Απόφαση – «βόμβα»! Απαγορεύεται το κάπνισμα και στο σπίτι

Κάπνισμα: Αυτό δεν το περίμενε κανείς. Απαγόρευση καπνίσματος στους εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι. Ποιες γνωστές εταιρείες έχουν θεσπίσει την απαγόρευση του καπνίσματος εν ώρα εργασίας. Έντονες αντιδράσεις, τι ισχύει για τις κυρώσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μια από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες της Ιαπωνίας αλλά και του πλανήτη, η Nomura Holdings Inc., μόλις έκανε γνωστή στους υπαλλήλους της τη νέα της πολιτική η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Από τις πιο δραστικές αλλαγές που ετοιμάζεται να επιφέρει στο νέο εργασιακό καθεστώς της, είναι η απαγόρευση του καπνίσματος – ακόμη και για όσους εργάζονται από το σπίτι.

Η Nomura σχεδιάζει συγχρόνως, να καταργήσει όλους τους χώρους για καπνίζοντες που υπήρχαν εντός των κτιρίων της εταιρείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Επιθυμία της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκότερου εργασιακού περιβάλλοντος, η πρόληψη του παθητικού καπνίσματος καθώς και η προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας.

Οι κανόνες θα βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη για αυτό και δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για τους παραβάτες.

Περίπου δύο στους δέκα καπνιστές δήλωσαν ότι το κάπνισμά τους αυξήθηκε ως αποτέλεσμα της εργασίας ή της παραμονής στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το εθνικό κέντρο καρκίνου της Ιαπωνίας τον περασμένο Μάρτιο.

Η Nomura επιδιώκει να μειώσει το ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των εργαζομένων της στο 12% έως το 2025, από το 20% που ήταν τον Μάρτιο του 2020.

Η συγκεκριμένη ιαπωνική εταιρεία ωστόσο, δεν είναι η μόνη που λαμβάνει δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος. Ο κατασκευαστής σνακ Calbee Inc. το 2018 απαγόρευσε το κάπνισμα κατά τις ώρες εργασίας, επειδή η υγεία των εργαζομένων και της οικογένειάς τους ήταν «απαραίτητη» για την ανάπτυξη κάθε εταιρείας.

Ακόμη, ο παραγωγός τροφίμων Ajinomoto Co. θέσπισε μια πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος εν ώρα εργασίας το 2019, η οποία ισχύει πλέον και για το προσωπικό το οποίο εργάζεται εξ αποστάσεως.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι εκ των πραγμάτων η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εάν οι εργαζόμενοί της ακολουθούν πράγματι τις οδηγίες της όταν εργάζονται από το σπίτι.

Αλλά και η μονάδα τηλεπικοινωνιών της SoftBank Group Corp. εισήγαγε έναν παρόμοιο κανόνα τον Απρίλιο του περασμένου έτους για να διασφαλίσει την υγεία των εργαζομένων και να προστατεύσει τους πελάτες από το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Κάπνισμα: Τέλος το κλασικό τσιγάρο! Πότε και πώς θα απαγορευτεί πλήρως

Η Philip Morris International υποστηρίζει την απαγόρευση των τσιγάρων ως το 2030 στη Μεγάλη Βρετανία. Εξελίξεις άμεσα και σε άλλες χώρες. Τι θα γίνει στην Ελλάδα; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τις επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου, και αντικαπνιστικές οργανώσεις παγκοσμίως κάνουν, χρόνια τώρα, εκστρατείες κατά των καπνοβιομηχανιών, ζητώντας την απαγόρευση του καπνίσματος. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρα».

Μια δήλωση που προκαλεί έκπληξη καθώς δεν προέρχεται από κάποιο αντικαπνιστικό κίνημα αλλά από τον διευθύνων σύμβουλο της Philip Morris International (PMI), κατασκευαστή των τσιγάρων Marlboro εκτός ΗΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η εταιρεία σκοπεύσει να απαλλαχθεί από τα προϊόντα νικοτίνης και να τερματίσει την πώληση τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την κυκλοφορία των τσιγάρων μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα οποία, μάλιστα, παραλλήλισε με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με φυσικό αέριο, η πώληση των οποίων αναμένεται να απαγορευτεί μέχρι το 2030.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Τζέισεκ Όλζακ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι μέρος του ευρύτερου στόχου της εταιρείας να γίνει smoke-free και να συμβάλει στον τερματισμό της χρήσης παραδοσιακών τσιγάρων.

