Απογραφή 2021: Έρχονται πρόστιμα για τους αρνητές – Έντονες αντιδράσεις

Απογραφή 2021: Τι απάντησε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για όσους αρνούνται να απογραφούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση από την απογραφή εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.

Όπως εξήγησε, μιλώντας, στον ΑΝΤ1, η ψηφιακή πύλη gov.gr χρησιμοποιήθηκε καθαρά για πρακτικούς λόγους, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι στη δεύτερη φάση της απογραφής, μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να δώσει προσωπικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι φάκελοι της απογραφής θα έχουν φτάσει παντού μέχρι το τέλος της εβδομάδας ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή θα αποκλείσει σε περιπτώσεις δήμους από ενδεχόμενες επιδοτήσεις, επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ρωτήθηκε και για το φαινόμενο των αρνητών της απογραφής και για το αν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή προστίμου. Όπως απάντησε «δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι».

Απογραφή 2021: Η διαδικασία

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 211 1212032 ή να απευθύνονται στο e-mail: census2021@statistics.gr.

Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε μόνοι σας τη διαδικασία

 1. Για να απογραφείτε εσείς και τα μέλη του νοικοκυριού σας, αρκεί ένας / μία εκπρόσωπος του νοικοκυριού να επισκεφτεί έως τις 26 Νοεμβρίου 2021 την ειδική εφαρμογή της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 στην ψηφιακή πύλη www.gov.gr
 2. Για την είσοδο στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η καταχώρηση του «Κωδικού Απογραφής» που θα αναγράφεται στο χαρτί που θα βρείτε στην πόρτα σας, όταν περάσει εκπρόσωπος της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, για τη διασταύρωση των στοιχείων σας θα πρέπει να πληκτρολογίσετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα (κωδικός taxisnet). Στη συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες και να απαντήσετε στις ερωτήσεις Απογραφής.
 3. Ο 12ψήφιος «Κωδικός Απογραφής» είναι μοναδικός και αντιστοιχεί αποκλειστικά στη συγκεκριμένη κατοικία. Στη περίπτωση που στην κατοικία δεν διαμένετε μόνιμα, τότε θα απαντήσετε μόνο στις ερωτήσεις για την κατοικία αυτή. Εσείς και τα μέλη του νοικοκυριού σας θα απογραφείτε με τον «Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας που διαμένετε μόνιμα.
 4. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια ή διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον / την Απογραφέα της περιοχής σας στο τηλέφωνο που θα αναγράφεται χαρτί που θα βρείτε στην πόρτα σας.
 5. Παρακαλείστε να φυλάξετε τον «Κωδικό Απογραφής» μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2022 για την περίπτωση που χρειαστούν διευκρινίσεις από την ΕΛΣΤΑΤ.
 6. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσετε να αυτοαπογραφείτε ή το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που υποβάλατε δεν είναι πλήρως συμπληρωμένο, ο/η Απογραφέας της περιοχής σας, θα σας επισκεφτεί μετά τις 27 Νοεμβρίου 2021 προκειμένου να σας απογράψει με τον παραδοσιακό τρόπο, με έντυπο ερωτηματολόγιο.

Απογραφή 2021: Τα είδη απογραφής και η ιστορία της

Γενικά ο όρος απογραφή είχε και έχει διαφορετική σημασία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πολύ περισσότερο όμως σήμερα όπου υπεισέρχεται ο οικονομικός παράγοντας από τη φορολογία μέχρι την τήρηση βιβλίων στρατολογίας, βιβλίων απογραφών κ.λπ. Κύριος επιστημονικός κλάδος που έχει ως αντικείμενο την απογραφή είναι η Στατιστική και οι φορείς της, που είναι οι διάφορες στατιστικές υπηρεσίες.

Μια απογραφή μπορεί να αφορά (ενδεικτικά):

 • απογραφή πληθυσμού, (η κυριότερη, που αποτελεί αντικείμενο στατιστικής), (για φορολογικούς ή δημογραφικούς λόγους, και για την στράτευση)
 • απογραφή εμπορευμάτων, παραγομένων προϊόντων κ.λπ. (που αποτελεί αντικείμενο εμπορίου, τελωνειακού και οικονομικού ελέγχου), (σε κατάστημα ή αποθήκη ή διακινούμενα εμπορεύματα)
 • απογραφή πλοίου (που αποτελεί αντικείμενο ναυτικού δικαίου)
 • απογραφή περιουσίας, (που αποτελεί αντικείμενο δικαίου, διακριτή σε εξώδικη και δικαστική απογραφή), και αφορά περιπτώσεις κατασχέσεων, κληρονομιών κλπ)
 • απογραφή ακινήτων, και δημοσίων εκτάσεων (κτηματολόγιο)
 • απογραφή καταστροφών, (αντικείμενο κοινωνικής πρόνοιας) από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, χαλάζι, παγετό κ.λπ, κ.λπ.

Η ιστορική εξέλιξη της απογραφής, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές μαρτυρά την αναγκαιότητά της από την αρχική οργάνωση των πρώτων κρατών.

Συνέπεια αυτού είναι ότι η δημιουργία της υπήρξε προγενέστερη της έννοιας της στατιστικής. Αρχαιότερες απογραφές πληθυσμού θεωρούνται εκείνες της αρχαίας Βαβυλώνας που ανάγονται στο 3.800 π.Χ. Αυτών ακολουθεί η αρχαία Αίγυπτος από το 3.050 π.Χ. ακολουθούμενες από άλλες με συμβολικές παραστάσεις.

Μάλιστα επί του Φαραώ Ραμσή Β΄ εμφανίζονται και μητρώα εγγραφής οικογενειών. Στη δε Κίνα αναφέρεται ως παλαιότερη απογραφή επί Αυτοκράτορα Υάο, περί το 2.238 π.Χ. που περιελάμβανε εκτός πληθυσμού και στοιχεία γεωργικά και εμπορικά.

Οι δε εβραϊκές απογραφές όπως αποκαλύπτονται στη Παλαιά Διαθήκη γίνονταν για στρατολογικούς σκοπούς περιλαμβάνοντας έτσι μόνο άνδρες συγκεκριμένων ηλικιών.

Πρώτη εβραϊκή απογραφή είναι η αναφερόμενη στη Πεντάτευχο που προσδιορίζεται το 1490 π.Χ. που έγινε από τον Μωυσή απαριθμώντας τους γιους του Ισραήλ.

Αυτής ακολουθεί η γενόμενη κατά την είσοδο των Εβραίων στη γη Χαναάν, και αυτής η από του Δαυίδ απογραφή που διενεργήθηκε από τον Ιωάβ και διήρκεσε 9 μήνες και 20 ημέρες. Και τέλος η απογραφή που συνέβη κατά την επάνοδο των Εβραίων από της αιχμαλωσίας τους στη Βαβυλώνα.

Στην αρχαία Ελλάδα πρώτη απογραφή θεωρείται εκείνη του Βασιλέως της Αθήνας Κέκροπα της οποίας ακολούθησαν συστηματικότερες με σκοπό τη ρύθμιση των τάξεων των πολιτών, των προνομίων τους, της ιδιοκτησίας τους και εξ αυτών τη φορολογία τους.

Η διαίρεση των πολιτών σε τάξεις επί Σόλωνα που έγινε ανάλογα με τα εισοδήματά τους σε σίτο καθώς και η διαίρεση της γης σε κλήρους στην αρχαία Σπάρτη επί Λυκούργου έγιναν με απογραφικές έρευνες.

Στην αρχαία Ρώμη η περιοδική απογραφή από την εποχή του Σερβίου Τυλλίου είχε επίσημο κρατικό χαρακτήρα και αποτελούσε τη βάση οποιασδήποτε διοικητικής ενέργειας.

Κατά την περίοδο της Δημοκρατίας η απογραφή διενεργούταν ανά πενταετία με απαρίθμηση προσώπων και δήλωση της περιουσίας σύμφωνα με τo “Lex Julia municipalis”.

Αργότερα η ρωμαϊκή απογραφή επεκτάθηκε σ΄ όλη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, στην αρχή ανά δεκαετία και επί Μ. Κωνσταντίνου ανά 15ετία. Για τις απογραφές εκείνες, που περιλαμβάνονταν και οι γεννήσεις και οι θάνατοι, πολλές πληροφορίες παρέχει ο Τίτος ο Λίβιος και η Καινή Διαθήκη

Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται ότι ο Χριστός γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, γιατί η Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαν εκεί, στο μέρος που είχε γεννηθεί ο Ιωσήφ, για την απογραφή που είχε διαταχθεί από τους Ρωμαίους.

Η συστηματική επανάληψη της απογραφής εντοπίζεται τον 17ο αιώνα, ενώ περισσότερο συστηματικότερη ξεκίνησε τον 18ο αιώνα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Στις ΗΠΑ πρώτη συστηματική απογραφή έγινε το 1790, στην Αγγλία το 1801, στη Γαλλία το 1817, στην Ελλάδα το 1828, στο Βέλγιο το 1847 κ.λπ.

Στην Αγία Πετρούπολη το 1872 συνήλθε το πρώτο συνέδριο στατιστικής που αποτέλεσε και τον ιστορικό σταθμό της απογραφής. Τότε τέθηκαν οι βάσεις των γενικών αρχών απογραφής με βάση ερωτημάτων για την πληρέστερη διενέργειά της.