ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίθανο, αλλά αληθινό: Σε ποιο Δήμο της Ελλάδας τα ATM δίνουν λεφτά «δωρεάν»

Κι όμως αυτός ο Δήμος της Ελλάδας κατάφερε να δίνει από τα ΑΤΜ λεφτά χωρίς να κρατά προμήθεια!

Όπως διαβάζουμε στο evima.gr Αντιδήμαρχος της Εύβοιας πέτυχεε μία συμφωνία ορόσημο που ελαφραίνει κατά πολύ τις τσέπες των κατοίκων της περιοχής.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σταμούλο, ο οποίος εξασφάλισε για τους κατοίκους των Ροβιών λεφτά το ΑΤΜ «δωρεάν».

Μιλώντας στο evima.gr, είπε «Μετά από παρέμβαση μου στο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας euronet που παρέχει τα ATM στις Ροβιές και το Προκόπι, ζήτησα να μην χρεώνονται οι συμπολίτες μου με το ποσό της προμήθειας για τις συναλλαγές τους και το πέτυχα.

Έτσι λοιπόν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς κατάφερα να εξασφαλίσω να καταργηθεί το ποσό της προμήθειας για την σε αλλαγές στα ATM των Ροβιών».

«Πάρτε τα λεφτά σας από την τράπεζα»: Σάλος με το πώς αδειάζουν τις καταθέσεις

Οι ίδιες οι τράπεζες θέλουν να διώξουν καταθέσεις! Τι κερδίζουν αδειάζοντας… τα ταμεία.

Οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν τη μείωση του περιθωρίου επιτοκίων από το οποίο αντλούν τα περισσότερα κέρδη τους. Μάλιστα είχαν αρχίσει τις κινήσεις πολύ πριν αποφασισθεί από την ΕΚΤ η αναμενόμενη μείωση των βασικών της επιτοκίων, κατά 0,25% τον Ιούνιο.

Αλλάζουυν τη δομή των επιτοκίων που προσφέρουν για προθεσμιακές καταθέσεις.

Αυτό που κάνουν είναι να διώχουν ουσιαστικά καταθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ακριβές για τις τράπεζες, όταν θα αρχίσει η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, ώστε να υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% το 2025 και η ΕΚΤ βρίσκεται σε πορεία που οδηγεί στην πρώτη μείωση τον Ιούνιο, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου. Αυτό ήδη κινητοποιεί τις τραπεζικές διοικήσεις στην Αθήνα, ώστε να αρχίσουν να… μαζεύουν τις -ήδη χαμηλές- αποδόσεις που προσφέρουν για τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η τάση αυτή διαφάνηκε ήδη από τον Φεβρουάριο: το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών για τα νοικοκυριά κορυφώθηκε στο 1,83%, όπου διατηρήθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο σημειώθηκε μικρή μείωση στο 1,80%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο όλων των καταθέσεων των νοικοκυριών (μίας ημέρας και προθεσμιακών) έφθασε στην κορύφωσή του στο 0,45% αυτόν τον Φεβρουάριο και πλέον αναμένεται να αρχίσει η υποχώρηση.

Από αυτόν τον μήνα, οι τράπεζες άρχισαν να αλλάζουν τη δομή των προσφορών τους για τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ουσιαστικά αποθαρρύνοντας τους καταθέτες που θέλουν να «κλείσουν» χρήματα για μια καλή απόδοση και οι οποίοι έχουν πλέον λίγες διεξόδους, όπως τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και τα ειδικά αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών τακτής λήξης.

Οι αλλαγές που γίνονται από τις τράπεζες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

  • Καταργήθηκαν οι προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια πάνω από 12 μήνες, οι οποίες είχαν προσφέρει αρκετά καλές αποδόσεις στους αποταμιευτές, που ξεπερνούσαν και το 2%. Καταθέσεις τόσο μεγάλης διάρκειας θα γίνουν σύντομα ασύμφορες για τις τράπεζες, όταν αρχίσει να υποχωρεί το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ του 4%.
  • Η καμπύλη των αποδόσεων στις νέες καταθέσεις αντιστρέφεται. Δηλαδή, αντί να αυξάνει η απόδοση όσο αυξάνει και η διάρκεια μιας κατάθεσης, θα μειώνεται. Έτσι, για παράδειγμα, η απόδοση της κατάθεσης με διάρκεια 12 μηνών θα είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη κατάθεση με διάρκεια έξι μηνών, που με τη σειρά της θα είναι χαμηλότερη από την κατάθεση με διάρκεια τριών μηνών. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν να «κλειδώσουν» σχετικά υψηλά επιτόκια για μια περίοδο, εντός της οποίας θα αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ.

