κατανόηση των επιπτώσεων και η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αρκετή τροφή για να θρέψουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό στο μέλλον. Η δράση είναι αναγκαία, και η ευθύνη ωστόσο ανήκει σε όλους μας…
Θρίλερ με το σιτάρι και το ρύζι – Παγκόσμια ανησυχία για πείνα
Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτική πορεία συνέχισε να καταγράφει ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-3,56%), λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα το προηγούμενο έτος. Τι προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
αραμένει η μειωμένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στην επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, όπως υπογραμμίζει στο μηνιαίο δελτίο της για τα αγροτικά προϊόντα, η Τράπεζα Πειραιώς.
Οι μετοχικές αγορές κατέγραψαν απώλειες, στον απόηχο των μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη και των ενδείξεων επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.
Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε περαιτέρω και από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ΕΚΤ και Fed.
Στο επίκεντρο παραμένει το μήνυμα της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο από το αναμενόμενο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα, σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν οι ομολογιακές αποδόσεις της 10ετίας και της 2ετίας των ΗΠΑ, φτάνοντας το 4,61% και 5,14%, αντίστοιχα, όπως και το δολάριο.
Εξέλιξη, που επηρεάζει αρνητικά, αξίες που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους.
Εξαίρεση αποτέλεσε η τιμή του πετρελαίου, η οποία ενισχύθηκε, καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του χρόνου.
Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επιμήκυναν τη σφιχτή πετρελαϊκή παραγωγή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το ζοφερό κλίμα στις μετοχικές αγορές επηρέασε αρνητικά και τον δείκτη των αγροτικών προϊόντων, με τις σημαντικότερες επιβαρύνσεις να καταγράφονται στην τιμή του σιταριού, της σόγιας και του ρυζιού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα μεγαλύτερη του 95%, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024.
Όμως ο αρνητικός αντίκτυπος στις καλλιέργειες αναμένεται να είναι ηπιότερος από το αντίστοιχο El-Ninio του 2015-2016.
Για το σιτάρι, ο συνδυασμός των ρωσικών εξαγωγών και η απρόσκοπτη χρήση διόδων μεταφοράς, αναμένεται να επιβαρύνουν πτωτικά την τιμή του.
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ευνοώντας τη βραζιλιάνικη παραγωγή ζάχαρης, πιθανά να μετριάσει την ανοδική πίεση στην τιμή της.
Για το καλαμπόκι, η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα, ως ανάχωμα ευρύτερων γεωπολιτικών-εμπορικών θεμάτων και η ενίσχυση του δολαρίου, πιθανά να περιορίσουν τη ζήτησή του, θέτοντας σε πτωτική τροχιά την τιμή του.
Η περιορισμένη κινεζική ζήτηση για βαμβάκι και η πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του.
Παρά την πτωτική πίεση στην τιμή της σόγιας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χαμηλότερη παραγωγή δύναται να έχει θετική επίδραση στην τιμή της.
Για το ρύζι, οι βελτιούμενες καιρικές συνθήκες συγκομιδής και η χαλάρωση των ινδικών εξαγωγών ρυζιού αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στην τιμή του.
Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτική πορεία συνέχισε να καταγράφει ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-3,56%), λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των τιμών στα αγροτικά προϊόντα το προηγούμενο έτος, με τους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη να παραμένουν καθοδικοί (σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, πιθανή συνέχιση της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών).
Αν και υπήρξε αντιστροφή στην τεχνική εικόνα του δείκτη από σχετικά αρνητική σε αρνητική, ωστόσο, είναι πιθανή η στήριξη του βραχυπρόθεσμα (κοντά στο επίπεδο του κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων), καθώς αποτυπώνεται μια σημαντικά επιταχυνόμενη πτωτική πορεία στην τιμή του δείκτη (υπερπουλημένος).
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.