Απίστευτος πόλεμος της Vodafone κατά του ΟΤΕ: Γιατί τον… πάει στην Κομισιόν

Τηλεπικοινωνίες: Μέχρι τέλους θα πάει το θέμα με τις ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων η Vodafone δίνοντας ραντεβού με τον ΟΤΕ στην… Κομισιόν!

Πολύ σύντομα θα κλείσει το θέμα της αναβάθμισης των ευρυζωνικών συνδέσεων από την πλευρά του ΟΤΕ. Αν και η Vodafone ετοιμάζεται να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περίπτωση που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το θέμα θα κλείσει πολύ σύντομα και σίγουρα πριν το Πάσχα.

Η ΕΕΤΤ προσανατολίζεται να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα και να προχωρήσει στην έγκριση των εμπορικών πακέτων του ΟΤΕ που θα καταστήσουν εφικτή την αναβάθμιση των συνδέσεων των πελατών του. Αυτός είναι ένας στόχος τόσο του ΟΤΕ όσο και της πολιτείας, αφού με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό διαδίκτυο θα λάβει μια ισχυρή «τόνωση».

Η βάση εκκίνησης του πλέον δεν θα είναι τα 24 Μbps και οι χάλκινες συνδέσεις τεχνολογίας ADSL, αλλά τα 50 Mbps και το μίγμα οπτικής ίνας και χάλκινης σύνδεσης που επιτρέπει τις υψηλότερες αυτές ταχύτητες (VDSL).

Αναφορικά με την προσφυγή της Vodafone στην Κομισιόν, αυτή θεωρείται ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εκτός από πολιτικά αρεστές είναι και νόμιμες.

Το μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους του ΟΤΕ, το οποίο και βάλλει η Vodafone, είναι μεν παλιό (του 2011) και η ΕΕΤΤ καθυστέρησε να το αλλάξει, αλλά κανένας μέχρι στιγμής από τους παρόχους δεν είχε πιέσει για αυτήν την αλλαγή του.

Αντίθετα, φαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα όλοι «βολεύονταν» στο ξεπερασμένο μοντέλο ελέγχου της συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους που θα επιφέρουν τα νέα πακέτα του ΟΤΕ. «Κανένας μέχρι σήμερα δεν ήρθε να πει ότι το υφιστάμενο μοντέλο συμπιέζει το περιθώριο κέρδους μου, κάντε κάτι», παραδέχεται παράγοντας κοντά στην διαδικασία.

Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει μόνον από την στιγμή που ο ΟΤΕ γνωστοποίησε ότι πρόκειται να αναβαθμίσει τις συνδέσεις των πελατών του λιανικής, διπλασιάζοντας την ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων χωρίς επιβάρυνση του πελάτη.

Επιπλέον στην κόντρα αυτή με τον ΟΤΕ και την EETT, φαίνεται ότι η Vodafone είναι μόνη της, με την Wind-Νova να βρίσκεται αποστασιοποιημένη. Η τελευταία σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένη από την «σφήνα» αυτή του ΟΤΕ, αλλά δεν φαίνεται και να δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην εξέλιξη αυτή.

Οι αποφάσεις της ΕΕΤΤ αναμένεται να ληφθούν μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, αν όχι και νωρίτερα.

Τα νέα πακέτα του ΟΤΕ «περνούν» το μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (Price Squeeze Model ή PSM) και ο διπλασιασμός των ταχυτήτων θα προχωρήσει. Στην απόφαση της ΕΕΤΤ πιθανώς να συμπεριληφθεί κάποιος αστερίσκος που θα αφορά στην έγκριση του νέου μοντέλου PSM.

Ο αστερίσκος αυτός θα προβλέπει ότι τα πακέτα που θα περάσουν από το υφιστάμενο παλιό μοντέλο PSM στο νέο PSM.

H EETT, μετά και τη κόντρα αυτή, βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την έγκριση του νέου μοντέλου PSM στις χρεώσεις συνδέσεων σταθερής.

Όταν αυτό έρθει μέσα στους επόμενους μήνες, τα πακέτα του ΟΤΕ θα ξαναπεράσουν από έλεγχο για τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους στους ανταγωνιστές του.

Τηλεπικοινωνίες: Η Ευρώπη επενδύει στο διαστημικό Ίντερνετ

«Ο στόχος μιας πλήρως συνδεδεμένης Ευρώπης δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τη γη: πρέπει να πάμε στο Διάστημα». Αυτό είναι το σκεπτικό των Βρυξελλών, που επιδιώκουν να θέσουν τη διαστημική συνδεσιμότητα στην υπηρεσία επιχειρήσεων, πολιτών και οργανισμών, επενδύοντας για τον σκοπό αυτό 6 δισ. ευρώ μεταξύ 2022-2027.

Η πρωτοβουλία για συνδεσιμότητα μέσω του Διαστήματος αναμένεται να προσφέρει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 17-24 δισ. ευρώ και πρόσθετες θέσεις εργασίας στη διαστημική βιομηχανία της ΕΕ. Μέσω του εγχειρήματος, η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει τις εφεδρείες των υφιστάμενων διαδικτυακών υποδομών.

Ταυτόχρονα, πολίτες και επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από την αξιοπιστία και τις λειτουργικές επιδόσεις των υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών που εξασφαλίζουν διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Η διαστημική συνδεσιμότητα θα προσφέρει κινητή και σταθερή ευρυζωνική δορυφορική πρόσβαση, όπως και δορυφορική ζεύξη για υπηρεσίες B2B.

Οι δορυφορικές υπηρεσίες θα προσφέρουν επίσης αξιόπιστη συνδεσιμότητα στον κλάδο των μεταφορών, ενώ θα ενισχύσουν τη δυναμική της Ένωσης στο cloud και στο Internet of Things. Εξάλλου, ωφελημένοι θα βγουν τομείς όπως η αυτόνομη οδήγηση, η ψηφιακή υγεία, η «έξυπνη» εργασία και εκπαίδευση, η συνδεσιμότητα εν πτήσει και στη θάλασσα, καθώς και η «έξυπνη γεωργία».

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του φιλόδοξου αυτού πλάνου, η κατάρτιση του προγράμματος θα ακολουθήσει σταδιακή προσέγγιση. Η αρχική ανάπτυξη και εγκατάσταση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2023.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η παροχή αρχικών υπηρεσιών και η δοκιμή κβαντικής κρυπτογράφησης σε τροχιά θα πρέπει να αναμένονται από το 2025, ενώ η πλήρης εγκατάσταση με την ενσωματωμένη κβαντική κρυπτογράφηση που επιτρέπει πλήρεις υπηρεσίες τοποθετείται στο 2028.

«Οι νέες υποδομές συνδεσιμότητας θα μας προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο Internet, θα χρησιμεύσουν ως εφεδρεία των υφιστάμενων διαδικτυακών υποδομών, θα αυξήσουν την ανθεκτικότητά και την κυβερνοασφάλεια και θα παράσχουν συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αφρική. Είναι ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο, που θα επιτρέψει στις πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις και στην Ευρώπη στο σύνολό της να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας» σχολίασε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.