Βασικός στόχος αυτών των αλλαγών είναι να ανακοπεί η υποκατάσταση των φθηνών (με μηδενικά επιτόκια) καταθέσεων μιας ημέρας από τις ακριβές καταθέσεις προθεσμίας, ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο το περιθώριο επιτοκίου, που με βάση τα τελευταία στοιχεία ξεπερνά το 5% στα νέα δάνεια και τις νέες καταθέσεις, ενώ φθάνει το 5,80% στα συνολικά υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων.

Θρίλερ: Εξαφανίστηκαν πολλά λεφτά από λογαριασμούς – Γιατί άδειασαν

Η καλή εικόνα της αγοράς χρειάστηκε μόλις μία μέρα για να ξεφουσκώσει και να φέρει αιμορραγία στις τράπεζες.

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου και τα κέρδη που σημείωνε τις τελευταίες ημέρες γκρεμίστηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου. Οι δείκτες έπεσαν στα τάρταρα, με τους επενδυτές να έχουν υποστεί ψυχρολουσία. Η μεγάλη πτώση μετοχών και δεικτών έχει προκαλέσει τεράστιες απώλειες σε χαρτοφυλάκια  και στους λογαριασμούς αποταμιευτών-μικροεπενδυτών, οι οποίοι πείστηκαν πως η ανάπτυξη έρχεται και έτσι τράβηξαν λεφτά.

Το ποσό που χάθηκε… σοκάρει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, χάθηκαν κάτι περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση (συνολική αξία των εισηγμένων μετοχών), καθώς οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και εν συνεχεία η υποχώρηση των τιμών προκάλεσαν ντόμιινο επιταχυνόμενης πτώσης.

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς που είχε γίνει ανάρπαστη την περασμένη εβδομάδα΄μέσω του placement στα 4 ευρώ με… “δελτίο” ως είδος εν ανεπαρκεία, βρέθηκε να πωλείται με σημαντική έκπτωση.

Αυτή η απότομη αλλαγή δεν δικαιολογείται κάπως, με την πτώση, ωστόσο, να θεωρείται φυσιολογική και αναμενόμενη, αφού έχει προηγηθεί μιά μακρά ανοδική πορεία που δημιούργησε μεγάλα βραχυχρόνια  κέρδη και έφερε βασικούς δείκτες “χωρίς ανάσα” στα υψηλά 13 ετών.

Ερωτηματικά για τη δυναμική του ΧΑ προκαλεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση σημειώθηκε με εντυπωσιακό τζίρο- ένδειξη αυξημένης προσφοράς. Στη διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 277,2 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 14,4 εκατ. ήταν η αξία διακινηθέντων πακέτων.

 Αξίζει να  σημειωθεί ότι  πάνω από το ήμισυ αυτού του εντυπωσιακού τζίρου πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς: Αλλαξαν χέρια 41,25 εκατ. μετοχές της τράπεζας, συνολικής αξίας164,8 εκατομμυρίων ευρώ!

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακές μεταβολές. Μετά την πρώτη ώρα οι δείκτες πήραν καθοδική κατέθυνση, διολισθαίνοντας με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με +0,05% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 1.391,26 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,51%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,71% κλείνοντας στις 3.364,54 μονάδες. Στο -2,55% ο FT40Μ των mid 5caps,

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +0,47% και γύρισε μέχρι -2,47%. Εκλεισε με απώλειες 2,28%.. Με θετικό πρόσημο Τρ. Ελλάδος +0,3% και Optima +0,1%. Στον αντίποδα Eurobank -3,6%, Alpha, -2,4%, Εθνική -1,6%,  Πειραιώς -1,3%, Attica Bank -0,4%.

ΣΤΕΛΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago