Το ανακοίνωσαν οι τράπεζες: Κλείνουν χιλιάδες λογαριασμούς – Δεσμεύουν τα λεφτά

Το Δημόσιο κάθε χρόνο κερδίζει εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς σε τράπεζες που είναι αδρανείς. Αν έχετε ένα λογιαριασμό σε μία από τις συστημικές τράπεζες και δεν το χρησιμοποιείτε για χρόνια κινδυνεύετε ανά πάσα στιγμή να σας κατασχέσουν τα λεφτά και αυτά να πάνε υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο κερδίζει από αυτούς 10 εκατ. ευρώ. Δεν είναι και λίγα…

Πρόκειται για λογαριασμούς σε τράπεζες που δεν έχουν κινηθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Πότε είναι ένας λογαριασμός αδρανής

Ένας λογαριασμός χαρακτηρίζεται αδρανής όταν για 24 συνεχόμενους μήνες δεν υπάρξει συναλλαγή. Ωστόσο, η οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να τον επαναφέρει σε κατάσταση ενεργή.

Αν περάσουν όμως άλλα 18 χρόνια χωρίς καμία κίνηση προκειμένου τότε μόνο το περιεχόμενο θα αποδοθεί στο Δημόσιο.

Αδρανείς λογαριασμοί δεν χαρακτηρίζονται: Οι λογαριασμοί με αποκλειστική χρήση την παροχή εγγύησης (ενεχύρου) και οι λογαριασμοί των προθεσμιακών καταθέσεων.

Κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής ώστε να μη χαρακτηριστεί ο λογαριασμός του αδρανής είναι μεταξύ άλλων:

Πληρωμή ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ. ή αγορά online ή σε επιχείρηση με μηχάνημα POS εμπορεύματος ή υπηρεσίας και χρέωση του εν λόγω λογαριασμού, ανάληψη από τα ΑΤΜ μιας τράπεζας κ.ά. Οι περισσότερες αδρανείς καταθέσεις βρίσκονται στις τράπεζες με τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτών καταθετών και βέβαια όσο πιο ιστορική είναι μια τράπεζα τόσο περισσότεροι είναι οι αντίστοιχοι λογαριασμοί. Πάνω από το 1/3 των αδρανών καταθέσεων βρίσκεται στην Εθνική Τράπεζα, ενώ αδρανείς έχει και η Alpha Bank λόγω ιστορικότητας, αλλά και η Πειραιώς λόγω της συγχώνευσής της κυρίως με την Αγροτική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις του προϋπολογισμού, αυτός ενισχύθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ περίπου την τελευταία πενταετία από αδρανείς καταθέσεις.

«Μπαμ» με λεφτά… δωρέαν από Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς

Πλέον η μεταφορά των χρημάτων από τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) θα γίνεται χωρίς καμία χρεώση σε μόλις 10 δεύτερα. Αυτή είναι η τελευταία οδηγία της ΕΕ.

Σύμφωνα με νέα νομοθεσία που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τις μεταφορές χρημάτων άμεσα και μάλιστα κάτω από 10 δευτερόλεπτα στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένουν για την είσοδο των χρημάτων τους στους λογαριασμούς τους και να ενισχυθεί η ασφάλεια των τραπεζικών πληρωμών.

Οι νέοι κανόνες από την ΕΕ επιβάλλουν στις τράπεζες και άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να διασφαλίζουν την άμεση και οικονομικά προσιτή εκτέλεση των μεταφορών χρημάτων, χωρίς έξτρα χρέωση. Το κείμενο ανανεώνει τους κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και επικαιροποιεί τη διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διαφάνειας των πληρωμών.

Με τους νέους κανόνες, οι πληρωτές θα μπορούν να επαληθεύουν αμέσως αν οι πληρωμές τους έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ οι παροχείς υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη της απάτης. Τα κράτη μέλη έχουν 12 μήνες για να εφαρμόσουν τον νέο κανονισμό.

Τονίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις χρεώσεις και πώς οι παρόχοι υπηρεσιών δεν θα μπορούν να χρεώνουν υψηλότερες δαπάνες για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ από ό,τι για παρόμοιες μη άμεσες συναλλαγές.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

Τράπεζες: Ο τιμοκατάλογος χρέωσης για ό,τι κάνουμε – Μας τα αρπάζουν από παντού!

ΤράπεζεςΣτην καταφυγή της λύσης των «προμηθειών» έχουν προσφύγει οι τράπεζες που χρεώνουν κάθε ενέργεια που κάνουμε!

Την στιγμή που εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τις προμήθειες που ζητούν για συναλλαγές από τους πολίτες, οι ίδιες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν «χαράτσι» 0,50 ευρώ για συγκεκριμένες συναλλαγές.

Τα ποσά:

  • Μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (1€ – 5€ για ποσά έως 12.500€)
  • Πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας (0,30 – 0, 40 €)
  • Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (5 – 6 €)
  • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας (25 – 100 €)
  • Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (5 – 6 €)
  • Δάνεια: Αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 έως 250€
  • Ενοίκια: Για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη (3 – 4,50€).

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται πλέον νέα αύξηση των επιτοκίων, οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους – με επικρατέστερο το σενάριο της πάγιας μηνιαίας χρέωσης ύψους 0,50 ευρώ στους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, το νέο σχέδιο αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς, που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές, μεταφορά κεφαλαίων, χρήση κάρτας κ.α. και όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς (που όμως δεν δίνουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση προμήθειας για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Από 1/1/2024 και σταθερά για 3 έτη:

– Τράπεζα Πειραιώς: από 3€ σε 2€

– Εθνική Τράπεζα: από 2,60€ σε 1,90 €

– Alpha Bank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Eurobank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Attica Bank: από 2€ σε 1,50 €.

Τράπεζες: Έκτακτη ανακοίνωση! Θα πληρώνουμε χαράτσι κάθε μήνα – Δείτε πόσο

Τράπεζες: Πάλι το χέρι στην τσέπη μας θα βάλουν οι τράπεζες!

Μηνιαίες πάγιες χρεώσεις αντί επιβαρύνσεις ανά συναλλαγή προωθούν οι τράαπεζες υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, των αντιδράσεων των πελατών και των πιέσεων της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, οι τράπεζες προωθούν ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών του εξωτερικού, όπου έναντι μιας μηνιαίας χρέωσης θα μπορεί ο πελάτης να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών το μήνα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στις συναλλαγές περιλαμβάνονται και εκείνες που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν, όπως η μεταφορά χρημάτων με την υπηρεσία IRIS, η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιβράβευσης, οι ειδοποιήσεις στο κινητό.

Η ελάχιστη χρέωση θα ξεκινά από τα 60 λεπτά και θα φθάνει τα 10 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αρχή την έκανε η Eurobank η οποία με επιστολή στους πελάτες της ενημέρωνε για τα επί πληρωμή πακέτα που έδιναν τη δυνατότητα δωρεάν έκδοσης χρεωστικής κάρτας, συμμετοχή σε προγράμματα επιβραβεύσεων, δωρεάν πάγιες εντολές και πληρωμές λογαριασμών και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού.