Νέα επιχορήγηση: Ποιοι θα πάρουν από 2.000 έως 25.000 ευρώ

Επιχορήγηση: «Ανάσα» 1 εκατ. ευρώ σε πολιτιστικές δράσεις για παιδιά και εφήβους. Τι αναφέρει η πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού. Ποιοι και πότε θα λάβουν τα χρήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Επιχορηγήσεις ύψους 1.000.000 ευρώ θα δοθούν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο ειδικής πρόσκλησης που εκδόθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2021 για πολιτιστικές δράσεις για παιδιά και εφήβους (έως 18 ετών), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2021.

Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά επιχορηγούνται 117 προτάσεις σε όλη την επικράτεια. Το 60% των δράσεων που επελέγησαν θα υλοποιηθεί εκτός Αττικής. Στην πρόσκληση του ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκαν συνολικά και εμπρόθεσμα 147 φορείς εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει θέσει ως προτεραιότητα στους εποπτευόμενους και επιχορηγούμενους φορείς την ενδυνάμωση της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών και των νέων μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμη και παιχνίδια. Ο σκοπός της ενίσχυσης δημιουργών, φορέων και ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με την παραγωγή δράσεων, αυτό το σκοπό εξυπηρετεί: την προώθηση της ενεργού συμμετοχής των παιδιών και των νέων στην τέχνη και τον πολιτισμό» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Αναφερόμενος στις 117 προτάσεις για παιδιά και εφήβους που επελέγησαν για επιχορήγηση, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε:

«Οι προτεινόμενες πολιτιστικές δράσεις εκτός από την καλλιτεχνική τους αρτιότητα, θίγουν ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους εφήβους, όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η ενδοοικογενειακή βία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Η καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει και μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη μίας κουλτούρας συμπερίληψης και αποδοχής. Επιπλέον, οι προτάσεις αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους επαγγελματίες του πολιτισμού, σε όλη την Ελλάδα, ενώ απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους σε αστικά κέντρα όσο και σε αγροτικές περιοχές».

Οι 117 προτάσεις θα λάβουν επιχορήγηση από κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και η επιλογή των προτάσεων προς επιχορήγηση έγινε από Γνωμοδοτική Επιτροπή προσωπικοτήτων του τομέα με την ακόλουθη σύνθεση:

1. Αντώνης Λενακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής ΑΠΘ.

2. Μάρθα Κατσαρίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

3. Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

4. Γεωργία Δαμοπούλου, εικαστικός, υπεύθυνη των εργαστηρίων τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού.

5. Τσιλιμπέρδη Νίκη – Μόνικα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας ΔΑΣΔ, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως Πρόεδρος, με Αναπληρώτρια Πρόεδρο, την κ. Όλγα Ζαφείρη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προγραμματισμού, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της ΔΑΣΔ.

Επιχορήγηση: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 100.000 ευρώ

Μπορεί η πανδημία να χτύπησε με σφοδρότητα το χώρο της εστίασης, ωστόσο, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι δεν θα μείνουν χωρίς βοήθεια. Ήδη έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τα έξοδα της επαναλειτουργίας. Πόσοι και πότε θα λάβουν την ενίσχυση. Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου οι δικαιούχοι της δράσης να υποβάλουν την αίτησή τους για την επιδότηση που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τα ποσά που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φθάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Επιχορήγηση: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019 η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση.

Οι επιχειρήσεις δε, που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη Δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.

• Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

• Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

• Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επιχορήγηση: Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα

Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα Κεφάλαια ως το τέλος της χρονιάς τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους.
Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί ότι:

α) το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για “αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας”, «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)

β) το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ’ το Κράτος απ’ τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021

Ποιοι άλλοι περιορισμοί ισχύουν:
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.