Οι τράπεζες της Ελλάδας προχωρούν σε μειώσεις, μετά από εντολή του υπ. Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ευτυχώς, όχι σε μειώσεις των τραπεζικών μας λογαριασμών. Αυτή τη φορά η κίνηση από τις τράπεζες κρίνεται σωστη για μία μερίδα πελατών τους, μετά και την απαραίτητη σύνδεση των Pos με τις ταμειακές μηχανές.
Αναμένεται λείαν συντόμως να ανακοινώσουν μειώσεις στις προμήθειες τους για συναλλαγές με τη χρήση POS, οι οποίες ήταν θηλειά στο λαιμό των περιπτερούχων της χώρας.
Η προμήθεια για τη χρήση POS που επιβαρύνει τους περιπτερούχους είναι σε πολλές περιπτώσεις πολλαπλάσια των κερδών τους από την πώληση ενός πακέτου τσιγάρων. Εκατοντάδες επαγγελματίες του κλάδου έκαναν τα παράπονά τους, αφού στο τέλος έμπαιναν μέσα.
Με αφορμή αυτά τα περιστατικά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απέσπασε προ ημερών μια δέσμευση των εκπροσώπων των τραπεζών να διερευνήσουν τα περιθώρια μειώσεων των προμηθειών στη χρήση POS για συναλλαγές μικρής σχετικά αξίας.
Μέσα στον Μάρτιο αναμένονται ανακοινώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας , από το 0,20% στο 0,10%. Για να υπάρξει βέβαια πρακτικό αντίκρισμα στις τελικές χρεώσεις χρήσης POS θα πρέπει και οι άλλοι κρίκοι της αλυσίδας να πράξουν ανάλογα.
Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS (τις 35 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες τρέχουν τώρα να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους). Κάπως έτσι η συνολική προμήθεια κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.
«Ξηλώνεται» η Τράπεζα Πειραιώς: Τι συνέβη
Μετακομίζει η Τράπεζα Πειραιώς και αυτό που θα γίνει στην καρδιά της Αθήνας θα τους αφήσει όλους άφωνους.
Πηγές του capital αναφέρουν πως η συστημική τράπεζα ετοιμάζει να αλλάξει στέγη, να «ξηλώσει» τα παλιά γραφεία και να μετακομίσει στο κέντρο της Αθήνας.
Ο στόχος της τράπεζας είναι η διοίκηση να βρεθεί σε ενιαίες κτηριακές εγκαταστάσεις που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες κτηριακές προδιαγραφές και θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της.
Η τράπεζα θέλει το ιστορικό κτήριο επί της οδού Κοραή 4, συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ., το οποίο μέχρι πρότινος ανήκε στην Εθνική Ασφαλιστική.
Στα υπόγεια του ίδιου κτηρίου στεγάζεται ο Ιστορικός Χώρος Μνήμης “Κοραή 4” -χώρος βασανιστηρίων κατά τη ναζιστική κατοχή- ο οποίος δωρίστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Εθνική Ασφαλιστική στα τέλη του 2023.
Το project της ανακαίνησης θα είναι σύνθετο τεχνικό, αφού πρόκειται για ένα κτήριο με πολλές ιδιαιτερότητες. Στο ίδιο κτήριο στεγάζεται και ο κινηματογράφος Άστυ.
Ισχυρό κίνητρο για την επενδυτική απόφαση εκ μέρους της τράπεζας αποτελεί η δυνατότητα συνένωσης του κτηρίου με το Μέγαρο Σερπιέρη -το ιδιόκτητο κτήριο της Πειραιώς που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω.
Πρόκειται για ένα για ένα από τα λίγα σωζόμενα αρχοντικά της Αθήνας του 19ου αιώνα. Κκατασκευάστηκε το 1884 από τον βιομήχανο και επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη για να λειτουργήσει ως οικία. Το 1929 αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως έδρα για τη νεοσύστατη τότε Αγροτική Τράπεζα επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 2013, το Μέγαρο Σερπιέρη περιήλθε στην ιδιοκτησία της Πειραιώς κατά την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας και έκτοτε δεν χρησιμοποιείται.
Σήμερα, οι κεντρικές υπηρεσίες της Πειραιώς είναι κατακερματισμένες σε διάφορα κτήρια στο ιστορικό κέντρο, γεγονός που δημιουργεί προσκόμματα στην εργασιακή καθημερινότητα των στελεχών της τράπεζας.
Το ανακοίνωσαν οι τράπεζες: Κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς – Δεσμεύουν τα λεφτά
Το Δημόσιο κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς σε τράπεζες που είναι αδρανείς. Αν έχετε ένα λογιαριασμό σε μία από τις συστημικές τράπεζες και δεν το χρησιμοποιείτε για χρόνια κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή να σας κατασχέσουν τα λεφτά και αυτά να πάνε υπέρ του Δημοσίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο κερδίζει από αυτούς 10 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και λίγα…
Πρόκειται για λογαριασμούς σε τράπεζες που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Πότε είναι ένας λογαριασμός αδρανής
Ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται αδρανής όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή. Ωστόσο, η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργή.
Αν περάσουν όμως άλλα 18 χρόνια χωρίς καμία κίνηση προκειμένου τότε μόνο το περιεχόμενο θα αποδοθεί στο Δημόσιο.
Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται: Οι λογαριασμοί με αποκλειστική χρήση την παροχή εγγύησης (ενεχύρου) και οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων.
Κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής ώστε να μη χαρακτηριστεί ο λογαριασμός του αδρανής είναι μεταξύ άλλων:
Πληρωμή ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορά online ή σε επιχείρηση με μηχάνημα POS εμπορεύματος ή υπηρεσίας και χρέωση του εν λόγω λογαριασμού, ανάληψη από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας κ.ά. Οι περισσότερες αδρανείς καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών καταθετών και βέβαια όσο πιο ιστορική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότεροι είναι οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. Πάνω από το 1/3 των αδρανών καταθέσεων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ αδρανείς έχει και η Alpha Bank λόγω ιστορικότητας, αλλά και η Πειραιώς λόγω της συγχώνευσής της κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του προϋπολογισμού, αυτός ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία πενταετία από αδρανείς καταθέσεις.
«Μπαμ» με λεφτά… δωρέαν από Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς
Πλέον η μεταφορά των χρημάτων από τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) θα γίνεται χωρίς καμία χρεώση σε μόλις 10 δεύτερα. Αυτή είναι η τελευταία οδηγία της ΕΕ.
Σύμφωνα με νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τις μεταφορές χρημάτων άμεσα και μάλιστα κάτω από 10 δευτερόλεπτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η αλλαγή αυτή θα γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν για την είσοδο των χρημάτων τους στους λογαριασμούς τους και να ενισχυθεί η ασφάλεια των τραπεζικών πληρωμών.
Οι νέοι κανόνες από την ΕΕ επιβάλλουν στις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν την άμεση και οικονομικά προσιτή εκτέλεση των μεταφορών χρημάτων, χωρίς έξτρα χρέωση. Το κείμενο ανανεώνει τους κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και επικαιροποιεί τη διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διαφάνειας των πληρωμών.
Με τους νέους κανόνες, οι πληρωτές θα μπορούν να επαληθεύουν αμέσως αν οι πληρωμές τους έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ οι παροχείς υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της απάτης. Τα κράτη μέλη έχουν 12 μήνες για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό.
Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις και πώς οι παρόχοι υπηρεσιών δεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερες δαπάνες για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ από ό,τι για παρόμοιες μη άμεσες συναλλαγές.
Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.