«Όσο πιο γρήγορα συμβεί η απαγόρευση καπνίσματος, τόσο καλύτερο είναι για όλους. Με τη σωστή ρύθμιση και ενημέρωση μπορεί αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», επισήμανε ο Όλζακ.

Η Philip Morris International είναι ξεχωριστή από τη Philip Morris USA, η οποία παράγει τσιγάρα Marlboro στις ΗΠΑ και είναι τμήμα της αμερικανικής εταιρείας καπνού Altria.

Διαχωρίστηκε από τη Philip Morris ΗΠΑ το 2008 και πρόσφατα εντυπωσίασε με τα την απόφαση της να μετατραπεί σε μια εταιρεία χωρίς καπνό, καθώς και να εξαγοράσει τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Vectura Group, η οποία παράγει εξαρτήματα για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κάπνισμα: Με βλέμμα σε ένα smoke – free μέλλον

Η PMI, ο κατασκευαστής της πιο δημοφιλούς μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, έχει επενδύσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα για την εκστρατεία απομάκρυνσης της επιχείρησής της από τα επιβλαβή προϊόντα καπνού την οποία χαρακτηρίζει «φυσικό ακόλουθο της εξέλιξης σε μια ευρύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας».

Η PMI στοχεύει στην είσπραξη εσόδων ύψους 1 δισ. δολαρίων από προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη έως το 2025 και έχει τοποθετήσει τα αναπνευστικά φάρμακα στο επίκεντρο. Στοχεύει να είναι «απαλλαγμένη από το κάπνισμα» έως το 2025, όταν τα έσοδα από τον καπνό θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού εισοδήματος και επενδύει δισεκατομμύρια σε καινοτόμες επιχειρήσεις για να απομακρυνθεί από τον πυρήνα της καπνοβιομηχανίας,

Κάπνισμα: Η εξαγορά της Vectura

Φαίνεται ότι το σχέδιο της PMI για ένα smoke-free μέλλον, δε μένει στα λόγια αλλά αποτυπώνεται στις πράξεις. Η εταιρεία που μέχρι σήμερα είναι πρωταθλητής στην αρένα της φαρμακοβιομηχανίας, αφήνει πίσω τα τσιγάρα και επενδύει σε ένα χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων.

Μόλις μία εβδομάδα μετά την εξαγορά της δανέζικης εταιρείας Fertin Pharma, που παράγει καινοτόμα προϊόντα προς μάσηση, όπως τσίχλες νικοτίνης, η PMI ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόταση για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Vectura plc, εταιρεία που εξειδικεύεται στα συστήματα χορήγησης εισπνεόμενων φαρμακευτικών ουσιών.

Η PMI συμφώνησε με το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Vectura plc τους όρους της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας στην αξία των 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Η προσφορά της PMI ξεπέρασε τις 958 εκατομμύρια λίρες που κατέθεσε ο όμιλος ιδιωτικών μετοχών Carlyle τον Μάιο. Το διοικητικό συμβούλιο της Vectura είχε προτείνει στους μετόχους να αποδεχτούν την προσφορά της Carlyle, αλλά απέσυραν την υποστήριξη σε αυτήν την προσφορά μόλις έλαβαν την υψηλότερη προσφορά από την PMI.

«Αναγνωρίζουμε τη σημαντική αύξηση της τιμής που προσφέρεται στους μετόχους στο πλαίσιο της εξαγοράς σε σύγκριση με την προσφορά της Carlyle και, συνεπώς, συνιστούμε την εξαγορά στους μετόχους», δήλωσε ο Μπρούνο Ανγκελίτσι, πρόεδρος της Vectura.

Η PMI δήλωσε ότι η Vectura θα λειτουργήσει ως αυτόνομη επιχειρηματική μονάδα και θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της εισπνεόμενης θεραπευτικής επιχείρησης της PMI.

«Η εξαγορά θα δώσει στους ανθρώπους μας την ευκαιρία να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά μιας αυτόνομης εισπνεόμενης θεραπευτικής μονάδας, βοηθώντας στην ανάπτυξη προϊόντων για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών και την αντιμετώπιση ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η αγορά εισπνεόμενων θεραπευτικών προϊόντων είναι μεγάλη και αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με σημαντικές ευκαιρίες για την κάλυψη ανεκπλήρωτων αναγκών», δήλωσε ο Ολζακ.

«Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας και επενδύοντας τους πόρους μας στη συνεχιζόμενη επιστημονική αριστεία των δύο εταιρειών, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή μας σε μια εταιρεία απαλλαγμένη από προϊόντα νικοτίνης, κάτι που αποτελεί βασικό στρατηγικό επίκεντρο της PMI».

Οι μετοχές της Vectura σημείωσαν άνοδο 14% μετά την ανακοίνωση, κλείνοντας στις 154,6 λίρες στις αρχές Ιουλίου, καθώς η προσφορά μετρητών από την PMI είναι 150 λίρες ανά μετοχή.

Ωστόσο, αντικαπνιστικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο επέκριναν αυτήν την εξαγορά, κατηγορώντας τις εταιρείες καπνού ότι προσποιούνται ότι υποστηρίζουν το αντικαπνιστικό κίνημα, ενώ εξακολουθούν να πωλούν προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το Guardian.

Κάπνισμα: Ποιος είναι ο Όμιλος Vectura;

Η Vectura με έδρα στο Wiltshire είναι πάροχος καινοτόμων συστημάτων χορήγησης φαρμακευτικών ουσιών μέσω της εισπνοής. Η εταιρεία παράγει 13 βασικά εισπνεόμενα και 11 μη εισπνεόμενα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο από μεγάλους παγκόσμιους φαρμακευτικούς ομίλους, καθώς και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο συνεργασιών για φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης.

Το 2020, τα καθαρά έσοδα της Vectura ανήλθαν σε 245 εκατομμύρια δολάρια.

Κάπνισμα: Το τέλος του MARLBORO – Το είπε και το έκανε ο Παπαστράτος

Ποιος έριξε από την κορυφή την εταιρεία που για πολλές δεκαετίες κυριαρχούσε στην ελληνική αγορα. Πώς οι Έλληνες άλλαξαν συνήθειες και οδήγησαν στην κορυφή τον Παπαστράτο. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού Heets για το IQOS στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, το μερίδιό τους στην Αττική ξεπέρασε αυτό του Marlboro.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το μερίδιό των Heets στην Αττική άγγιξε το 17,7%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μερίδιο του Marlboro -της πρώτης μάρκας καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα- που διαμορφώθηκε το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα στο 16,7%.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen, 1 στους 5 καπνιστές στην Αττική έχει επιλέξει το IQOS, το οποίο έχει κερδίσει μερίδιο από όλες τις μάρκες τσιγάρων. Τέσσερις στους 10 καπνιστές που μετακινήθηκαν στο IQOS κάπνιζαν πριν προϊόντα της Παπαστράτος.

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 300.000 χρήστες IQOS το οποίο διατίθεται μέσω 26 καταστημάτων IQOS πανελλαδικά και σε περισσότερα από 300 σημεία πώλησης σε μεγάλες αλυσίδες εταιρειών τεχνολογίας. Στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%.

Τα συμβατικά τσιγάρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή πτώση στις πωλήσεις στην Ελλάδα. Πέρυσι η μείωση των πωλήσεων άγγιξε το 10% με το 50% αυτής της υποχώρησης, δηλαδή η μείωση κατά πέντε μονάδες, να αποδίδεται στη δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης.

Η Ελλάδα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το κάπνισμα. Κάτι που θέλει να αλλάξει η Παπαστράτος που πριν από έναν χρόνο έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο. Έως το τέλος του 2021, 1 εκατομμύριο Έλληνες καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο.

Ένα στόχο τον οποίο η εταιρεία εκτιμά ότι θα καταφέρει να τον πετύχει σε συνεργασία και με την πολιτεία. Πως όμως θα επιτευχθεί ο στόχος 1 εκατ. καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο; Ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι η ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό η Παπαστράτος ξεκίνησε από πέρυσι καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης ώστε τα προϊόντα νικοτίνης να μην πωλούνται σε ανήλικους. Επίσης η εταιρεία θα συνεχίσει τις συνεργασίες με smoke free πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να θέσουν τέλος στο τσιγάρο.