Απογοήτευση για την αργία την παραμονή Χριστουγέννων 2023

Αργία: Τι προβλέπει ο νόμος με τις επίσημες αργίες για την παραμονή Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Απογοητεύουν τα δεδομένα για το 2023. Αναλυτικά τι ισχύει για φέτος αλλά και για όλες τις χρονιές στο xristika.gr.

Σε μόλις λίγες ημέρες μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την αντίστροφη μέτρηση του αποχαιρετισμού του 2023 και υποδεχόμαστε το 2024. Κάθε χρόνο, επιδόματα, δώρα και άλλες ενισχύσεις δίνουν ανάσα και περιθώρια για αγορές, φέρνοντας ένα κλίμα ευφορίας.

Και κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι περιμένουν να πάρουν την άδειά τους, αλλά και να εκμεταλλευτούν τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για επιπλέον ημέρες ξεκούρασης.

Φέτος, όμως, δεν ισχύει το ίδιο, αφού κάποιοι θα χάσουν κάποιες παραπάνω μέρες, ή έστω κάποιες παραπάνω ελεύθερες ώρες και αυτό λόγω της ημέρας που πέφτει και η παραμονή των Χριστουγέννων και, φυσικά, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, που πέφτουν ημέρα Κυριακή.

Είναι όμως μερικές χαμένες αργίες οι συγκεκριμένες ημέρες; Η απάντηση είναι πως όχι, αφού οι συγκεκριμένες ημέρες δεν είναι στις επίσημες αργίες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεδομένου όμως ότι ακόμα και τα μαγαζιά κλείνουν νωρίτερα τις παραμονές, έτσι και οι επιχειρήσεις ακολουθούν το «μοτίβο», τελειώνοντας λίγο νωρίτερα. Το ίδιο κάνουν και οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο.

Επομένως, κατά μία έννοια, είναι χαμένες επειδή πέφτουν Κυριακή.

Οι αργίες των Χριστουγέννων 2023 – Οι ημερομηνίες

Οι υποχρεωτικές αργίες είναι οι μέρες που από τον νόμο απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (δηλαδή του ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Οι ημέρες που συγκαταλέγονται στις υποχρεωτικές χριστουγεννιάτικες αργίες είναι οι εξής:

 • Η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού – 25 Δεκεμβρίου, φέτος πέφτει Δευτέρα
 • Η Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων – 26 Δεκεμβρίου, φέτος πέφτει Τρίτη
 • Σημειώνεται ότι οι αργίες των Χριστουγέννων δεν μεταφέρονται, ακόμα και αν πέσουν Σάββατο ή Κυριακή. Πέρσι και ανήμερα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έπεσαν Κυριακή.

Πώς αμείβεται η εργασία τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες πλέον θεωρούνται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας είναι οι εξής: η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανίων).

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν:

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

 • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
 • στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
 • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του 2 συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
 • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την 26η Δεκεμβρίου ισχύουν τα εξής:

 • οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν.
 • οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα 2023

Φέτος, θα κλείσουν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και θα ανοίξουν ξανά μετά τα Φώτα και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, επειδή συνήθως την τελευταία ημέρα των μαθημάτων γίνεται σχολική γιορτή, επί της ουσίας τα μαθήματα θα τελειώσουν από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αργίες στα σχολεία ορίζονται ως εξής:

 • Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου.
 • Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
 • Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου.

Πότε πέφτουν οι αργίες και τα τριήμερα του 2024

Σύμφωνα με το ημερολόγιο το 2024 μας επιφυλάσσει αρκετές ημέρες αργιών, με τις περισσότερες αργίες του νέου έτους πέφτουν την Δευτέρα, και για αυτό και το έτος έχει 4 τριήμερα αργιών.

 • Θεοφάνια: Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024
 • Καθαρά Δευτέρα,18 Μαρτίου 2024
 • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024
 • Εργατική Πρωτομαγιά, 1 Μαΐου 2024
 • Κυριακή Πάσχα 5 Μαΐου 2024
 • Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024
 • Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 (δεν αποτελεί επίσημη αργία για όλους τους εργαζόμενους)
 • Κοίμηση της Θεοτόκου, Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
 • Επέτειος του «Όχι», Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
 • Χριστούγεννα, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
 • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024

Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκινάει την Μεγάλη Δευτέρα, 28 Απριλίου, συνεπώς η Μεγάλη Παρασκευή είναι στις 3 Μαΐου 2024 και η αργία την Δευτέρα του Πάσχα είναι στις 6 Μαΐου 2024. Οι μαθητές των σχολείων της χώρας θα ξεκουραστούν από τις 27 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου.