Απογραφή 2021: Η διαδικασία της απογραφής έχει ήδη ξεκινήσει και χιλιάδες συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν τι ισχύει και τι όχι. Δείτε στο xristika.gr μύθους και αλήθειες σχετικά με την απογραφή και αν υπάρχουν πρόστιμα…
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία Απογραφής 2021, η οποία για την ώρα γίνεται ηλεκτρονικά. Όσοι δεν προλάβουν ή δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την απογραφή τους μέσω του Gov.gr η διαδικασία θα γίνει με διά ζώσης προσωπική συνέντευξη.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν είτε γιατί φοβούνται ν’ ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους σε κάποιον που δεν γνωρίζουν, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο.
Είναι υποχρεωτική η απογραφή; Προβλέπεται πρόστιμο για τους αρνητές; Η απάντηση είναι πως η Απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική και πως προβλέπεται πρόστιμο, το οποίο όμως η ΕΛΣΤΑΤ για την ώρα δεν επιθυμεί να επιβάλλει.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια. Κατηγορηματικός ήταν, εξάλλου, στο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την απογραφή.
Υπενθυμίζεται πως μέσω της απογραφής θα γίνει η καταμέτρηση του Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.
Απογραφή 2021: Αλήθειες και μύθοι
Η διαδικασία οργανώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το μεγαλύτερο μέρος της απογραφής θα γίνεται ψηφιακά, αφού οι απογραφείς έχουν αρχίσει να επισκέπτονται κατοικίες και να αφήνουν τους σχετικούς φακέλους στους πολίτες.
Ο φάκελος αυτός περιλαμβάνει οδηγίες και τον μοναδικό κωδικό για την απογραφή. Με τη χρήση αυτού του κωδικού, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να απογραφεί. Ένας εκπρόσωπος από κάθε νοικοκυριό μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TaxisNet και δηλώνει όσους κατοικούν στο σπίτι.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α’ 17).
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Η απογραφή διενεργείται ως εξής:
- Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
- Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Τι θα γίνει όμως αν αρνηθούμε να απογραφούμε; Το φαινόμενο με τους… αρνητές της απογραφής δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις Αρχές ωστόσο να έχουν… εκπαιδεύσει τους απογραφείς ώστε να πείθουν και τους πλέον δύσπιστους πολίτες.
Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. Προς το παρόν μια τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως άκαιρη, ωστόσο, ο στατιστικός νόμος δίνει τη δυνατότητα για επιβολή κυρώσεων σε όσους αρνηθούν να απογραφούν. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εξειδίκευση μέτρων κατά των αρνητών απογραφής, εντούτοις, εξατάζονται οικονομικές κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία ή δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στους απογραφείς.
Επισημαίνουμε πάντως σε άλλα κράτη, όπως η Βρετανία και η Πολωνία, το πρόστιμο σε αρνητές απογραφής είναι 1.000 λίρες και 1.000 ευρώ αντίστοιχα. Τα όσα πάντως διαρρέονται στο Διαδίκτυο για δήθεν διαγραφή του ΑΜΚΑ, του ΑΦΜ, για μη καταβολή συντάξεων, για «μπλόκο» στην έκδοση διαβατηρίου κλπ, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την την πραγματικότητα και όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, πρόκειται για fake news.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.
Απογραφή 2021: Τα είδη απογραφής και η ιστορία της
Γενικά ο όρος απογραφή είχε και έχει διαφορετική σημασία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο όμως σήμερα όπου υπεισέρχεται ο οικονομικός παράγοντας από τη φορολογία μέχρι την τήρηση βιβλίων στρατολογίας, βιβλίων απογραφών κ.λπ. Κύριος επιστημονικός κλάδος που έχει ως αντικείμενο την απογραφή είναι η Στατιστική και οι φορείς της, που είναι οι διάφορες στατιστικές υπηρεσίες.
Μια απογραφή μπορεί να αφορά (ενδεικτικά):
- απογραφή πληθυσμού, (η κυριότερη, που αποτελεί αντικείμενο στατιστικής), (για φορολογικούς ή δημογραφικούς λόγους, και για την στράτευση)
- απογραφή εμπορευμάτων, παραγομένων προϊόντων κ.λπ. (που αποτελεί αντικείμενο εμπορίου, τελωνειακού και οικονομικού ελέγχου), (σε κατάστημα ή αποθήκη ή διακινούμενα εμπορεύματα)
- απογραφή πλοίου (που αποτελεί αντικείμενο ναυτικού δικαίου)
- απογραφή περιουσίας, (που αποτελεί αντικείμενο δικαίου, διακριτή σε εξώδικη και δικαστική απογραφή), και αφορά περιπτώσεις κατασχέσεων, κληρονομιών κλπ)
- απογραφή ακινήτων, και δημοσίων εκτάσεων (κτηματολόγιο)
- απογραφή καταστροφών, (αντικείμενο κοινωνικής πρόνοιας) από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, χαλάζι, παγετό κ.λπ, κ.λπ.
