Αποκάλυψη: Έτσι μας κλέβουν σε πρατήρια και σούπερ μάρκετ μπροστά στα μάτια μας

Ακρίβεια: Μειώθηκαν οι τιμές ενέργειας αλλά επιμένουν οι τιμές στα τρόφιμα. Πώς γίνεται αυτό; Γιατί τα ευχάριστα νέα του πληθωρισμού δεν αποτυπώνονται στην τσέπη μας; Γιατί συνεχίζεται η ακρίβεια; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Θετικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς ο δείκτης «προσγειώθηκε» στο 9,1% τον Οκτώβριο από το 12% του Σεπτεμβρίου, αλλά η ακρίβεια παραμένει. Υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 9,8%.

Τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ξεκάθαρα ποιος ήταν ο παράγοντας που έσπρωξε τον πληθωρισμό προς τα κάτω και εκτόξευσε την ακρίβεια.

Με μία καλύτερη ματιά των μηνιαίων στοιχείων, η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που έχει μειωθεί λόγω των κρατικών παρεμβάσεων, με την ακρίβεια ωστόσο να παραμένει.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση των λογαριασμών ρεύματος μέσω του νέου μηχανισμού και το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής φαίνεται πως αποτυπώθηκε εξ ολοκλήρου τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος άλλωστε είναι και μήνας που έρχεται μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος.

Μια δεύτερη τεχνική εξήγηση, βέβαια, είναι πως οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού ξεκινούν από υψηλότερη βάση σύγκρισης.

Ακρίβεια: Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στην κατηγορία «Διατροφή» η αύξηση τιμών ξεπέρασε το 14% σε ετήσια βάση, με τις τιμές σε βασικά προϊόντα να είναι σημαντικά αυξημένες: 24% υψηλότερα για τα γαλακτοκομικά, με αυτές των δημητριακών και του ψωμιού να έχουν αυξηθεί κατά 19,3%, στο κρέας η άνοδος φθάνει στο 17,3%, στο λάδι στο 16,6%.

Καλά τα νέα πάντως από τον δείκτη αγαθών, καθώς διεκόπη η τρελή ανοδική του πορεία και από τις 120,48 μονάδες τον Σεπτέμβριο μειώθηκε στις 118,35 μονάδες (μηνιαία μείωση 1,7%). Ο δείκτης αγαθών σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 12,4% από το 15,7% τον Σεπτέμβριο.

Αυτό που ανησυχεί, πάντως, τους αναλυτές αλλά και το οικονομικό επιτελείο είναι το ύψος του δομικού πληθωρισμού – δηλαδή η μεταβολή του δείκτη χωρίς τις κατηγορίες της διατροφής, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας- καθώς πλέον διαμορφώνεται στο 5,18% (σε ετήσια βάση) από το 4,87% του προηγούμενου μήνα.

Αυτό σημαίνει πως επιταχύνθηκε η ταχύτητα μέσω της οποίας ο εισαγόμενος πληθωρισμός διαχέεται και σε άλλα προϊόντα της οικονομίας. Πλέον, μεγάλο μέρος του εισαγόμενου πληθωρισμού έχει γίνει και ελληνικός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, , πάντως, μιλώντας χθες στο CEO Initiative Forum 2022 δήλωσε ότι «όσο παρατείνεται η κρίση και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά, ο πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος».

Ακρίβεια: Πρέπει να περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς

Υπέρ της προσαρμογής των μισθών στα δεδομένα που δημιουργεί ο πληθωρισμός -με άλλα λόγια υπέρ της αύξησης των μισθών- τάχθηκε χθες το βράδυ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο «The Fortune Greece CEO Initiative 2022» που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

«Οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν τις κυβερνήσεις να μην περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς. Αυτή είναι λανθασμένη αντίληψη. Οι εργαζόμενοι είναι και καταναλωτές μας.

Είναι ανάγκη να το κάνουν οι επιχειρήσεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο γνωστός επιχειρηματίας.

Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα απωλέσουν την ανταγωνιστικότητά τους από μια τέτοια κίνηση, καθώς τώρα ο πληθωρισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλιότερα, όταν επί δεκαετίες οι ελληνικές επιχειρήσεις δούλευαν σε συνθήκες πληθωρισμού, ενώ στο εξωτερικό δεν υπήρχε πληθωρισμός.

