Αποκαλύψη για τους ανέργους: Έρχεται μεγάλο σοκ – Τι κρύβει το ασφαλιστικό

Μία ακόμα «έκπληξη» για τους ανέργους επιφυλάσσει το νέο ασφαλιστικό που έχει κατατεθεί και βρίσκεται προς διαβούλευση.

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε πως ανάμεσα στις πολλές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού υπάρχουν και μία διάταξη για τους ανέργους που επιθυμούν να προσληφθούν στο δημόσιο. Συγκεκριμένα θα μπορούν να μοριοδοτηθούν μόνο εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης οι άνεργοι που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, εάν επιθυμούν να απασχοληθούν με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, προσωρινής και περιστασιακής απασχόλησης, δεν θα χάνουν το επίδομα, απλώς θα λαμβάνουν μέρος αυτού.

Αυτό δηλαδή που καταργείται είναι η οριζόντια μοριοδότηση του κριτηρίου της ανεργίας στους σχετικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Μεταξύ των 182 άρθρων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αυτό, που καθορίζει πως η μοριοδότηση των ανέργων θα ισχύει μόνο εφόσον δηλώνουν εισοδήματα έως 16.000 ευρώ για άγαμους φορολογούμενους, ή 24.000 ευρώ για έγγαμους χωρίς παιδιά, με το εισόδημα να προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (πχ 39.000 ευρώ για οικογένεια με έναν άνεργο και τρία παιδιά). Θα ισχύουν άλλωστε, όπως και σε όλες τις άλλες παροχές της ΔΥΠΑ, όρια και στην αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, στα 200.000 ευρώ για άγαμους άνεργους και 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Σάλος με τους άνεργους – Μένουν εκτός επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα 2023

Επιταγή ακρίβειας: Οι δικαιούχοι για το 2023 είναι λιγότεροι κατά μια κατηγορία. Μεγάλη ομάδα ανέργων μένει εκτός από τη λίστα πληρωμής για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που θα μοιραστεί στις γιορτές. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Προσεκτικά, με διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικά ποσά, θα μοιραστεί τα Χριστούγεννα του 2023 η νέα επιταγή ακρίβειας, που άλλαξε «όνομα» και μιλάμε πια για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης που θα δοθεί σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με απόφαση της κυβέρνησης.

Η έκτακτη ενίσχυση θα πληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο, με άλλους να πληρώνονται πριν τα Χριστούγεννα και άλλοι πριν την Πρωτοχρονιά, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, που πέρσι είχαν συμπεριληφθεί στους δικαιούχους, έμειναν εκτός επιδόματος.

Πέρσι, οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούσαν τις παρακάτω προϋποθέσεις, έπρεπε να κάνουν μία αίτηση στη ΔΥΠΑ με κωδικούς Taxisnet και στη συνέχεια πιστώνονταν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό απευθείας.

Οι προϋποθέσεις ήταν οι εξής:

  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022
  • Δεν ήταν δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
  • Πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Φέτος, όμως δεν θα πληρωθούν το έκτακτο επίδομα.

Επίδομα ανεργίας: Οριστικό! Αυξάνεται από το 2024 – Ανατροπή με τα νέα ποσά

Επίδομα ανεργίας: Νέα ήθη και έθιμα στο επίδομα ανεργίας αναφορικά με τα ποσά που θα παίρνουν οι δικαιούχοι.

Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας και συνδέεται με το μισθό που λάμβανε ο άνεργος τα τελευταία χρόνια της απασχόλησή του πριν την ανεργία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας «θα συνδεθεί» άμεσα με τον μισθό αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν και την αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία.

Αυτό θα ισχύει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή κατά τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας, το επίδομα να είναι κοντά στον μέσο μισθό.

Στη συνέχεια, θα μειώνεται σταδιακά και μέχρι το τέλος του χρόνου της επιδότησης, θα φθάνει τα σημερινά επίπεδα (στα 479 ευρώ).

Βασική διαφοροποίηση της νέας διαδικασίας είναι ότι το ποσό του επιδόματος που θα χορηγείται θα συνδέεται με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος όταν εργαζόταν.

Ουσιαστικά, θα προκύπτει ένας μέσος μισθός των τελευταίων χρόνων πριν ο άνεργος χάσει την εργασία του.

Ποσοστό αυτού θα είναι το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει. Του πρώτους έξι μήνες θα χορηγείται επίδομα ανεργίας περίπου 60% του μέσου μισθού των τελευταίων ετών.

Τους υπόλοιπους μήνες το επίδομα ανεργίας θα επανέρχεται στη σημερινή βάση δηλαδή θα είναι ποσοστού του κατώτατου μισθού. στη βάση που ήδη υπάρχει, δηλαδή ως ποσοστό του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας έχει διαμορφωθεί στα 479 ευρώ. Αυτό θα είναι και το κατώτατο όριο που θα θεσμοθετηθεί για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κάτω από το οποίο δεν θα «πέφτει» κανείς άνεργος.

Το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Επίδομα ανεργίας: Όλες οι παροχές που εξασφαλίζει η κάρτα

Δείτε στο xristika.gr όλες τις παροχές που εξασφαλίζει η Κάρτα Ανεργίας.

Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστημα από 80 έως 300 μέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών.

Για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ που είτε 1) έχουν απολυθεί, 2) έχουν λήξει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή 3) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και πληρούν τις προϋποθέσεις των ημερών ασφάλισης. Επιδοτούμενοι άνεργοι της ΕΕ μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα το επίδομα τους για διάστημα έως 3 μήνες.

Επίδομα Μακροχρόνιας Ανεργίας

Όσοι έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επίδομα ανεργίας, δικαιούνται για άλλους 12 μήνες το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Βοήθημα Ανεργίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ)

Το βοήθημα είναι 360 ευρώ τον μήνα, για 3 έως 9μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από508 έως 1.016 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα 23 επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα (βλ. πληροφορίες στον ιστότοπο oaed.gr).

Ειδικό Βοήθημα Τρίμηνης Παραμονής στο Μητρώο Ανέργων, Επίσχεσης Εργασίας, και Αποφυλακισμένων

Όσοι συμπληρώσουν 3 μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν δουλέψει τουλάχιστον 60 μέρες το προηγούμενο έτος δικαιούνται 239,55 ευρώ. Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και το βοήθημα ανέρχεται σε 319,40 ευρώ. Για αυτές τις δυο κατηγορίες δικαιούχων το βοήθημα δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά τρίμηνο. Οι αποφυλακισμένοι δικαιούνται βοήθημα έως 239,55 ευρώ, αλλά δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά μήνα. Για όλους τους παραπάνω δικαιούχους, το βοήθημα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικό Βοήθημα μετά τη Λήξη του Επιδόματος Ανεργίας

Εάν για ένα μήνα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας ο δικαιούχος παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος, λαμβάνει εφάπαξ 207,61 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Εξαιρούνται όσοι δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα.