Πότε κάνω Μηχανογραφικό το 2023: Πότε βγαίνουν βάσεις και βαθμολογίες – Αναλυτικός οδηγός

Μηχανογραφικό 2023: Οι Πανελλήνιες 2023 τελείωσαν και σειρά παίρνουν τα ειδικά μαθήματα. Όλα τα επόμενα βήματα και οι σημαντικές ημερομηνίες για τους υποψήφιους.

Για περίπου μία εβδομάδα διαρκεί η προθεσμία υποβολής του Μηχανογραφικού 2023 για τους υποψήφιους των Πανελληνίων 2023, που ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις και τώρα περιμένουν τις βαθμολογίες τους.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει περίπου μέχρι το τέλος Ιουνίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής του Μηχανογραφικού όπου θα δηλώσουν τις σχολές της επιλογής τους.

Οι βάσεις 2023 αναμένεται να ανακοινωθούν στη συνέχεια γύρω στα τέλη Ιουλίου, το αργότερο μέχρι αρχές Αυγούστου, προκειμένου όσοι περάσουν σε πόλη εκτός του τόπου κατοικίας τους, να προλάβουν να προετοιμαστούν.

Πώς συμπληρώνω το Μηχανογραφικό 2023

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή αποκτούν αυτές τις μέρες, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση michanografiko.it.minedu.gov.gr ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Τα μυστικά στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2023

Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ) πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Πού θα δείτε τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2023

Όπως φαίνεται, επειδή τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες, που θα είναι και αυτές που θα επηρεάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αναμένεται δηλαδή να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ https://results.it.minedu.gov.gr/ και σταλούν στους υποψήφιους μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο.

Πού θα πέσουν και πού θα ανέβουν οι βάσεις το 2023

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε κάθε επιστημονικό πεδίο αναμένονται να κινηθούν οι βάσεις ως εξής:

Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.

Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.

Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Τι είναι το Μηχανογραφικό δελτίο

Το Μηχανογραφικό δελτίο είναι άυλο δελτίο, από το 2011, στο οποίο περιέχονται όλες οι διαθέσιμες σχολές τις οποίες δύναται να δηλώσει ο υποψήφιος Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, χωρισμένες σε πεδία, για να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ (Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα).

Τα πεδία είναι τέσσερα από το Γενικό Λύκειο:

  • 1ο Πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, (Θεωρητική Κατεύθυνση)
  • 2ο Πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών,
  • 3ο Πεδίο: Επιστημών Υγείας και Ζωής
  • 4ο Πεδίο: Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Ποιοι κάνουν Μηχανογραφικό το 2023

Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν:

  • Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2022, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.

Τα 4 SOS στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού 2023

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

3. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά στις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε Λυκείου και επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022.

4. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).