Η ιστορική εξέλιξη της απογραφής, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές μαρτυρά την αναγκαιότητά της από την αρχική οργάνωση των πρώτων κρατών.
Συνέπεια αυτού είναι ότι η δημιουργία της υπήρξε προγενέστερη της έννοιας της στατιστικής. Αρχαιότερες απογραφές πληθυσμού θεωρούνται εκείνες της αρχαίας Βαβυλώνας που ανάγονται στο 3.800 π.Χ. Αυτών ακολουθεί η αρχαία Αίγυπτος από το 3.050 π.Χ. ακολουθούμενες από άλλες με συμβολικές παραστάσεις.
Μάλιστα επί του Φαραώ Ραμσή Β΄ εμφανίζονται και μητρώα εγγραφής οικογενειών. Στη δε Κίνα αναφέρεται ως παλαιότερη απογραφή επί Αυτοκράτορα Υάο, περί το 2.238 π.Χ. που περιελάμβανε εκτός πληθυσμού και στοιχεία γεωργικά και εμπορικά.
Οι δε εβραϊκές απογραφές όπως αποκαλύπτονται στη Παλαιά Διαθήκη γίνονταν για στρατολογικούς σκοπούς περιλαμβάνοντας έτσι μόνο άνδρες συγκεκριμένων ηλικιών.
Πρώτη εβραϊκή απογραφή είναι η αναφερόμενη στη Πεντάτευχο που προσδιορίζεται το 1490 π.Χ. που έγινε από τον Μωυσή απαριθμώντας τους γιους του Ισραήλ.
Αυτής ακολουθεί η γενόμενη κατά την είσοδο των Εβραίων στη γη Χαναάν, και αυτής η από του Δαυίδ απογραφή που διενεργήθηκε από τον Ιωάβ και διήρκεσε 9 μήνες και 20 ημέρες. Και τέλος η απογραφή που συνέβη κατά την επάνοδο των Εβραίων από της αιχμαλωσίας τους στη Βαβυλώνα.
Στην αρχαία Ελλάδα πρώτη απογραφή θεωρείται εκείνη του Βασιλέως της Αθήνας Κέκροπα της οποίας ακολούθησαν συστηματικότερες με σκοπό τη ρύθμιση των τάξεων των πολιτών, των προνομίων τους, της ιδιοκτησίας τους και εξ αυτών τη φορολογία τους.
Η διαίρεση των πολιτών σε τάξεις επί Σόλωνα που έγινε ανάλογα με τα εισοδήματά τους σε σίτο καθώς και η διαίρεση της γης σε κλήρους στην αρχαία Σπάρτη επί Λυκούργου έγιναν με απογραφικές έρευνες.
Στην αρχαία Ρώμη η περιοδική απογραφή από την εποχή του Σερβίου Τυλλίου είχε επίσημο κρατικό χαρακτήρα και αποτελούσε τη βάση οποιασδήποτε διοικητικής ενέργειας.
Κατά την περίοδο της Δημοκρατίας η απογραφή διενεργούταν ανά πενταετία με απαρίθμηση προσώπων και δήλωση της περιουσίας σύμφωνα με τo “Lex Julia municipalis”.
Αργότερα η ρωμαϊκή απογραφή επεκτάθηκε σ΄ όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στην αρχή ανά δεκαετία και επί Μ. Κωνσταντίνου ανά 15ετία. Για τις απογραφές εκείνες, που περιλαμβάνονταν και οι γεννήσεις και οι θάνατοι, πολλές πληροφορίες παρέχει ο Τίτος ο Λίβιος και η Καινή Διαθήκη
Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, γιατί η Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαν εκεί, στο μέρος που είχε γεννηθεί ο Ιωσήφ, για την απογραφή που είχε διαταχθεί από τους Ρωμαίους.
Η συστηματική επανάληψη της απογραφής εντοπίζεται τον 17ο αιώνα, ενώ περισσότερο συστηματικότερη ξεκίνησε τον 18ο αιώνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.
Στις ΗΠΑ πρώτη συστηματική απογραφή έγινε το 1790, στην Αγγλία το 1801, στη Γαλλία το 1817, στην Ελλάδα το 1828, στο Βέλγιο το 1847 κ.λπ.
Στην Αγία Πετρούπολη το 1872 συνήλθε το πρώτο συνέδριο στατιστικής που αποτέλεσε και τον ιστορικό σταθμό της απογραφής. Τότε τέθηκαν οι βάσεις των γενικών αρχών απογραφής με βάση ερωτημάτων για την πληρέστερη διενέργειά της.