Δημοσκόπηση: Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής στις εκλογές 2023; Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και όλα τα πιθανά σενάρια στο xristika.gr.
Η δημοσκόπηση της Pulse που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και παρουσιάστηκε χθες και σήμερα στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, παρουσίασε τα σενάρια κατανομής των εδρών με βάση σενάριο κατανομής αναποφάσιστων.
Έτσι με τα ποσοστά:
Νέα Δημοκρατία 37%
ΣΥΡΙΖΑ 28,5%
ΠΑΣΟΚ 12%
ΚΚΕ 6,5%
Ελληνική Λύση 4,5%
ΜεΡΑ25 2,9%
Πρώτο σενάριο
Δηλαδή με απλή αναλογική, πεντακομματική βουλή και 11,5% στα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, οι έδρες θα κατανέμονταν ως εξής:
Νέα Δημοκρατία 125
ΣΥΡΙΖΑ 97
ΠΑΣΟΚ 41
ΚΚΕ 22
Ελληνική Λύση 15
Δεύτερο σενάριο
Στο δεύτερο σενάριο, στο οποίο το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη καταφέρνει να μπει στη Βουλή πιάνοντας το όριο, δηλαδή σε σενάριο απλής αναλογικής, εξακομματικής βουλής, με ποσοστά στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα στο 8%, οι έδρες των κομμάτων θα ήταν:
Νέα Δημοκρατία 121
ΣΥΡΙΖΑ 94
ΠΑΣΟΚ 39
ΚΚΕ 21
Ελληνική Λύση 15
ΜεΡΑ25 10
Τρίτο σενάριο
Στο τρίτο σενάριο, που τόσο το κόμμα Βαρουφάκη, όσο και το κόμμα Κασιδιάρη καταφέρουν να πιάσουν το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή, άρα σε σενάριο απλής αναλογικής, επτακομματικής Βουλής και ποσοστό στα κόμματα εκτός Βουλής, 5,5%, οι έδρες των κομμάτων θα ήταν:
Νέα Δημοκρατία 118
ΣΥΡΙΖΑ 91
ΠΑΣΟΚ 38
ΚΚΕ 21
Ελληνική Λύση 14
ΜεΡΑ25 9
Ελληνες 9
Τέταρτο σενάριο
Με τα αποτελέσματα του πρώτου σεναρίου, δηλαδή: Νέα Δημοκρατία 37%, ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, ΠΑΣΟΚ 12%, ΚΚΕ 6,5%, Ελληνική Λύση 4,5% και ενισχυμένη αναλογική, όπως δηλαδή θα συμβεί στις δεύτερες κάλπες, οι έδρες θα κατανέμονταν:
Νέα Δημοκρατία 151
ΣΥΡΙΖΑ 82
ΠΑΣΟΚ 35
ΚΚΕ 19
Ελληνική Λύση 13
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 7,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.
Στην πρόθεση ψήφου της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 32%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ με 10,5%, ΚΚΕ με 5,5% και Ελληνική Λύση με 3,5%.
Στην αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 33,5%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΠΑΣΟΚ 11%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ενώ κάτω από το όριο εκπροσώπησης του 3% καταγράφεται το ΜεΡΑ25 που εμφανίζεται στο 2,5%.
Στο ερώτημα ποιος αρχηγός εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφεται στο 29%, ο Αλέξης Τσίπρας στο 22% και ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 16%. Το 25% των ερωτηθέντων επιλέγει την απάντηση «κανένας».
Στο ερώτημα σε ποιον θα δίνεται ευκαιρία να κυβερνήσει ξανά, οι πολίτες απαντούν 39% στον Κυριάκο Μητσοτάκη και 32% στον Αλέξη Τσίπρα.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τέλος στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με 58% έναντι 23%.
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:
Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίο
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…