Άρση lockdown: Τέλος το SMS στο 13033 – Τι ισχύει για σχολεία, παραλίες, μετακινήσεις

Άρση lockdown: Το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα ήταν το πρώτο βήμα προς την χαλάρωση. Mέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ανοίξει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Τι θα γίνει με τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τον τουρισμό και την επιστροφή στις αίθουσες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η επόμενη ημέρα από την πανδημία, είναι οι δυο βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στην παρούσα φάση, ενώ παράλληλα η προσοχή παραμένει στραμμένη και στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν πως μπορεί οι επιδημιολογικοί δείκτες να παρουσιάζουν βελτίωση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει χαλάρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα του Πάσχα ο ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν μικρή μείωση, πέφτοντας κάτω από τους 800 στους 797. Θετικά νέα προκύπτουν κι από τις εισαγωγές στην Αττική, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΣΚΑΪ από τις 500 της Μεγάλης Εβδομάδας έχουμε φτάσει στις 400.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν τις τελευταίες 48 ώρες είναι 2.146, ενώ 134 ώρες έχασαν τη ζωή τους, με τους θανάτους μέσα στον Μάιο να φτάνουν τους 206.

Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν σχολεία, τουρισμός και μετακινήσεις

Η επιχείρηση «σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα» βρίσκεται σε εξέλιξη και το άνοιγμα της εστίασης ήταν ένα κρας τεστ για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και την άρση μιας σειράς περιορισμών.

Μετά την απελευθέρωση της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, ακολουθούν τα επόμενα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα, με τελικό στόχο το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

Χθες καφετέριες και εστιατόρια ανέβασαν ρολά, μετά το πολύμηνο «λουκέτο» και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινάει πλέον από τις 23:00 το βράδυ, σειρά – σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση των περιορισμών – έχουν τα σχολεία.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα ανοίξουν οι πόρτες για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, πέραν των λυκείων, τα οποία λειτουργούν ήδη διά ζώσης.

Η επιστροφή στις τάξεις θα συνοδευτεί και σε αυτή την περίπτωση, από την υποχρεωτική διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η ημερομηνία – ορόσημο είναι η 15η Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός. Η προσέλευση των επισκεπτών στη χώρα μας θα γίνεται με αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ κορονοϊού 72 ωρών.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, όπως έχει προαναγγελθεί, τότε αναμένεται να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Σε ό,τι αφορά τα SMS μετακίνησης στο 13033, θα συνεχίσουν να μας «συντροφεύουν» σίγουρα μέχρι και τις 14 Μαΐου.

Ωστόσο, από τις 15 του μήνα μαζί με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσων θα μπορούμε να αποχαιρετήσουμε και τα SMS.

Άρση lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας – Ωράριο καταστημάτων

Το μήνυμα ότι η εστίαση άνοιξε «αλλά ο ιός δεν έχει φύγει» έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλοντας διεύρυνση ωραρίου από τις 15 Μαΐου όταν και θα ανοίξει ο τουρισμός.

Αυτό σημαίνει πως οι καφετέριες θα κλείνουν μία, ίσως και δύο ώρες αργότερα και κατ’ επέκταση θα επεκταθεί και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Έτσι μπορεί να μπούμε από τις 15 Μαΐου σε ένα καθεστώς απαγόρευσης είτε από τις 12 είτε από τη 1 έως τις 5 τα ξημερώματα.

Άρση lockdown: Πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια

Πρόγραμμα στήριξης μέσω ΕΣΠΑ για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενή θέση, καθώς δεν έχουν ανοίξει τις επιχειρήσεις τους για πολλούς μήνες.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και γι’αυτό θα έχουν και ειδική μεταχείριση, προαναγγέλλοντας το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το πότε ακριβώς θα ανοίξουν ξανά.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, επεσήμανε ότι, πρέπει «να περιμένουμε να ανοίξει η εστίαση, να δούμε το θέμα της διασποράς. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διασπορά, θα το περιμένουμε από τους επιστήμονες, που αυτήν τη στιγμή έχουν το νου της στο άνοιγμα της Δευτέρας».

Ακόμη, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά εξέφρασε την πεποίθησή της, πως «σε περίπου 10 ημέρες θα μπορούν να ανοίξουν τα γυμναστήρια εξαιτίας των εμβολιασμών και των self test που προχωρούν, με μεγάλη προσοχή».

Άρση lockdown: «Το άνοιγμα της εστίασης θα έχει επίπτωση στα κρούσματα»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, ο Μάιος είναι ένας μήνας με αλλεπάλληλα βήματα χαλάρωσης του lockdown, ωστόσο χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας για να μην σημειωθεί πλήγμα στην εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα.

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb,gr, ξεκαθάρισε το εάν το άνοιγμα της εστίασης θεωρείται επικίνδυνο και πόσο θα επηρεάσει το Πάσχα στην αύξηση των κρουσμάτων.

«Ο κόσμος δεν μετακινήθηκε εκτός Νομού το φετινό Πάσχα, ωστόσο σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν στις εκκλησίες, ενδεχομένως να δημιουργήθηκε επιπλέον διασπορά. Το Πάσχα δεν θα μας επηρεάσει τόσο πολύ, τα Χριστούγεννα ήταν χειρότερα.

Αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης παρά το γεγονός ότι μιλάμε για άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους, εγώ θεωρώ πως θα έχει επίπτωση η οποία θα επιβραδύνει την πτωτική πορεία στην οποία βρισκόμαστε, δεν θα την ανακόψει.

Ο αριθμός στα κρούσματα το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά καλός, σε αντίθεση με τις ΜΕΘ, που τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ο συνδυασμός της εστίασης με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μάϊου», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε, «οι εμβολιασμοί θα φέρουν άμεσα αποτέλεσμα όχι μόνο στις νέες ηλικίες αλλά και στους νέους γονείς, είναι σωστό που έγινε ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό που είχαμε προβλέψει, είναι ότι αναμένουμε να δούμε μια σταθεροποίηση μέχρι τις 10 Μάϊου, μετά από δέκα ημέρες θα δούμε την επίδραση του Πάσχα, του Τουρισμού, της εστίασης αλλά και των σχολείων».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «από τον Ιούνιο η αποκλιμάκωση θα γίνεται πιο γρήγορο ρυθμό και τέλος Ιουνίου θα έχουμε πέσει στα 700 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο». Απαντώντας στην ερώτησή του Newsbomb.gr σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν να καταγράφονται 3ψηφιοι αριθμοί κρουσμάτων ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί στα μέσα Ιουνίου.