«Δεν ξέρω γιατί έχουμε τρομάξει τόσο πολύ με τον πληθωρισμό, όταν ειδικά εμείς οι παλιότεροι έχουμε ζήσει πληθωρισμό 25% και 30%», τόνισε.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή κατάσταση με το ελληνικό Δημόσιο να έχει ρυθμισμένο χρέος σε βάθος χρόνου με σταθερά επιτόκια και επιχειρήσεις που προέρχονται από μία δεκαετή κρίση κατά την οποία η αγορά «καθάρισε» σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις – ζόμπι και αυτές που απέμειναν έγιναν πιο ανταγωνιστικές.

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι το 2022 και το 2023 ίσως σημειωθεί ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα και ότι σύντομα η Ελλάδα θα λάβει την περίφημη επενδυτική βαθμίδα.

Ερωτηθείς για το εάν είναι επαρκής η στήριξη των επιχειρήσεων στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Θεοδωρόπουλος ότι ήδη υπάρχουν μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια.

«Η επιδότηση δεν είναι κάτι που αλλάζει τη θέση μιας επιχείρησης. Μπορεί να κερδίσει 2-3 χρόνια. Τίποτα άλλο. Δεν θα κρίνει τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της επιχείρησης η επιδότηση», υποστήριξε.

Εμμέσως πλην σαφώς ο γνωστός επιχειρηματίας άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.

«Ζούσαμε μια υπερβολή. Αλλά όταν ζεις μια υπερβολή, έρχεται η πραγματικότητα και σε προσγειώνει. Από τη χρήση 100% των ορυκτών καυσίμων, μιλάγαμε για 100% ‘πράσινη’ μετάβαση. Πρέπει να βρούμε τον μέσο δρόμο που αυτά θα συνυπάρχουν», υποστήριξε.

Αναφερόμενος τέλος στο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε την δραματική έλλειψη σε τεχνικές ειδικότητες.

«Τα κάναμε όλα ΑΕΙ. Αυτό έγινε για πολιτικούς λόγους. Ήταν μια ψηφοθηρική απόφαση. Έτσι, βγάζουμε 150 ψυκτικούς τον χρόνο, δεν υπάρχουν πουθενά μηχανικοί κίνησης και ηλεκτρολόγοι κίνησης», είπε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν με καλούσαν σε ένα σχολείο να μιλήσω για επαγγελματικό προσανατολισμό θα τους έβαζα ένα βίντεο από ένα εργοστάσιο μιας μεγάλης γερμανικής βιομηχανίας.

Και θα έλεγα πόσο περήφανοι μπορούν να είναι από αυτό που φτιάχνουν, για παράδειγμα ένα γνωστό γερμανικό αυτοκίνητο».

Ακρίβεια: Μεγάλος κίνδυνος η φτώχεια

Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος φτώχειας για το 70% των Ιταλών, το 68% των Ελλήνων και το 63% των Γάλλων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και άλλες πέντε χώρες, δήλωσαν ότι θεωρούν πιθανό να βρεθούν στο εγγύς μέλλον σε επισφαλή οικονομική κατάσταση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε γενικές γραμμές απεικονίζει τα επίπεδα της φτώχειας και της επισφάλειας στη γηραιά ήπειρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κεντρική της διαπίστωση είναι ότι οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών, που σημειώθηκαν στο τέλος της κρίσης της πανδημίας και ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποδυναμώσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Σύμφωνα με 6.000 Ευρωπαίους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, η ακρίβεια είναι ο παράγοντας που «εξηγεί καλύτερα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, πολύ πιο πάνω από τους φόρους και τη μείωση του εισοδήματος που συνδέεται με τη δραστηριότητά τους».

Κατά τη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Τribune, η οποία παρουσιάζει αναλυτικά τη δημοσκόπηση, «η ανησυχία για τον κίνδυνο να βρεθούν σε επισφαλή οικονομική κατάσταση» είναι πλέον έκδηλη μεταξύ των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν. Για το 55% των ερωτηθέντων, αυτός ο κίνδυνος είναι είτε «μάλλον σημαντικός», είτε «πολύ σημαντικός», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Στα ευρήματα της ίδιας έρευνας αναφέρεται τέλος και δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro με τίτλο «Επισφάλεια:

Ένας στους δύο Ευρωπαίους θεωρεί ότι η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια». Επισημαίνεται πως το 62% των ερωτηθέντων στη Γαλλία δηλώνει ότι πρόσφατα περιόρισε τις μετακινήσεις του, ενώ το 50% ότι μείωσε τη θέρμανση.